webshop menü
#blog #iphone #szervizkaland

iPhone 5c kijelzőcsere

Meglepően kevés iPhone 5c-vel találkoztunk a termék megjelenése óta. Lehet, hogy az emberek inkább az 5s-t vásárolják az 5c helyett, vagy az is előfordulhat, hogy az 5c valamilyen oknál fogva igen strapabíró modell lett és egyszerűen nem törik és nem romlik el :) Akármelyik esetről is legyen szó, amikor beérkezett az első iPhone 5c készülékünk kijelzőcserére, már fel voltunk készülve rá. A készülék belső felépítését már ismertük, hiszen a megjelenés első napján szétszedtük a készüléket, hogy első kézből ismerhessük meg. Most lássuk, miként zajlott az első iPhone 5c kijelzőcsere javítóműhelyünkben.

iPhone 5c kijelzőcsere, törött iPhone 5c kijelző cseréje

Eredeti alkatrészünk is volt raktáron, éppen pár hete kaptuk meg első iPhone 5c kijelzőinket, melyeket gondosan le is ellenőriztünk, hogy valóban eredetiek-e. Azok voltak, nem is kísérletezünk utángyártott, silány minőségű alkatrészekkel. Ugyanis hiába oldható meg velük egy javítás jelentősen olcsóbban, mintha gyári alkatrészeket használnánk, az ilyen alkatrészek által nyújtott minőségérzet messze alulmúlja az eredeti alkatrészekét: méretpontatlanok, színeződnek, félreérzékelnek, feszülnek, egyszóval nem tartjuk beépítésre méltónak azokat.

Az iPhone 5c felépítése

Az iPhone 5c felépítése nagyon hasonlít az iPhone 5-ös modelléhez. A belső elrendezés szinte megegyezik az elődével, szinte hagytak minden úgy, ahogy volt. Csak éppen belehelyezték az egészet egy műanyag burkolatba. Lehet, hogy ennek köszönhető, hogy viszonylag kevés készüléknek törik a kijelzője: a műanyag burkolat jobban elnyeli egy ütés erejét, ha például a sarkára esik a készülék, mint a korábbi –  csak fém – vázszerkezet. Ugyanakkor ez a rugalmasság nem megy a stabilitás rovására, belül ugyanaz a fém váz tartja helyben az összes alkatrészt és merevíti a készüléket.

Csak egyben lehet cserélni a kijelzőmodult

A mostani kijelzőcserés iPhone-nak a „megszokott módon” csak a felső üvegrétege törött el, de mivel ennél a modellnél is a kijelző hármas felépítésű, így csak a komplett kijelzőmodul cseréjével orvosolható a probléma. Az üvegréteg alatt található egy átlátszó érintőpanel, ami szintén üveg alapú, majd ez alá van ragasztva a folyadékkristályos Retina LCD kijelző. A három komponenst szétválasztani nemigen lehet, nem is lehet külön csak üveget vagy csak LCD-t vásárolni a sérült készülékhez, a gyárilag egyberagasztott modult kell cserélni.

Kapcsolt alkatrészek

A kijelzőmodulra sok apró, de annál inkább fontos alkatrész van építve: beszédhangszóró, fényérzékelő, közelítésérzékelő, Home gomb, zajszűrő mikrofon és apró fém tartóalkatrészek. Ezeket gondosan át kell építeni az új, „nyers” kijelzőmodulra, mivel az érthető módon ezek nélkül az alkatrészek nélkül érkezik.

És a tesztelés

Az apróságok átszerelése után nincs más dolgunk, mint az előkészített új kijelzőmodult beilleszteni a helyére és még összepattintás előtt az összes funkciót leellenőrizni.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük