MagSafe kábelvéder handmade csodák, magsafe töltő házilag védve, nem ajánlott töltőkábel élettartam meghosszabbító megoldás, MagSafe töltő javítása #szervizkaland #mac

Néhány gondolat a MagSafe töltőkről

A MagSafe töltő leggyakoribb hibái

Sokan tapasztalhattuk már, hogy a hálózati töltő nem tölt, vagy nem úgy tölt, ahogy kéne. Ez minden esetben bosszantó, azonban ahhoz, hogy a MagSafe töltő javítása sikeres legyen, tudnunk kell, hogy mi okozza a problémát.

 1. Abban az esetben, ha a MagSafe töltőnk csak akkor tölt, amikor a kábel egy bizonyos pozícióban áll, akkor biztosan meg van szakadva valahol a vezeték.
 2. A másik gyakran előforduló hiba, hogy a kábel láthatólag is meg van sérülve, eltépődött. Ilyenkor kezdetben még nem olyan komoly a probléma, viszont szépen lassan a kábel sérülésénél foszlani kezd a testkábel (külső fémszálak). Idővel a vezeték teljesen el tud szakadni.
 3. Ha egyáltalán nem tölt, akkor két lehetőség áll fent. A kábel vagy meghibásodott, vagy az elektronikában lévő egyik alkatrész ment tönkre (ez többnyire a trafó, és ebben az esetben van úgy, hogy a töltő javítása nem gazdaságos).

Tippek és a MagSafe töltő javítása

Hogy elkerüljük a fenti eseteket és megnövelhessük az Apple MagSafe hálózati töltő és a kábelek élettartamát, használjuk rendeltetésszerűen ezeket!

 • Ne legyintsünk arra, hogyha a kábel összecsavarodva kunkorodik gépünk mellett, egyenesítsük ki!
 • Ne használjuk olyan szegélyek mellett, ahova könnyen becsíphetjük.
 • Ha a kábel az asztalunk mögött tűnik el a fali konnektor felé, akkor ügyeljünk arra, hogy ne toljuk rá az asztalt teljesen, hagyjunk 1-2 cm-nyi rést a fal és az asztal éle között!
 • Szintén fontos, hogy néha hagyjuk teljesen lemerülni gépünket, ne legyen állandóan a töltőn! (Ez utóbbi persze inkább az akkumulátor miatt fontos.)

Természetesen, ha ide eljutott a kedves Olvasó, akkor jó eséllyel már bekövetkezett a baj. Vagy csak éppen most kezdődik a probléma a MacBook hálózati töltővel: kezd “akadozni a vonal”… Mi a teendő?

Oldjuk meg házilag!

Csak vicc volt. A MagSafe vagy MagSafe 2 töltő javítása nem otthoni gyakorlat, ezt semmiképpen nem ajánljuk! A következő képgaléria egy gyűjtemény azokból a “homemade kábelcsodákból”, amit a kábelek élethosszának javítása céljából egy-egy lelkes Ügyfelünk magának készített. Ez önmagában mókás persze mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy ezek által a hibás kábelek által töltött számítógépek több tízezres károkat szenvedtek. A képek megszemlélése után el is mondjuk, hogy miért.

A vezeték részleges vagy teljes szakadása miatt ugyanis a töltő nem rendeltetésszerű impulzusokat küldhet a MacBook alaplapján lévő feszültségvezérlő chip-re. Ettől pedig ez a vezérlő könnyen meghibásodhat és rossz esetben, képes tönkretenni az egész alaplapot. Az alaplapjavítás több tízezer forintos tétel, míg egy MagSafe töltő javítása ennek a töredéke, nagyságrendileg 11-14000 Ft. Ha komolyabb bajt okoztunk a nem rendeltetésszerű töltő-használattal, akkor pedig lehet, hogy nem marad más mint az alaplapcsere, mely még a javításnál is költségesebb tétel.

Összegzés

Ha a töltőnk már nem a régi és a fent leírt hibákat tapasztaljuk, nem érdemes otthon saját kezűleg barkácsolni, hazárdírozni. (Kivéve, ha tényleg szakavatott vagy.) Ha úgy látjuk, hogy a MagSafe töltő nem tölt rendesen, mielőbb vigyük el egy megbízható Apple szervizbe!

 

PDF fájl Használati útmutató Magsafe töltőkhöz (817x letöltve)

 

Kapcsolódó cikkeink

Hogyan használjuk MagSafe töltőnket?

Eredeti és hamisított MagSafe töltőket boncoltunk!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük