webshop menü
#blog #fejlesztés #mac #szervizkaland

Saját termékünk: iMac SSD beépítőkeret

Körülbelül fél éve építjük már be iMac-ekbe saját gyártású SSD tartókereteinket, de csak most jutott rá időnk, hogy írjunk is róla. Miről is van szó? Miért olyan különleges az iMac-be történő SSD beépítés?

_A6A1593

Mint ahogy azt ismertettük korábbi cikkeinkben, az Apple gépekben általában két lehetőség van az SSD-vel való fejlesztésre: az egyik megoldás az optikai meghajtó feláldozásával, gépből való kiszerelésével jár, helyére kerül az SSD vagy merevlemez, ez az iMac esetében is elég egyszerű képletet eredményez. A másik megoldás a gépben lévő merevlemez lecserélésére SSD meghajtóra, ha a tárhely nem túl fontos szempont a felhasználás tekintetében. Nos ennél a megoldásnál már nincs olyan egyszerű dolgunk az iMac esetében, mint a hordozható gépeknél (MacBook, MacBook Pro).

Az iMac-ben ugyanis a laptopokkal ellentétben nem 2,5, hanem 3,5 hüvelykes merevlemez foglal helyet, mert van bennük annyi hely, hogy a nagyobb (és olcsóbb) merevlemezt szerelje be az Apple a gépbe. A probléma viszont az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható SSD meghajtók mindegyike 2,5″-es. Ez még mindig nem jelenthet túl nagy gondot, hiszen egy nagyobb helyre kell építeni egy kisebb meghajtót és nem fordítva, de ahhoz, hogy igényesen végezhessük el a cserét, szükség van egy befoglaló keretre, amelyhez hozzá lehet fogatni az SSD-t, ami a keretnek köszönhetően felveszi a 3,5″-es merevlemez méretét és ezáltal pontosan illeszkedik a gépbe.

Megmutatjuk miről is van szó:

Kérdezhetitek, hogy miért nem alkalmazunk egyszerű, párezer forintos kereteket, amelyeket pont a 2,5″-es lemezek 3,5″-essé alakítására árusítanak a számítástechnikai boltok. Mutatunk azokból is párat:

Röviden: nem a megfelelő helyre pozícionálják az SSD-t vagy pedig már a befoglaló méret sem stimmel.

Hosszú keresgélés és próbálgatások sora után úgy döntöttünk, hogy egyszerűbb, ha magunk megtervezzük a legmegfelelőbb kialakítású befoglaló keretet, amelyhez egyszerűen rögzíthető az SSD. Arra törekedtünk, hogy egy masszív, de egyszerű keret legyen a végtermék, ami tartós, nem rozsdásodik és nem túl drága legyártani kis mennyiségben. Pár prototípus elkészítése után úgy láttuk, hogy a legjobb megoldásnak a vastag alumíniumlemezből hajlítással előállított munkadarab tűnik (kellően merev, nem rozsdásodik), így abból gyártattunk egy kisebb sorozatot, majd azt eloxáltattuk, hogy az anyag felületi minősége se hagyjon kívánnivaló maga után. Ebből a sorozatból ismerőseink gépébe párat beépítettünk és nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel, így ez maradt a végleges forma. Egyszerű, mint a faék, mégis különleges, mert más nem csinál ilyet és egy ilyen keret nélkül SSD-t beépíteni nem lehet elegáns módon. Mutatunk pár képet:

Nos, így oldottuk meg ezt a problémát, ajánljuk magunkat, ha SSD-t szeretnél építeni 2013 előtti iMac számítógépedbe.

2013 utáni gépekben kicsit komplikáltabb az SSD-vel történő bővítés, de azokon a gépeken is tudunk segíteni a legtöbb esetben!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük