webshop menü
#útmutató #drón

DJI Spark – Intelligens Repülési Módok

Az első pár repülés után elég kevésnek fog tűnni majd az, amit a Beginner Mode nyújt, így kapcsoljuk ki, és kezdjünk bele a drón felfedezésébe. Ezekhez nagyon ajánlok egy tisztást, vagy egy belátható mezőt, ahol tudunk kísérletezni.

Ha az elejéről szeretnéd kezdeni cikksorozatunkat, kattints ide!

Intelligens repülési módok

A DJI egyik legtöbbet reklámozott funkciócsomagja a Spark-kal a hat darab intelligens repülési mód. Ezek használatához P-GPS módban kell lennie a drónnak, ezt felszállás előtt látjuk kiírva az alkalmazás felső részében. A P-GPS mód a legstabilabb, ugyanis ilyenkor a drón felveszi a pontot, ahonnan felszáll, és a GPS-t használja navigálásra, ezért a legjobban szabad, nyílt tereken működik, ahol nincs sok zavaró tényező (Wi-Fi hálózatok, felsővezetékek, erős mágneses elemek).

QuickShot

A QuickShot segítségével négy különböző módon képes mozogni a drón, miközben egy tízmásodperces kisfilmet vesz fel, így bonyolultabb kameramozgásokat és felvételeket készíthetünk pár gombnyomással.

QuickShot Dronie módban

QuickShot Dronie módban

Használata egyszerű. Szálljunk fel a drónnal, és tartsuk másfél méteres magasságban. A DJI Go alkalmazásban a bal oldalon találhatunk négy gombot, az egyik egy távirányítóra fog hasonlítani. Erre rányomva választhatjuk ki a QuickShot-ot, majd kijelölhetjük a célpontunkat, és a “GO” felirat megérintésével el is indul a folyamat.
A QuickShot módban a drón nem képes automatikusan elkerülni akadályokat, így nagyon figyeljünk arra, hogy a repülés útjában ne legyen tereptárgy!
Ha mégis gond lenne, az alkalmazásban a nagy piros X gombot (vagy a távirányítón a piros megállítás gombot) megnyomva bármikor megszakíthatjuk a repülést.

  • Dronie: A Dronie esetében a drón a célpontot középen tartva eltávolodik.
  • Circle: Ahogy a név is mutatja, a Spark ebben az esetben körberepüli a célpontot.
  • Helix:Ez a mód eléggé hasonlít a Circle-re, de egyszerű köralakú mozgás helyett közben fel is emelkedik, spirálban.
  • Rocket: Mint a rakéta, a drón elkezd felemelkedni, és közben a gimbalt lefelé fordítja.

ActiveTrack

ActiveTrack módban kijelölhetünk és követtethetünk egy mozgó célpontot a Spark-kal. Tapasztalataim szerint elég nehéz folyamatos működésre bírni az Active-Track-et, viszont az eredmény lenyűgöző tud lenni, ha a célpont jól kivehetően elkülönül a környezetétől.

ActiveTrack működés közben

ActiveTrack működés közben

Használata hasonlatos a QuickShot-hoz. A P-GPS mód elengedhetetlen, amint látjuk, hogy a drón átvált abba, szálljunk fel és távirányító-gombra nyomva válasszuk ki az ActiveTrack-et. Jelöljük ki a követni kívánt célpontot, és nyomjuk meg a Go feliratot.

A drón követni fog mindaddig, amíg aktívan látja a követett célpontot, így fás területeken nem ajánlom az ActiveTrack használatát. Embereket, állatokat, és különböző járműveket automatikusan felismer a Spark, és alkalmazkodik hozzájuk.

Trace és Profile

Két követési mód található az ActiveTrack csomagban. A Trace segítségével a drón mögöttünk marad, állandó távolságot tartva a követett elemtől. A jobb joystick mozgatásával, vagy a csúszka állításával körkörösen is mozgathatjuk a drónt követés közben.
A Profile módban konstans szögből, oldalról követ a Spark. Ebben a módban nem képes elkerülni tereptárgyakat a drón, így ezt nyílt terepen érdemes csak használni.

TapFly

A TapFly használatával a drónt egy kijelölt helyre, vagy egy bizonyos irányba reptethetjük.
Ennél a funkciónál van a legnagyobb szükségünk az erős GPS jelre. Ha ezt elveszíti az eszköz, abbahagyja a repülést és hazatér.

Coordinate Mode

Ebben a módban válasszunk ki készülékünk kijelzőjén egy pontot, és a drón oda fog repülni. Ha a drón nem tudja elérni a célpontot, válasszunk egy másik helyet, és próbáljuk meg újra.
Repülés közben megváltoztatható a kiválasztott pont, és az ujjunkat a kijelzőn tartva állíthatjuk a gimbal dőlési szögét is.

Direction mode

Hasonlóan a Coordinate Mode-hoz, ez a mód is abban segít, hogy a drónt egy kijelölt pontba reptessük, viszont ez esetben csak az irányt választjuk ki.
A drón ebben a módban automatikusan lelassul, ha szükséges, és képes kikerülni akadályokat, vagy felemelkedik, ha túl közel kerül a földhöz, viszont ez semmiképp sem megbízható módja a tereptárgyak közti repülésnek.

Tripod Mode

A Tripod Mode egyszerűen lelassítja a maximum sebességet 3.6 km/h-ra, hogy precízen beállíthassuk drónunkat egy kép készítésére. Videófelvételnél is nagyon hasznos a Tripod mód, ugyanis így nem lesznek a felvételben zavaró hirtelen mozdulatok.

Gesture Mode – Irányítsd drónod kézmozdulatokkal!

Ha nincs kéznél telefon, iPad, vagy a távirányító, a drón bizonyos funkcióit a testünkkel is használhatjuk.
Ezek használatánál ajánlott a Propeller Guard használata a biztonság érdekében.

PalmLaunch

A legtöbbet használt funkció számomra a PalmLaunch. Kapcsoljuk be, majd tartsuk kinyújtott kézzel magunk előtt a drónt, hogy a kamera felénk nézzen, majd nyomjuk meg kétszer a bekapcsológombot. A kamera ilyenkor egy arcot fog keresni, és két hangjelzés után, ha sikeres volt a felismerés, a drón elindul, és másfél méteres magasságban lebeg. Ha az első LED-ek viszont pirossá válnak, próbáljuk meg még egyszer.

PalmControl

Elég sok próbálkozás kellett hozzá, de ez a funkció is működésre bírható – tegyük kezünket az előttünk lebegő drón elé, úgy, hogy a tenyerünk a drón felé nézzen. Az ujjaink maradjanak zárva. Körülbelül két másodperc után az első LED-ek zöldre váltanak, és ilyenkor a kezünket különböző irányokban mozgatva változtathatjuk a Spark pozícióját.
Ha a LED-ek elkedenek sárgán villogni, akkor menjünk közelebb, vagy távolabb az eszköztől, ugyanis az ideális távolság körülbelül 70 cm.
Ha gyorsan elvesszük a kezünk, akkor a drón kilép a PalmControl módból.

Follow

A drón előtt állva, egy kezünket felemelve és integetve aktiválhatjuk a Follow módot. Az első LED-ek zöld villogással jelzik, ha sikeres volt a mozdulat. A drón ilyenkor felemelkedik és hátrarepül, körülbelül három méterre tőlünk. Ne mozogjunk, ha lehet, amíg a lebegési állapotot nem éri el az eszköz.

Többet akarok, imádom!

Helyes. A drónhasználat önmagában egy rendkívül nehéz művészet, és a Spark tökéletes arra, hogy belekezdjünk ezek gyakorlásába, megtanulásába. Cikksorozatunk következő részében a komolyabb manőverekkel és a Sport móddal foglalkozunk majd, illetve annak a történetével, hogy hogyan mentettünk reggel hétkor drónt egy fáról a Citadellán, így mindenképp érdemes lesz visszatérni!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük