webshop menü
#blog #mac #szervizkaland

Eredeti és hamisított MagSafe töltőket boncoltunk!

Nemrégiben keresett fel minket egy Ügyfelünk meghibásodott MacBook Air töltőjével. A hibaleírás alapján nem világít rajta a visszajelző led és nem tölti a készüléket. Valamint nem található rajta Apple logó, emellett erősen égett szaga van. Biztos, hogy eredeti a MagSafe töltő?

Szakértői szemmel, bevizsgálás után könnyen megállapítható, hogy a javításra leadott MagSafe 2 típusú töltő egy utángyártott darab.

MagSafe töltő, Eredeti, gyári vs utángyártott, hamis MagSafe töltők

A képen jól látható az első lényeges különbség, ami megbontás után rögtön szemet szúrt, miszerint a bal oldalon lévő eredeti töltő vastag réz lefogatóval és hőelvezetővel rendelkezik, melyet hőpasztával és jó minőségű 3M hővezető fóliával láttak el. Ezzel szemben a jobb oldali hamisítványban egy vékony alumínium lemez található, egy silány minőségű műanyag lappal, hőpaszta nélkül. Emiatt a keletkező hő nem tud megfelelően távozni a MagSafe-ből, mely további problémákhoz, túlmelegedéshez és esetenként rövidzárhoz is vezethet. És van még itt néhány turpisság…

Nincs is földelve?

Az eredeti MagSafe töltőt bontva az is megállapítottuk, hogy a lefogató réz lemez az interferenciák elkerülése végett (és védelmi szempontokból) földelve van. A hamisítványban ennek nyoma sincs. Az eredeti készülék alján töltésvezérlő és egyéb IC-k sokasága található egy komplex, precízen forrasztott nyáklemezen. Ráadásul minőségi SMD alkatrészekkel és további hőelvezető gumikkal. A hamisítványon olcsó tranzisztorokat használ a gyártó, vékony és rossz minőségű, szinte házilag rajzolt nyáklemezre forrasztva. Nem beszélve a forrasztások hanyagságáról és a toldott-foldott nyákerősítésekről. Az utángyártott töltő szétszedésénél azonnal megcsapta az orrunkat egy kellemetlen, kínai műanyag és égett elektronikai alkatrész („amperszag”) keveréke. Ezt nem tapasztaltunk még eddig egyetlen gyári MagSafe töltő javításánál sem.

Hiányzik a szigetelés?

A töltőket tovább boncolva megállapítottuk, hogy jóval kevesebb és olcsóbb alkatrészből állították össze a hamisított darabot. 35 grammal könnyebb is, mint a 132 grammot nyomó gyári MagSafe töltő. Ezen kívül a szigetelések teljes hiánya fedezhető fel a trafótekercs és vasmag körül, mely újabb veszélyforrásokat rejt.

Eredeti MagSafe töltő súlyaUtánygyártott MagSafe töltő súlya (könnyebb)

Javítható a MagSafe töltő?

Míg az eredeti MagSafe töltők teljes palettájának kábelcseréjét, felújítását és javítását is vállaljuk, addig az utángyártott töltők javítását életvédelmi okokból nem végezzük el. Hiszen használatuk rettentő kockázatos, többek között akár ki is gyulladhatnak, rövidzárat okozhatnak, ami számítógépünket és adatainkat is nagy veszélybe sodorhatja. Az esetleges tűzesetekről nem is beszélve.

MagSafe töltők összehasonlítása (eredeti vs utángyártott)Amennyiben nem vagy meggyőződve arról, hogy eredeti MagSafe töltő biztosítja géped tápellátását, hozd be bátran szervizünkbe, és mi szemrevételezzük azt a helyszínen!

A fentebbiekből egyértelműen kiderül,  hogy érdemes kerülni az utángyártott töltők használatát. Hisz nem véletlen ez a számottevő különbség a hamisított és az eredeti MagSafe töltők között, melyek veszélyforrást jelentenek mind életvédelmi, mind adat – és készülékvédelmi szempontból is .

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük