webshop menü
Drónszerviz – Néha bonyolult! DJI drón vásárlás budapest, drón vásárlás előtt, drón vétel, drón eladó, használt drón beszámítás #blog #drón #szervizkaland

Drónszerviz – Melyik a legjobb drón?

Kicsit több, mint egy éve indult az APPSolute berkein belül a DJI Drónszerviz részlegünk, nézzünk hát vissza, milyen drónok is fordultak meg nálunk elmúlt év során és melyik modell érdemelhetné ki a „legjobb drón” címet! Mesélni fogunk az egyes típusokról, mik a gyenge pontjaik, és hogy mennyire könnyen vagy nehezen javíthatóak. Akkor is hasznos lehet Számodra ez a cikk, ha DJI drón vásárlásán töröd a fejed, hiszen még egy szemszögből megismerheted ezeket a repülő masinákat, ami segíthet a döntésben.

Készítettünk egy grafikont az elmúlt év drónjavításairól, melyben látható a javításaink fő típusok szerinti megoszlása.

Drónjavítások – 2017

A DJI drónok gyenge pontjai – a drónszerviz szemszögéből

Vannak általános gyenge pontok, amik nem is igazából a drónok gyenge pontjai, ilyen például a tóba vagy tengerbe zuhanás – ezt sajnos egyik DJI drón sem tolerálja, és a beázás szinte biztos, hogy ellehetetleníti a drón javítását. Nagyon ritka az olyan eset, hogy egy beázott drónra azt mondjuk, hogy teljeskörű tisztítás után üzembiztos repülésre képes. Sokszor orvosolható egy beázás alkatrészcserékkel, de ez nem minden esetben gazdaságos megoldás.

Mavic Pro – kompakt, de sérülékeny

Látható a fenti diagramból, hogy legtöbbet a Mavic Pro típusból javítottunk. Ebből még véletlenül sem szabad levonni azt a következtetést, hogy ez a leggyengébb minőségű modell! Sőt, a Mavic Pro az egyik kedvencünk, jó minőségű kamerája és igen nagy hatótávolsága okán. A javítások nagy száma annak tudható be, hogy ezzel a modellel kezdtünk el foglalkozni elsőként, erről írtunk cikkeket, amik további megkeresésekhez vezettek. A Mavic Pro a 2017-es év egyik slágerterméke volt a DJI termékpalettáján, így emiatt is érthető a fokozott jelenléte szervizünkben.

Mavic Pro – Kiszakadt gimbal-kamera, DJI Mavic Pro gimbal probléma, Mavic Pro gimbal broken, a legjobb drón, best drone

Mavic Pro – Kiszakadt gimbal-kamera

A Mavic Pro-k gyenge pontjairól már írtunk: egyik a könnyen kiszakadó és törékeny gimbal-kamera, amelynek a felfüggesztése annyira finom és sérülékeny, hogy nagyon figyelni kell rá, nemcsak repüléskor, de szállításkor is. A másik gyakori sérülése a Mavic Pro-nak a hátsó karjainak törése. Egy eséskor szinte biztos, hogy valamelyik karja eltörik, mivel nem tud becsukódni földet éréskor. Szerencsére ez utóbbi meghibásodás viszonylag könnyen javítható. A gimbal-kamera javítása már költségesebb sajnos.

Mavic Pro törött karjának cseréje, dji mavic pro, dji drón bolt, drón vásárlása, drón webshop, törött drón, dji care, a legjobb drone

Mavic Pro törött karjának cseréje

Phantom 3 – többnyire a gimballal van probléma

A lista második helyét a Phantom 3 sorozat drónjai foglalják el: a Standard, Advanced és Pro modellek. Ezek közül a legelterjedtebb – és emiatt nálunk is legnagyobb számban javított modell – a Phantom 3 Standard volt. Ennek a drónnak gyakori meghibásodásai közé tartozik a gimbal vergődése, vagy éppen teljes mozdulatlansága. A hibát sok esetben külső behatás, például egy durva landolás, helytelen szállítás idézi elő és többnyire az derül ki, hogy valamelyik mozgató motor tengelye kilazul és elmozdul, vagy a szalagkábel sérül meg. Van példa arra is, hogy hossza tesztelés után sem tudjuk egyértelműen kideríteni, hogy a gimbal-egység 5 vezérlőpanelje és 3 motorja közül melyik a hibás – ezek közül akár több is meghibásodhat egyszerre, és a hiba pontos felderítése akár napokat is igénybe vehet.

Spark – logikus felépítés, gyengébb váz

A Spark belépő szintő drónnal nagyot ugrott a DJI drónok ismertsége, hiszen elérhető áron megkapjuk velük a legtöbb fejlesztést és repülési intelligenciát. Az utóbbi fél évben megjelent Spark drónok is elkezdtek szállingózni hozzánk, a leggyakoribb probléma ezekkel a drónokkal a váz törése.

Spark IMU csere, DJI Spark javítás, dji drón szerviz, drón szerelés, drónmánia, dji spark drone service Budapest, a legjobb drón

Spark IMU csere

A Spark-oknál sajnos nem cserélhető külön egy-egy letört kar, mivel egy alkatrészt képez a drón vázával. Ilyenkor a teljes drónt (alaplap, gimbal-kamera, motorok, vezérlőpanelek) át kell építeni egy új vázba. Egy ilyen javításról videót is készítettünk, melyet meg fogunk osztani hamarosan. A Spark-ok gimbal-kamera modulja már sokkal robusztusabb felépítésű, mint az előd Mavic Pro-ké. Emiatt alig volt olyan esetünk, hogy egy sérült Spark-ban kameramodult vagy gimbal-felfüggesztést kellett volna cserélni, ami nagyon jó hír a Spark-használóknak.

Phantom 4 – a robusztus masina

Phantom 4 és Phantom 4 Pro drónból még viszonylag kevés járt nálunk javításon, ez egyrészt a modell kiforrottságának is köszönhető, nagyságrendekkel jobb gépnek tartjuk, mint a Phantom 3 sorozat bármely tagját. A Phantom 4-gyel vezetett be a DJI egy csomó olyan fejlesztést, ami az utána következő drónok minőségi ugrását eredményezte.

DJI Phantom 4, bonyolult felépítés, a legjobb drón, egy drón szerviz írása, dji drónok, drón webshop, drón üzlet, XII. kerület tartsay vilmos utca

A Phantom 4 igen bonyolult felépítésű

Ha mégis meg kellene nevezni bármi gyenge pontot a Phantom 4-ben, az ismét a gimbal lenne – érthető, hiszen ez egy viszonylag védtelen, finommechanikus alkatrész, és először ez megy tönkre, ha baleset éri a drónt. Ugyanakkor sok esetben a gimbal tartósabbnak bizonyulhat a váznál – láttunk olyan drónt, amelynek a fehér váza előbb törött el, minthogy a gimbalnak bármilyen sérülése lett volna. Egyedüli negatívum a drónnal kapcsolatban a viszonylag bonyolult felépítése – szinte bármelyik alkatrész cseréje időigényes feladat.

Mavic Air – majdnem minden tekintetben az igazi

Mavic Air még nem érkezett hozzánk javításra – nem csoda, hiszen még alig elérhető a modell hazánkban. Már megvizsgáltuk a javítás lehetőségeit, illetve ismerkedünk a drónnal is. Hatótávolsága ugyan kisebb, mint a Mavic Pro-é, viszont minden más tekintetben felülmúlja elődjét. Azt tapasztaltuk, hogy a Spark-nál jól bevált gimbal-felfüggesztést és gimbal-szerkezetet fejlesztették tovább, így nem számítunk sok meghibásodásra, kamerahibára a Mavic Air-ek esetében. A gimbal-kamera sokkal jobban védett helyen is van, mint elődjében.

Ugyanakkor a karok (lábak?) kialakítása szinte ugyanaz, mint a Mavic Pro-nál, így egy lezuhant Mavic Air javítása valószínűleg hasonló jellegű lesz, mint elődjénél. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy egy beázott Mavic Air-rel mit lehet kezdeni. Sok drón esetében ugyanis a gyártó már lekezel néhány elektronikai alkatrészt lakkal, hogy időjárásállóbb legyen, azonban a beázáskor ez a legtöbb esetben mit sem segít, mivel a csatlakozók nagyon hamar elégnek a zárlatok hatására. Előzetes értesüléseink alapján a Mavic Air felépítése hasonlóan átgondolt a Mavic Pro-hoz hasonlóan, így reméljük, nem fog gondot okozni a javítása.

Akkor melyik a legjobb drón?

Az elmúlt időben DJI drónok értékesítésével is foglalkoztunk, és mivel mi egészen más szemszögből is látjuk ezeket a masinákat, mint egy átlagos kereskedő, aki csak vesz és elad, szívesen megosztjuk ebbéli tapasztalatainkat is a vásárlás előtt. Érdemes személyesen eljönni hozzánk, hiszen egy rövid beszélgetés alatt is sok hasznos információt meg tudunk osztani a leendő dróntulajdonosokkal. (Sőt, legtöbbször ilyenkor egyedi akciókat találunk ki, hogy a lehető legjobb vásárlási lehetőséget kínáljuk!) Általánosságban elmondható, hogy a DJI drónjai minőségi anyagokból készülnek, minőségi alkatrészekkel. A legtöbb esetben a drón felépítése logikus, átlátható, és emiatt könnyen szerelhető. Természetesen mindegyik drónnak van gyenge pontja, mind használat, mind pedig szervizelés terén, mint azt fentebb is olvashattad.

Mini Magyarország, Szarvasi Arborétum, melyik a legjobb drón, drón szerviz összefoglaló cikk, drón vásárlás, drón bolt, DJI drón

Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban

Ha drón vásárlásán töröd a fejed, azt javasoljuk, hogy érdemes kicsit nagyobb anyagi ráfordítással egy minőségi drónt venni, mint kicsit olcsóbban egy jóval gyengébb minőségűt. Nálunk egyébként nem csak drónt vásárolhatsz, hanem egy igen értékes kiegészítőt is adunk minden egyes eladott drónhoz (ha kéred): a tapasztalatunk egy jó részét. Mit értünk ez alatt? Azt, hogy vásárláskor Veled együtt be is üzemeljük a drónt, átadjuk eddigi üzemeltetési tapasztalatainkat, elmagyarázzuk a legtöbb funkciót, és a leggyakoribb balesetek elkerülésének módjait is megbeszéljük. Eddigi visszajelzéseink alapján egy ilyen beszélgetés nagyobb hozzáadott érték, mint mondjuk egy ajándék memóriakártya vagy egy vásárlási utalvány. Természetesen nálunk is vannak drónvásárlási akciók, és mindig kitalálunk kedvező vásárlási konstrukciókat.

Webshopunkban a listaárakat tüntettük csak fel, de ez ne riasszon el, gyere el hozzánk, beszélgessünk, és reméljük, hogy olyan üzletet kötünk, amellyel mindkét fél elégedett lesz!

Mi a helyzet a nem DJI gyártmányú drónokkal?

Eleinte a DJI drónokon kívül más gyártmányú drónok javítását is elvállaltuk, de rövid idő alatt arra jutottunk, hogy ezek sokszor logikátlan felépítése, gyengébb anyagminősége a gazdaságos javítás határát súrolja.

Sajnos sok gyártó drónja úgy van megépítve, hogy az olcsó gyártási költség az egyik fontos tervezési szempont, ez viszont olyan kompromisszumokkal jár, ami a későbbi karbantartást, javítást megnehezíti. A gyengébb minőségű alkatrészek gyakoribb meghibásodást is eredményeznek, így hiába javítanánk meg a drónt, várhatóan magasabb kockázata lenne a meghibásodásnak és ezáltal a garanciális javítások száma is megnőne, ami értelemszerűen veszteséges lenne mindenki számára. Emiatt nem tudjuk vállalni a nem DJI gyártmányú drónok javítását.

A DJI drónok árszínvonala magasabb más gyártókénál. Ez köszönhető egyrészt a beléjük épített óriási technológiai tudásnak, amivel a DJI messze a konkurensei előtt jár, másrészt a jó minőségű anyagoknak, átgondolt tervezésnek. Ugyanakkor gondolj bele abba is, hogy a magasabb árral a későbbi karbantartási és szervizelési lehetőséget is biztosítod, és meghibásodás esetén nem kell új drónt venned a sérült drón javíthatatlansága miatt. Szóval, így a cikk végére talán nem lepődsz meg azon, ha a kérdésedre – „milyen drónt vegyek?” – azt feleljük: DJI drónt! :)

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük