webshop menü
Mavic Pro gimbalkapocs #blog #drón #szervizkaland

Mavic Pro gimbalkapocs – Használjuk vagy ne?

A gimbalkapocs az a kis alkatrész, amit a kamera mögé kell becsúsztatni, és fixálja a gimbal mozgását szállításkor. A legtöbben a drón első használata során kiveszik a helyéről, és teljesen elfelejtkeznek róla, elhagyják – sokan azt hiszik, hogy ez csak egy egyszer használatos tartozék, ami beüzemelés után elhagyható. Ez nem így van, nagyon fontos tartozék ez a kis apróság. Szervizes tapasztalatainkat osztjuk meg vele kapcsolatban.

Ha nem használod, rögzítsd!

Első tapasztalatunk a gimbalkapoccsal az, hogy ha nem használod a drónt, és elpakolod, KÖTELEZŐ betenni a kapcsot is a helyére. Erre a figyelmeztetésre nem fordít kellő figyelmet a DJI, pedig nagyon fontos a hibátlan működés megőrzése érdekében. Számos olyan esettel találkoztunk már, hogy a gimbal működése egyszer csak darabos lett, összevissza kapkod és nem képes stabilizálni. Kicsit elmozdítva a gimbalvezérlő kábelt ismét jónak tűnik a működés, majd következő alkalommal ismét hibás.

Mind a szalagkábel, mind pedig a videojel-továbbító kábelköteg nagyon sérülékeny

Mind a szalagkábel, mind pedig a videojel-továbbító kábelköteg nagyon sérülékeny

Ez amiatt történik, mert a gimbalvezérlő szalagkábel nagyon alul van méretezve a strapabírást illetően, és a sok mozgás, rezgés, ütődés elkoptatja a tizedmilliméter vastagságú vezetékeket, kontakthibássá válik a szalagkábel.

Mielőtt bekapcsolod a drónt, vedd ki!

A második tapasztalatunk viszonylag friss, ugyanis azt hittük, hogy ha valaki véletlenül rajtafelejti a kapcsot a gimbalszerkezeten a drón bekapcsolásakor, az biztosan nem okozhat gondot. A gimbalmozgató motorok vezérlője érzékeli, ha nem tudnak elforogni a mozgató motorok, és leállítja az erőlködést. Ennek így kellene működnie mindig, de legutóbb pár napja volt egy olyan eset, ami ennek ellenkezőjét mutatta.

Nagyon fontos a gimbalrögzítő kapocs használata

Nagyon fontos a gimbalrögzítő kapocs használata

A drón tulajdonosa véletlenül rajtafelejtette a gimbalkapcsot a drón bekapcsolásakor, majd miután látta, hogy nem működik a gimbal, levette azt. Ezután viszont már nem tudott beállni stabil pozícióba a kamera, összevissza remegett. Közelebbi, mikroszkópos vizsgálat során láttuk, hogy a szalagkábel egy helyen fel van hólyagosodva, amit jellemzően túlmelegedés okoz. Kicseréltük a vezérlő szalagkábelt, és utána egyből hibátlanul működött a gimbal. A felhólyagosodott kábelről a felületi réteget lefejtettük, és alatta láttuk, hogy valóban el van égve és szakadva az egyik vezeték.

A következő képeket iPhone-nal készítettük, amelyre a saját gyártású „mikroszkóp” adapterünket szereltük fel.

Mavic Pro gimbalvezérlő szalagkábelének apró részlete – az egyik vezeték felett felhólyagosodott a fedőréteg

Mavic Pro gimbalvezérlő szalagkábelének apró részlete – az egyik vezeték felett felhólyagosodott a fedőréteg

A fedőréteget eltávolítva láthatjuk, hogy az egyik vezeték több helyen is meggyengült, elszakadt, míg a többi épségben van

A fedőréteget eltávolítva láthatjuk, hogy az egyik vezeték több helyen is meggyengült, elszakadt, míg a többi épségben van

Tanulságok

  1. Amikor nem használjuk a drónt, tegyük a helyére a gimbalkapcsot, mert a szállítás közbeni apróbb mozgásoktól és ütődésektől könnyen kontakthibássá válhat a vezérlő szalagkábel.
  2. Mielőtt bekapcsoljuk a drónt, minden esetben távolítsuk el időben a gimbalkapcsot, mert nem minden esetben tudja megakadályozni a vezérlés a saját vezetékeinek a leégését.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

5 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük