#blog #iphone #szervizkaland

Beázott iPhone foltos kijelzőjének javítása

Rájöttük a megoldásra, hogy hogyan lehet megmenteni egy félig-meddig beázott iPhone kijelzőjét, és hogyan lehet megúszni a teljes kijelzőcserét. Most is egy beázott készülék kijelzőjét javítottuk meg és gondoltuk, hogy megosztjuk a fényképeket és a módszerünk lényegét.

Ha netán mégis kijelzőt kellene cserélni, mi minden nálunk beszerelt iPhone kijelzőre 12 hónap garanciát vállalunk! További infó »

Ha egy iPhone beázik, és ennek kapcsán az LCD kijelzőpanel nedvességet kap, akkor a folyadék először a panel mögötti fényvető fóliarétegek közé fog bekúszni a kapillárisok elvén. Sok esetben más fontos alkatrészek is nedvességet kaphatnak, amit ha nem távolítanánk el mielőbb, akkor annak a készülékünkre nézve végzetes következményei lennének. A folyadék először zárlatokat okozna, a készülékünk kikapcsolna, esetleg szárítás után még lehet, hogy be is kapcsolna… De a benne maradó nedvesség szépen lassan addig oxidálná a vezetékeket és alkatrészeket, míg azok működésképtelenné válnának. Nagyon sérülékenyek a feszültséggel terhelt alkatrészek, ahol azonnal zárlat keletkezik és akár el is tud égni az alkatrész. Ilyen alkatrész például a kijelző csatlakozója, ahol a háttérfényhez szükséges tápellátást is kapja a kijelző. Sok esetben már egy elégett alaplapi csatlakozóval nem is lehet mit kezdeni, nem érdemes javítani a készüléket.

Ezért fontos azonnal olyan szervizbe vinni a készüléket, ahol gondosan darabjaira szedik, az alkatrészeket egyenként letisztítják korróziógátló tisztítófolyadékkal és megszárítják azokat. Bizonyos alkatrészeket indokolt esetben érdemes még ultrahangos tisztítóberendezésben is kimosni, hogy az az alkatrészek zegzugaiból kimossa az oxidokat. Ha időben elhozod hozzánk beázott készülékedet, sok eséllyel meg lehet azt menteni a teljes tönkremeneteltől.

Foltos, felhős kijelző

Ha menthető és üzemképes végül a készülék, sok esetben tapasztaljuk, hogy a kijelző foltos, felhős képet ad. Ez az LCD panel felépítéséből adódik. Maga az LCD panel képe nem volna látható, ha hátulról egy elmés megoldással meg nem világítanánk. Ehhez a gyártók többféle fénytörő és tükröződő fólia kombinációját illesztik a panel hátuljára, amit egyik irányból egy apró LED-sorral megvilágítva már láthatóvá válik a kép az LCD-n. Ha e fóliák közé bekúszik a nedvesség, megváltoznak azok optikai tulajdonságai. Máshogy törik a fényt, és ezáltal a megvilágítás is egyenetlen, csíkos, felhős lesz.

A beázott iPhone kijelzőjének megmentése

A legegyszerűbb megoldás a komplett kijelzőmodul cseréje lenne, de ez nem költséghatékony és feleslegesen környezetszennyező. Helyette más megoldások után kutattunk. A beázott készüléknél néha segíthet a kijelző hosszú idejű szárítása (ha nyom nélkül el tud párologni a folyadék, akkor a torzítás is megszűnik), de a legtöbb esetben a megoldást a háttérvilágító-egység teljes cseréje jelenti. Ha nem tiszta folyadék kerül a készülékbe, a szárítás után a maradványok nem eredményeznének homogén háttérfény-eloszlást, így például cukros leves beázás esetén nem elegendő a szárítás, cserélni szükséges a háttérvilágító-egységet. Sok készülékben ez annyira rá van ragasztva az LCD panel hátuljára, hogy lehetetlen azt a fóliák törése, sérülése vagy porosodása nélkül leválasztani.

Csere nyommentesen

Szerencsére jópár iPhone modell esetében a nyommentes csere kivitelezhető, legalábbis nekünk eddig mindig sikerült a hibátlan javítás iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s és iPhone 5c esetében. Rendeltünk a készülékek gyártóitól még fel nem szerelt háttérfény-egységeket, amiket a hibás egység leválasztása után felhelyeztünk a panelre. Teljesen homogén háttérfényt adott ismét!

A munkához először le kell forrasztani a beázott világítóegység tápellátását a kijelző csatlakozójáról. Ezután az egészet minimálisan fel kell melegíteni még a kijelzőn, hogy a ragasztása felengedjen. Majd egyben, hajlítás nélkül le kell választani azt az ázott kijelzőről.

beázott iPhone javítása

A legfontosabb, hogy mind az LCD szabaddá tett belső felülete, mind az új fólia-egység pormentes maradjon a beépítés során, különben a bent maradó porszemek láthatóak maradnak majd a kijelzőn is, hiszen azokat fogja átvilágítani az újonnan felhelyezett háttérfény-egység. Ez – mondanunk sem kell – nem megengedhető.

Az iPhone 6-tal nehezebb, de azért megoldható

A tapasztalatunk az, hogy iPhone 6 és iPhone 6 Plus esetében már egy fokkal nehezebben oldható meg a hibás vagy beázott háttérfény-modul leválasztása, de mivel ehhez a készülékhez is tudunk rendelni ilyen alkatrészt újonnan, ennél is megoldható a beázott iPhone kijelzőjének a javítása.

Sajnos az iPad-ek háttérvilágító-egységét nem lehet ilyen könnyen bontani, viszont például a MacBook Air-ek foltos kijelzője javítható ilyen módon.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük