webshop menü
#szervizkaland #termékteszt

iPhone 4S: előrelépés?

iPhone 4

Előző bejegyzésünkben ígértünk egy összahasonlítást az iPhone 4 és az iPhone 4S képességeit illetően. A kérdés, hogy az iPhone 4S-ben egy teljesen új készüléket tisztelhetünk, vagy csak az iPhone 4 frissített példányával állunk szemben?

Vegyük először a legfontosabb változásokat:

  • A5 kétmagos processzor 1GHz-es órajellel (tudtunkkal ez korlátozva van 800 MHz-re energiatakarékossági okokból). A memória mennyisége nem változott, az iPhone 4-hez hasonlóan 512MB. A további beépített chipekről az iFixit-en olvashatunk.
  • Az iPhone 4S képalkotó egysége egy 8 megapixeles kamera, amit a Sony fejlesztett. A kamerában – hasonlóan az iPhone 4-ben lévő kamerához – hátsó megvilágítású szenzortechnológiát (BSI) használt az Apple, amit a Sony fejlesztett olyan szintre, hogy mindennapos eszközökbe is gazdaságosan be lehessen építeni. Előrelépés az 1080p videofelvevő képesség 30 képkocka/másodperc sebességgel az eddigi 720p-hez képest. A kamerával készített videofelvételek erősen rezgéscsillapítottak, bár ez valószínűleg inkább szoftveres, mint hardveres változás.
  • Vezeték nélküli képességekben a legfontosabb fejlesztés a GSM és CDMA modellek egyesítése, eddig SIM kártyás és kártya nélkül működő iPhone 4 is volt. Az iPhone 4S jelenleg a világon lévő összes mobilhálózaton tud üzemelni, akár SIM kártyával, akár nélküle (CDMA hálózaton).
  • A Wi-Fi ugyanúgy támogatja a 802.11b/g/n hálózatokat, mint az iPhone 4-ben, viszont a Bluetooth 2.1 helyett az iPhone 4S már a Bluetooth 4.0 szabványt is támogatja, ami az alacsony fogyasztású Bluetooth kiegészítők elterjedését célozza meg nagyfokú optimalizáltságával (Bluetooth Low Energy, BLE).
  • Az akkumulátor kapacitása egy hajszálnyival nagyobb, mint az iPhone 4-ben: 1420mAh helyett 1430mAh. Érdekes dolog, hogy míg a lehetséges beszélgetési idő nőtt egy órával (8 óra 3G hálózaton), addig a készenléti idő 100 (!) órával lecsökkent az eddigi 300 óráról 200 órára.

Az iPhone 4S felépítéséről is ejtenénk pár szót, melyről előző bejegyzésünkben már publikáltunk képeket. Örülünk, hogy a felépítési alapkoncepción nem változtatott az Apple, miszerint ugyanúgy egy központi fém vázra épül a készülék, ami nagy merevséget és tartósságot ad.

Az iPhone 3G/3GS-nél ott hibázta el a dolgot az Apple, hogy a készüléket egy műanyag házba építette bele, amire került aztán rá a ragasztott fém keret és végül a kijelzőmodul. Ez a felépítés minden volt, csak nem tartós, egy-másfél év alatt a terhelések hatására a fém keret elválik a hátlaptól, elmozdul a többi alkatrész is, szalagkábelek elnyíródnak és végül tönkremegy teljesen a telefon. Lényeg a lényeg, hogy az iPhone 4/4S vonalon az Apple végre visszatért az első generációs iPhone felépítési modelljéhez és nem a gyenge 3G/3GS vonalat vitte tovább.

  • Hasonlóan az iPhone 4-hez rengeteg csavar tartja egyben a készüléket, szinte nincs két egyforma közöttük, emiatt nagyfokú koncentrációt igényel a precíz javítása. Az iPhone 4S hátlapját a jól ismert 5 oldalú csillaghornyú csavarok tartják helyén, speciális csavarhúzó kell a kinyitáshoz.
  • A fém keret az eddigi 3 helyett 4 részre van osztva, az egyes szegmensek szolgálnak egy-egy vezeték nélküli hálózat antennájaként. Remélhetőleg ez előrelépés lesz az iPhone 4 antennaproblémáinak megoldására.
  • Az iPhone 4S oldalán lévő gombok helyzete pont annyira változott, hogy az iPhone 4-hez gyártott tokok nem lesznek jók hozzá.
  • Az akkumulátor mérete ugyanakkora, mint az iPhone 4-ben (csekély különbség azért van a kapacitásban), viszont a csatlakozó sajnos más, így nem kompatibilis az iPhone 4 és 4S akkuja.
  • A kijelző felépítése nem változott az iPhone 4-hez képest, ugyanúgy egy alkatrészt képez az LCD, az érintőpanel és a felső üvegréteg. Emiatt a kijelző csak egyben cserélhető, hiába csak az üveg törik be, emiatt igen költséges a cseréje. Cserébe nem tud por kerülni a rétegek közé, mint ahogy az történt a 3G/3GS készülékeknél. A kijelzőpanel a ráragasztott műanyag kerettől eltekintve ugyanaz, mint az iPhone 4-ben, csak máshol vannak a rögzítési pontok. Elméletileg a keret lecserélésével kompatibilis az iPhone 4-gyel, viszont észrevettünk egy apró fényterelő lapocskát a kijelző tetején, ami talán egy jelző LED számára készült. Érdekes még, hogy a közelítésérzékelő nyílását körbeburkolták szivaccsal, talán ez javítani fogja a félreérzékelő proximity szenzorokat, amik miatt sokszor hívás közben is aktív maradt a kijelző.
  • A belső szalagkábelezés is változott, a felső zajszűrő mikrofon már nem a bekapcsológomb és a proximity szenzor szalagkábelén helyezkedik el, hanem az audioaljzati flexibilis kábelen.
  • A lengősúlyos rezgőmotort felváltotta egy lineáris oszcillációs egység, ami sokkal több helyet foglal el, mint elődje, cserébe sokak szerint kellemesebb érzést nyújt.
  • A Home gomb szalagkábele nincs a gombra rögzítve, hanem a készülék vázán nyugszik, gyakorlatilag megfordítva. Erre azért volt szükség, mert a Home gomb belső felét teljesen elszigetelték a külvilágtól, egész szélesen egy gumilappal van a kijelző belső felére ragasztva. Ez egy nagyon nagy előrelépés – talán a legnagyobb – tartóssági szempontból. Nagyon sok esetben a kapilláris elven beszökő nedvesség miatt adta meg magát az iPhone 4 Home gombja. Reméljük ez a megoldás sokkal nagyobb tartósságot eredményez ilyen szempontból.

Véleményünk szerint az iPhone 4S egy sok oldalról finomíott, aktualizált készülék az iPhone 4-hez viszonyítva, de semmiképpen nem beszélhetünk egy teljesen új készülékről. Szerintünk ez nem is baj, ami jó azon nem kell nagy változtatásokat eszközölni, legfeljebb alkalmazkodni az új technológiákhoz, amit az Apple nagyon ügyesen meg is tesz általában.

Tehát válaszunk a címben feltett kérdésre: igen, előrelépés.

(Azt azért fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy jelen cikk írásakor még nem jött elő semmi iPhone 4S típushiba, így azokat nem tudtuk számításba venni.)

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük