Eredeti és hamisított MagSafe töltőket boncoltunk!

Nemrégiben keresett fel minket egy Ügyfelünk meghibásodott MacBook Air töltőjével. A hibaleírás alapján nem világít rajta a visszajelző led és nem tölti a készüléket, valamint nem található rajta Apple logó, emellett erősen égett szaga van.

Szakértői szemmel, bevizsgálás után könnyen megállapítható, hogy utángyártott a javításra leadott MagSafe 2 típusú töltő.

A képen jól látható az első lényeges különbség ami megbontás után rögtön szemet szúrt, miszerint a bal oldalon lévő eredeti töltő vastag réz lefogatóval és hőelvezetővel rendelkezik, melyet hőpasztával és jó minőségű 3M hővezető fóliával láttak el, míg a jobb oldali hamisítványban egy vékony alumínium lemez található, egy silány minőségű műanyag lappal, hőpaszta nélkül. Emiatt a keletkező hő nem tud megfelelően távozni a MagSafe-ből, mely további problémákhoz, túlmelegedéshez és esetenként rövidzárhoz is vezethet. És van még itt néhány turpisság…

Nincs is földelve?

A töltőt tovább bontva az is megállapítottuk, hogy az interferenciák elkerülése végett és védelmi szempontokból földelve van a lefogató réz lemez az eredeti MagSafe töltőben, míg a hamisítványban ennek nyoma sincs. Az eredeti készülék alján töltésvezérlő és egyéb IC-k sokasága található egy komplex, precízen forrasztott nyáklemezen, minőségi SMD alkatrészekkel és további hőelvezető gumikkal. A hamisítványon olcsó tranzisztorokat használ a gyártó, vékony és rossz minőségű, szinte házilag rajzolt nyáklemezre forrasztva, nem beszélve a forrasztások hanyagságáról és a toldott-foldott nyákerősítésekről. Az utángyártott töltő szétszedésénél azonnal megcsapta az orrunkat egy kellemetlen, kínai műanyag és égett
elektronikai alkatrész (“amperszag”) keveréke, melyet nem tapasztaltunk még eddig egyetlen gyári MagSafe töltő javításánál sem.

Hiányzik a szigetelés?

A töltőket tovább boncolva megállapítottuk, hogy jóval kevesebb és olcsóbb alkatrészből állították össze a hamisított darabot, ami a 132 grammot nyomó gyári MagSafe töltőtől 35 grammal könnyebb is, ezen kívül a szigetelések teljes hiánya fedezhető fel a trafótekercs és vasmag körül, mely újabb veszélyforrásokat rejt.

Javítható a MagSafe?

Míg az eredeti MagSafe töltők teljes palettájának kábelcseréjét, felújítását és javítását is vállaljuk, addig az utángyártott töltők javítását életvédelmi okokból nem végezzük el, hiszen használatuk rettentő kockázatos, többek között akár ki is gyulladhatnak, rövidzárat okozhatnak, ami számítógépünket és adatainkat is nagy veszélybe sodorhatja, az esetleges tűzesetekről nem is beszélve.

Amennyiben nem vagy meggyőződve arról, hogy eredeti MagSafe töltő biztosítja géped tápellátását, hozd be bátran szervizünkbe, és mi díjmentesen szemrevételezzük azt a helyszínen!

A fentebbiekből egyértelműen kiderül,  hogy érdemes kerülni az utángyártott töltők használatát, hisz nem véletlen ez a sok számottevő különbség a hamisított és az eredeti MagSafe töltők között, amik veszélyforrást jelentenek mind életvédelmi, mind adat – és készülékvédelmi szempontból is .


Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.