webshop menü
Adatmentés MacBook Pro-ról és MacBook Air-ről #szervizkaland #blog #fejlesztés #mac

Adatmentés MacBook Pro-ról és MacBook Air-ről

Az Apple 2010-ben elkezdett alkalmazni egyedi csatlakozású, kártyára szerelt flash-meghajtót az új MacBook Air-eknél. Erre azért volt szükség, mert csak így tudták megoldani, hogy a gép pengevékony maradhasson a terveknek megfelelően. Pár év elteltével a Retina MacBook Pro termékvonalban is megjelent ez a megoldás és ennek is köszönhető, hogy a gép jelentősen vékonyabb és könnyebb lett.

MacBook Air 128 GB-os flash-meghajtója – adatmentés MacBook Pro-ról, MacBook Air-ről
MacBook Air 128 GB-os pengevékony flash-meghajtója

Egyedi megoldás

Mivel eléggé egyedi megoldásról van szó, így a csatlakozófelület is egyedi. Ha egy gép megsérül, eddig viszonylag nehezen lehetett megoldani az adatok kimentését az SSD meghajtóról. Kellett keresni egy hasonló gépet és abba beépítve olvasható volt a meghajtó tartalma. Mondani sem kell, ez nem túl kényelmes megoldás, mert nem mindig van bent a szervizben kompatibilis gép. Keresni kellett tehát egy megfelelő adaptert, melybe belehelyezve az SSD-t, majd azt bármilyen géppel összekötve olvasható a flash-meghajtó. A dolgot kicsit bonyolítja, hogy az egyes évjáratok SSD-jének különböző a csatlakozója, így több eszközre is szükség volt, hogy lefedjük a teljes modellskálát.

A szükséges adaptereket be is tudtuk szerezni, így például egy alaplaphibás vagy beázott és javíthatatlan MacBook Air-ből vagy Retina MacBook Pro-ból kiszerelt SSD meghajtóról már vissza tudjuk nyerni az adatokat!


Általában menthetők az adatok!

Egyébként a régebbi gépek meghibásodott merevlemezeiről is sok esetben menthetőek az adatok, ha nem sérült durván a lemez. Ha gépünket használva bizonytalan működést tapasztalunk, nagyon lassú a rendszer, gyakran lefagy és nem reagál semmire, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy az adattárolásért felelős lemezünk a végét járja. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztonsági mentés, ilyenkor is első teendőnk az legyen, hogy a fontos adatainkat egy külső tárolóra kimentjük akár manuálisan, akár az OS X rendszer beépített Time Machine automatikus mentés funkcióját használva.

Sok esetben nem sérül a lemez mechanikája és csak fájlrendszerbeli hibáról van szó, ilyenkor több eséllyel menthetőek az adatok, mint egy mechanikailag is sérült lemezről. Rosszabb esetben sincs minden elveszve, de ha komoly sérülésről van szó, akkor már csak adatmentő cég tud segíteni.

A megelőzés fontossága

Fontos tehát: a „minden adat odaveszett” állapot előtt még van néhány lehetőség a számítógép visszaállítására. Ezekről a módszerekről a Mac számítógépek helyreállítása című cikkünkben írtunk.  Továbbá nem győzzük hangsúlyozni, hogy az Apple gépek karbantartásával eszközeink élettartama 1-2 évvel is meghosszabbítható!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük