webshop menü
#szervizkaland

Amit az Apple elfelejt közölni új gép vásárlásakor…

Az Apple gépek mindig is a magas árszínvonal képviselői voltak és szerencsére a minőségben is többnyire a felső kategóriát képviselik. Ehhez mérten az Apple gépek vásárlói a legtöbb esetben nem 1-2 évre terveznek egy új gép vásárlásakor, hanem inkább átlagosan 3-4 évnyi használatra. Ennek elméletben semmi akadálya nem volna, hiszen az Apple gépek nem avulnak el olyan tempóban, mint más PC-k, a hardver sokáig ki tudja szolgálni a frissebb és nagyobb tudású szoftvereket. A legtöbb jelenlegi gép esetében a memóriát (RAM) és a merevlemezt is lehet cserélni, bővíteni, hogy a növekvő igényekkel lépést tarthassunk.

Sajnos azonban egy dologról elfelejti tájékoztatni ügyfeleit az Apple: gépeinek ugyanúgy szüksége van az időszakos karbantartásra, mint egy autónak. Az Apple-t persze láthatóan nem érdekli gépeinek sorsa egy éven túl és már önmagában is megérne egy cikket, hogy egy prémium minőségi- és árkategóriájú termékre miért csak egy év garanciát vállal a gyártó. Ugyanakkor a rövid garanciavállalás és a karbantartásra való figyelmeztetés hiánya hosszú távon nagyon sok felhasználót elfordíthat a cégtől, hiszen a gépeknek karbantartás nélkül nagyon gyorsan lerövidülhet az élettartama, ami nem feltétlenül vet jó fényt az Apple-re.

A probléma forrása

Kicsit részleteznénk, hogy miért igényelnek az Apple számítógépek (is) karbantartást.

A gépekben dolgozó elektronikai alkatrészek és processzorok a működés során hőt is termelnek, ennek a hőnek az elvezetésére a gyártó ventilátorokat épít a gépekbe, amik a kialakított „légi folyosókon” kinti, hűvös levegőt áramoltatnak a gép belsejében, hogy a hűvösebb levegő fel tudja venni és elszállítani a termelt hőt. Sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy a hűtőlevegő ne tartalmazzon port is, ami viszont az idők során a gép zugaiban rárakódik az alkatrészekre, és így azok nem tudják leadni a kellő hőmennyiséget. Ilyenkor érezzük azt, hogy a gépünk a szokásosnál jóval melegebb és a ventilátorok magasabb fordulatszámon forognak, hogy még több hűtőlevegőt szállítsanak, ami viszont nem tud kellően hűteni továbbra sem, viszont az akku is gyorsabban fog merülni a magasabb fordulatszám miatt.

A másik problémát az elöregedő hővezető paszták okozzák. A komoly hőtermelő alkatrészeken a hőleadást ugyanis bordázat segítségével oldják meg a gyártók, melyek egy majdnem sík felületen érintkeznek a hőtermelő alkatrész sík felületével és jó hővezető anyagból készülnek. A majdnem sík felületen viszont jóval több hőt lehet úgy leadni, hogyha a felületi egyenetlenségeket kiegyenlítjük egy olyan anyaggal, ami kitölti az apró karcolásokat a két felület között: ez az anyag a hőpaszta.

Mi a megoldás?

Az alkatrészeket meg kell szabadítani a felesleges hőtől.

A jó minőségű hőpaszta egy lágy, mézszerű anyag, ami megtapad az adott processzor felszínén és nem folyik szét a gépben. A jobb minőségű hőpaszta még ezüstöt is tartalmaz a jó hővezetés érdekében. Másfél-két év alatt azonban a hőpaszták kiszáradnak és veszítenek rugalmasságukból, ezáltal a hőleadó felület és a borda közötti hővezetés kisebb hatásfokú lesz, ilyenkor van szükség a hőpaszta cseréjére és természetesen egyúttal az alapos portalanításra.

Erre az időszakos karbantartás szükségességére nem figyelmezteti vásárlóit az Apple, sokan nem is gondolnak arra, hogy egyáltalán bármiféle karbantartásra is szükség volna ezeknél a gépeknél… Aztán egy idő után azt veszi csak észre a vásárló, hogy gépe nem úgy teljesít, mint újkorában, viszont gyorsan lemerül és indokolatlanul melegszik.

Természetesen tudunk segíteni az említett problémák megoldásában és ami még fontosabb: a megelőzésben. A szervizünkbe leadott gépeket alaposan kiportalanítjuk mind az alaplapon, a ventilátorok lapátjain, a kijelzőnél és egyéb belső alkatrészeknél. Ezután a hőleadó bordát leszereljük a processzorokról és a régi, elöregedett hőpasztát alaposan letisztítjuk és előkészítjük a felületeket az új hőpaszta fogadására. Az új, ezüstöt is tartalmazó hőpasztát a kellő mennyiségben felhordjuk az alkatrészre és a hűtőbordát a helyére szereljük. A gépet ezután nyommentesen összeszereljük és teszteljük.

Az eredmény

Hűvösebb, csendesebb, gyorsabb gép.

A karbantartás eredményeképp a processzorok és a gép belső hőmérséklete akár 10-15 fokot is csökkenhet, a ventilátorok kevésbé pörögnek majd és az akku is tovább fogja bírni, nem beszélve arról, hogy a gép valószínűsíthető élettartama is hosszabbodik.

A hordozható gépeken érdemes évente megejteni egy teljes hardveres karbantartást, az asztali gépeken elég 2 évente megismételni a fentebb leírt műveleteket, mert azok kevesebb mozgatásnak vannak kitéve. A karbantartás egy napon belül megoldható folyamat, nyommentesen és szakszerűen végezzük el, így az eredeti garancia is megmarad. Díja a számítógép értékéhez képest minimális összeg, amit a hosszú élettartam érdekében érdemes rákölteni gépünkre.

Sajnos a 2008 előtti MacBook Pro gépeknél a videoprocesszor és a CPU alaplapi forrasztása nagyon gyakran gyártási hibás volt. Volt is egy visszahívás az nvidia GPU-s gépekre anno, mert nagyon sok ilyen gépben tönkrement a videokártya a forrasztás miatt. A leutolsó darabokat 2012 szeptemberig hívták vissza.

Ezeknél a gépeknél az említett gyártási hibák miatt a hőpaszta cseréje magában hordozza azt a veszélyt, hogy a hővezető borda leválasztásakor a lehető legkörültekintőbb szerelés mellett is megsérülhet az alaplapi forrasztás. Ezeknél a gépeknél csak úgy tudjuk vállalni a teljes belső tisztítást és hőpasztacserét, ha az Ügyfél elfogadja azt, hogy a munka során vagy annak későbbi következményeként a gép vagy annak videokártyája akár működésképtelenné is válhat és ez esetben nem fog kárigényt benyújtani.

Előre szóltunk :)

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

5 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük