webshop menü
FPV drónépítés #blog #drón #szervizkaland

Hogyan kezdjünk bele a drónépítésbe?

Az előző cikkem végén azt ígértem, hogy bemutatom röviden azokat a forrásokat (weboldalak, Youtube-csatornák, fórumok), amik nagyon sokat segítettek nekem abban, hogy elinduljak a drónépítés eleinte rögös és kanyargós, majd egyre inkább simább és egyenesebb útjain.

Vigyázat! Az alábbi oldalak böngészése borzasztó sok időt el tud rabolni az embertől, teljesen magába tudja szippantani az arra fogékonyakat! Emellett óriási mennyiségű tudást lehet ez alatt az idő alatt magunkba szívni a témáról.

A kezdő lökés

Az egyik Mavic-röptetés alkalmával találkoztam először személyesen versenydrónnal a pesti Nagyvásártelep területén. Nem tudom, hogy látogatható-e még az a környék, mindenesetre urbex iránt érdeklődőknek kötelező hely, nagyon jó képeket lehet készíteni kívül-belül.

A Nagyvásártelep madártávlatból, egy Mavic-Pro-val fotózva. A 234 méter hosszú és 42 méter széles épület impozáns látványt nyújt kívül-belül.

A Nagyvásártelep madártávlatból, egy Mavic-Pro-val fotózva. A csarnok 234 méter hosszú és 42 méter széles, óriási!

Szóval egy Mavic Pro-val végeztem próbarepülést, ami után megláttam egy ide-oda cikázó versenydrónt, majd később a tulajdonosát. Beszédbe elegyedtünk, és ekkor döntöttem el, hogy ilyet én is fogok készíteni, és megtanulom irányítani. Ez 2017 elején történt, és ekkor kaptam az első iránymutatást a témakörben.

Honlapok, amiket érdemes követni

OscarLiang.com – Ezt a címet kaptam, hogy innen induljak neki a drónépítésnek. Ki is néztem egy cikket és pár héttel-hónappal később elkezdtem megrendelgetni a szükséges alkatrészeket. Ez a honlap nagyon sokat segített a versenydrónok működésével, főbb alkatrészeivel és az általuk alkotott rendszer megismerésével. Igen tartalmas és átfogó cikkeket szentelnek a drónok egyes részegységeinek (flight controller, motorok, ESC-k, vázak, akkumulátorok, töltők, VTX-ek, távirányítók, antennák, stb.) bemutatására, amik kezdők számára mondhatni kötelezőek. (Faltam az információrengeteget!)

Azon túl, hogy az alapokat megtanultam önmagának a honlapnak a kiolvasásával, hétről hétre tesztelik és bemutatják az „iparág” újdonságait. Egyébként ez is okozza a drónépítés egyik nehézségét: Annyira gyorsan fejlődik, hogy mire kigondol az ember egy jó alkatrész-összeállítást és utánajár a különböző fórumokon, hogy mi hogyan fog működni és hogyan kell megépíteni/beállítani a drónt, addigra valószínűleg megjelenik egy újabb, kívánatosabb alkatrész, egy szebb vagy jobb felépítésű váz, és lehet elölről kezdeni az egészet :) Arról nem is beszélve, hogy az alkatrészek beszerzése is jópár hetet vesz igénybe, ami szintén nehezíti a hatékony építést.

FPVknowitall.com – Joshua Bardwell honlapja, amiben a Youtube-csatornája mellett összegyűjti a szerinte legjobb alkatrészeket, szerszámokat, amik nélkül nem is érdemes próbálkozni, mert ugye „vagy jól, vagy sehogy” :) Különösen ajánlott az „Ultimate FPV Shopping List„, ami gyakorlatilag egy bevásárlólista, rövid magyarázatokkal, mit miért ajánl. Néha visszatérek az oldalára, mert ugyan ritkábban frissül, de akkor nagyon tartalmas cikkek és összehasonlítások kerülnek fel.

Youtube-csatornák, amiket követek

Youtube-csatornából már több van, mint amit figyelemmel tudok követni, ezért csak azt a párat írom, ami meghatározó volt számomra a tanulásban.

Joshua Bardwell – FPV mindentudóként (know-it-all) hivatkozik magára, szerintem nem érdemtelenül, és gyakorlatilag párnaponta tesz fel újabb és újabb videókat, amikben a repülés helyett inkább a technikai megvalósításokra koncentrál, repülésvezérlők programozását, hangolását mutatja be és magyarázza el a lelkivilágukat közérthetően és szórakoztatóan. A legelterjedtebb, Betaflight nevű repülésvezérlő szoftver alapos ismerője. Többszáz videója között egy egész sorozatot szentel a szimulátorban való tanulásnak, ami igazán hasznos lehet egy kezdőnek. Én is azon tanultam meg az alapokat ahelyett, hogy számtalanszor összetörtem volna a saját drónomat, hónapokig új alkatrészekre kellett volna várni és órákat tölteni a javításával (ami amúgy izgalmas).

Ez például az egyik első repülésem (hozzáteszem, hogy a videóközvetítés elég zavaros volt, szinte alig láttam valamit). Viccesnek vicces :)

Rotor Riot – Ez a csatorna elsősorban a szórakoztatásra koncentrál. A világ legjobb drónpilótái egy csapatba összeállva különféle érdekes helyszínekre utaznak, különféle repülési és akrobatikus kihívásokat találnak ki egymásnak (például lehet-e drónt vezetni ittasan?), és nem is írom tovább, kötelező belenézni! Ajánlott videó: EZ és EZ, a többi jön majd magától!

JohnnyFPV – Csak ámulni szoktam a videóin, elképzelhetetlen számomra, hogyan lehet ennyire szabadon mozogni a drónnal, és elképesztő, hogy mennyire érzi a maga körüli teret és akadályokat. Olyan, mintha drónnal született volna.

Mr. Steele – Bohém bajuszos srác, szerintem az egyik legprofibb pilóta. Vicces, ahogy szinte minden videójában van olyan rész, ahogy szétterpesztett lábakkal áll és körberepüli magát.

Le Drib – Vlog jellegű csatorna, sima, szépen vezetett repülésekkel, érdekes kalandokkal.

További csatorák, amiket követek (a teljesség igénye nélkül, mindig van újabb): NurkFPV, SkitzoFPV, Onigiri.

Fórumok

Nem követek egy fórumot sem rendszeresen, viszont ha kérdésem merül fel drónépítéssel vagy programozással kapcsolatban, mindig körülnézek a fórumokon és legtöbbször megtalálom a választ a felmerülő problémára. Lehet, hogy legközelebb ipari drónépítés kapcsán fogok keresgélni (nem áll távol tőlem az ötlet, hogy hexakoptert vagy nagy teherbírású oktokoptert építsek, amivel komoly videofelszerelést lehet mozgatni) :)

Drónalkatrészek beszerzése

Az ismert kínai oldalakon kívül van pár egész jó webshop, ahonnan a nehezebben beszerezhető alkatrészeket meg lehet vásárolni. Nem fűzök hozzájuk megjegyzést, mindegyik webshopban más és más termékek elérhetőek. Sajnos olyat még nem találtam, ahol az összes szükséges alkatrészt meg tudtam volna rendelni.

Szeretnék még ebben a témakörben írogatni és videókat készíteni. Hamarosan megérkeznek újabb alkatrészeim, amikből egy újabb drónt fogok építeni, és terveim szerint több részben videóra fogom venni az építés folyamatát, és az előreláthatatlan és elkerülhetetlen nehézségek megoldásait.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    1. Drónépítés projekt: Kezd összeállni az új drón – APPSolute on

      […] Legutóbb ott hagytuk abba, hogy hol érdemes elindulni, ha drónépítésbe fognánk, illetve honnan érdemes beszerezni hozzá az alkatrészeket. Nem tétlenkedtem az elmúlt hetekben, hónapokban, nagyon sokat tanultam, fejlődtem és követtem az “iparági” fejlesztéseket, és összeállítottam új drónom alkatrészlistáját. Sőt, nemhogy összeállítottam, meg is rendeltem. Meg is érkezett minden, így az építést is elkezdhettem szabad óráimban. De ne szaladjunk ennyire előre! […]

      Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük