A tapadókorongos szétszedő szerszámunk. Az iPhone 7 kijelzőcsere elengedhetetlen kelléke. #blog #iphone #szervizkaland

iPhone 7 kijelzőcsere

Az iPhone 7 nemrégiben történt bemutatása és megjelenése óta fel tudtunk készülni az első hibás, sérült iPhone 7-esek fogadására. Ahogy az lenni szokott, nem kellett sokat várni az első iPhone 7 kijelzőcsere elérkezésére. Nem tétlenkedtünk addig sem: beszereztük a szükséges gyári alkatrészeket és szerszámokat, amelyek a szakszerű szereléshez szükségesek.

Az iPhone 7 kijelzőcsere (és persze sok más javítás is) a korábbi modellekhez képest jóval nehezebb. Ez az első olyan készülék, amelynek nyílásai és illesztési rései tömítve vannak cseppállóság végett. Emiatt egyrészt a szétszedés is sokkal körülményesebb (külön szerszámot kellett hozzá gyártatnunk!), másrészt összeépítés előtt is pótolni kell a tömítő ragasztást.

Az iPhone 7 szétszedése

A szétszedés menete az elején ismerősnek tűnhet, ugyanis a kijelzőt az alsó csavarok eltávolítása után felfelé kell billenteni. Miután megszabadítottuk a ragasztó tömítéstől a kijelző peremét, a billentést oldalirányba kell folytatni. Maga az szétválasztás nem egyszerű, ugyanis a tömítés annyira erősen tartja a helyén a kijelzőmodult, hogy a korábbi kézi tapadókorongos módszer használhatatlan. Helyette egy tapadókorongos nyitóeszközt kellett gyártatnunk, amivel sérülésmentesen meg lehet indítani a nyitást. A szerkezet csak annyira nyitja ki a készüléket, hogy a szalagkábelek ne feszüljenek meg, és ne sérülhessenek ezáltal.

Egészen más felépítésű kijelző

Érdekes az új kijelzőmodul felépítése is. Ennél a kijelzőnél láthattunk először olyan megoldást, hogy az LCD, érintőpanel és Force Touch panel szalagkábele nem a kijelző tetejénél helyezkedik el, hanem az alján, a Home gomb mellett. Erre az átrendezésre azért lehetett szükség, mert a felső hangszóró méretét jelentősen megnövelték, és a kijelző tetejénél lévő előlapi kamera, zajszűrő mikrofon és hangszóró szalagkábele mellett ennyi minden már nem fért volna el. Emiatt kell végül is kicsit máshogy kibillenteni a helyéről a kijelzőt, így engedik a szalagkábelkötegek.

A kijelzőből érkező szalagkábelek csatlakozóit a szokásos fémlemezekkel szorítja a helyükre a gyártó, ezeket el kell távolítani a csatlakozók leválasztása érdekében. Ami viszont újdonság, az az, hogy nem szokásos kereszthornyú csavarokat (Ph000), hanem hátomágú, ún. Tri-Wing (Y000) csavarokat alkalmazott az Apple. Nekünk ez nem okozott gondot, már beszereztük a megfelelő szerszámunkat erre a feladatra is.

Furfangos Home gomb

A lecsatlakoztatott kijelzőről minden apró alkatrészt át kell építeni az új alkatrészre: a felső szalagkábelt az előlapi kamerával és hangszóróval együtt, a Touch ID-val kombinált Home gombot, a kijelző belső merevítőlemezét, a csatlakozókra ragasztott távtartó szivacspárnákat. Természetesen itt is találtunk jópár szokatlan csavart, melyek a Touch ID-t rögzítették. Érdekes egyébként, hogy a Home gomb elölről van a kijelzőbe kúpszerűen kicsiszolt lyukba illesztve, és belülről egy keresztben végigfektetett fémlemez tartja. Másik érdekesség, hogy a Home gomb csak akkor érzékeli a nyomást, ha közvetlen a bőrünkkel érintkezik: próbáljátok ki egy kesztyűben, vagy ruhán keresztül! Egyébként ha a készülék hibát észlel a Home gomb működésében, megjelenít egy szoftveres Home gombot a kijelző alján, hogy a probléma megoldásáig is használható maradjon a készülék.

Az összeépítésnél különös figyelmet kell fordítani a cseppállóság megőrzésére. A kijelző tetejébe épített hangszóró és mikrofon előtt sérülékeny membránok vannak, amik megakadályozzák, hogy víz kerüljön a készülékbe, így ezen alkatrészek átépítését különös figyelemmel kell elvégezni. A kijelző visszaépítése előtt szintén pótolni kell a kijelző körüli ragasztó tömítést, mely minden egyes szétszedéskor újra cserélendő.

Az iPhone 7 kijelzőcsere nem egyszerű, de annál izgalmasabb!

A fentiekből látható, hogy az iPhone 7 kijelzőcsere a megszokott 1-2 órás kijelzőcsere-munkafolyamatokhoz képest egy kicsit több időt fog igénybe venni, még rutinszerzés után is. Minden egyes nyommentesen összeépített iPhone 7 készülék nagyon aprólékos és időigényes munkavégzés eredménye. Természetesen a repedt kijelzőjű iPhone 7 készülékekbe épített új, eredeti kijelzőinkre 12 hónap garanciát vállalunk.

Jónak tartjuk egyébként az új készülékben azt is (a kamera fejlődésén túl, aminek szintén örülünk!), hogy nem egy teljesen más konstrukciót találtak ki az Apple-nél, hanem a már javított és tökéletesített iPhone 6/6s vonalat vitték tovább a belső felépítés terén is, így okkal remélhetjük , hogy nem fogunk újabb típushibákkal találkozni az iPhone 7 készülékeknél.

Ha megsérült, eltörött a kijelződ, vagy bármilyen problémát észlelnél iPhone 7 készüléked működésében, keress minket bátran, szívesen segítünk!

A javítás további részletei itt olvashatók.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük