webshop menü
#blog #iphone #szervizkaland

Az iPhone 8 kijelző cseréje – új felfedezéseink

Az iPhone 8 kijelzőjének cseréje nem tartogatott számunkra óriási meglepetéseket, de azért volt pár dolog, amin meglepődtünk szerelés közben. Ahogyan szoktuk minden új iPhone szétszedésekor, most is fényképeztük a szerelés folyamatát.

Ilyen állapotban érkezett…

A javítandó iPhone 8 az oldalsó élére eshetett le: az üveg előlap széle szilánkosra törött, és innen indult ki pár további hajszálrepedés, valamint az alumínium hátlap is egy picit meghorzsolódott az ütés következtében. A hajszálrepedés még annyira nem is lehetett zavaró, viszont a kagylós oldalsó törésből kiszabaduló szilánkok veszélyesek tudnak lenni, ezért mindenképpen szükséges volt elvégezni a kijelzőcserét.

Szerencsére már be tudtunk szerezni eredeti alkatrészt a kijelzőcseréhez, így a megjavított iPhone 8-ak kijelzőire is egyedülálló módon 12 hónap garanciát vállalunk!

Egy kis szerkezeti elemzés

A készülék felépítése (és ezáltal a szétszedése is) szinte teljesen megegyezik az iPhone 7-tel. A kijelzőt tömítő-ragasztó szalag rögzíti a kijelző pereménél. Ennek feladata a cseppállóság biztosítása, valamint a sok por bejutásának megakadályozása. Vízállóvá nem teszi a telefonunkat, ezért ne próbáljuk meg vízbe meríteni az iPhone 8-at.

Azt az érdekességet is felfedeztük itt, hogy míg az iPhone 6/6s/7-nek a kijelzőjét a kijelző műanyagkeretének felső részén kialakított műanyag fülek rögzítik a készülékházban, addig az iPhone 8 kijelzője már egészen más kialakítású fém kapcsokkal van szilárdan a helyén tartva. Emiatt a kijelzőt is egy kicsit másképpen kell kibillenteni a helyéről szétszedéskor.

Apró, de fontos mozzanatok

Az iPhone 8 kijelzőjének szalagkábelei is hasonlóak az iPhone 7 szalagkábeleihez. Első teendőnk (a készülék kikapcsolását követően) az akkumulátor csatlakozójának leválasztása. Ha az akku leválasztása nélkül csatlakoztatnánk le a kijelzőt, az károsíthatja az alaplapot, ezért nagyon figyelni kell erre a mozzanatra!

Érdekes, hogy az alsó csatlakozókat rögzítő fémlemezt ismét kereszthornyú csavarokkal rögzítették. Az iPhone 6/6s-ben is ilyen csavarokat alkalmaztak, de az iPhone 7-ben valamiért tri-wing csavarokra cserélték ezeket. Nem értettük a lépést az Apple-től, feleslegesen bonyolítják a dolgot szerintünk: aki szét akarja szedni, úgyis beszerez egy ilyen csavarhúzót, viszont a saját munkájukat is nehezítik az egyre újabb és változatosabb csavar alkalmazásával ott, ahol a szabványos csavarok is megfelelnének a célnak.

A kijelző tetejébe épített felső hangszóró, előlapi kamera, közelítésérzékelő (proximity) szenzor valamint fényérzékelő szenzor szinte teljesen megegyezik az iPhone 7-ben lévő perifériákkal. A kijelző vezetékezése is könnyen összetéveszthető, illetve a Home gomb és Touch ID vezetékei is teljesen megegyezően néznek ki. A kijelző belső merevítővázát továbbra is tri-wing csavarokkal rögzítette az Apple, amit a fenti okok miatt továbbra sem értünk, de együtt tudunk élni ezzel a kényelmetlenséggel.

Az új, gyári kijelzőbe át kellett építenünk az összes apró alkatrészt, ragasztást és tömítést a törött kijelzőből. Természetesen a kijelző körüli tömítést újra cseréltük, hiszen egyszerhasználatos ragasztóról van szó, amely minden szétszedéskor cserélendő.

Újabb „kihívások”

Meglehetősen kényes terület a Touch ID áttétele, aminél nagyon ügyelni kell az alkatrész sérülésmentességére, hiszen az nem pótolható. A felső szalagkábelnél a ragasztások és kamera-pozícionáló alkatrész precíz beillesztésére kell odafigyelni, hiszen ez az alkatrész nagyon sok feladatot ellát: a hangszóró, a zajszűrő mikrofon, a környezeti fényérzékelő, a közelítésérzékelő és az előlapi kamera működéséért felel, ezeket csatolja össze a készülék alaplapjával.

Az iPhone 8 kijelző cseréje – összegzés

Összességében elmondható, hogy nem gyűlt meg a bajunk az iPhone 8-cal kijelzőcsere tekintetében, precíz munkavégzéssel nem érhet minket meglepetés a törött kijelzők cseréje alkalmával. Az üveg hátlap törése kicsit más perspektívába helyezi számunkra a készülék megítélését szervizes szemszögből, de erről egy későbbi bejegyzésben fogunk majd írni. Annyit azért elárulhatunk, hogy nem kevés bosszúsággal jár a mutatvány, ami az Apple részéről kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna.

Ha leesett és betörött az iPhone 8 készüléked kijelzője, keress minket bátran, készüléked jó kezekben lesz nálunk és rövidesen ismét hibátlan állapotban kapod vissza. A javításainkhoz eredeti alkatrészt használunk, melyre 12 hónap garanciát vállalunk. A beépítés során természetesen ügyelünk a nyommentességre is.

Ha kérdésed volna, vagy segítségért fordulnál hozzánk, elérhetőségeinket itt találod »

Reméljük, hogy érdekes volt betekinteni az iPhone 8 kijelzőcsere titkaiba, köszönjük a megtisztelő figyelmed!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük