MagSafe kábelvéder handmade csodák, magsafe töltő házilag védve, nem ajánlott töltőkábel élettartam meghosszabbító megoldás, MagSafe töltő javítása #mac #szervizkaland

Néhány gondolat a MagSafe töltőkről

A MagSafe töltő leggyakoribb hibái

Sokan tapasztalhattuk már, hogy a hálózati töltő nem tölt, vagy nem úgy tölt, ahogy kéne. Ez minden esetben bosszantó, azonban ahhoz, hogy a MagSafe töltő javítása sikeres legyen, tudnunk kell, hogy mi okozza a problémát.

  1. Abban az esetben, ha a MagSafe töltőnk csak akkor tölt, amikor a kábel egy bizonyos pozícióban áll, akkor biztosan meg van szakadva valahol a vezeték.
  2. A másik gyakran előforduló hiba, hogy a kábel láthatólag is meg van sérülve, eltépődött. Ilyenkor kezdetben még nem olyan komoly a probléma, viszont szépen lassan a kábel sérülésénél foszlani kezd a testkábel (külső fémszálak). Idővel a vezeték teljesen el tud szakadni.
  3. Ha egyáltalán nem tölt, akkor két lehetőség áll fent. A kábel vagy meghibásodott, vagy az elektronikában lévő egyik alkatrész ment tönkre (ez többnyire a trafó, és ebben az esetben van úgy, hogy a töltő javítása nem gazdaságos).

Tippek és a MagSafe töltő javítása

Hogy elkerüljük a fenti eseteket és megnövelhessük az Apple MagSafe hálózati töltő és a kábelek élettartamát, használjuk rendeltetésszerűen ezeket!

  • Ne legyintsünk arra, hogyha a kábel összecsavarodva kunkorodik gépünk mellett, egyenesítsük ki!
  • Ne használjuk olyan szegélyek mellett, ahova könnyen becsíphetjük.
  • Ha a kábel az asztalunk mögött tűnik el a fali konnektor felé, akkor ügyeljünk arra, hogy ne toljuk rá az asztalt teljesen, hagyjunk 1-2 cm-nyi rést a fal és az asztal éle között!
  • Szintén fontos, hogy néha hagyjuk teljesen lemerülni gépünket, ne legyen állandóan a töltőn! (Ez utóbbi persze inkább az akkumulátor miatt fontos.)

Természetesen, ha ide eljutott a kedves Olvasó, akkor jó eséllyel már bekövetkezett a baj. Vagy csak éppen most kezdődik a probléma a MacBook hálózati töltővel: kezd „akadozni a vonal”… Mi a teendő?

Oldjuk meg házilag!

Csak vicc volt. A MagSafe vagy MagSafe 2 töltő javítása nem otthoni gyakorlat, ezt semmiképpen nem ajánljuk! A következő képgaléria egy gyűjtemény azokból a „homemade kábelcsodákból”, amit a kábelek élethosszának javítása céljából egy-egy lelkes Ügyfelünk magának készített. Ez önmagában mókás persze mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy ezek által a hibás kábelek által töltött számítógépek több tízezres károkat szenvedtek. A képek megszemlélése után el is mondjuk, hogy miért.

A vezeték részleges vagy teljes szakadása miatt ugyanis a töltő nem rendeltetésszerű impulzusokat küldhet a MacBook alaplapján lévő feszültségvezérlő chip-re. Ettől pedig ez a vezérlő könnyen meghibásodhat és rossz esetben, képes tönkretenni az egész alaplapot. Az alaplapjavítás több tízezer forintos tétel, míg egy MagSafe töltő javítása ennek a töredéke, nagyságrendileg 11-14000 Ft. Ha komolyabb bajt okoztunk a nem rendeltetésszerű töltő-használattal, akkor pedig lehet, hogy nem marad más mint az alaplapcsere, mely még a javításnál is költségesebb tétel.

Összegzés

Ha a töltőnk már nem a régi és a fent leírt hibákat tapasztaljuk, nem érdemes otthon saját kezűleg barkácsolni, hazárdírozni. (Kivéve, ha tényleg szakavatott vagy.) Ha úgy látjuk, hogy a MagSafe töltő nem tölt rendesen, mielőbb vigyük el egy megbízható Apple szervizbe!

 

PDF fájl [download id=”26″]

 

Kapcsolódó cikkeink

Hogyan használjuk MagSafe töltőnket?

Eredeti és hamisított MagSafe töltőket boncoltunk!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük