webshop menü
Felülről láthatjuk a háttérvilágítás, a képszinkron, a hőérzékelő és a képi vezérlő szalagkábelét #blog #mac #szervizkaland

iMac beporosodott, foltos LCD kijelzőjének belső tisztítása

Gyakran előforduló gyártási hibára kerestünk és találtunk tartós megoldást. Gyakorlatilag az összes iMac számítógép LCD panelje érintett a porosodás problémakörében. Emlékszem, hogy még a 2006-ban megvett első Intel processzoros iMac-em kijelzőjének a sarkainál is megjelentek pár centiméter átmérőjű porfoltok a vásárlást követő fél éven belül. Akkor a gépem még garanciális volt, így a hivatalos szerviz kb. két hét alatt meg tudta rendelni hozzá az új panelt, amit egy nap alatt át is építettek a régi helyére. A probléma viszont nem egyedi, így itt volt az ideje, hogy a figyelem középpontjába kerüljön Mac szervizünkben az iMac kijelző tisztítása.

Nem egyedi eset

Noha az Apple az újabb szériás gépeinél már jobban ügyelt a szigetelés minőségére, ezeknél a gépeknél is gyakran találkozhatunk hasonló esettel. A 2010 utáni iMac-eknél a legtöbb esetben már 2-3 évnek is el kell telnie, mire előkúsznak a kijelző sarkainál a zavaró foltok. Ha ezeket egyszer észreveszi az ember, onnantól nem tudja figyelmen kívül hagyni, zavarja az összképet.

2-3 éves gépre természetesen nincs már garancia és a legtöbb ilyen porosodási esetre nincsen hivatalos visszahívás (némelyikre volt a vásárlást követő pár évig, érdemes utánajárni). Így vagy használjuk tovább poros kijelzővel a gépünket, vagy megrendelünk a hivatalos szerviztől egy új LCD panelt. Ez persze egy kisebb vagyon lesz, és 2-3 éven belül jó eséllyel ismét porfoltok jelentkeznek majd rajta. Van egy harmadik megoldás is, ami tartós és költséghatékony is, ráadásul nem szükséges napokon keresztül nélkülözni munkaeszközünket. Ennek megértéséhez először pár szóban leírjuk, hogy mi is okozza a foltosodást.

Nem a szokásos karbantartásról van szó

Fontos első körben tisztázni, hogy nem a kijelző feletti üvegpanel porosodásáról írunk most. Az egy viszonylag egyszerű és könnyen orvosolható probléma.

A szokásos Mac karbantartás: a gépet egy teljes karbantartás keretein belül alaposan kitisztítjuk, portalanítjuk, igény esetén a hőpasztákat is kicseréljük, ha elmúlt már a gép 3-4 éves. (Gyakori igény még a Mac karbantartások alkalmával az SSD bővítés is.) Összerakáskor az LCD feletti, mágnesesen illesztett üvegréteget is alaposan portalanítjuk, mert a legtöbb esetben csak ez a felület a poros és nem az LCD panel belseje.

A külső üvegréteg teljes portalanítása minden karbantartásunk részét képezi, mivel szétszereléskor akaratlanul is kerül por az LCD-re és ezt összerakáskor maradéktalanul el kell távolítanunk. Ha az üvegréteg teljes portalanítása nem hozna tökéletes eredményt, akkor jelenthetjük ki biztosan, hogy az LCD modul belsejében van a foltosodást okozó lerakódás.

A kijelző felépítése

A legtöbb LCD panel úgy épül fel, hogy van egy átlátszó, folyadékkristályos üvegpanel, ami a kép megjelenítését végzi. Ez önmagában nem ad ki fényt, ezért nem is látnánk a rajta lévő képet, ha nem lenne megvilágítva hátulról. A megvilágítást – mivel célszerűen laposnak kell lennie egy ilyen kijelzőnek, hogy egy laptopba is bele lehessen építeni – nem egy távoli fénypont adja a panel mögül, hanem a kijelző szélén elhelyezett vonalszerű fényforrás (LED vagy CCFL).

Ebből a fényforrásból kilépő fényt furfangos módon úgy irányítják, hogy egyenletesen jusson az LCD panel hátuljának minden pontjára. Így tud homogén fényerejű képet biztosítani. Ezt a fény-irányítást úgy érik el a gyártók, hogy a folyadékkristályos panel hátoldalára különféle tükröződési és egyéb optikai tulajdonságú, fényáteresztő és fénytörő lapokat helyeznek. Ezek az oldalról érkező fényt megtörik és 90 fokkal kifelé, a kijelzőn keresztülirányítják. Az egész konstrukciónak egy merev fém váz ad stabilitást, erre van felszerelve a vezérlőegység is, ami a grafikus vezérlőből érkező adatokat képpé alakítja. Végül ahhoz, hogy zárt rendszert alkosson az egész, a váz élei le vannak ragasztva, hogy ne kerülhessen por a kijelzőbe. Mégis kerül, de miért?

Egy apró rés miatt

Ha a gyártás során egy apró rés is marad a váz körüli szigetelésben és az ezt fedő ragasztásban, a gépben keringő porszemek idővel megtalálhatják az utat az LCD panel belseje felé. Ha éppen a folyadékkristályos üvegpanel és a mögötte lévő fényvető fóliarétegek közé rakódna le, az sajnos a vetített képen is meg fog látszódni, először apróbb porszemekként, aztán egyre nagyobb foltokban.

Az iMac-ek kijelzőjére jellemző, hogy a sarkaiknál nem elégséges a szigetelés, ezért a gépben lévő 2-3 hűtőventilátor által beszívott porszemek viszonylag gyorsan megtalálják az utukat az LCD modul belsejébe és ott lerakódnak. Mivel a rések nagyon aprók, ezért csak a legfinomabb porszemek jutnak a kijelzőbe, ezért olyan felhőszerű és nem kontrasztos a porszemek megjelenése.

Az iMac kijelző tisztítása

Szerencsére, mint azt fentebb írtuk is, van megoldás a zavaró problémára. Az LCD modul keretéről lefejtjük a gyárilag szerelt, többnyire hiányos szigetelő ragasztást, majd óvatosan leválasztjuk a keret külső tartóelemeit. Ezután szabaddá válik a folyadékkristályos képalkotó réteg, amit nagyon óvatosan fel lehet emelni a fényvető fóliáktól. Ezek után a fóliák belső felületét pormentes környezetben, mikroszálas kendővel meg lehet tisztítani a lerakódásoktól, melyek a csatolt képeken is jól láthatóak. Nagyon óvatosan kell dolgozni és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat, mert a véletlenül visszaejtett LCD panel könnyen megkarcolódhat belül vagy a fóliákat is felsértheti, ami eltüntethetetlen nyomokat hagyna a megjelenített képen. Ezért az ilyen munkáinkat lehetőleg az esti, nyugodtabb órákban végzi két munkatársunk.

Tesztelés

A teljeskörű tisztítás és az iMac kijelző portalanítása után a vázat újból összeillesztjük, majd leteszteljük a kijelzőt, hogy tényleg sikerült-e eltávolítani minden felhőszerű lerakódást a belsejéből. Ha igen, akkor véglegesen összeépíthető a kijelzőmodul. A gyári ragasztások helyett sokkal alaposabb utólagos szigetelést alkalmazunk, hogy ne kerülhessen többé porszem a „gépezetbe”.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

5 hozzászólás

  1. Csizmadia Péter on

    Üdv, lenne egy imac 2015 27″ gépem aminek a kijelzője kétoldalról rózsaszínes árnyalatban mutatja a fehér hátteret. Ahogy utána néztem elég sok külföldi panaszkodik a rózsaszín kijelző szélekre ezeknél a 2015-ös gépeknél, ennek mi az oka? illetve javítható kijelzőcsere nélkül? előre is köszönöm a választ!
    Üdv: Csizmadia Péter

    Válasz
  1. Mennyit bír ki egy Apple gép karbantartás nélkül? – APPSolute on

    […] Az asztali gépek jóval kevesebb mozgatási és hordozási igénybevételnek vannak kitéve, mint a laptopok. Az a tapasztalatunk, hogy a hőpaszták cseréjére elég 3-4 évente sort keríteni. A portalanítás ennél azért gyakrabban ajánlott, de felhasználási helytől is függ, hogy mennyi por gyűlik össze a gépben. (Nem mindegy, hogy orvosi szobában vagy poros műhelyben használjuk a számítógépet). Az asztali gépeknél általában pár órával több időt vesz igénybe a karbantartás. Ennek oka, hogy szétszedéskor a kijelzőt védő üveglap belső felületét is pormentesítjük, és ez hosszabb folyamat. Némelyik iMac-nél szükséges lehet az LCD-n belüli portalanítás is, erről itt írtunk. […]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük