Fülhallgató töltése iPad Pro-ról

Átalakítja az iPadet


Lightning – USB Adapter: Az átalakítók svájci bicskája

Valamilyen oknál fogva ritkán találni bármit erről a kiegészítőről, pedig talán az egyik legfontosabb – ez nem más, mint egy rövid kábel, ami a Lightning-csatlakozót egy USB 2-es bemenetté alakítja, illetve az új iPad Pro-k és az első generációs 12.9”-es készülék esetén USB3-mas bemenetté.

Hogy ennek milyen funkciói vannak? Lapozz, és megtudod!

(tovább…)

Budaörs-környéki látkép

könnyen elszáll, ha nincs fix pont


Iránytű-interferencia kiküszöbölése Mavic Pro-n

Mavic Pro tulajdonosok gyakran tapasztalják, hogy drónjuk egyik pillanatról a másikra átvált Pozícionáló módból Attitűd módba, hiába van 10 vagy még több GPS műhold a láthatáron. Ilyenkor a Mavic-et elkezdi sodorni a légmozgás, és bizony koncentrálni kell ahhoz, hogy manuális ellenirányítással a jó helyre vezessük drónunkat, és ne ütközzünk véletlenül neki egy tereptárgynak.

Eleinte nem értettük, hogy lehet az, hogy ilyen sok műholdat lát a Mavic, és mégsem tudja magát egy helyben lebegtetni, a saját GPS koordinátáit alapul véve, korrigálva a széllökéseket? Aztán kicsit utánaolvastunk, és megtaláltuk a megoldást a mavicpilots.com fórumán. Cikkünket is az ott olvasottak ihlették, és arra gondoltunk, hogy a magyar drónos közösséggel is megosztjuk tapasztalatainkat.

Hogyan működik?

A Mavic az egy helyben lebegéshez elsősorban a GPS modultól kapott koordinátákat, az iránytűktől kapott irányultsági információt és más szenzoraitól (kamerák, barométer, ultrahang) kapott információkat használja. Ezek közül a két legfontosabb a földrajzi pozíció és az irányultság. Ha bármelyik hiányzik, a drón átvált Atti módba, ami annyit tesz, hogy kézi irányítással kell egy helyben tartani. Változó irányú szélben ez már komoly nehézséget jelenthet egy kezdő pilótának, és ha még tereptárgyak is vannak a közelben, akkor szinte garantált az ütközés.

Animáció a régi és új változat különbségének szemléltetésére

Animáció a régi és új változat különbségének szemléltetésére

A Mavic-ben két iránytűegység van, biztonsági okokból kifolyólag. Egyik elől, a két előnézeti kamera között található, a másik a drón farában a GPS modullal egybeépítve. A problémát az okozza, hogy míg az első iránytű közelében nincsenek viszonylag erős áramot vezető vezetékek, addig a hátsó iránytű sajnos nincs ilyen szerencsés helyzetben. A hátsó iránytűmodul alatt ugyanis épp a két hátsó motor vezetékei futnak, amiken az átfolyó áram elektromágneses interferenciát képes kelteni az iránytűmodulban. Egy erős előremenet és egyszerre emelkedés esetén a vezetékekben folyó áram meghaladhatja a 20 ampert is, ami “kitéríti” az iránytűmodul érzékelt irányultságát, ilyenkor a drón inkább átkapcsol kézi vezérlésre, minthogy a téves információkra támaszkodva össze-vissza forogjon.

A megoldás

A megoldás a fórumozók elmondásai alapján az, hogy a két hátsó motorhoz vezető kábelcsoportot 3-4-szer meg kell csavarni, így a bennük gerjedő mágneses erőtér jóval kevesebb hatással lesz az iránytűmodulra, ami továbbra is helytálló irányultsági információt fog adni a drón repülésvezérlő elektronikájának.

Bal oldalon a régi, egyenes változat, jobb oldalon az új, csavart változat

Bal oldalon a régi, egyenes változat, jobb oldalon az új, csavart változat

A fentebb leírt hibajelenség főként a korai gyártású (2016 év végi) Mavic-eket érinti. Újabb példányokban már gyárilag elvégzik a kábelek tekerését, így ezek a drónok ritkábban veszítik el pozíciójukat és váltanak át Atti módba.

Mavic Pro kábelcsavarás

A saját drónunkon is tapasztaltuk a Compass Interference kifejezéssel is illetett hibát, és mivel 2016 év végén gyártották, szinte biztosak voltunk benne, hogy a hátsó kábelezésünk még nem az újabb, tekert változat. Ennek megállapításához a drón felső burkolatát kellett leszednünk. Ez már gyorsan ment, hiszen jópár Mavic-hez volt már szerencsénk az utóbbi fél évben.

Ez a külső csavar is a lábat rögzíti

Ez a külső csavar is a lábat rögzíti

Két belső csavar rögzíti a lábat

Két belső csavar rögzíti a lábat

Mavic Pro leválasztott hátsó lába

Mavic Pro leválasztott hátsó lába

A bal láb vezetékezése csavart, a jobb lábé még egyenes

A bal láb vezetékezése csavart, a jobb lábé még egyenes

A felső burkolatba van egyébként beépítve a GPS modullal egybeépített hátsó iránytűegység. Minket azonban nem ez érdekelt, hanem a vezetékek: jól sejtettük, valóban nem voltak megcsavarva a kábelek. A kábelek megcsavarásához mintául vettünk egy másik, már későbbi gyártású Mavic Pro drónt, amiből kiderült számunkra, hogy 4-szer kell csavarodnia a vezetékeknek az útjuk során. Ezt úgy tudjuk elérni a vezetékek forrasztása nélkül legegyszerűbben, hogy a lábakat tartó 3-3 csavar kicsavarjuk, és a lábakat leemelve a vázról körbeforgatjuk a minta szerint, majd visszaillesztjük és visszacsavarozzuk a helyükre. Ezután összeépítjük a drónt, és teszteljük. Ha mindent jól csináltunk, meg kell szűnnie a váratlan pozícióvesztéseknek, legalábbis a leírt okból kifolyóknak mindenképp!

Ha Te is az itt leírt hibajelenséget tapasztalnád, keress minket bátran, szívesen megvizsgáljuk Mavic Pro-d kábelezését, hogy az optimalizált módon van-e vezetve, vagy még a régi módon. A vezetékezést gyorsan és sérülésmentesen át tudjuk alakítani az optimalizált, csavart módra.

most érdemes lecsapni rá


DJI drón jutalomakció – akár 25 000 Ft ajándékkal

Ha már régóta szeretnél egy igazán profi és intelligens drónt, itt az idő, hogy akciónk keretében lecsapj az elérhető legjobb választásra, egy DJI drónra!

Tapasztalatból mondjuk, hogy a DJI drónjai jelenleg a piacon elérhető legsokoldalúbb, legintelligensebb és legjobb minőségű termékek. 4K felvételek készítése, GPS pozícionálás, kreatív funkciók, könnyű irányíthatóság jellemzi mindegyik modellt, legyen szó akár hobbi célú repülésről vagy filmipari felhasználásról.

Ha DJI drónt vásárolsz nálunk, ajándékba adunk egy vásárlási utalványt, melyet bármely termékünk megvásárlásához felhasználhatsz. Akár drón kiegészítőre, akár egy Apple termékre volna szükséged, az utalványod értékét le fogjuk vonni vásárlásod összegéból. Ha nem szeretnéd felhasználni az utalványt azonnal, az sem probléma, egy éven keresztül bármikor megteheted.

Mely drónokra vonatkozik az akciónk?

Az alábbi DJI termékek megvásárlása esetén adunk vásárlási utalványt:

Spark – 10 000 Ft
Spark Fly More Combo – 15 000 Ft

Mavic Pro – 20 000 Ft
Mavic Pro Fly More Combo – 25 000 Ft

Phantom 4 – 20 000 Ft
Phantom 4 Advanced – 20 000 Ft
Phantom 4 Pro – 25 000 Ft

Inspire modellek – 40 000 Ft +

Drónjainkat és kiegészítőinket ezen a linken éred el.

További feltételek

A vásárlási utalványt a kiállításától számított egy éven belül használhatod fel. Ha egy termék nincsen éppen raktáron, szívesen beszerezzük azt Számodra.

Ha kérdésed volna, hívj minket bátran +36 20 3 666 999 telefonszámunkon vagy keress minket bármely további elérhetőségünkön.

Nézz körül kínálatunkban!

egy toll mind felett


Apple Pencil – A diákok jövője

Az Apple az általános vásárlóközösséget nagyon meglepte, amikor 2016-ban bemutatták az Apple Pencilt. Legtöbben Steve 2007-es iPhone bemutatójára hivatkoztak, amikor beszéltek róla, és a jó öreg “Steve idejében ez nem történhetett volna meg” érv sem egyszer jött fel, viszont ez a stylus mégis más.

Tudom, mire gondoltok, mert én is ugyanarra gondoltam. Igen, ugyanúgy nevettem rajta, mikor Tim előhúzta a színpadon. Nem tudtam elképzelni, hogyan működhet, hogy kinek lehetne jó egy ilyen eszköz. Kijöttek az első rajzok, videók, animációk, de még akkor is elvetettem – az ára ijesztően magas, és nem gondoltam, hogy akár közel is érhet a Wacom tabletek minőségéhez.

Decemberben elegem lett az első generációs iPad Mini-m lassúságából és, miután nem érkezett iPad Mini 5, vettem egy iPad Pro 9.7-et. Már akkor is a fejemben volt, hogy talán tok helyett is Pencilt kellett volna vennem, de akkor még elvetettem. Nem láttam értelmét, mivel az óráim nagy részén vagy a MacBook-omra, vagy papírra jegyzeteltem. Ahogy viszont az iPad egyre jobban beleépült az életembe, a MacBook-ot egyre kevesebbszer vettem elő. Megvárni, ahogy bepörög a merevlemez, ahogy letölti a friss dolgokat iCloud Drive-ból, egyszerűen nem volt már olyan gyors, kézenfekvő. Közben viszont ott volt az iPad nálam, de mivel billentyűzet nélkül közel sem tudok olyan gyorsan gépelni, mint a Macen, sosem gondolkoztam el rajta komolyan.

Pár hónappal később kölcsönkaptam egy Apple Pencilt. Szkeptikusan bontottam ki, vigyorral a szám sarkában, mert tudtam, hogy hogyan kell majd töltenem, párosítanom az iPad-del.

Apple Pencil párosítása az eszközzel

Apple Pencil párosítása az eszközzel

Apple Pencil töltése az eszközről

Apple Pencil töltése az eszközről

Tesztünket ide kattintva olvashatod végig »

Tovább repedezett a kijelző

Mint két tojás


iPad Air 2 és iPad Pro kijelzőcsere

Úgy adódott, hogy egyszerre érkezett hozzánk két, törött kijelzős iPad, és mivel még egyik típus sem szerepelt blogunkban, úgy gondoltuk, hogy bemutatjuk a javításukat, és egyúttal össze is hasonlítjuk a két készülék belsejét.

Sajnos egy iPad szinte biztos, hogy az egyik sarkára fog leérkezni leejtéskor, ami akkora oldalirányú feszültséget generál az üvegfelületben, hogy az szinte biztosan elpattan. Egyébként érdekes, hogy magát az üveglapot nagyon meg lehet hajlítani anélkül, hogy eltörne, viszont az oldalirányú ütésnek alig tud ellenállni – sajnos ez utóbbi a gyakoribb.

Megmutatjuk, hogy néz ki az iPad Pro belülről »