#iphone #szervizkaland #útmutató

Akkucsere és tesztelés egy iPhone 5s-ben

Az iPhone-okba épített akkumulátorok nagyjából 800 – 1200 feltöltési és lemerítési ciklusra vannak tervezve, ez alatt az idő alatt használódik el annyira az akku, hogy érdemes legyen cserélni. Ha azt vesszük, hogy egy iPhone átlagos használat mellett 1 napot bír ki és esténként bedugjuk tölteni, könnyen kiszámolható, hogy körülbelül 3 év alatt fog elhasználódni az akkumulátor és válik szükségessé az akkucsere.

Ha keveset bír iPhone-od egy feltöltéssel, annak több oka is lehet. Elmagyarázzuk mik ezek, lehetséges megoldási javaslatokat is teszünk vagy akár a helyszínen segítünk.

Az akkumulátorok a feltöltés és lemerítések ciklusai során apránként elveszítik gyári kapacitásuk egy részét és már nem lehet őket annyira feltölteni, mint új korukban. Már a készülék egy éves kora után is érezhető a különbség, 2-3 év az, amikor már csereérett az akkumulátor az iPhone-okban. De persze láttunk már vígan működő akkumulátort 5-6 éves készülékben is. (Van nekünk kettő, eredeti állapotú első generációs iPhone-unk, amit havi rendszerességgel feltöltünk, hogy ne menjenek tönkre – azokban még mindig 90% feletti az akkukapacitás!)

Akkumulátor állapotfelmérés otthon

Ha szeretnénk tudni, hogy éppen milyen állapotú az akkumulátorunk, emiatt nem feltétlen szükséges felkeresni a szervizt. Ha van egy Mac számítógépünk, először töltsük le az ingyenes CoconutBattery alkalmazást. Ezután csatlakoztassuk iPhone-unkat a géphez és az máris pontos információval fog szolgálni az akkumulátorunk állapotáról. Az alkalmazás a Mac gépünk akkumulátorát is diagnosztizálja úgyanúgy, mint az iPhone-unk vagy az iPad-ünk akkuját. Készítettünk egy értelmező ábrát a mutatott értékek jelentéséről:

coconut_battery, iphone 5s akkumulátor kapacitás vizsgálata, iphone 5s akkucsere előtt

Az aktuális töltöttség az iPhone kijelzőjén is mutatott töltöttségi szintet jelzi. Ez az érték az akkumulátor aktuális töltésének és az akku által befogadni képes maximális töltésnek a hányadosa. Az akku maximális kapacitása idővel csökken, ezért alatta láthatjuk az eredeti, gyártói kapacitást is. Ebből lehet következtetni az akku elhasználódottságára. Példánkban a gyári kapacitás 1550 mAh, de láthatjuk, hogy az iPhone akkujának maximális befogadóképessége már csak 1460 mAh. Ebből könnyen kiszámíthatjuk, hogy az akku az eredeti kapacitásának már csak a ~94%-át képes használni.

Ha már 800-900 ciklusnál jár az akkumulátorunk és igen aktív használat mellett már nem bír ki egy napot töltés nélkül, érdemes lehet elgondolkodni az akkumulátorcserén. Ez szervizeinkben nagyon rövid idő alatt elvégezhető (általában 20-30 perc teszteléssel együtt), ráadásul az ára is nagyon barátinak mondható. Mi általában 80%-os kapacitás alatt szoktuk javasolni a cserét.

Csak gyárit érdemes

Kizárólag gyári akkumulátort építünk a készülékekbe, mert azok bírják csak a megterhelést hosszú éveken keresztül. Az új akkumulátorokat is teszteljük a beépítést megelőzően, hogy így is ki tudjuk szűrni az esetlegesen hibás példányokat. Az utángyártott akkumulátorok nem érik meg a párezer Forinttal kedvezőbb árat. 3-4 hónap után drasztikusan lecsökken a teljesítményük, ha egyáltalán addig működnek. Az általunk beépített iPhone akkumulátorokra 6 hónap garanciát is vállalunk, a normál elhasználódás tudata mellett.

Az akkumulátor gyors merülésének van egy másik oka is: akár egy beragadt futó program hibája, akár más szoftveres hiba vagy erőforrásigényes alkalmazás is nagyon gyorsan lemerítheti az akkumulátorunkat. Az interneten sok helyütt találhatóak részleges vagy teljes optimalizációs listák, amiket érdemes végigböngészni. Ha erre mégsem volna időd vagy türelmed, ezt mi is szívesen megtesszük helyetted. Elég elhozni a készülékedet és kérni a jelképes árú akkutesztet és szoftveres optimalizálást. Ez körülbelül fél órát vesz igénybe és a teszt végén egy kinyomtatott, tételes riportot adunk az akkumulátorod jelenlegi állapotáról, az elvégzett optimalizálásokról. Ezt akár később otthon is végigböngészheted, ha nem érzed rendben a készüléked merülési tempóját.

Ha nem volnál biztos a leírásunk alapján, hogy érdemes-e cserélni akkumulátorodat, gyere el hozzánk és a helyszínen leteszteljük az akkut a CoconuBattery programmal. Ezt követően javaslatot teszünk az akkucserére, ha az szükséges vagy kérheted a szoftver-optimalizálást.


iPhone 5s akkucsere

Cikkünk írásával egyidejűleg épp egy iPhone 5s-ben végeztünk akkumulátorcserét, amit fényképeken meg is örökítettünk. A készülékbe épített akku gyanúsan keveset bírt ki egy feltöltéssel: már 5-6 óra pihentető használat után is 50% alatt volt a töltöttségmutató. Érdekes módon a kijelző is kicsit ki volt nyomódva a fém házból, ennek okára a nyommentes szétszedés után jöttünk rá.

A készülékbe épített akkumulátor valamilyen oknál fogva meghibásodott. A benne lévő anyagok között nem várt kémiai reakció indult be és egy kevés gáz képződött. Mivel az akku egy teljesen zárt burokban van, ezek a gázok, elkezdték feszegetni az akku burkát és látható a képeken is, hogy az akku enyhén megduzzadt, felpúposodott.

iphone 5s akkumulátor csere, iphone 5s akkucsere ár, iphone 5s akkumulátor kapacitás, akkucsere, akkutesztelés

Olykor a gyári alkatrészek is ludasak…

Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez egy utángyártott akkumulátorral fordulhat csak elő, jelezzük, hogy a készülékben a gyári akkumulátor volt, ami még nem volt soha cserélve. Sajnos valóban nem csak az utángyártott akkumulátorokkal fordulhatnak elő hibák, hanem az eredetiekkel is (ezért vállalunk garanciát a cseréinkre).

Megjegyezzük, hogy az iPhone 5 készülékek hibás szériából származó gyári akkuhibáira az Apple-nek visszahívási programja is van, mely a vásárlástól számított 3 éven belül érvényes.

Az iPhone 5s szétszedése már majdhogynem rutinfeladatnak számít, de soha nem szabad könnyelműen nekiállni egy ilyen munkának. A Touch ID vékony szalagkábele ugyanis igen sérülékeny és a kijelző kiemelésekor nagyon oda kell figyelni, hogy el ne szakadjon!A hivatalos, Apple féle tapadókorongos szétszedő-eszköz az iPhone 5s akkumulátor csere során is segít.

A hivatalos, Apple-féle szétszedő eszközzel egy ilyen hiba nem történhet, ezért mi is beszereztünk pár ilyen készüléket. A készülékbe pontosan befogható az iPhone 5s és a tapadókorongos emelő csak annyira emeli ki a kijelzőt, hogy a kábel ne sérülhessen. A működése egyébként megnézhető ezen az oldalon.

iPhone_5_5s_disassemble_tool-2

A szétszedés során a kijelző csatlakozóit fedő fémlemezt is ki kell szabadítani 4 apró csavar fogságából. Itt igen fontos, hogy a sorrendre odafigyeljünk, mivel a csavarok közötti méretbeli különbségek (csak 0,1mm!!!) hibás összerakás esetén alaplapi hibát okozhatnak, ami a készülék használhatatlanságát eredményezheti! A készülék hibás összerakást követően csak kék képernyőt mutat és nem indul el. Szinte javíthatatlanná válik, ha összekeverjük a csavarokat… Sajnos találkoztunk már ilyen készülékekkel, mások próbálkozása után.

Szépség és Púpos

Az iPhone kikapcsolása és a kijelző kiemelése után az akkumulátort a korábban megszokott ragasztók helyett nyommentesen eltávolítható rugalmas anyaggal ragasztották a készülék házába. Ennek az akkumulátor alsó részén van egy kilógó füle, amit óvatosan és türelmesen húzva az egész ragasztócsík kikúszik az akku alól. Így az már szabadon ki is emelhető a készülékből.

A kiszedett, felpúposodott és az új akkumulátort egymás mellé téve világos volt a különbség a kettő között. Az új akku beszerelése előtt gondoskodtunk a gyári ragasztócsíkok beszerzéséről és a házba illesztésük után már be is is szerelhettük az új akkut. Egy teljeskörű tesztelés során arra jutottunk, hogy más hibája nincs is a készüléknek. Még kitisztítottuk a belsejéből a lerakódott port és összeépítettük, hogy átadhassuk.

Az iPhone 5s akkucsere időtartama

A teljes akkucsere-művelet körülbelül fél órát vett igénybe így, hogy nem volt komplikáció. Vannak néha nehezebb esetek is, de túlnyomórészt minden iPhone akkucsere megoldható fél-egy órán belül, gondos szereléssel, nem összecsapva. (Azért hangsúlyozzuk ezt, mert sajnos nem egy hanyag munkát láttunk már, amikor például az akkuragasztó nem volt pótolva a készülékben vagy kimaradtak rögzítőcsavarok. Értetlenül állunk pár percig az ilyen munkák felett. Nem értjük, mitől olyan nehéz helyére tenni a dolgokat és az összes cserélendő alkatrészt cserélni…)

Ha úgy érzed, hogy az akkumulátorod már nem bírja a terhelést, vedd fel velünk a kapcsolatot és szívesen segítünk!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük