webshop menü
mac adatmentés, apple mac javítás, helyreállítás, reset, mac újraindítása , gyógyítása, hibás merevlemez, sérült merevlemez, hibás merevlemez adatmentés #blog #mac #szoftver

Módszerek a Mac helyreállítására és a hibás merevlemez adatmentésére

Senkinek nem kívánjuk azt az érzést, amikor napok, hónapok vagy akár évek munkájától kell elbúcsúzni egy sérült merevlemez végleges tönkremenetele miatt. Szerencsére azért – a legtöbb esetben – még időben orvosolható a probléma!

Feljegyzésképpen leírtuk tehát pár gondolatunkat és az általunk alkalmazott módszereket Mac helyreállítás, merevlemez adatmentés témakörben. Általánosságban az alábbi módszerekkel próbálkozunk, ha nem induló, lefagyogató Mac számítógépet kell helyreállítanunk.

Szoftveres hibák kiküszöbölése

Először mindig egy PRAM reset-tel próbáljuk meg helyreállítani a Mac működését. A PRAM reset nem töröl semmiféle adatot a gépünkről, csak a Mac pár hardveres alkotórészét alaphelyzetbe állítja, ezáltal jópár problémát megold. A PRAM reset-et a következőképp lehet végrehajtani: A Mac beindítását követően Command + Option + P + R billentyűket (’cmd’ + ‘alt’ + ‘P’ + ‘R’) kell egyszerre, hosszan nyomva tartani, egészen addig, amíg a gép újra nem indul és az indítást jelző gongot újra nem halljuk. Akár ezután is nyomva tarthatjuk, hogy többször elvégezzük a PRAM reset-et, több indítási ciklus erejéig (állítólag ez néha használ).

Ha a PRAM reset nem hozna eredményt, akkor egy SMC-reset-tel (System Management Controller) is megpróbálkozhatunk. Az SMC játszik ugyanis szerepet a számítógép perifériáinak kezelésében, például a LED indikátorok, billentyűzet, töltő, hűtőventilátor és bekapcsológomb vezérléséért felel.

hibás merevlemez helyreállítása, hibás merevlemez adatmentése, mac adatmentés, mac helyreállítása, apple mac javítás, helyreállítás, reset, mac újraindítása, gyógyítása, sérült merevlemez adatmentés

Egy nem túl szerencsés napon Mac számítógépünkön tárolt adataink veszélybe kerülhetnek egy leejtés vagy beázás okozta meghibásodás, de akár az alkatrészek elöregedéséből adódó tönkremenetel miatt is. A készülékünkbe épített adattároló meghibásodása esetén a legtöbbször még időben észlelhető a probléma.

Lefagyogat, kattog, berreg: felmerül a sérült merevlemez gyanúja

Ha készülékünk elkezd rendellenesen működni, lassan kapcsol be, megáll a boot-folyamat, váratlan helyzetekben lefagy a Mac, nos, el kell kezdenünk gyanakodni! Érdemes kivizsgálni a helyzetet, majd minél előbb cselekedni!

Merevlemez- vagy SSD-hiba esetén a lehető leggyorsabban le kell menteni adatainkat egy külső adathordozóra, mert az bármikor végleg tönkremehet. Senkinek nem kívánjuk azt az érzést, amikor napok, hónapok vagy akár évek munkájától kell elbúcsúzni egy meghibásodott merevlemez végleges tönkremenetele miatt.

A hardveres hibák (például egy merevlemez szektorhibája) viszonylag egyszerűen kiszűrhetők pár célprogrammal. Ezen programok képesek kiolvasni a Mac gépekbe épített merevlemezek vagy SSD meghajtók, memóriák és más alkatrészek diagnosztikai információit, hibanaplóit, melyekből gyorsan kiderül, ha hardveres probléma merült fel gépünkkel.

Ha egy tönkremenőfélben lévő merevlemezről nehezen tudjuk lementeni a szükséges fájlokat, lehetőleg minél kevesebb próbálkozást tegyünk otthoni körülmények között az adatok lementésére, mivel minél többet van „erőltetve” egy hibás lemez, annál hamarabb megy végleg tönkre. Próbálkozás helyett erősen ajánlott egy adatmentésre is szakosodott szervizbe (például hozzánk!) elvinni Mac gépünket. Ezekről a sérült lemezekről speciális, nagy hibatűrésű másolóprogramokkal a legtöbb esetben le tudjuk olvasni az adatokat még akkor is, ha az már nem volt beszámítható működésű és hibát írt ki bármilyen fájlműveleti kísérletre.

További szoftveres megoldások

További lépéseink közé tartozik a jogosultsági hibák helyreállítása különféle rendszerkarbantartó szoftverekkel; e hibák oka lehet általában egy felhasználó törlése, az adminisztrátor megváltozása vagy egy – a rendszer mélyébe gázoló – szoftver telepítése is. Az ilyen hibák legtöbbször aprók, de annál inkább idegesítőek, jogosultság hiányában például nem tudunk megnyitni egy fájlt, nem tudunk elindítani egy alkalmazást, stb.

Abban az esetben ha ezen lépések még mindig nem hozták a várt eredményt, elvégezhetünk (előzetes egyeztetést követően) egy operációs rendszer frissítést az adatok megtartásával; ilyenkor egy külső adathordozóról frissítjük a rendszert.

Komolyabb esetekben előfordulhat az is, hogy egy teljeskörű újratelepítést igényel a számítógép. Ilyenkor minden felhasználói adatot, dokumentumokat, médiafájlokat (képek, videók, zenék, stb.) lementünk egy külső adathordozóra, a számítógépen újratelepítjük a rendszert az adatok megtartása nélkül, majd a lementett fájlokat visszamásoljuk a helyükre. Ilyenkor szándékosan kihagyhatjuk a programok beállításait, ezzel kiküszöbölve egy helytelen beállítás visszakerülését a friss és ropogós rendszerre.

Dióhéjban ennyi, és reméljük tudunk segíteni, ha bármiféle hardveres vagy szoftveres problémával kerülnél szembe. A számítógépet ettől függetlenül érdemes tisztán tartani és pár évente elvégezni a szükséges portalanítást és hőpasztacserét. Csak azért szólunk, mert az Apple véletlenül elfelejti ezt megemlíteni…

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

4 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük