webshop menü
A háttérben lévő rugót még tartja a műanyag, de azt is kicseréljük fémre #blog #mac #szervizkaland

Ez a konstrukciós hiba okozza az iMac kijelzők lebukását

Szinte az összes 2012 után gyártott iMac-nél előfordulhat egy nagyon bosszantó hibajelenség, amitől mindenkit megkímélhetett volna az Apple, ha a gyártás során pár forinttal többet költ egy apró alkatrészre. Lebukott az iMac kijelző!

A 2012 végén és azt követően gyártott iMac-ek kijelzője minden előjel nélkül egyszer csak lebillen, és hiába hajtjuk vissza, nem marad meg a helyén, ismét előre dől. A kijelzőt a talapzathoz képest egy nagyon erős rugós mechanizmus támasztja, és annak segítségével lehet beállítani az ideális betekintési szöget. Ha ez a rugós mechanizmus valamiért tönkremegy, akkor nincs ami megtartsa a kijelzőt, és az a súlyánál fogva előrebukik.

Tartós megoldás

Ha gyorsan kell megoldani a dolgot, elég, ha pár könyvvel kitámasztjuk a kijelzőt, vagy külön erre a célra gyártott kitámasztót szerzünk be, de mi azért tartósabb megoldást kerestünk.

A 21,5"-es gépekben csak egy rugó feszíti a zsanért, iMac szerviz Budapest, iMac kijelző lebillenés

A 21,5″-es gépekben csak egy rugó feszíti a zsanért

Kicsit közelebbről megvizsgáltuk, mi megy ilyenkor tönkre ebben a rugós zsanérban, és óriási meglepetésünkre egy banális konstrukciós hibát találtunk: A nagyon kemény és erős csavarrugó egyik felét egy apró, törékeny, műanyag alátét tartja a helyén! A kijelző sokszori fel és lehajtása ezt a kis alkatrészt egyszerűen felfalja, elreped, és kész a baj. Az általunk készített képeken jól látszik, milyen kis gyenge alkatrész ez, ami egy ilyen fontos feladatért felelős.

Ez egy 27"-es iMac zsanérszerkezete két rugóval, Apple iMac kijelző lebillenés javítása, Mac szerviz Budapest

Ez egy 27″-es iMac zsanérszerkezete két rugóval

Filléres megoldás

Mit lehet tenni, ha a zsanér ennek a kétfilléres alkatrésznek a hibájából tönkremegy? Nem ránk vallana, ha azt mondanánk, hogy rendelünk és beépítünk egy új zsanérszerkezetet! Egyrészt relatíve nagy költség egy ilyen alkatrész cseréje, másrészt magát az okot – a hibás tervezésből adódó gyengeséget – nem szüntetné meg. Ehelyett 5 percig törtük a fejünket, és rájöttünk a filléres megoldásra.

A műanyag alátét erősen hajlik a feszítés hatására, iMac kijelző lebillenés probléma, iMac szerviz

A műanyag alátét erősen hajlik a feszítés hatására

Fém alkatrész

Szó sincs zsanércseréről, helyette inkább kicseréljük a letört műanyagalkatrészt egy fémből készült leszorító-gyűrűre. (Hívhatnánk akár alátétnek is, de az túl közönségesen hangzik, szóval hívjuk inkább leszorító-gyűrűnek!)
A kiakadt rugó feletti leszorító csavart kicsavarjuk a helyéről, majd leszedjük a törött műanyagpöcök maradványait. Ezt követően egy csavarboltban kapható rozsdamentes acél alátétet kicsit átalakítunk, hogy megfeleljen céljainknak. Ezután egy célszerszámmal visszafeszítjük a rugót, ráhelyezzük a csapra az újonnan legyártott leszorító-gyűrűnket, és visszacsavarjuk a helyére a leszorító csavart. Ennyi az egész!

A háttérben lévő rugót még tartja a műanyag, de azt is kicseréljük fémre, iMac kijelző lebillen probléma javítás

A háttérben lévő rugót még tartja a műanyag, de azt is kicseréljük fémre

Egy üreges nyelű célszerszámmal tudjuk visszafeszíteni a rugót, iMac kijelző lebillen probléma javítás

Egy üreges nyelű célszerszámmal tudjuk visszafeszíteni a rugót

 

Nem igazán értjük, hogy az Apple minőségbiztosítási és terméktesztelési folyamatain hogyan nem akadt fenn egy ilyen hiba. Szó szerint pár forintos alkatrészről van szó, aminek a legyártásához nem kell semmilyen speciális eszköz, nem bonyolítja meg a gyártási folyamatot sem. Ugyan az Apple-nek van (volt?) erre a hibajelenségre visszahívási programja, nem igazán látjuk értelmét, mivel ismét ugyanazt a zsanérszerkezetet építik a készülékbe, ami hajlamos a törésre.

Mint láthatjuk, szerencsére van megoldás az iMac kijelző lebillenés problémára, ráadásul tartósabb is, mint az eredeti, és nem kell heteket várni egy új zsanérszerkezet megérkezésére! Ha ezzel problémával szembesülnél 21,5″-es vagy 27″-es iMac számítógépeddel, fordulj hozzánk bizalommal, fogunk tudni segíteni, gyorsan és megbízható módon.

Keress fel minket, segítünk!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük