webshop menü
Apple Pencil teszt by APPSolute #apple #hírek a boltból #termékteszt

Apple Pencil – A diákok jövője

Az Apple az általános vásárlóközösséget nagyon meglepte, amikor 2016-ban bemutatták az Apple Pencilt. Legtöbben Steve 2007-es iPhone bemutatójára hivatkoztak, amikor beszéltek róla, és a jó öreg „Steve idejében ez nem történhetett volna meg” érv sem egyszer jött fel, viszont ez a stylus mégis más.

Tudom, mire gondoltok, mert én is ugyanarra gondoltam. Igen, ugyanúgy nevettem rajta, mikor Tim előhúzta a színpadon. Nem tudtam elképzelni, hogyan működhet, hogy kinek lehetne jó egy ilyen eszköz. Kijöttek az első rajzok, videók, animációk, de még akkor is elvetettem – az ára ijesztően magas, és nem gondoltam, hogy akár közel is érhet a Wacom tabletek minőségéhez.

Decemberben elegem lett az első generációs iPad Mini-m lassúságából és, miután nem érkezett iPad Mini 5, vettem egy iPad Pro 9.7-et. Már akkor is a fejemben volt, hogy talán tok helyett is Pencilt kellett volna vennem, de akkor még elvetettem. Nem láttam értelmét, mivel az óráim nagy részén vagy a MacBook-omra, vagy papírra jegyzeteltem. Ahogy viszont az iPad egyre jobban beleépült az életembe, a MacBook-ot egyre kevesebbszer vettem elő. Megvárni, ahogy bepörög a merevlemez, ahogy letölti a friss dolgokat iCloud Drive-ból, egyszerűen nem volt már olyan gyors, kézenfekvő. Közben viszont ott volt az iPad nálam, de mivel billentyűzet nélkül közel sem tudok olyan gyorsan gépelni, mint a Macen, sosem gondolkoztam el rajta komolyan.

Pár hónappal később kölcsönkaptam egy Apple Pencilt. Szkeptikusan bontottam ki, vigyorral a szám sarkában, mert tudtam, hogy hogyan kell majd töltenem, párosítanom az iPad-del.

Apple Pencil párosítása az eszközzel

Apple Pencil párosítása az eszközzel

Apple Pencil töltése az eszközről

Apple Pencil töltése az eszközről

Csomagolás, akkumulátoridő

A ceruza önmaga gyönyörű, a csomagolása az elvárt Apple-szintet hozza, a dobozban pedig találunk egy extra hegyet és egy átalakítót, aminek segítségével Lightning-kábellel is tölthető.
Ha már töltés, tölthetőség. Nem tudtam pontosan tesztelni, de hat-hét órát biztosan végigjegyzeteltem a Pencillel, és utána húsz perc alatt feltöltöttem újra. Van benne egy mechanizmus, ami érzékeli, hogy mikor szeretném használni és mikor kapcsolja ki magát, ami általában jól működik, csak néha kell bedugni a Lightning-csatlakozóba, amikor pedig egyből csatlakozik a két eszköz.

Töltés közben én mindig rettegek, hogy egy óvatlan mozdulattal majd beletöröm az iPadbe, így mindenkinek inkább a Lightning-kábeles megoldást ajánlom inkább.

Alkalmazások

Ahány Pencil felhasználó, annyi ajánlott alkalmazás. A Pencil előtt a Pages-ben jegyzeteltem, ami nagyon kevés, a jegyzetelésben segítő funkcióval rendelkezik.
A választásom a Notability-re esett. Maga az alkalmazás mindenképpen diákoknak van kitalálva. A jegyzeteket külön-külön kezeli, óránként lehet újat nyitni, vagy az előzőt folytatni. Ezeket később tárgyak alá lehet rendezni, majd a tárgyakat kategóriákba. Támogatja a kézzel írást a Pencillel, illetve klasszikus gépelést is. A kedvenc funkcióm mégis az lett, hogy az órákat fel lehet venni mikrofonnal, majd visszajátszani – egyszerűbbé teszi a tanulást és a későbbi kiemelését a fontosabb részeknek, adatoknak. A Notabilityvel PDF-ekre is írhatunk, rajzolhatunk – számomra ez ott volt előny, amikor egy munkafüzetben megoldandó feladatot a PDF-ben letöltött példányban oldottam meg. (Tipp: Ezek elérhetők az OFI weboldalán!)

Jegyzetek felosztása a Notability-ben

Jegyzetek felosztása a Notability-ben

Kiemelni is egyszerű

Kiemelni is egyszerű

A felosztott képernyő előnyei

A felosztott képernyő előnyei

Az eszköz irányítására is tökéletesen megfelel

Az eszköz irányítására is tökéletesen megfelel

Azoknak is megvan a megfelelő alkalmazás, akik inkább rajzolnának vele. A Procreate-et ajánlják a legtöbben, én, mivel nem vagyok nagy rajzolós, inkább a Pixelmator-ban próbálkoztam – és a ezzel megnyitva adtam mindenki kezébe. Az első reakció általában vagy az volt, hogy mennyire zseniális, vagy az, hogy ez borzasztó, köze nincs a papír-toll élményhez. Utóbbiak az első tíz perc után meggondolták magukat. Kattints lentebb, ha érdekelnek azok rajzai, akik először fogták a kezükben. Kreatívabb ismerőseim nagyrészt látták benne a potenciált, és nem is hibáztatom őket. Az interneten, profi grafikusok által publikált képek ugyanezt támasztják alá.

A kreatívabbaknak is ajánlott

A kreatívabbaknak is ajánlott

Órákat el lehet vele rajzolgatni

Órákat el lehet vele rajzolgatni

A Pencillel természetesen maga az eszköz is úgy irányítható, mint az ujjunkkal, de ezt az Apple nem feltétlenül fogadja el—az iOS 9.3 betában egy éve kivették a funkciót, és csak hatalmas felhasználói nyomásra tették vissza—furcsa is, mert míg a legtöbb funkció ugyanúgy működik, a Notification Centre nem húzható le.

Mintha papírra jegyzetelnénk

Mintha papírra jegyzetelnénk

A diákság jövője?

A papír és a toll alapvető részei bármely diák hátizsákjának. Naponta akár 5-6 füzet, 8-9-10 könyv viszont jelentős súlyt jelent, amik miatt könnyebben alakulnak ki gerincproblémák. Ezek a jövőben 90%-ban lecserélhetők lesznek egy tabletre, és az iPad Pro forradalmi ebből a szempontból. Nem fog attól függni többé az, hogy lehet-e tanulni, hogy nálad van-e a felszerelés, hiszen a jegyzeteid mindig, mindenhol elérhetőek, akár a telefonodon is. A tanulás és a tanítás kismillió új módja elérhető az iPaddel, és alig várom, hogy lássam, hogy 3-5-10 éven belül hogyan fog megváltozni az oktatás. A kézírás nem tűnik el, csak átalakul, és mindig meglesznek a füzetes hipsterek.

Na, és ha már nem vagyok diák?

Egy profi grafikus kezében ugyan még elképesztőbb dolgokra képes a Pencil, de a válasz, amikor véleményt kértem, mégis általában az volt, hogy ez inkább egy jó játékszer, mint munkaeszköz, és ezt meg is értem, miért. Ugyan a Pencil hegye meglepően jó, de egy grafitceruza pontosságához nem lehet hasonlítani, illetve a papír-érzés hiánya is sokakból negatív reakciót váltott ki.

Meggyőződésem, hogy mindenki tudja valamire használni a Pencilt. PDF-ekre írás, kiemelés, egyszerű mindennapi jegyzetelés, rajzolás, egyszerűbb fotószerkesztésre mind ajánlott. Ha van egy iPad Pro-d, gyere be üzletünkbe (immáron több hellyel!) és próbáld ki. Vigyázat, függőséget okoz!

A Pencil csak iPad Pro-val működik, az abban megtalálható kijelző minősége és működéstechnológiája miatt.

Az első ámulat és vonal, firka után mindig az volt a kérdés, hogy „Na, és hogyan törlök? Hol a radír?“ Páran — már csak a megszokás miatt is — megfordították a ceruzát, és csalódva konstatálták, hogy az nem fog nekik segíteni. Annyira egyértelmű lenne, mint funkció, de valószínűleg a töltés mechanizmusa miatt nem lehetett megoldani remélhetőleg a második generációban majd.

A radír, vagy annak a helye

A radír, vagy annak a helye

Ne várjak inkább?

Újra és újra felröppennek a hírek az új iPad Pro modellekről, és vele a frissített Pencilről. Szerintem ha épp a Pro-val szemez valaki, és képes várni legalább a WWDC-ig, érdemes megvárni a modellfrissítést. Aki viszont nem tud várni, vagy már van Pro-ja, de még nincs Pencilje, annak mindenképpen a 9.7″-es Pro-t ajánlom Pencillel. Szerintem a 12.9″ túlságosan nagy, és hiányoznak belőle bizonyos funkciók leginkább a True Tone kijelző  amik viszont a kisebb modellt sokkal felhasználóbarátabbá teszik.

De miért Pro? Miért pont 9.7″?

Az első lépés a helyes választáshoz mindenképp az, hogy megfogalmazzuk, mire is használnánk az iPadet. Aki csak internetezésre, közösségi médián lógásra, YouTube-ra, utazásra használná, annak mind az új iPad, mind a Mini 4 tökéletes választás, de akár egy Air 2-vel is évekig meg lesz elégedve.

Mindenkinek, aki többet szeretne az iPadjétől, a Pro szériát ajánlom. A 9.7″ a laptopom helyére lépett az életemben, szinte mindent meg tudok rajta csinálni, amire a MacBook-ot használtam, minden másra elérhető egy desktop Mac otthon. Még egy kevés videóvágás is opció rajta, bár a Final Cut Pro X hiánya és az iMovie gyengesége ezt nem engedi meg teljesen.

Aki szeretne még többet kihozni az iPadjéből, annak ajánlom a Canvas nevű podcastet, amiben kettő olyan felhasználó beszélget az iPad lehetőségeiről, akik nem használnak mellette számítógépet.

Összegzés

A jövő diákságának, vagy a jelenlegi early bird-öknek, grafikusoknak, bárkinek, aki szeret firkálni vagy jegyzetelni, írni, rajzolgatni, vagy aki sosem szerette a papírt és a tollat, vagy aki túlságosan is szereti őket, de nem akar egy hátizsáknyi filccel járni  Apple Pencil.

A terméket kipróbálhatod üzletünkben vagy megtalálod webshopunkban is, az iPad kiegészítők között.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük