webshop menü
DJI Spark vázcsere, törött kar cseréje #blog #drón #szervizkaland

Videó: Törött vázú DJI Spark javítás

Egy balul sikerült landoláskor könnyen letörhet Spark drónunk egyik karja a motorral együtt. A karok a váz részét képezik, ezért a törést sajnos csak a váz cseréjével lehet orvosolni. Úgy tűnik, hogy ez az egyik gyenge pontja ezeknek a drónoknak. Van megoldás, videón bemutatjuk!

Pár hete is egy sérült vázú Spark-ot javítottunk, amelynek az egyik karja tövében eltört a műanyag váz. A váz cseréje meglehetősen sok időt vett igénybe: gyakorlatilag a drón összes belső alkatrészét és a karokon lévő motorokat át kell építeni egy új vázba. Készítettünk egy time-lapse videót a munkáról, kíváncsiak vagyunk mit gondoltok róla!

Így történik a Spark javítása

Le kell pattintani a csavarokkal is rögzített fedelet. Ezután az alaplapi csatlakozókat rögzítő fémlemezek csavarjait kell kicsavarni, és a lemezeket és egyéb leszorító elemeket kiszerelni. Pár csatlakozó le is van ragasztva, ezeket óvatosan ki kell szabadítani a szilikon fogságából. Ezt követően ki lehet emelni az előlapi szenzormodult, majd a hátsó antennák lecsatolás után kiemelhető az alaplap is. Az alaplap alatt megtaláljuk a gimbal-kamera felfüggesztését, a benne elrejtett IMU egységgel. Itt kicsit trükkös feladat lehet a gumikengyelek kibontása, illetve a kameramodul kiszerelése. Miután ezzel is megvagyunk, még ki kell szerelni az alsó szenzorokat is. Idáig körülbelül fél órát vett igénybe a szerelés, de most következik a neheze!

Mavic Air, dji drón webshop egyedi kedvezmények, egyedi drónos akciók

Tudtad?

A webshopunkban feltüntetett árak az aktuális listaárak, melyek a piac gyors változása miatt inkább csak iránymutatásul szolgálnak.

Ha drón vásárlásán töröd a fejed, mindenképp egyeztess velünk, és Számodra is lesz egy egyedi ajánlatunk!

Kínálatunk

 

Mind a négy karról le kell pattintani a LED prizmákat, és a föléjük elrejtett ESC paneleket ki kell forrasztani. Mivel nagyon rövid vezetékekre van forrasztva mind a négy motorvezérlő panel, nagyon óvatosan kell dolgoznunk. A panelenként 6 vezeték kiforrasztását követően már a 4 motor is kiszerelhető a sérült vázból. Senkinek nem ajánljuk a drón otthoni körülmények közötti szerelését, elsősorban a forrasztási pontok nehéz hozzáférhetősége miatt. Elég egy rossz mozdulat, és könnyen megégethetjük az új műanyag vázat (vagy magunkat)! A forrasztás motoronként körülbelül 20 percünket veszi igénybe (még úgy is, hogy van pár év forrasztási rutinunk), elég aprólékos munkának nevezném.

Gyakorlatilag ugyanezt a folyamatot kell visszafelé eljátszani az új vázba történő átépítéskor, és figyelni kell arra, hogy a beforrasztott vezetékek köré újra kerüljön szilikon ragasztó rezgéscsillapítás gyanánt. Fontos az is, hogy a kék színű csavarrögzítővel rögzített csavarokat újra bekenjük csavarrögzítővel, és úgy csavarjuk vissza a helyükre. Ez a rezgésekből adódó esetleges csavar-kilazulásokat hivatott megelőzni. Félig összerakott állapotban nem árt egy gyors teszt, mielőtt véglegesen összeépítenénk a drónt. Ekkor kb. 2 óránál járt a stopperünk, a Spark javítása nem volt rövid ahhoz képest, hogy csak egy törött karról volt szó. (Összehasonlításképpen: a Mavic Pro törött karjának cseréje maximum feleennyi időt vesz igénybe.) Ezt követően leellenőriztük és frissítettük a drón szoftverét, beltéren és terepen is teszteltük a Spark-ot, minden rendben volt vele!

Segítség! Lezuhantam, eltörött!

Ha DJI drónod javításra szorulna, keress fel minket, jó kezekben tudhatod majd sérült drónodat. Gyári alkatrészekkel, maximális precizitással javítjuk majd meg, és élesben is teszteljük mielőtt visszaadnánk. A beépített alkatrészekre és a munkánkra 6 hónap jótállást is vállalunk. További információként látogasd meg DJI Drónszerviz oldalunkat!

Ti zuhantatok már le vagy ütköztetek fának a DJI Spark drónotokkal? Megúszta sérülés nélkül? Élményeiteket osszátok meg velünk komment formájában!

 

Sas-hegy, DJI spark drón, drónfelvétel, drónos fotó, drónfotó, drón teszt javítás után, tesztkör a drónnal a javítás után

Egy „egészséges” DJI Spark pedig már sok-sok hasonló felvételre képes (a képen a Sas-hegy látható távolról)

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük