webshop menü
#blog #fejlesztés #mac #szervizkaland

Így cserélünk billentyűzetet beázott MacBook Air-ben

A kicserélhetetlen billentyűzet rejtélyét végre megoldottuk!

Sokat szidtuk az Apple-t, mert a Unibody MacBook Pro-kkal ellentétben az újabb Air-ekben nem tette lehetővé a meghibásodott vagy beázott billentyűzet alumínium váztól különálló cseréjét, mivel az addig megszokott csavarkötések helyett immáron szegecseket alkalmaznak az újabb gépeikben. Ezért ha az beázott, akkor a teljes alumínium felsőrészt kellett cserélni, mert külön a tönkrement billentyűzetfóliát a szegecselés bonthatatlan mivolta miatt nem lehetett roncsolás-mentesen kiszedni a vázból. A korábbi Unibody MacBook Pro-k felépítése nagyon hasonló a mostani gépekhez, de ezeknél a gépeknél a billentyűzetfóliát tartó fémháló nem szegecselve van a vázba, hanem 60-70 apró csavarral van rögzítve, így a csere könnyen megoldható.

MacBook Air alumínium váz és billentyűzet

Így néz ki belülről a MacBook Air alumínium váza és a beleszegecselt billentyűzet

Feltehetőleg a szegecselés egyszerűbben és gyorsabban elvégezhető gyártási folyamat, ezért döntött az Apple e mellett a technológia mellett, viszont ha utólag a billentyűzetfólia cseréjére lenne szükség egy beázás esetén, akkor az sajnos nem volt megoldható annyira „egyszerűen”, mint a MacBook Pro-k esetén. Legalábbis eddig. Jó hírekkel szolgálhatunk ugyanis!

Találtunk egy megoldást a szegecsek kíméletes eltávolítására úgy, hogy az alumínium váz egy cseppet sem sérül, ugyanakkor a beszállítóink is tudnak külön szállítani új, magyar kiosztású MacBook Air-hez való billentyűzetfóliát, kedvezőbb áron, mintha a teljes vázastul egybeépített billentyűzetet rendelnénk az Apple-től. (Természetesen ha nem magyar kiosztású lenne a billentyűzet, azt is tudjuk már cserélni, bármilyen kiosztású billentyűzet rendelhető, még japán is!). Miután a szegecseket eltávolítottuk, ki tudjuk venni a vázból a hibás, beázott billentyűzetet, hogy a helyére beépíthessük a hibátlan, új fóliát a tartóráccsal együtt. A csavar a dologban (szó szerint!), hogy a kiszedett szegecseket nem tesszük vissza a helyükre, hanem a MacBook Pro-khoz hasonlóan csavarokkal pótoljuk, így adott esetben újra könnyen bontható és javítható lesz a billentyűzet.

Illusztrációképpen egy nálunk járt, beázott MacBook Air-nek az új módszerünkkel történő billentyűzetcseréjét fotóztuk le. Szerencsére a gép felépítése olyan egyébként, hogy a billentyűzet alá ragasztott fekete fólia nagyon sokat számít egy a billentyűzet felől történő beázáskor, a folyadék nagy részét megfogja és nem engedi az alaplap kényes területeire jutni. Természetesen a billentyűzet cseréjekor ezt a fóliaréteget a háttérvilágítás fóliáival precízen a helyére illesztjük, hogy legközelebb is megóvhassa a gép alkatrészeit.

A gép összeépítése a billentyűzetfólia cseréje után már „gyerekjáték”, a lényeg, hogy minden apró alkatrész precízen a helyére kerüljön, megfelelő sorrendben persze.

Hasonló módon már a Retina kijelzős MacBook Pro-kban is szegecselve van a billentyűzet a jól szerelhető csavaros megoldás helyett, így alapvetően ott is a teljes topcase-t kellene cserélni a billentyűzet tönkremenetelekor vagy a billentyűzet magyarításakor. Az új módszerünkkel már sokkal gazdaságosabban és kevesebb hulladékképződéssel meg tudjuk oldani a hibás billentyűzetek cseréjét ezeknél a modelleknél is.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük