#blog #mac #szervizkaland

Billentyűzet magyarítása Apple számítógépeken

Topcase csere nélkül

appsolute.hu billentyűzet magyarítás, macbook, billentyűzet csere, magyar billentyűzet beépítés Apple gépekbe

A billentyűzet magyarításhoz a hiedelmekkel (és a hivatalos Apple szervizek álláspontjával) ellentétben nem szükséges a teljes felső vázat – az úgynevezett topcase-t – cserélni. Megfelelő precizitással a billentyűsapkák külön is kicserélhetőek – még a gépet sem kell ehhez szétszedni, bár ajánlott egyúttal a karbantartást és hőpasztacserét is elvégezni!

Néhány kivételtől eltekintve mindenféle klaviatúrát magyarítunk

Fontos megjegyezni, hogy az összes nemzetközi kiosztás magyarra cserélhető pár kivételtől eltekintve, melyek az amerikai angol (US), a japán, a taiwani és a thai kiosztású billentyűzetek. Ezekben a billentyűzetekben más méretű néhány billentyű és emiatt nem cserélhetőek ki a magyar szettre.

A leggyakoribb billentyűzet típusok, melyek magyarításával megtalálnak minket és természetesen tudunk is segíteni, az osztrák, az angol, az ausztrál és a német billentyűzetek. De az amerikai angol, taiwani, thai, és japán billentyűzeteken kívül minden más nemzetiségű billentyűzet magyarításában tudunk segíteni.

A legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy a billentyűzetünk cserélhető-e magyarra, ha a vonatkozó Apple dokumentumban kikeressük a saját billentyűzetünket és összehasonlítjuk a magyarral (súgunk: ha a bal oldali Shift rövidebb, mint a jobb oldali, akkor jók vagyunk!). Készítettünk egy apró animált ábrát, amin a legszembetűnőbb különbség látható: a magyar kiosztás a rövid Shift billentyűvel és az amerikai a hosszú Shift-tel:

billentyuzetek összehasonlítása, billentyűzet magyarítás, macbook, billentyűzet csere, magyar billentyűzet beépítés Apple gépekbe

Most már látjuk, hogy gyakorlatilag az amerikai kiosztású billentyűzeten kívül az összes más nyelvű billentyűzet magyar kiosztásúvá tehető. Ugyanez természetesen fordítva is igaz. Ha valamiért magyar kiosztás helyett nemzetközi angol vagy német kiosztású fizikai billentyűzetet szeretnénk, az is megoldható a megfelelő szett beszerzésével.

Azért persze van pár apróság, ami még befolyásolja a munka elvégezhetőségét, ezek közül az egyik a billentyűtartó mechanika típusa. Az Apple ugyanis mindig kísérletezget, hogy jobb rugózású vagy netán puhább, rövidebb vagy éppen hosszabb lenyomási úttal rendelkező billentyű-e a jobb. Ezért aztán többféle mechanikát is alkalmaz ugyanolyan típusú gépeiben. Bemutatjuk a két leggyakoribbat, melyekkel a Unibody MacBook Pro gépekben találkozhatunk:

Ezeket a mechanikatípusokat mi neveztük el így a könnyebb azonosítás végett. S persze mondanunk sem kell, hogy minden típusra csak a sajátjának megfelelő billentyűzetsapka illeszthető fel. Ez persze csak a jéghegy csúcsa… A MacBook Air-ekben, az újabb retina kijelzős MacBook Pro-kban, a MacBook-okban és régebbi gépekben mind más és más billentyűzetmechanika van. Szerencsére ilyen téren is felkészültek vagyunk, minden típusra való billentyűsapkánk szokott lenni, többféle kiosztásból.

A billentyűzet átalakítás ára

A billentyűzet magyarítás ára általában típusonként és kiosztásonként változó, ám általánosságban elmondható, hogy a teljes topcase cseréjénél sokkal-sokkal olcsóbb. Ha megírod nekünk, hogy milyen géped van, szívesen küldünk a cserére árajánlatot és a cserét pár óra alatt el is tudjuk végezni!

A cseréhez mi mindig a teljes készletet cseréljük (79 billentyű). Hiába volna elég körülbelül 20 billentyűsapkát cserélni, az új sapkák matt felülete elütne a nem kicserélt használt billentyűkétől. Illetve nincsen két egyforma felületű új billentyűzetkészlet, ezért az egyenetlenségek elkerülése végett mi inkább minden billentyűt kicserélünk.

Cikkünk fontos kiegészítése a magyarítható Apple számítógépek frissített listájával!

Ha ki szeretnéd cseréltetni külföldi billentyűzetkiosztású Mac számítógéped billentyűzetét, írj nekünk és rövidesen felvesszük Veled a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek billentyűzet-magyarításra!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

33 hozzászólás

  1. Kós Gergő on

    Üdvözlet,

    Szeretnék macbook pro 13″ magyar lokalizált készüléken billentyűzetet felújítani, mert nagyon kifényesedtek a gombok. Tudnátok írni egy árajánlatot, mennyibe kerülne a régi billentyűk cseréje újra? Gép hiányában nem tudom megmondani hogy „C” avagy „D” típusú mechanikával vannak-e ráépítve a gombok.

    Köszi,
    Gergő

    Válasz
  2. Gergő Edmond on

    Tisztelt Cím!
    Egy A1314 wireless billentyűzetet szeretnék magyarítani, ha megoldható. 16 db gombról lenne szó. Ha megoldható, egy árajánlatot szeretnék kérni.
    Köszönöm!

    Gergő Edmond

    Válasz
  3. Kun-Szabó Judit on

    Sziasztok!

    Nekem MacBook Pro 13-inch Early 2011-em van, magyar billentyűzettel. Ez a munkaeszközöm majdnem 4 éve. Tökéletes, egyetlen szépséghibával, az „e” betűm teljesen megkopott. A többi betű tökéletesen sértetlen. Lehetséges csak ennek az egy betűnek a cseréje, vagy teljes billentyűzetcsere szükséges? Kaphatok árajánlatot a lehetséges megoldásokra?

    Köszönöm

    Válasz
  4. Németh Attila on

    Sziasztok nekem egy 2015 Early ,13′ MacBook prom van német bilentyüzetel ezt szeretném magyara cserélni. Ez megoldható?

    Válasz
  5. Steininger Antal on

    Üdv!

    Magyarosítani szeretném a billentyűzetemet, örültem, hogy rátaláltam az oldalra.
    Viszont küldtem e-mailt a megadott címre, de visszadobta a rendszer. Tudtok segíteni?

    köszi!

    s.a.

    Válasz
  6. Vörös József on

    Tisztelt szervíz.
    Mivel rá találtam az Önök lapjára, s én is szeretném magyarosítani az ASUS K52N laptoppom billentyűzetét, szeretném meg tudni, hogy az úgy nevezett billentyű sapkákat milyen úton tudnám megkapni Szegeden és mennyiben kerülne ha postán, vagy valamilyen módon el küldenék. A következő billentyűzeti sapkákat kérném: Í, Ö, Ü, Ó, Ő, Ú, É, Á, Ű. fekete alapon fehér betűkkel.
    Tisztelettel.
    Vörös József
    Karagyorgyeva 19
    24420 Magyarkanizsa.
    Szerbia.

    Válasz
    • Bognár András on

      Kedves József!
      Köszönjük kérdését, de sajnos csak Apple számítógépek billentyűzetének magyarítását tudjuk vállalni, ASUS gépekhez nincsen alkatrészforrásunk. Javaslom, hogy keressen meg egy PC szervizt Szegeden, vagy az Ön környékén, és remélem, hogy fognak tudni segíteni Önnek!

      Válasz
  7. Attila on

    Kedves András!
    Macbook Air vásárlás előtt állok az USA-ban. Milyen nyelvű billentyűzettel rendeljem a gépet, ami a legkönnyebben magyarítható? (pl. brit?) Hány nap alatt tudják vállalni a magyarítást?
    Üdvözlettel: Attila

    Válasz
    • Bognár András on

      Kedves Attila!
      Az International English kiosztású billentyűzet ugyanolyan darabszámú és méretű betűket tartalmaz, mint a legtöbb európai kiosztás, köztük a magyar is. Ezt tudjuk magyarítani, de 100%-ot nem tudok ígérni, mert a mechanikától is függ, hogy éppen milyen sapkákkal van szerelve a gép, és bár legtöbbször mindegyik féle van raktáron, előfordulhat olyan eset, hogy éppen kifogyunk valamelyikből. Ha elhozná a gépét a jövőben, kérem, hogy írjon majd egy emailt a mac@appsolute.hu címre! Köszönjük!
      András

      Válasz
  8. Vince on

    Tisztelt Szerviz!
    Tevezek egy használlt 15″MacBook Pro Retina kijelzős gépetvásárolni, amely 2012 Mid EU billentűzetű kiadás.
    A kérdésem az lenne, hogy ki tudnák-e cserélni az EU-s billentyűzetet magyarra, ha igen, az mennyibe kerül.
    Tisztelettel: Vince

    Válasz
  9. Vince on

    Tisztelt Szervíz!
    Kérem szíves segítségüket a következő problémámhoz. Az Apple laptopomon egy OS X 10.7.5. operációs rendszer van telepítve. Használok rajta egy AVID 9-es Professzinális hangrögzítő programot. A kérdésem az lenne, hogy ha frissítem az operációs programot, az újabb verzió kezelni fogja-e az AVID 9-et, valamint az ILock kulcs ( USB port) működni fog-e az új op. rendszerrel?
    Válaszukat előre is köszönöm

    Válasz
    • Bognár Balázs on

      Kedves Vince,

      Sajnos nincsen tapasztalatunk az említett programokkal, illetve, hogy a frissítésnek milyen hatása lenne rájuk. Érdemes a fejlesztő cégek Ügyfélszolgálatán érdeklődni, ők valószínűleg tesztelik az új verziókat.

      Üdv,
      Balázs

      Válasz
  10. Dani on

    Keves Szervíz!

    Érdeklődnék, hogy esetleg különálló apple a1243-as numerikus kiosztással rendelkező billentyűzetet is tudtok-e magyarosítani?

    Előre is köszi a választ!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük