webshop menü
A két készülék gömbölyded formái igen hasonlóak, iPhone 6 első szétszedés #apple #blog #iphone #szervizkaland #termékteszt

iPhone-tól iPhone 6-ig – utazás az Apple műhelyében

Hosszas felkészülést követően idén is kijutott lelkes csapatunk Németországba, hogy az újonnan bemutatott iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékeket szemügyre vegye és a készülékek szétszedését lencsevégre kaphassa.

Más volt a motivációnk

Számunkra nem azért különleges ez az út időről időre, mert a saját készülékeink helyett szeretnénk újakat vásárolni és nem égünk a lázban, hogy mindig az újabbnál is újabb Apple termékeket nyomkodhassuk. Célunk más: szeretnénk megismerni a készülékeket úgy, ahogy egy átlagos felhasználó soha nem fogja megismerni, a készülék belső felépítésére, alkatrészeire vagyunk kíváncsiak. Az érdekel minket, hogy milyen a készülék belső kialakítása, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az alkatrészek, mennyire ésszerű a készülék felépítése. Lehet-e egyáltalán javítani, mely alkatrészek cserélhetőek. És úgy általában mindig csodálkozással tölt el minket, amikor egy érdekes “mikro-belsőépítészeti” megoldással találjuk szembe magunkat.

Idén sem történt másképp: a lehető legkorábban kiutaztunk, hátrahagyva szervizünkben egy helyettünk is helytálló kisebb különítményt. Azt hallottuk, hogy Augsburgban és a Münchenben a főtéri Apple Store előtt már többszáz méter hosszú sorok kígyóznak, ezért mindent feltéve egy lapra a másik, idén megnyílt müncheni Apple Store felé vettük az irányt az Olimpia Bevásárlóközpontba. Ideérkezve mintegy 30-40 fős kisebb sorban álló csoport látványa fogadott miket, meg is örültünk a szerencsénknek, hogy majd hamar iPhone-hoz juthatunk.

Körülbelül 7-8 órai várakozás után, reggel hatkor, amikor az üzletközpont a kapuit nyitotta volna, az addig fegyelmezett sort felbomlasztotta egy tolakodó csoport és a kialakult pánikhangulatban mindenki a kapuk elé tömörült. Így lettünk szinte elsőkből szinte utolsók, de komoly küzdelmek árán csapatunk egy részének sikerült visszafoglalnia helyét a “sorban”. Az áruház kapuinak megnyitása után már bent várakozhattunk, de így is nagyon lassan haladt a sor, következett az előregisztráció, és elég gyorsan kiderült, hogy az iPhone készletek meglehetősen végesek, a mögöttünk álló sorból több száz vásárlót nem is tudtak kiszolgálni. Nekünk azonban sikerült 12 órai sorállás árán szert tenni pár darab iPhone 6-ra (iPhone 6 Plus-ból nem is jutott, mert mind elkelt egy perc alatt).

Mobil stúdió

Miután megszereztük a telefonokat és pár kiegészítőt, egy nyugodtabb hely felé vettük az irányt, nevezetesen az Olimpiai Parkba. Itt a szabad ég alatt felállítottuk mini-mobil-fotóstúdiónkat, előkészítettük Apple-sebész szerszámainkat, és nekiálltunk a várva-várt iPhone 6 szétszedésnek. Egyikünk szerelt, másikunk fotózott, valaki a derítőlapot tartotta, valaki segédkezett és kéz alá dolgozott, valaki kommentált és volt aki az időközben elkészült fényképeket utómunkázta, jegyzetelt, cikket írt a tapasztaltakról.

Anno 2011-ben Európában elsőként szedtük szét az iPhone 4s-t, szintén egy hasonló út keretében, azóta megismételjük ezen mutatványunkat minden új modell megjelenésekor. Évről-évre azonban azt vettük észre, hogy egyre többen próbálnak utánozni minket ebben a szokásunkban, így arra gondoltunk, hogy beleviszünk a történetbe egy kis csavart.

A legtöbb ilyen szétszedés, vagy elemzés az új készüléket a korábbi modellel hasonlítja mind kinézet, mind teljesítmény vagy esetleg belső megoldások terén. Nekünk a megjelenés pillanatában egyből az első, 2007-ben megjelent iPhone jutott eszünkbe az iPhone 6 legömbölyített sarkai láttán, így arra gondoltunk, hogy nézzük át együtt, hogy mennyit változott, egyáltalán fejlődött-e a technika az elmúlt 7 év során! Az útra elvittük egyik eredeti, 2007-es iPhone-unkat, hogy azt az iPhone 6-tal párhuzamosan együtt szedjük szét és egymás mellett vizsgálhassuk az egyes alkatrészeket, megoldásokat a két készülékben, melyek között 7 évnyi technológiai fejlődés áll.

Javítható?

Előre szólunk, hogy nem fogunk száraz specifikációk összehasonlítgatásába mélyedni, mert az számunkra nem érdekes: mi azt vizsgáljuk, hogy szervizes szemszögből mi az, ami változott, történtek-e előrelépések annak érdekében, hogy az új modell könnyebben szerelhető legyen. Amiatt fontos a könnyű szerelhetőség és logikus felépítés, hogy a hibák gazdaságosan javíthatóak legyenek és egy apró, de szinte javíthatatlan hiba miatt ne kelljen a készüléket eldobni. A könnyű szerelhetőség azért is fontos, mert az Apple nemcsak saját üzletein keresztül értékesíti a készülékeket, hanem mobilszolgáltatókon keresztül is: nem mindegy hát, hogy mekkora befektetéssel kell betanítani az ottani dolgozókat a készülék szakszerű vizsgálati és javítási ismereteire.

Még csak előttünk van a két készülék, szinte hozzájuk sem értünk, nemhogy szétszedtük volna őket, máris észre lehet venni egy igazán fontos (talán a legfontosabb) különbséget: akárhogy is nézzük, az eredeti iPhone-on sehol sem találunk csavarokat, ahol el lehetne indulni. Azért gondoljuk ezt az egyik legfontosabb különbségnek, mert ez eleve meghatározza, hogy nem lehet egyszerűen szétszedni a készüléket, trükkök sorához kell folyamodni, ha hozzá szeretnénk férni a belső alkatrészekhez.

Korábban nem volt szempont az iPhone javítás

Kijelenthetjük, hogy az első iPhone esetében még egyáltalán nem volt szempont az, hogy javítható legyen a készülék, ha meghibásodik. Erre utal a teljesen zárt ház, melyet csak egy műhelytitok ismeretében lehet sérülésmentesen megbontani: bárminemű feszegetés hatására az alumínium ház meghúzódik, sérül.

Ezeket a készülékeket hiba esetén az Apple egy-az-egyben cserélte új készülékekre, nem is foglalkozott a javításukkal. Mondhatni egyfajta végleges prototípus volt ilyen szempontból a készülék. Ugyanakkor mint első kiadott modell, nem lehetett megbízhatatlan működésű, meg kellett alapozni a márka mobilkészülékei iránti bizalmat, ezért nagyon kevés típushibája ismert.

Régi, de megbízható darabok

Mi mind a mai napig belső használatú telefonjainknak ilyen iPhone-okat alkalmazunk, és ugyan megkopott fényük, de hibátlanul üzemelnek 7 éve. (Ami a típushibák közül említésre méltó, az az érintőpanel szalagkábelének ridegségéből fakadó megtörés pár év használat után, ami az érintőkijelző használhatatlanságához vezetett, és mivel az érintőpanel a kijelzővel integrált alkatrészt képezett, nem volt túl gazdaságos a cseréje.)

Az iPhone 6 szétszedéséhez speciális, 5-szirmú (úgynevezett Pentalobe) csavarhúzókat kell alkalmazni. Nem egyszerű beszerezni a minőségi csavarhúzókat, mi a német eredetű Wiha csavarhúzóinkra esküszünk, ezekkel lehet ugrásmentesen és precízen kicsavarni ezeket az apró burkolatzáró csavarokat, hogy a későbbi összerakás után is megmaradjon a gyári garancia a sérülésmentesség miatt.

A belső alkatrészek megközelítése

A készülék belső alkatrészeinek megközelítése nagyon fontos szempont a szerelhetőség szempontjából. Ilyen tekintetben kétféle felépítéssel találkozhattunk az elmúlt 7 év során.

Az eredeti iPhone belső alkatrészei a héjként funkcionáló hátlap eltávolítása után lettek hozzáférhetőek. Az alaplap és akkumulátor valamint más kapcsolódó alkatrészek kiszerelése után elérhetővé vált a készülék vázát adó középlemez, aminek a túloldalára volt rögzítve a kijelző kijelző. Ezt a felépítést örökölte a 4/4s modellszéria is. Ennek a felépítési módszernek az a hátránya, hogy a leggyakrabban tönkremenő (értsd: eltörő) alkatrésznek, a kijelzőnek a cseréjéhez a teljes készüléket darabokra kell szedni, hogy hozzáférjünk annak csatlakozóihoz és kiemelhessük a helyéről. Ez nemcsak a javítás idejét hosszabbítja meg és költségét növeli ezáltal, hanem a javítás kockázatát is növeli: nem csak pár alkatrész épségére kell figyelni, hanem gyakorlatilag az összesre, szétszedéskor és összeépítéskor egyaránt.

Az iPhone 6 felépítése

Az iPhone 6 felépítése a korábban bemutatott felépítéstől gyökeresen különbözik. A készülék hátlapja egy bölcsőt alkot, ami körülöleli a készüléket és ebbe van beleépítve minden alkatrész, végül a felületet utolsóként behelyezett kijelzőmodul zárja le. Elsőként az iPhone 3G/3Gs-ben alkalmaztak ilyen felépítést, ezt éltették tovább az iPhone 5/5s/5c szériában és nagyon örülünk, hogy megmaradtak ennél a nagyon barátságos szerkezetnél. Azért nagyon szerencsés ez a felépítés, mert sokkal gyorsabban hozzáférhető minden alkatrész a javítások vagy cserék során, és a kijelző is gyorsabban cserélhető.

A hátrány

A felépítés hátránya, hogy a hátlap nagyon körülményesen cserélhető: gyakorlatilag az utolsó csavarig minden alkatrészt el kell távolítani a készülék vázát adó hátlapból és minden alkatrészt át kell építeni egy új hátlapba.

Ezeket a javításokat a legtöbb esetben nem vagy csak kivételes esetekben vállaljuk: a hátlapba bele van gravírozva a készülék egyedi azonosítója és hiába tudunk beszerezni eredeti alkatrészt és abba nyommentesen átépíteni a készülék belsejét, már nem lesz gyári kiépítésű a készülék és mi erre szeretünk ügyelni.

Mindkét felépítésnek előnyére válik ugyanakkor, hogy az akkumulátor viszonylag könnyen hozzáférhető és szakértő kezeknek rutinművelet egy akkucsere.

Most, hogy kielemeztük a kétféle felépítés előnyeit és hátrányait, lépjünk tovább és nézzük, mit rejt készülékeink belseje.

Biztonságosabb a szalagkábel elvezetés

Az iPhone 6 kijelzőjének a kiemelése már nem annyira kockázatos feladat, mint a korábbi modellben: az iPhone 5s esetében a Home-gomb alatti igen vékony szalagkábel felelt a Touch ID működéséért.

Ha ez kiemeléskor elszakadt, használhatatlanná vált a funkció még akkor is, ha kicseréltük ezt az alkatrészt. (Adatbiztonsági okok miatt minden Home-gombba épített ujjlenyomat-olvasó a készülék alaplapjához van párosítva, és csak a saját ujjlenyomat-olvasóját tudja kezelni a rendszer.) Az iPhone 6-ban ezt a szalagkábelt szerencsére a kijelzőt merevítő fémlemez alatt vezették el és ugyanott csatlakozik az alaplapra, ahol a kijelző szalagkábelei, így sokkal könnyebb hozzáférni a csatlakozóhoz és a véletlen elszakítás esélye is minimális. Ezt nagy előrelépésnek tartjuk!

Egyelőre az iPhone 6 kiemelt kijelzőjét félretesszük és majd akkor vesszük elő, amikor az eredeti iPhone kijelzőjéig eljutottunk.

Még nagyobb akkumulátor

A fedél alatt mindkét modellben az akkumulátor a legegyszerűbben felismerhető alkatrész. Az Apple egyedül az eredeti iPhone-ban alkalmazott forrasztott akkucsatlakozást, ez is azt jelzi, hogy egyáltalán nem gondoltak arra, hogy valaha is majd cserélni kell az energiaforrást a készülékekben. A későbbi modellekben jóval könnyebbé tették az akkucserét a pattintós vagy rugós akkucsatlakozók.

Az akku kapacitása az idők során nem igazán változott: az eredeti iPhone akkukapacitása 1400 mAh, időközben egy a 3G/3Gs esetében kicsit csökkent, az iPhone 4/4s esetében nagyon minimálisan nőtt, majd tovább nőtt az iPhone 5/5s/5c-nél. Az akku mérete a kapacitással nagyjából arányos maradt, nem volt tapasztalható nagy technológiai fejlődés ezen a téren. Az akkuk kapacitását csak a méret növelésével tudták növelni, ennek megfelelően csökkentették a többi komponens helyigényét, hogy nagyobb akku férjen a készülékbe.

Az iPhone 6 és főleg az iPhone 6 Plus szerencsés ebből a szempontból: a jelentősen megnövelt készülékház még nagyobb akkumulátornak ad helyet és így az akku kapacitása 1810 mAh az iPhone 6 esetében, az iPhone 6 Plus-ban pedig még nagyobb.

Alaplap

Az akku kiszerelése után már bátrabban nekiállhatunk az iPhone 6 darabokra szedéséhez. Az akku mellett a készülék másik oldalán foglal helyet a készülék alaplapja. Ennek felső részén látható a kijelzőmodul sokféle csatlakozója (később részletezzük) és néhány antennacsatlakozó. Az alaplap alsó felén láthatjuk a dokkhangszóró-modult, a rendszercsatlakozómodult és az audio-aljzatot.

Láthatjuk, hogy az eredeti iPhone-ban az alaplap egészen más formájú, mint az iPhone 6 esetében. Ebben a készülékben az alaplap még ketté is választható: az egyik része adja a számítási teljesítményt és a tárkapacitást, a másik fele pedig a kommunikációért felel. A két fél egy soklábú csatlakozón keresztül működik együtt: bármelyik meghibásodik, a készülék használhatatlanná válik.

Kamera

Az alaplap kiszedését megelőzően igen könnyű kiszerelni mindkét készülékből a kameramodulokat is. Az eredeti iPhone-ban még csak hátlapi kamera található, ez egy fix-fókuszos, miniatűr lyukkamera, nagyon kicsi fényerővel és mindössze 2 megapixel felbontással. Az iPhone 6 kamerája már jóval bővebb fényerejű, ez a frontlencse méretén is látszik. A szenzor mérete is növekedett, nem is beszélve az érzékenységéről, ami sokkal könnyebb és élvezhetőbb fényképezést tesz lehetővé sötétben.

Optikai képstabilizátor

A kameramodul fókuszálásra is képes az egyik lencsecsoport elektromágneses elvű pozicionálásával, illetve az iPhone 6 Plus modellbe még egy optikai képstabilizátor is belekerült. Ez azon az elven működik, hogy a készülékbe épített giroszkóp érzékeli a kézremegésből adódó elmozdulásokat és az egyik lebegtetett lencsét a rezdüléseknek megfelelően ellenkező irányba billenti ki, hogy a lencsék által vetített kép ne remegjen a szenzoron és ezáltal még élesebb képek készülhessenek vagy kevesebb elmosódással készülhessenek a hosszabb idejű éjszakai képek.

Ha valamin, hát a kamera fejlődésén abszolút meglátszik a 7 évnyi fejlesztések sora. Mindig meglepődünk, hogy ezekbe a körömnyi mütyűrökben mennyi technológiai ismeret van felhalmozva és mindig tudnak még jobbat készíteni a korábbinál.

Miért lóg ki a kamera?

Egyetlen problémánk a kamerával, hogy eláll a ház síkjától, zavaró hatású. Lehet, hogy az Apple így sugallja, hogy vegyünk egy tokot a készülékre, ami a kamera síkja fölé lóg. Érdekes, hogy az Apple a készülék vastagságát a kamera kiemelkedésének beleszámolása nélkül közli a készülék specifikációjában, valótlanul, kicsit becsapva is érezhetjük magunkat.

Az iPhone 6-ban található rezgő a 7 év során több változáson ment keresztül, többféle megoldást is kipróbált az Apple. A gyakran használt megoldás a következő: egy aprócska villanymotor tengelyére helyezett excentrikus súly keringése idézi elő a készülék rezgését. Az iPhone 6-ban egy téglatest szerű alkatrész felel a rezgésért, ennek a működési elvét szervizünkben fogjuk kideríteni, nyugodtabb körülmények között.

Rendszercsatlakozó

A készülék rendszercsatlakozója annál több változást mutat: Az eredeti iPhone készülékben a 2003-ban bemutatott, 30-tűs Apple Dock Connector (http://en.wikipedia.org/wiki/Dock_connector#Apple_30-pin_dock_connector) tartja a vezetékes kapcsolatot a külvilággal: ezen keresztül tudjuk tölteni, szinkronizálni a készüléket, és ezen keresztül tud fogadni és küldeni audio- és videojeleket az iPhone.

Ez a csatlakozó volt egészen 2012-ig minden hordozható Apple mobilkészülék és zenelejátszó csatlakozója, ezzel a hagyománnyal szakított az Apple 2012-ben, amikor is bevezette a Lightning csatlakozót (http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_(connector)), ami az ígéretek szerint egyszerűbb működést tesz lehetővé, bármilyen irányban bedugható a készülékbe és jóval kisebb helyet foglal a készülékben, helytakarékosabb. Tapasztalataink alapján ez a csatlakozó azonban a kisebb mérete miatt sérülékenyebb is és a csatlakozási pontok is védtelenebbek, könnyebben oxidálódnak, sok a kontakthiba.

Még több csavar!

Nagyon érdekesnek találtuk, hogy míg az eredeti iPhone-ban mindössze 24 csavar tartja az alkatrészeket, az iPhone 6-ban 63 csavart sikerült megszámolnunk, melyek ráadásul jóval apróbbak és sokfélébbek, mint az eredeti iPhone csavarjai.

Számunkra még szokatlan a készülék mérete és ebből következően a bekapcsológomb elhelyezése a készülék oldalán. Szerintünk ezzel a mérettel az Apple az ergonómia határait feszegeti, nem nevezhető egykezes készüléknek az iPhone 6, főleg nem az iPhone 6 Plus.

Pixelsűrűség

Legutoljára hagytuk a készülék kijelzőjének vizsgálatát. Az iPhone 6 kijelzőjének pixelsűrűsége az eredeti iPhone-nak körülbelül duplája, így a kép sokkal részletgazdagabb, illetve a színek megjelenítése, belelátási szög is sokat fejlődött. A kijelzők sérülékenysége nem sokat változott az idők során az elmúlt év modelljeinél, kíváncsi vagyunk, hogy az iPhone 6 hogyan fogja bírni az ütődéseket.

Az eredeti iPhone-t nagyon nehezen lehetett szétszedni, és annak ellenére, hogy belül kevés csavar tartotta az alkatrészeket, nehéz és körülményes volt a szerelése. Ezzel szemben iPhone 6 tervezésekor már az elmúlt 7 év modelljeinek szerelési nehézségeit is figyelembe vették és ennek megfelelően egy jól szerelhető készüléket kaptunk. A rögzítőelemek mennyisége és aprósága azonban igen nagy körültekintést és fegyelmet követel, ezért otthoni körülmények között, kellő rutin nélkül senkinek sem javasoljuk a készülék szétszedését.

Doboz

Utolsó szó jogán még megemlítenénk a doboz fantáziátlanságát, szó szerint nem juthatott eszébe Jonny Ive-nak semmi ötletes az idei modellhez…

Folytatás következik, apróbb kiegészítések formájában!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük