webshop menü
iMac kijelző – kihajtva a helyéről #blog #mac #szervizkaland

Penge iMac karbantartása és bővítése SSD meghajtóval

Már az új, pengevékony kialakítású iMac számítógépek szériája is lassan eléri a 3 éves kort, így lassacskán ezen gépek időszakos karbantartása és teljes tisztítása is aktuálissá vált. Jelenleg a 2012-ben kiadott gépek lépnek abba a korba, hogy érdemes a hibátlan működésük érdekében megejteni a karbantartásuk részeként egy teljes belső tisztítást, portalanítást és a hőpaszták cseréjét, de fiatalabb gépnél is indokolt lehet a munka elvégzése, ha azt nagyon poros környezetben használják.

A műhelyünkben egy 21,5 hüvelykes gépen elvégzett karbantartási munkafolyamatunkat fényképeztük végig, melyen nemcsak a karbantartást végeztük el, hanem egyúttal a gépbe szerelt merevlemezt is SSD-re cseréltük, hogy a gép használati sebességét és reakcióidejét körülbelül 4-5-szörösére javítsuk.

Ezekben a gépekben már nincsen optikai meghajtó, így viszonylag sok hely marad a légáramoltatásra, így elvileg kevésbé melegednének, de a telesítmény-növekedés hatására gyakorlatilag ugyanolyan hőmérsékleten üzemelnek, mint korábbi társaik. A 21,5 hüvelykes modellben 2,5 hüvelykes laptop-merevlemez található, a nagyobbik, 27 hüvelykes modellben pedig nagyobb, asztali gépekbe szánt 3,5 hüvelykes merevlemez felelős az adattárolásért. A nagyobb merevlemezek gyorsabb működésre képesek, de még ezek esetében is érdemes az SSD-re való csere, hiszen még ezeknél is 4-5x gyorsabb egy szilárdtest-meghajtó (SSD) adatátvitele és a beépítésével jócskán felgyorsíthatjuk gépünket.

Darabokban az iMac

Ezeknél a gépeknél az Apple már nem a korábbi megoldását alkalmazta a kijelzőpanel illesztésére és az üveglap mágneses rögzítésére, hanem a két alkatrészt összepréselte a gyártó és a közöttük lévő légrést kitöltötte optikailag tiszta ragasztóanyaggal. Ily módon nem juthat porszem a két felület közé, és reméljük, hogy az LCD panel hátoldala is kellően szigetelt, hogy a háttérvilágítás se kaphasson porszemcséket. A megoldásnak hátránya is van: ha az LCD meghibásodik, vagy az üveg megsérül, csak egyszerre lehet cserélni a két alkatrészt, nyilván költségesebben, mintha külön cserélhetnénk bármelyiket.

 

A kijelzőpanel a gép pereménél egy vékony, de annál erősebb, rugalmas ragasztócsíkkal van a gép vázához rögzítve, ami nagyon megnehezíti a gép szétszedését. Az Apple erre a célra egy teflonból vagy hasonló műanyagból készült kisméretű, pizzaszeletelőre hasonlító eszközt küldött számunkra, amivel óvatosan körbevágva a ragasztást, a kijelző kifordítható a gépből. Fontos, hogy csak ezzel az eszközzel szabad nekiállni a szerelésnek, bármi más eszköz megkarcolhatja a kijelző üvegének belső fekete bevonatát, ami borzasztó csúnyán nézne ki összeépítés után.

Még a kisebbik gép belsejében is viszonylag tágas tereket találunk, amit a gyártó például a szokásosnál nagyobb méretű hangfalak beépítésével használt ki. A gépben egy ventilátort találhatunk, ami a korábbi három ventilátorhoz képest jóval kevesebb helyet foglal és működése is csendesebb (a korábbi gépek sem mondhatók egyáltalán hangosnak, de ez még „némább”!).

Az iMac karbantartás fő elemei

A gép belsejében másfél év használat után is annyi port találtunk, hogy nagyon is érdemesnek találtuk a teljes tisztítás és portalanítás elvégzését. A gépben felgyülemlő és az alkatrészeken lerakódó por megnehezíti az alkatrészek hőleadását, túlmelegedéshez és teljesítménycsökkenéshez vezet. Azt sejtettük, hogy a processzoron és a videovezérlőn lévő hővezető paszta is elöregedett már, amit a hűtőbordák leszerelése után láthattunk is.

A processzorok hőpasztacseréjéhez az alaplapot ki kell szerelni a gépből, ami a sok csatlakozó és a trükkösen vezetett kábelek miatt nem a legegyszerűbb feladat, de odafigyeléssel megoldható. Egyúttal még kiszereltünk pár alkatrészt (tápegység, hangszórók, ventilátor), hogy a belső felületüket is megtisztíthassuk a portól. Az elöregedett hőpaszta kiszárad, megtöredezik és így nem képes megfelelő hőmennyiség átvezetésére a processzorról a hőleadó bordákra. A felületek megtisztítása után friss hőpasztát kentünk a processzorokra, így ismét megfelelő a hűtése a gépnek.

Beépítőkeret SSD bővítéshez

A gépben lévő merevlemezt egyszerű volt SSD-re cserélni, hiszen ugyanaz a két eszköz mérete. Ha a nagyobbik, 27 hüvelykes gépben szeretnénk SSD-re cserélni a HDD-t, annál a gépnél egy speciális beépítőkeretre van szükség, amit úgy tűnik, hogy egyelőre csak mi gyártunk. Ezzel a kerettel lehet megoldani, hogy a kisebb méretű SSD a nagyobb méretű HDD méreteit és felfogatási pontjait felvegye és illeszkedjen a gép belső szerkezetébe.

A gép összerakásához szintén az Apple-től rendeltünk gyári ragasztószettet, amit igen pontosan kell a kijelző köré illeszteni. Ezáltal a kezünket körbefuttatva a gép élén sehol sem fogunk illesztési pontatlanságot tapasztalni és a kijelző felőli pormentességet is garantáljuk. A korábban leválasztott ragasztás nem használható újra, ezért minden szétszedés után újra kell cserélni a gép ragasztását. Célszerű ezért egybekötni az ilyen és ehhez hasonló munkafolyamatokat akár egy memóriabővítéssel is!

Remélem átfogó képet adhattam arról, hogyan is zajlik szervizünkben egy iMac karbantartása és remélem azt is, hogy választ adhattam arra is, miért érdemes alávetni egy teljeskörű tisztításnak, hőpasztacserének (illetve adott esetben SSD bővítésnek) kedves számítógépünket, néhány évente.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

8 hozzászólás

  1. Kádár Viktor on

    Sziasztok!
    Van egy late 2012-es Imacem(27), A boltban kapható legmagasabb gyári konfigurációjú volt- i5-3,2 Ghz (i5-3470), 8GB ram, 1TB HDD, GTX 675mx. 2016 Februárban jár le a garancia és akkor megszeretnék ejteni egy SSD upgradet, erre szeretnék árajánlatot kérni. Van-e olyan lehetőség, hogy én adom bele a megfelelő SSD-t és azt szerelitek be ? Erre a lehetőségre is érdekelne az ár.
    Köszönöm a választ !

    Válasz
    • Bognár András on

      Kedves Viktor!

      Természetesen van erre lehetőség, akár Te hozod az alkatrészt, akár mi adjuk. Az általunk beépített alkatrészekre cseregaranciát vállalunk, ami azt jelenti, hogy meghibásodás esetén nem szükséges megvárnod, míg a gyártó kicseréli a hibás terméket egy új termékre, hanem mi raktárról adunk egyből új alkatrészt, hogy ne kelljen hetekig nélkülöznöd a gépedet. Az ajánlattal kapcsolatban kérlek, hogy írj a szerviz@appsolute.hu címünkre. Igyekszünk mihamarább egy pontos árajánlatot kalkulálni.

      Válasz
    • Bognár András on

      Kedves Viktor!

      Természetesen megoldható a bővítés hozott alkatrésszel, ám ilyenkor az alkatrészre értelemszerűen nem tudunk cseregaranciát biztosítani. Ha mi adjuk az alkatrészt a bővítéshez, akkor ha netán bármikor meghibásodna, mi álljuk a ki-és beszerelés költségét és még csak várnod sem kell heteket a cserére, mert raktárról adunk új alkatrészt és a hibás cseréjét már utólag elintézzük anélkül, hogy a Te idődet húznánk vele. Árajánlatot küldtem az email címedre.

      András

      Válasz
  2. Gabber on

    Tetszik az a pizzaszeletelő, nem tudtam hogy van ilyen. MÚltkor melóhelyen egy cinema display monitor üvegét vettük ki a vákuum módszerrel, ilyen kis öntapadós tappanccsal, ami pl a GPS-eknek is van amivel az autó uvegére lehet felrakni.

    Válasz
    • Bognár Tamás on

      Kedves Martin!

      Pontos információt a mac@appsolute.hu e-mail címen tudunk adni abban az esetben ha a készülék sorozatszámát elküldöd nekünk. Így tudjuk pontosan beazonosítani az eszközt. Kérlek azt is írd meg nekünk, hogy csak a karbantartás érdekelne vagy esetleg szeretnéd bővíteni is a készülékedet.

      Üdv, Tamás

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük