webshop menü
#élménybeszámoló

iPhone X – Új kijelző, új élmény

Lassan mindenki látta már az új iPhone modellt, a szerencsésebbek ki is próbálhatták, kezükben foghatták a gyönyörű készüléket, készíthettek képeket a lenyűgöző új kamerával, esetleg egy-két Animoji-t is készíthettek. Mindezek előtt viszont egy sokkal nagyobb és fontosabb újítást lehet észrevenni a telefonon, és nem a Home gomb hűlt helyére gondolunk.

A kijelző. Gyönyörű színek, mély feketék, és az, ahogy a szélétől a széléig ér erősen próbál rávenni minket, hogy vásároljunk. Még a beleúszó kis sziget sem ronthatja el az élményt, sőt, sokak szerint egyszerűen beleolvad a kijelzőbe pár hét használat után.

Miben más, mint az előző iPhone-ok kijelzője?

Megegyező felbontás a Newton-nal – mégis lenyűgöző

Megegyező felbontás a Newton-nal – mégis lenyűgöző

iPhone 3G, 3GS, 4

Ehhez menjünk vissza egy kicsit az időben. Az első generációs iPhone, az iPhone 3G és 3GS 480×320 felbontású, 3.5 hüvelykes LCD-vel érkeztek, 163 ppi (pixel-per-inch) pixelsűrűséggel. Ehhez képest az iPhone 4 megduplázta ezt, és 960×640 pixelt jelentetett meg ugyanazon a méreten. Ez volt a legelső alkalom, hogy az Apple használta a „Retina kijelző” kifejezést, alapjaiban változtatva meg a mobilpiacot.

iPhone 4 és a Retina Kijelző

iPhone 4 és a Retina Kijelző

iPhone 5

A következő változás 2012-ben érkezett, az iPhone 5 bejelentésével, amikor a 3.5 hüvelykes kijelző megnyúlt, 4 hüvelykes lett. Mindannyian tudjuk, hogy fél hüvelyk mekkora különbséget tud okozni, főleg azoknak, akiket elcsábított a konkurencia a nagyobb telefonokkal. A felbontás is nőtt, 1136 x 640 lett, így a pixelsűrűség nem változottt.

Plusz négy alkalmazás

Plusz négy alkalmazás

iPhone 6 és 6 Plus

2014-ben a cupertinói cég is beadta a derekát az iPhone 6 és 6 Plus megjelenésével. Az új, 4.7 és 5.5 hüvelykes kijelzővel rendelkező telefonokon az iOS szebb volt, mint azelőtt valaha. A készülékek fogadtatása viszont közel sem volt olyan megosztó, mint amire sokan számítottak – pedig úgy tűnt, hogy az Apple felhasználók nem vágytak nagyobb telefonokra – mind az iPhone 6, mind a 6 Plus hatalmas sikernek örvendtek, és sokakat meggyőztek arról, hogy van értelme egy újabb esélyt adni az iOS-nek. Fontos megemlíteni még, hogy az iOS 8-cal párhuzamosan jelent meg a két eszköz, ami elég sokat javított a felhasználói élményen, ugyanis sok tekintetben, főleg design-ban jobb volt, mint az iOS 7. A pixelsűrűség megint a klasszikus 336ppi maradt, így a kisebb készülék a rendkívül orthodox 1336×750-es felbontást, míg a nagyobb 1920×1080-as képpel szúrta ki a szemünket. A Plus modell pixelsűrűsége megnőtt, 401ppi lett.

Az iPhone felnő

Az iPhone felnő

iPhone 6s, 7 és 8

A 6s, 7 és 8, illetve ezek Plus testvérei nem változtattak a kijelző felbontásán, az alkalmazásfejlesztők nagy örömére. Az iPhone 7 megjelenésével az Apple elkezdte átvenni a P3 színskála-sztenderdet, aminek köszönhetően az új készülékek több színt képesek megjeleníteni. Ez mára minden iPhone-ban megtalálható az iPhone SE kivételével.

A 9.7-es iPad Pro-ban először megjelent True Tone technológia már megtalálható az iPhone 8 és 8 Plus modellekben is. Ennek lényege, hogy a kijelző a színeit a környezetünk megvilágításához állítja, ezzel könnyebbé téve a szemünknek a használatot. Kijelzőtechnológiában a 3GS-ig az iPhone klasszikus LCD-kkel érkezett, amit a 4 változtatott meg, mikor LED-háttérvilágított LCD került a telefonba, ezzel mélyebb, szebb fekete színeket eredményezve.

X

A konkurencia az X bejelentése előtt évekkel átváltott az OLED-technológiájú kijelzőkre, aminek szinte csak előnye van az LCD-khez képest. Szebb színek, gyorsabb, élesebb kép, szebb feketék, alacsonyabb energiafogyasztás. Mind szép és jó, de nem olcsó – ezért is kerül az iPhone X annyiba, amennyibe, és ezért sem került OLED kijelző az iPhone 8 illetve 8 Plus modellekbe. A felbontás is nőtt. 2436×1125 lett, így effektíve lehetetlen az egyes pixeleket külön-külön megkülönböztetni, ugyanis ezek sűrűsége 458 ppi lett. Növelni kellett a kijelző méretét is, 5.8 hüvelykre.

A legszebb színek a széles színskálának köszönhetően, éles kép, mély feketék, és amint a kezünkben tartjuk, érthetjük, hogy miért volt az Apple számára a legfontosabb, hogy a kijelző tökéletes legyen a telefon gyártásánál.

És még mindig lehet fejlődni

Érthetetlen volt számomra, hogy miért nem rakott az Apple ProMotion kijelzőt az iPhone X-be. A ProMotion lényege, hogy az egy másodperc alatt megtörténő frissítések száma megduplázódott, 120 lett, de ezt a készülék növeli, illetve csökkenti attól függően, hogy épp milyen tartalom van a kijelzőn, így egy 30FPS-es videót 30Hz-en fog lejátszani – nem frissíti feleslegesen a kijelzőt sokszor. A 120Hz-es kijelző mindenképpen szebb lett volna, és én személy szerint addig biztosan várnék az új iPhone-ba fektetéssel, amíg nem rakják bele az új technológiát.

Az iPhone X tehát gyönyörű, még a beúszó szigettel is, és az új kijelzőnek köszönhetően még jobb lehet a felhasználói élményünk. És egy ajánlat a végére: ha nálunk vásárolsz iPhone X-et, készüléked biztonsága érdekében ajándék fóliázást adunk hozzá!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük