webshop menü
A végleges adapter pont jó helyen tartja a lencsét, és minden gomb használható marad #3D nyomtatás #blog #iphone

Csináld magad: Így készíts a mobilodból mikroszkópot!

Környezettudatos szervizként egyrészt összegyűjtjük az általunk javított készülékek hibás alkatrészeit, másrészt folyton azon jár az agyunk, hogy valami módon új értelmet találjunk a kiselejtezett alkatrészeknek. Volt már rá példa, hogy MacBook fedlapjából óraszámlapot készítettünk, most pedig egy másik érdekes projektünket mutatjuk be!

Egy hibás iPhone 5s kamera

Egy hibás iPhone 5s kamera

Néhányan odavagyunk a fényképészetért, és minden olyan dologért, amivel képet lehet készíteni és objektívje van, így nem csoda hogy megragadta figyelmünket pár kidobott iPhone kameramodul az e-hulladékgyűjtő dobozunkban. El is kezdtek forogni a fogaskerekek, mit lehetne kezdeni a sérült, beázott kameraegységekkel. Nézegettük, forgattuk, aztán előkerült a szike, a csipesz és más kegyetlen szerszámok, és végül azon vettük észre magunkat, hogy kiműtöttük a kameramodul szemét, azaz magát az objektívegységet.

Egyébként nagyon érdekesen van megoldva ezeknek a kameráknak a fókuszálása. A lencse egy rugalmas felfüggesztésen „lebeg” a szenzor előtt, és egy mikroszkopikus méretű elektromágneses tekercs mozgatja, ezzel beállítva a helyes fókuszt. Sőt, azt gyanítom, hogy ez a technológiát használják a stabilizáláshoz is.

Ahogy nézegettük a lencsét, egyszer csak valahogy az iPhone-unk kamerája elé került, és feltárult előttünk egy csodálatos új világ! Az iPhone kamerája elé illesztett újabb lencse ugyanis egy nagyon nagy nagyítású makrolencseként viselkedett, és ujjbegyünk óriásira nőtt barázdái köszöntek vissza a képernyőn. A mélységélesség is igen kicsi volt, és ráadásul a stabil fogást is nehéz volt megoldani, úgyhogy beindult az agyunk másik fele is: készítsünk egy egyszerű adaptert, amivel a „makrólencsét” könnyen az iPhone-unk kamerája elé illeszthetjük, amikor csak akarjuk.

Ez a lencse kell nekünk a mikroszkóp elkészítéséhez!

Ez a lencse kell nekünk a mikroszkóp elkészítéséhez!

Gyorsan papírra és monitorra vetettük az iPhone méreteit és kamerájának elhelyezkedési koordinátáit (egyik kedvenc szerszámunk a tolómérő), és miután megterveztük az adapterünk első prototípusának modelljét, hamarosan felzümmöghetett nemrég beszerzett Prusa i3 mk3 típusú 3D nyomtatónk, hogy legyártsa nekünk a megálmodott találmányunkat. A tervezéshez az Autodesk Fusion 360 programot használtuk. Még két változatot készítettünk, mire kész lett a tökéletesen használható makrólencse adapter iPhone-hoz.

Az iPhone-mikroszkóp tervezés közben

Az iPhone-mikroszkóp tervezés közben

Az iPhone 5/5s/SE telefonhoz készített adapterünk modelljét letölthetővé tesszük Thingiverse-ön, ami az egyik legnagyobb agyszülemény-gyűjtőhely, bárki szabadon letöltheti és kinyomtathatja negyed óra alatt. Az adapter modelljét meg fogjuk tervezni többféle iPhone modellhez is, hogy senki se maradjon ki a buliból! Ha nincsen 3D nyomtatód, akkor se bánkódj, jelképes összegért legyártjuk Neked is az adaptert, sőt, ha szerencséd is van, találni fogunk bele egy kósza kameralencsét.

Nekünk egyébként annyira bevált az iPhone-mikroszkóp, hogy szinte naponta előkerül a javításaink során, főleg, amikor ténylegesen mikroszkopikus méretű forrasztásokat kell ellenőrizni. Mutatunk pár képet, mennyi mindenre jó az iPhone-mikroszkóp!

Apropó! Szívesen vállalunk 3D nyomtatást a pontosan beállított, kalibrált Prusa i3 MK3 nyomtatónkkal, változatos anyagokból, többféle színben! Ha érdekel a lehetőség, keress minket elérhetőségeinken!

Egyébként az megvan, hogy az összes iPhone kameralencséje műanyagból van? Egyedül a kamera előtti védőüveg van üvegből, minden ami mögötte van, az műanyag. Most olvastuk, hogy a 2018-as új modellek esetében felmerülhetett egy részben műanyag, részben pedig üvegből készült lencserendszer alkalmazása.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük