webshop menü
Pár óra után így áll a nyomtatás #3D nyomtatás #blog #fejlesztés

IKEA Samla doboz klipsz – ismét nyomtatunk…

Vannak olyan apró dolgok, amik megkönnyítik a mindennapjainkat, és vannak olyan dolgok, amiket egyszerűen nem értünk, hogy miért nem léteznek a valóságban. Így vagyunk az IKEA Samla dobozokkal is, és így vagyunk a hozzájuk tartozó lezáró klipszekkel.

Illetve lennénk, ha gyártana az IKEA belőlük a kisebb méretű dobozaira. De nem minden IKEA doboz zárható sajnos. Nálunk nagyon megkönnyíti a munkát, hogy szerszámainkat, készülékeinket, az alkatrészek nagy részét ilyen dobozokban tudhatjuk, így könnyen rendet tudunk tartani. Ugyanakkor nagyon hiányzik néha a lezáróklipsz, amit valamiért nem gyárt az IKEA az 5, 11 és 22 literes dobozokhoz.

Többszáz IKEA dobozunk van, mert megkönnyítik mindennapjainkat, IKEA dobozok, miért nem zárhatók?

Többszáz IKEA dobozunk megkönnyíti mindennapjainkat

Csak a nagyobb méretű IKEA doboz zárható…

Máig nem értjük, hogy az IKEA miért csak a nagyobb (45 és 65 literes) dobozaihoz forgalmaz lezáróklipszet. A kis dobozoknál (5, 11 és 22 literes példányok) ugyanúgy lenne létjogosultsága a fix lezárhatóságnak, ezért már többen terveztek és tettek közzé 3D modelleket, amiket ki lehet nyomtatni.

Állítólag a legjobb modell a Wookbert nevű felhasználó által tervezett darab, mind ergonómiailag, mind praktikusságát illetően. A klipszekkel felszerelt dobozok ugyanis továbbra is egymásra tehetőek maradnak, pontosan kattannak a helyükre, illetve meg lehet azt is csinálni velük, hogy csak az egyik oldalon szedjük le őket, másik oldalon fent hagyjuk, és a doboz úgy lesz nyitható, mintha zsanérja lenne. Nyomtattunk pár mintapéldányt, és mivel tetszett a minőség, úgy döntöttünk, hogy megeresztünk egy nagyobb adagot, sárga színű PLA-ból.

11 literes IKEA Samla doboz – nekünk bevált!

11 literes IKEA Samla doboz – nekünk bevált!

Készül a lezáró csat a Samla dobozhoz

Jelenleg így áll a dolog, még várni kell 5-6 órát, és készen is lesz a 36 darab Samla klipszünk, ami 9 doboz teljes lezárására lesz majd elegendő.

Pár óra után így áll a nyomtatás – ugyan nem minden IKEA doboz zárható, mi áthidaltuk a problémát

Pár óra után így áll a nyomtatás

A letölthető STL modellfájl előnye egyébként, hogy Z tengely irányában szabadon növelhető vagy csökkenthető a 36 milliméteres hossz, így rövidebb vagy hosszabb klipszeket is tudunk gyártani egyszerűen.

A klipsz a doboz bármelyik oldalára felpattintható. IKEA doboz zárható, IKEA doboz csat, klipsz, zárható IKEA-s doboz, zárható Samla box

A klipsz a doboz bármelyik oldalára felpattintható

Még itt leírjuk azért, hogy az egy kissé bosszantó, hogy az IKEA Billy polcokba (amiket szintén előszeretettel használunk) éppen nem fér el egymás mellett két darab Samla doboz hosszában. Ez is olyan dolog, hogy jó lenne rá megoldás, de valószínűleg hiába várjuk, megoldjuk máshogy. Néha még az IKEA sem kompatibilis önmagával :)

3D nyomtatással kapcsolatos cikkeink

Hiányzik? Legyártjuk!

Csináld magad: Így készíts a mobilodból mikroszkópot!

Kalandozásaink a 3D nyomtatás földjén

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük