Egy beázott MacBook Air története

Pár napja érkezett hozzánk egy beázott MacBook Air, amely nem kapcsolt be. Tulajdonosa szerint egy kis kávé folyhatott a gép alá és az beszívhatta a nedvességet, szerinte az okozta a gondot.

Átvételkor nem tettük töltőre és meg sem próbáltuk bekapcsolni. Ha egy beázott gépet működtetni próbálunk, az csak nagyobb gondot okozhat, ugyanis az alaplap nedvesség hatására zárlatos, de még feszültségmentes részei a bekapcsoláskor megsérülhetnek, megéghetnek a zárlat hatására, ami az alaplap teljes javíthatatlanságához vezethet. Ha beázott készüléket kapunk, első dolgunk, hogy szétszedjük, az akkumulátort leválasztjuk a gépről és elkezdjük az aprólékos tisztítást.

Beázott MacBook Air

Mit tegyél, ha beázna a géped? Először is – ha lehet – előzd meg ezt, mert nem jó móka, legyél óvatos! Ha mégis megtörtént a baj, egyből kapcsold ki a gépet, válaszd le a töltőről. Ha a billentyűzetet érte a folyadék, akkor lefelé fordítva rázd ki, amit lehet. Lehetőleg ne próbáld meg bekapcsolni, mert csak nagyobb kárt tehetsz így a még valószínűleg tisztítással javítható gépben. Mihamarabb hozd el hozzánk a gépet, hogy mi darabokra szedhessük és az alkatrészeket egyesével megtisztíthassuk, és az esetlegesen oxidálódott alkatrészeket átmoshassuk ultrahangos mosóban is. Ha gyorsan cselekszel, jó esély van arra, hogy egy tisztítás megoldja a problémát és nem kell egy vagyont elkölteni egy drágább alkatrész cseréjére. Ha nincs azonnali lehetőséged a gép eljuttatására, tedd langyos, szellős helyre, hogy a nedvesség nagy része elpárologhasson a gépből, ami ugyan egy kicsit segít, de ha sokáig így marad a gép, oxidálódhatnak fontos elektronikai alkatrészek.

E kis kitérő után lássuk, mit találtunk a gépben: Az alsó fedlapot leválasztva egyértelmű nyomait láttuk annak, hogy a gépbe kávé folyt (talán Latte Macchiato :) ). A nedvesség a látott nyomok alapján nem a billentyűzeten keresztük érte a többi komponenst, hanem valóban a gép mellett borulhatott ki a kávé, ami a gép szellőzőnyílásain át beszivárgott. Ez azért a szerencsésebb eset (még ha a forgó ventilátor jól szét is szórja mindenhová a folyadékot), mert ha a billentyűzeten keresztül folyt volna be a nedvesség, az jó eséllyel a fóliát tönkreteszi, és azt a legtöbb esetben cserélni kell, ritkán javítható. Így viszont a billentyűzet megúszta a helyzetet, csak az alaplapra, akkumulátorra és sok egyéb belső komponensre jutott a kávéből.

Ha netán olyan szerencsétlenül érné a gépet a ráborult folyadék, hogy az a billentyűzeten is átfolyik, akkor sajnos nagyobb kárt tud tenni a gépben, ugyanis a billentyűzet nem javítható, csak cserével orvosolható az, ha valamelyik billentyű nem működik. A probléma ott kezdődik, hogy a billentyűzet szegecselve van a gép fém vázába, nem pedig csavarozva, mint a Unibody MacBook Pro-k esetén, ezért elvileg csak a komplett fém vázzal együtt lehet cserélni mind a MacBook Air és a Retina MacBook Pro esetében. Ugyanakkor kifejlesztettünk egy módszert arra, hogy ezt a cserét mégis kivitelezhessük a teljes fém váz cseréje nélkül és így kicsit gazdaságosabbá tegyük a javítást, ha a billentyűzet cseréjére volna szükség. Ezzel kapcsolatban írtunk egy összefoglaló cikket is, erre találod.

A gép alumínium vázából ilyenkor minden egyes alkatrészt kiszerelünk, hogy a kávécseppeket lemoshassuk a nyers fémvázról illetve az alkatrészeket is egyesével meg tudjuk tisztítani. Szerencsére a gép gyorsan eljutott hozzánk, ezért az alaplapra került cukros folyadék ugyan már megkezdte káros ténykedését bizonyos alkatrészeken, de szerencsére nem jutott odáig, hogy teljesen megmarja a vezetékezéseket és forrasztási pontokat – épp hogy csak kicsit belekóstolt, így sok tisztogatás és ellenőrzés után gond nélkül bekapcsolt a gép.

Arra is oda kell egyébként figyelni az ilyen beázásoknál, hogy a ventilátorra ragadó cukros folyadékot teljesen eltávolítsuk a lapátokról, hiszen az egyenetlen forgást idézne elő a későbbiekben, ami pedig a csapágyazás tönkremeneteléhez vezet rövid távon. Ha megtisztítjuk a lapátokat, kiegyensúlyozottan fog forogni a ventilátor és nel lesz ilyen gond a későbbiekben.

A gépet egy teljes tisztítás szerencsére megmentette, pár óra után már vígan kapcsolt be és üzemel azóta is! Egyúttal ha már szét volt szedve, elvégeztük a kiszáradt hőpaszták cseréjét is, hogy ne melegedjen túl a gép. Vigyázzatok és legyetek körültekintőek!


Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.