JBL Charge 3 teszt #hírek a boltból #termékteszt

JBL Charge 3 teszt – Közel a tökéletességhez

A JBL Charge 3 a Flip szériát egészíti ki a gyártó hordozható hangszórójaként, amihez képest jobb hangminőséget és hosszabb akkumulátoridőt kínál. Vízállósága, könnyűsége és hordozhatósága miatt olyan érzésünk lehet, hogy a gyártó ezt kínálja alapmodellnek, és a Flip-et kistestvérnek. Az viszont, hogy erre képes-e, már egy másik kérdés.

Mi van a dobozban?

JBL Charge 3 teszt - mi van a dobozban?

A csomagolás tipikusan JBL-re valló, színes doboz, amin az alapvető funkciók piktogramja található meg, illetve a domináns fekete-narancssárga színvilág, ami később is jellemzi a hangszórót és annak kiegészítőit. A fedlap mágnessel tapad a doboz többi részéhez, ami alatt egy fekete védőlap található, amin pedig csillogó betűkkel olvashatjuk a termék nevét. Ezalatt található egy védőtasakban maga a hangszóró, illetve külön fekete dobozban a kiegészítők. Itt jó lett volna látni kisebb „fiókokat”, rajtuk feltüntetve a kiegészítők piktogramját. A doboz különböző részeit szétválasztani kívánó fekete lapok nagyon könnyen benyomhatóak, jobb lett volna valamiféle keményebb anyagot felhasználni.

Kiegészítők

A hangszóróhoz érkezik egy narancssárga micro-USB kábel – töltéshez. Ennek a kábelnek előnye, hogy lapos kialakítású, így tárolni egyszerűbb, és strapabíróbb is az átlag kábelhez képest.

Emellett található egy USB töltőadapter, ami a dobozból kivéve amerikai dugaljhoz csatlakozik, illetve ehhez két átalakító, amik európai, illetve a Nagy-Britanniában használt aljzatokhoz alakítják a töltőfejet. Ezeket egyszerűen ráhúzhatjuk az adapterre – sokkal egyszerűbben, mint az Apple-féle töltőknél, ezért mindenképp emelem kalapom a JBL-nek.

Csalódott voltam, mikor láttam, hogy a dobozban nem volt sem egy táska a hangszóró biztonságos hordozásához, sem egy 3,5 mm-es jack-kábel. Előbbire kifejezetten számítottam, főleg egy olyan termék esetében, ami egyértelműen arra lett kitalálva, hogy hordozzák. A jack-kábel – illetve annak hiánya – szintén érthetetlen számomra, mivel nem egy nagy tétel, de azoknak, akik asztali hangszóróként használnák – amire ténylegesen lehet – tehát a kábel megléte sokak életét megkönnyítené. Érthetetlen döntés, főleg az árhoz képest.

A hangszóró kialakítása, összetétele, esztétikája

A vízállóság egyértelműen az egyik legnagyobb prioritás volt a tervezés időszakában, mivel szinte tökéletesen van összerakva a készülék. Sehol egy laza rész, sehol egy felesleges nyílás. Maga a hangszóró hengeres teste a megszokott hálóval van betakarva, és a két oldalon található két nyílás szolgál mélysugárzóként. A hangszóró hátsó részén vastag gumiajtó fedi a három nyílást: a fentebb említett 3,5 mm-es jackcsatlakozóét, valamint az USB és a micro-USB portokat. Valami érthetetlen oknál fogva viszont az USB a megszokotthoz képest fordítva van a hangszórón, ami egy számomra teljes mértékben érthetetlen döntés, és nagyon sokan fogják miatta szidni a JBL mérnökeit.

JBL Charge 3 teszt

Az alján egy masszív, erős gumitalp található, ami miatt szinte lehetetlen, hogy a hangszóró elcsússzon a helyéről. Maguk a gombok, amik az eszközt működtetik a hangszóró felső részén találhatóak meg, köztük a Bluetooth-párosítást elindító gomb, hangerőszabályzók és a zene megállítására, illetve elindítására szolgáló gomb. Ezeken kívül a be- és kikapcsolásra és a JBL Connect funkció elindításra szolgáló két gomb is itt található, ezek világítanak is.

A hangszóró felénk eső részén a JBL logó és az akkumlátorszint kijelzésére szolgáló öt LED látható. Ez az öt LED akkor világít csak, ha a hangszórót be- vagy kikapcsoljuk, illetve bekapcsolt állapotban bármelyik gomb lenyomásával.

Elölről az eszköz gyönyörű, egyszerű és nagyon JBL-re hajazó, személyes kedvencem a fekete színű modell, de négy másikban is kapható.

Szoftver

A JBL Connect app-et letöltve pár dolgot tehetünk a hangszóróval – átnevezhetjük azt, átállíthatjuk, hogy a Play/Pause gomb a saját funkcióját töltse-e be, vagy a Sirit indítsa el inkább – előbbit ajánlom – illetve a hangszóró belső firmware-ét frissíthetjük. Ezen kívül elindíthatjuk a JBL Connect funkciót, átállíthatjuk, hogy az egymáshoz kapcsolt JBL termékek sztereó vagy „party” módban játsszanak zenét – ugyancsak előbbit ajánlom. Az app felépítése nagyon egyszerű, de legelső megnyitáskor és párosításkor egy örökkévalóság, amíg a telefon és a hangszóró megtalálják egymást. Az app letöltése szerintem felesleges, igazi hasznos funkciója nincs. Az én modellemen firmware-frissítést kellett végeznem, ami több időbe tellett, mint legutóbb macOS Sierrára frissíteni (mindkettőt ugyanolyan gyors internet mellett csináltam).

JBL Charge 3 teszt

A hangszóró belső firmware-e megbízhatóan működik, de vannak határozottan rossz funkciói. Többek között, hogy minden bekapcsolásnál és kikapcsolásnál, illetve sikeres kapcsolódásnál feleslegesen hangos jelzést játszik le. Ez hasznos lenne, ha nem lenne ezekhez fényeffekt is, illetve ha kikapcsolható lenne, de nem az.

A JBL Connect-et többször említettem már fentebb. Ugyanazt a két gombot megnyomva két JBL hangszóró vezeték nélkül összeköthető, ezzel akár megkétszerezve, akár sztereóvá alakítva a lejátszott hangot. Ezt én egy JBL Flip 3-mal próbáltam ki, és lenyűgözően gyorsan, megbízhatóan kapcsolódott egymáshoz a két eszköz, és késlekedés nélkül képesek hangot lejátszani, egymással párhuzamosan. Egyetlen gondom volt vele – a hangerő ilyenkor egy szintre kerül, és nem lehet kiegyensúlyozni a kettőt, még akkor sem, ha a Charge-ot halkabban hallgatnánk, hogy egyforma legyen a hangerő a Flip-hez képest.

Beépített akkutöltő

A beépített 6000 mAh-s akkumlátorról tölthetjük az elektronikus eszközeinket, ami nagyon, nagyon hasznos, egy iPhone 7 háromszor feltölthető róla, ha közben nem játszunk le rajta hangot, illetve az iPadeket is képes tölteni, de közel sem annyira, mint a kisebb készülékeket. Mindenképp hasznos, kivéve, hogy a töltést nem lehet elindítani anélkül, hogy bekapcsolnánk a hangszórót, ami hangos gitárhangot játszik le. Ez akkor felettébb kellemetlen, amikor körülöttünk több ember is van, és például aludni próbálnak. Érthetetlen, miért nem lehet kikapcsolni vagy megváltoztatni az applikáción belül. A belső akkumulátorszint továbbá nem megtekinthető az iOS „Batteries” widgetében, ami egy hatalmas hiányosság, mivel minden újabb fejhallgató és egyéb eszköz erre képes már, az AirPods-ról nem is beszélve.

Hangminőség

Sokat hallgattam rajta zenét, videókat, podcasteket, és azt kell mondanom, hogy le vagyok nyűgözve, hogy egy ilyen kicsi testbe képesek voltak ilyen jó hangminőséget préselni. A dobozbol kivéve nagyon erős, szinte mindent elnyomó a basszus, ezt ajánlom kiegyensúlyozni az EQ-beállítás megváltoztatásával Loudness-re. (Apró tipp: Érdemes kipróbálni bármilyen hangeszközön a Loudness-t, sok fülhallgatóval, fejhallgatóval csodát tesz.) A hangerő lenyűgöző, nagyon jól hoz ki minden hangszínt. Az általam kipróbált zenék között volt Jazz, Hip-hop, Country és egy kis Drum’n’bass is – mindegyikkel tökéletesen teljesített, de nagyon nehéz a minőséget szavakban átadni, ajánlom élőben kipróbálni (az APPSolute megújult üzletében, a Tartsay Vilmos utcában!)

JBL Charge 3 teszt

Podcasteket hallgatni jó volt, megfelelően hangos és érthető volt minden hang. Filmet, sorozatokat nézni is jó rajta, de mindenképp úgy, hogy a hangszóró lehetőleg középen, vagy előttünk legyen, hogy teljesen átadja az élményt.
Az egyetlen kifogásom akkor volt, mikor megpróbáltam Siri-t életre kelteni rajta. A beépített mikrofon – ha egyáltalán van, erről egyértelmű információt nem találtam – borzasztó, és semmit nem ért meg, továbbá elveszítjük a „Hey, Siri!” -t is. Telefonálásra sem ajánlanám, ugyanezen okoknál fogva.

Hordozhatóság, vízállóság

Az eszköz meglepő tömeggel rendelkezik, de a hangminősége miatt szerintem teljesen érthető, hogy miért. Nagyon egyszerű hordozni, kézben, hátizsákban, bárhol, és tipikusan olyan, hogy nem hagyja otthon az ember, bárhova is megy – legfeljebb külső akkumulátorként hasznos.

A vízállósága a gyártó szerint IPX7, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy elvileg víz alatt tartható fél órán keresztül, maximum egy méter mélységben – ezt nem volt bátorságom kipróbálni, de vízcseppeket és a párát biztosan gond nélkül bírja.

Összegzés

Engem a JBL meggyőzött, így mindenképpen ajánlom mindenkinek, aki hordozható, vezetéknélküli hangszórót keres. Mindenképpen várom viszont, hogy a következő generáció miben tud majd újat mutatni.

Az apró szoftveres problémákat kivéve a hangszóró legnagyobb gondjai, hiányosságai számomra a hordozásra használható tok vagy táska hiánya a dobozból, a jack-kábel és a fejjel lefelé lévő USB voltak – remélhetőleg a JBL ezeket a következő generációban pótolja illetve javítja. Hiszek benne, hogy a szoftveres problémákat pedig egy egyszerű firmware-frissítéssel javítják, a hiányosságokat pótolják.

A terméket kipróbálhatod üzletünkben vagy megvásárolhatod webshopunkban is.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük