webshop menü
Fülhallgató töltése iPad Pro-ról #hírek a boltból #termékteszt #útmutató

Lightning – USB Adapter: Az átalakítók svájci bicskája

Valamilyen oknál fogva ritkán találni bármit erről a kiegészítőről, pedig talán az egyik legfontosabb – ez nem más, mint egy rövid kábel, ami a Lightning-csatlakozót egy USB 2-es bemenetté alakítja, illetve az új iPad Pro-k és az első generációs 12.9”-es készülék esetén USB3-mas bemenetté. És hogy milyen funkciói vannak?

Fényképek, videók importálása

Erre volt leginkább szükségem, mikor legelőször megkaptam az eszközt. A JBL Charge 3 tesztjét írtam, és a kamerámról szerettem volna lemásolni fényképeket, de nem akartam ehhez gépet használni. Segítségért kiáltottam, és meg is kaptam.

A fényképező egy régi darab, több, mint tíz éves, de nem volt belőle semmi problémám. A kamerát az iPadhez csatlakoztattam, megnyílt a Photos, és az összes képemet, videómat importálhattam. Kinyitni őket sajnos csak export után lehet, de kedvünkre válogathatunk, ugyanis az összes képünket, videónkat időrendben mutatja. Átválogattam őket, amik tetszettek, azokat bemásoltam, majd Pixelmator-ban javítgattam őket.

Aki már próbált iPaden olyan videót vágni, aminek alapanyagát iPhone-on vette fel, tudja, hogy a slo-mo videókat nem lehet ugyanúgy kezelni. Ennek egy oka van – ha AirDropon, vagy egyéb, a Share Sheet-en keresztül kiválasztott módon osztjuk meg a videót, azt a rendszer készként kezeli, később már nem tudunk rajta változtatni, így, ha ezeket importáljuk a célkészüléken iMovie-ba, vagy egyéb videóvágó alkalmazásba, nem fogunk tudni a sebességén változtatni.

Itt lép a képbe az átalakító, amit használva a videók, amiket lementünk megtartják eredeti sebességüket, így azokat később meg tudjuk vágni iPaden is, így az iPhone 7 slo-mo videóit ugyanúgy fogjuk tudni vágni, mint egy GoPro magasabb képkockaszámú anyagait. Ez a megoldás gyorsabb és jóval megbízhatóbb is, mint az AirDrop.
Sajnos így a telefonunkat nem tudjuk tölteni, mivel az USB-A csatlakozó nem képes elég energiát leadni.

Ha mégis szükséged van AirDropon átküldeni a videóid, akkor a készüléken, amin lőtted, a vágónézetben alakítsd át úgy, hogy ne legyen benne lelassított rész. Az így átküldött videót már a célkészülék úgy fogja kezelni, mintha azon lett volna felvéve, így szabadon lehet gyorsítani vagy lassítani. Ez a megoldás viszont még így is határozottan lassabb, mint az adapterrel.

Fényképeknél hatalmas előny, hogy az iOS 10-nek köszönhetően a RAW-ban lőtt fényképeket natívan, formátumot megtartva menthetünk le készülékünkre. Az iOS viszont ezt nehezen kezeli, a Lightroom nem nyitja meg, kivéve, ha van Creative Cloud előfizetésünk, viszont egyéb alkalmazásokban már lehet őket natívan szerkeszteni, bár ezek a legtöbbször nem ingyenesek.

Fülhallgató, fejhallgató töltés

A telefonom után a legtöbbet töltött eszközöm a fülhallgatóm, és ezt próbáltam következőképp. Az iOS ugyan azt írja ki, hogy az eszköz túl sok energiát használ, de a fülhallgató mégis feltöltődik.

”Fülhallgató töltése iPad Pro-ról

Fülhallgató töltése iPad Pro-ról

Manapság egyre többen járnak Bluetooth-os fülhallgatókkal, fejhallgatókkal, és ezeknek az egyértelmű hátrányuk, hogy töltésre szorulnak egy bizonyos idő után. Én is belefutottam ebbe, és a velem lévő külső akkumulátor is sajnos kifogyott, de az iPad-hez csatlakoztatva alig egy óra alatt feltölthettem eléggé a fülhallgatómat ahhoz, hogy utána még órákon keresztül hallgathassak zenét.

USB-s kiegészítők, perifériák

Nagyon szeretek szöveget szerkeszteni az iPademen, ha csak lehet, ezen teszem. Ezt a cikket is a Smart Keyboard-dal írom, de semmi sem veri egy teljes méretű, mechanikus billentyűzet duruzsolását az ujjaim alatt, így az egyik első dolog, amit kipróbáltam, az ez volt. Otthon lassan két éve használok egy Das Keyboard 4 Ultimate-et, ami, mivel tökéletesen működik macOS-sel is, az iPadhez csatlakoztatva sem futottam semmilyen kompatibilitási problémába. A billentyűzeten lévő USB-csatlakozók ugyan nem fognak elég feszültséget kapni ahhoz, hogy teljesértékűvé váljanak, de működni működnek, és a billentyűzet összes gombja is úgy funkcionál, ahogy azt elvárnánk, beleértve a hangerőkereket is.

Egyéb kiegészítőket kipróbálva nem voltam ennyire sikeres. Ugyan az USB-s LED lámpám működött – mondjuk aki erre talál egy hasznos felhasználási módot, az írja meg kommentben – de mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli egér érthető okokból nem funkcionált, és az USB-s DVD meghajtó is szomorúan pörgette a lemezt, ugyanis a készülék semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy le szeretné játszani a Lock, Stock and Two Smoking Barrels-t.

iOS 11 – változott bármi?

Ugyan a legelső beta-t mindig veszélyes használni, de a kíváncsiság nagy úr, ezért felraktam a készülékemre. Nagyon nagy öröm volt látni a Files alkalmazást, de ez gyorsan megváltozott, mikor a három pendrive közül egyikkel sem volt hajlandó kommunikálni. Reménykedjünk, hogy ez megváltozik a végleges, őszi kiadásig!

Összegzés

Ugyan leginkább a fotósoknak szánt, de mégis rendkívül sokoldalú és hasznos kiegészítő bármelyik iPad felhasználó számára a Lightning – USB átalakító, amely megvásárolható boltunkban és webshopunkban is 10 490.- forintos áron.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük