A processzor hűtési rendszerének vázlata, Apple gép karbantartás #blog #mac #szervizkaland

Mennyit bír ki egy Apple gép karbantartás nélkül?

Ha 2012 körül gyártott MacBook Air-t Retina kijelzős MacBook Pro-t használsz, van számodra egy fontos hírünk, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy még jópár évig hibamentesen használhasd hű munkatársad! Ha korábbi gépet használsz, akkor is fontosak lehetnek a következő sorok! Cikkünkben nemcsak a címben feltett kérdésre igyekszünk majd választ adni, hanem elmagyarázzuk, miért is olyan fontos egy Apple gép rendszeres időközönkénti karbantartása.

A technikai háttér

Az Apple számítógépek processzorai az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeképp egyre kevesebb hőt termelnek. Így sokkal kevesebb elvesztegetett energiával lehet számolni, ami lehetővé teszi az egy feltöltéssel megvalósított hosszabb üzemidőt. (Kevesebb hűtés is elég a gépnek, lassabban foroghatnak a ventilátorok, így tovább bírja a gép akkumulátora.) Az Apple mobil számítógépeinek belső felépítése a hűtési rendszer tekintetében egyébként igen hasonló bármely más gyártó laptopjának belsejéhez. A processzor hőleadó felületére a gyártó egy rézötvözetből készült, jó hővezető képességekkel rendelkező hőbordát helyez, amelynek bordázata között a gépbe szerelt ventilátor hűvös levegőt fúj át, elősegítve ezáltal a processzor hőleadását. Ha a jelenlegi gépekben nem lenne hűtési rásegítés, akkor a processzorok önmagukban nem tudnák leadni a felesleges hőmennyiséget. Pár perc alatt „felforrnának”, tönkremennének.

Ez idáig egyszerűen hangzik: melegszik a processzor, ráteszünk egy nagy fém lapot (hűtőborda), az elvezeti a meleget, és ezen felül hűvös levegő fújásával rásegítünk a hőleadásra. Ha azonban csak ennyit tennénk, még közel sem volna tökéletes a rendszerünk.

Akadálymentes hőelvezetés

Fontos először is, hogy a processzor lapos felülete és a hőborda lapos felülete között a lehető legtöbb hő tudjon akadálymentesen áramolni. Ez úgy érhető el, hogy a gyártó mindkét felületet a lehető legsimábbra csiszolja és összeszorítja a két síkot. Szabad szemmel valóban simának tűnik a két felület, de ha mikroszkóppal is megnézzük őket, láthatjuk, hogy valójában még így is mennyire érdesek. A két felület között így nem optimális a hőátadás a résekbe és gödrökbe szoruló levegőréteg hőszigetelő hatása miatt.

E probléma orvoslására egy nagyon egyszerű megoldást fejlesztettek ki a gyártók. A processzor és a hőborda felülete közé vékony rétegben egy krémszerű, szürkés anyagot, hőpasztát kennek. Ez kitölti az apró réseket és kiegyenlíti a felületi érdességet, ezáltal megkönnyíti a két felület közötti hőátadást. A hűtőborda hőleadását pedig úgy szokták segíteni, hogy minél több „uszonyt” (bordázatot) alakítanak ki rajta, hogy a lehető legnagyobb legyen a felülete és könnyen elillanjon róla a hő.

Mi a probléma ezzel a hűtési rendszerrel?

Ez idáig mind szép és jó volna, és örülhetnénk is, hogy nem lesz gondunk a gépünk hűtésével, de sajnos két nagyon közönséges tényező beleszól a képletbe, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

A gép ventilátora által szállított hűtőlevegőben található porszemek megülnek a borda felületén és a legtöbb alkatrészen és csökkentik azok hőleadó képességét. Rosszabb esetben annyi por gyűlik össze a fémlebenyek között, hogy a hűtőlevegő nem tud közöttük áramlani. Ez előbb-utóbb túlmelegedéshez vezet.

És a hőpaszta felett is eljár az idő

A másik probléma a processzorra kent hőpaszta elöregedése és kiszáradása. A kiszáradt hőpaszta porózussá válik, töredezik (hasonlóan, mint a kiszáradt sár) és ezáltal nem tudja ellátni megfelelően a hőátadó felületen végzett szerepét, a jó hővezetést. Hiába hűtjük a hűtőbordát a friss levegővel, ha odáig el sem jut a processzor melege. Ez a hőpaszta-romlás szintén túlmelegedéshez és hibás működéshez vezet idővel.

Más mellékhatásai is vannak a por lerakódásának és a hőpaszták elöregedésének. A számítógép alapból nem tudja, hogy mennyi por van a belsejében és hogy mennyire jó vagy éppen rossz állapotú a processzorán lévő hőpaszta. Ahogy ez a két tényező fokozatosan rontja a hűtési hatásosságot, a gép ebből csak annyit észlel, hogy egyre könnyebben melegszik fel a processzor. És egyre jobban kell hűtenie saját magát. Ilyenkor a hűtést szabályzó rendszer első lépésként automatikusan megemeli a ventilátor fordulatszámát, hogy több levegőt tudjon szállítani a hűtőbordák felé. Ez a fentebb leírt hibák esetében alig lesz hatásos, a hőháztartás ettől nem fog sokat javulni, viszont a gép sokkal hangosabban fog zúgni és az akku is jóval gyorsabban lemerül majd a fokozott terhelés következtében.

Ha a hűtőrendszer már annyira elöregedett és poros, hogy a processzor szinte semmi hőt nem tud leadni a bordák felé, vészmegoldásként a gép csökkenteni fogja a saját sebességét, hogy ezáltal kevesebb hő termelődjön és így túlmelegedés nélkül tudjon üzemelni. A legvégső esetben az is előfordulhat, hogy gépünk magától kikapcsol a túlmelegedés miatt, hogy ne sérüljenek meg az alkatrészei. Ha ez nem az első alkalommal történik, gépünk akár maradandó károsodást is szenvedhet.

Egyszerű megoldás a túlmelegedés elkerüléséhez

Apple Macintosh számítógépeket 2009-2010 óta javítunk és ezidáig számtalan gép hűtési rendszerét újítottuk fel, tartottuk karban. Kezdve a magánszemélyek számítógépeitől egészen a céges flottákig. Fel sem tudjuk becsülni, hogy a tengernyi gép élettartamát munkánk által mennyi idővel növelhettük meg, de abban biztosak vagyunk, hogy gépenként legalább 1-2 évvel nőtt a várható élettartam a karbantartás nélküli élettartamhoz képest. Ez minden egyes gépnél komoly előrelépést jelent, hiszen így gépenként elenyésző ráfordítással nagyon sok költséget lehet megtakarítani: nem szükséges hamarabb cserélni a gépet, mert az nem megy tönkre idő előtt.

A megoldásunk nagyon egyszerű. A gépet – akár hordozható gépről (laptop), akár asztali gépről legyen is szó – szakszerűen (precízen, a csavarokat nem erőltetve!) és nyommentesen szétszedjük és minden belső alkatrészt alaposan megtisztítunk a lerakódott portól. Már ezzel látványos változást érhetünk el, de nem elégszünk meg ennyivel.

Hőpasztacsere

A gépben található processzorokról leszereljük a rugóval rájuk feszített hőbordákat. A megszikkadt és elöregedett hőpasztát óvatosan lesöpörjük a processzorokról, úgy hogy azok még véletlenül se sérüljenek meg. Beszereztük az Apple gépekhez gyárilag használt hőpasztát és ezzel kenjük újra a processzorok felületét, mielőtt visszahelyeznénk a megtisztított és pormentesített hővezető bordákat is.

A ventilátorok lapátjait is megtisztítjuk a portól, hogy könnyen foroghassanak és a porlerakódás okozta excentricitás miatt ne menjen tönkre a csapágyazásuk.

Az eredmény

Az általunk kitisztított gépek belseje olyan, mintha új lenne. A pormentes felületek és alkatrészek ismét képesek leadni a megfelelő hőmennyiséget és a processzorok hűtőrendszere is könnyen leadja a felesleges hőt. A ventilátor ezáltal lassabb fordulatszámon is képes ellátni feladatát, mivel kevesebb levegő is elég a hűtéshez. Az akkut is kíméljük ezáltal. A gép teljes terhelésen is gond nélkül üzemel anélkül, hogy túlmelegedne.

Az ily módon karbantartott gépek szinte „fellélegeznek”. Ha nincs más rejtett hibájuk, akkor várhatóan pár évig nem kell hozzájuk nyúlni, ismét megbízható munkatársként fognak szolgálni.

Milyen időközönként érdemes elvégezni egy MacBook karbantartását?

Tapasztalataink szerint a legtöbb hordozható Apple számítógépben másfél-két év alatt öregszik el a hőpaszta és válik szükségessé a cseréje. Portalanítani is egy-két évente érdemes – minél gyakrabban, annál jobb. Ez a művelet nagyon rövid átfutási idővel kivitelezhető szervizünkben. A teljes karbantartáshoz és hőpasztacseréhez általában szükségünk van egy fél napra, hogy minden alkatrészt alaposan kitisztíthassunk.

Asztali gépek karbantartása

Az asztali gépek jóval kevesebb mozgatási és hordozási igénybevételnek vannak kitéve, mint a laptopok. Az a tapasztalatunk, hogy a hőpaszták cseréjére elég 3-4 évente sort keríteni. A portalanítás ennél azért gyakrabban ajánlott, de felhasználási helytől is függ, hogy mennyi por gyűlik össze a gépben. (Nem mindegy, hogy orvosi szobában vagy poros műhelyben használjuk a számítógépet). Az asztali gépeknél általában pár órával több időt vesz igénybe a karbantartás. Ennek oka, hogy szétszedéskor a kijelzőt védő üveglap belső felületét is pormentesítjük, és ez hosszabb folyamat. Némelyik iMac-nél szükséges lehet az LCD-n belüli portalanítás is, erről itt írtunk.

Ha egy gép jóval hosszabb ideje nem volt karbantartva, mint az általunk javasolt intervallumok, nem kell kétségbe esni! Jobb később, mint soha, mielőbb hozd el hozzánk a gépet, hogy felmérhessük az állapotát és alaposan kitisztíthassuk! A legtöbb Apple gép jó tűréshatárral rendelkezik, de ha egy módunk van rá, inkább ne feszegessük azt és áldozzunk rá 1-2 illetve 3-4 évente körülbelül fél napot. A karbantartás idő- és pénzköltsége elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi időt és pénzt spórolunk meg a rendszeres elvégzésével. A karbantartás hasonló egy autó olajcseréjéhez: relatíve olcsó, de ha nem tesszük meg, komoly problémák forrása lesz idővel.

Miért írtuk le mindezt?

Az új generációs MacBook Air-ek és a Retina kijelzős MacBook Pro számítógépek mostanában (2015-ben) érik el a 2-3 éves kort, amikor már nagyon időszerű a karbantartás elvégzése (teljes külső-belső tisztítás, portalanítás és hőpasztacsere). Sok Ügyfelünk automatikusan hozza hozzánk rendszeres időközönként a gépét, de úgy gondoltuk, hogy inkább figyelmeztetünk mindenkit, hogy gondolja át, mikor lett a gépe utoljára kitisztítva és előzze meg a komolyabb meghibásodásokat egy egyszerű és gyors karbantartással.

A legújabb generációs gépekbe szerelt processzorok hőleadása már jóval kisebb, mint a pár éve készült gépeké. Igen ám, de ezekbe a gépekbe a kisebb leadott hőmennyiség miatt kisebb hűtőrendszert is épített be az Apple. Így ezeknél a gépeknél is elengedhetetlen a karbantartás.

Lehet, hogy pár év múlva eljön az az idő, amikor a kis hőleadás miatt a gép belsejében már nem lesz szükség ventilátorokra a levegő mozgatásához, de a por még így is le fog rakódni az alkatrészeken. Továbbra is fontos lesz a rendszeres karbantartás – legfeljebb jóval egyszerűbbé válik a mostaninál.

A ráadás

Bármilyen gépet javítunk vagy bővítünk szervizünkben, egyedülálló módon nemcsak a szükséges alkatrészt cseréljük és már adjuk is ki a gépet. Minden esetben elvégezzük a gép teljes belső portalanítását és külső-belső tisztítását is. Magunk is ezt várnánk el egy komoly, precíz szerviztől, így mi is így teszünk: a munkánknak része a tisztítás. A hőpasztacserét azonban alapesetben nem végezzük el a gépekben, mivel sok esetben nem indokolt és csak a költségeket növelné. Ha azonban szükségesnek látjuk azt, minden esetben értesítjük az Ügyfelet és megbeszélés alapján elvégezzük a cserét, a javítás mellé még kedvezőbb áron.

Érdemes a karbantartási munkálatokat összekötni egy esetleges belső fejlesztéssel, SSD-bővítéssel (SSD flash upgrade) vagy RAM-bővítéssel (RAM upgrade) is, hiszen ezekben az esetekben nem számítunk fel külön díjat a beépítésért!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

4 hozzászólás

  1. Fazakas László on

    Nekem az Apple gépemben 3 db. ventilátor van. A baloldali nagy „viszi” a processzort s a videokártyát. Az egyik kisebbik – /a jobb oldali/ – a DVD író-olvasót, míg a harmadiknak a helyét én csak úgy sejtem, mert az egész az alaplapos cucc alatt van.
    Elviekben pedig az lenne hivatott a merevlemez hűtésére.
    Kérdés – honnan tudnám ellenőrizni, hogy az a venti működik-e?
    Hangjuk ezeknek nem igazán van, s a merevlemezem úgy általában 40 fok körüli.
    Vagy az teljesen normálisnak számít? Mert én biza nem tartom annak.
    (megjegyzendő – már nem az eredetije van benne. Az sajnos behalt.)
    Lehetséges, hogy az a venti – vagy nem fúj, – vagy nem gyorsul fel a hőmérséklet emelkedésére.
    Várom a választ – mi lehet a teendő?
    Szedjem szét még jobban a gépet, vagy egyszerűen ne is foglalkozzak vele?
    A ventik csatlakozója általában 4 pólusos, tehát – van benne két fekete, egy szürke és egy barna huzal. Melyik lenne a +12 V, és melyikek a vezérlés?
    Gondolom – a fekete színű huzalok az alapok. – Magyarul – az a nulla (negatív ág).
    Rámérni a gyakorlatban nem tudok, mert az csak széjjelszedett állapotában (leemelve a teljse LCD kijelzőt a gépről) lenne lehetséges, ámde szervízesek véleménye szerint úgy éppenséggel még bekapcsolni sem igazán tanácsos!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük