webshop menü
#apple #iphone #termékteszt

Apple AirPods teszt – Négy csillag.

Papíron az AirPods nem más, mint az ideális fülhallgató. Egy tok, ami nem nagyobb, mint egy doboz Tic-Tac, ami mindig feltöltve tartja a fülhallgatónkat. Design-ban ugyanaz, mint amit az iPhone felhasználók már az iPhone 5 óta ismerhettek. Klasszikus fehér szín, ami a színes iPod-reklámok óta ikonikus. Tökéletes integráció minden Apple-eszközünkkel. Mi mást kívánhatnánk? AirPods teszt, melyben négyen is megszólalnak az APPSolute munkatársai közül!

Mielőtt belekezdünk, be kell valljunk valamit. Ez a cikk egy éve íródott (2017 október tájékán) és valamiért, egy figyelmetlenség folytán nem került ki az oldalra. Mindezidáig vázlatként pihent a „fiókunkban”. Baki! De ha már így alakult, arra gondoltunk, hogy frissítésként legalább hozzátesszük munkatársaink elmúlt időben szerzett gyakorlati tapasztalatait és véleményét az Apple eme apró, de elegáns megjelenésű fülhallgatójáról.

2018. november 20-ig 5000 Ft kedvezményt adunk az AirPods listaárából, így 54.990 Ft-ért lesz elérhető boltunkban.

Rengeteg technológia egy gyufa méretében, jaj de szép – Apple Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

Rengeteg technológia egy gyufa méretében

Személyes vélemények az APPSolute-ból

Szebi kerékpáros tapasztalatai

„Én főleg hegyi kerékpározáshoz használtam, mert a vezetékes Apple fülessel (EarPods) ellentétben ezt nem tolta ki a bukósisak pántja a fülemből. Ami kicsit hiányzott, hogy a hangerő szabályozáshoz hátra kellett nyúlni a mez zsebembe a telefonért. (Sirivel egyébként ez is megoldható.)”

Márk teljesen odavan

 „Abszolút 5 csillag. Az egyedüli problémám vele, hogy épp nincs nálam, mert kölcsönadtam valakinek. :D Ég és föld a vezetékes füles érzetéhez képest. Ergonomikusabb szerintem, mint az EarPods. Sokan kérdezik, hogy „Nem esik ki az Airpods a fülemből?” Az a válasz, hogy nem. Nekem legalábbis mindig benne maradt, futás közben is. Nagyon előnyös az is, hogy duál-mikrofonos, tehát nem csak az egyik oldalt tudjuk telefonálásra használni. És nagyon gyorsan feltölt. Én nagyon megkedveltem és szerintem megéri az árát.”

Bence – üzleti megbeszélésről az edzőterembe

„Az első két edzésnél, a bemelegítő karkörzésnél úgy kiütöttem a kábeles fülesemet a fülemből, ahogy azt kell. Na az Airpods-szal ezzel nem volt ilyen gond, egyszer sem esett ki. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy nagy szélben is ugyanígy a fülemben marad-e. Vezetéskor volt még nagyon jó amikoris headsetként használtam. Ha hívtak, akkor nem kellett a telefonhoz nyúlni, hanem elég volt kétszer rákoppintanom és felvette a hívást. És ugyanígy le is tudtam tenni. Tetszett, hogy a kis doboza kétszer is teljesen fel tudja tölteni. Jó termék, egy 8-9 pontot simán adnék rá a tízből.”

Balázs sokmindenhez kipróbálta

„Nemrég használtam a fülest két hétig elsősorban a Garmin vívoactive 3 music teszt során, de amúgy az iPhone-ommal és a MacBook-ommal együtt is. Teljesen újszerű élmény volt, nagyon tetszett! Nem lógott keresztbe kasul egy zsínór rajtam, amit igazgatni kell folyton. Mindannyian ismerjük a helyzetet, amikor elindulva otthonról a zsebünkből előszedjük a fülest és 1 perc azzal megy el, hogy kibogozzuk. Na ez a macera itt eltűnt. Hangminőségre jónak érzem, talán a mélyebb hangszín lehetne picit erősebb. Az Apple készülékekkel tökéletesen működött (iPhone 5s, MacBook Pro Mid 2011 early), és irtó kényelmes volt így minden.

Filmnézéshez is használtam, ezzel néztem meg a Batman-t :D. És nem a monitor előtt ültem, hanem távolabbról nézhettem a képernyőt, az ágyamon fekve. És így nem hallatszódott a film a szomszéd szobában, tehát kényelmesebb is volt a filmnézés ráadásul nem is zavartam vele senkit. A Garmin okosórával is működött a füles, de erre a fejezetre nem adok max pontszámot. Volt néha egy kis ugrás a zenelejátszásban (számonként 2-3). Erről részletesen írtam az Apple és Garmin okosórákat összehasonlító tesztemben.”

Kezdődjön tehát az AirPods teszt, mely egy évig a fiókunkban hevert

Egy éve sincs (már két éve – a szerk.), hogy az Apple bejelentette az AirPods Bluetooth fülhallgatót az iPhone 7 és az Apple Watch Series 2 mellett. Nem volt nagy meglepetés, hiszen az új telefon egyik legmarkánsabb változása a jack csatlakozó eltávolítása volt az eszközről.

Eredetileg késő-októberben jelent volna meg, de a cég késleltette a megjelenést, majd decemberben került piacra véglegesen. Az első hetekben lehetetlen volt megvásárolni, ugyanis mindenki ki akarta őket próbálni, az Apple-hez szokásosan nagyon innovatív termék ugyanis a fülhallgató. Nem azért, mert ez volt az első fülhallgató, ami Bluetooth-os volt. Nem is azért, mert az elsőként tűnt el a kábel a kettő rész között, hanem mert ez tényleg működött. Az egyetlen konkurens termék a Bragi Dash volt, ami megbízhatatlan Bluetooth-kapcsolata, magas ára és bonyolult használata miatt ugyan képes volt Kickstarteren felhalmozni a gyártáshoz elegendő pénzt, a tesztekben viszont leszerepelt.

AirPods – mint Bluetooth eszköz

Bejelentésekor hatalmas dobra verte a cupertinoi cég a W1 wireless chip jelentőségét, és a fülhallgató legelső használatba vételekor ez egyértelműen érezhető. Több vezeték nélküli fülhallgatóm volt már, és azt kell mondanom, hogy az AirPods beállítása volt a legegyszerűbb eddig.

A párosítás egyszerű, Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

A párosítás egyszerű

iPhone-unkhoz vagy iPad-ünkhöz közel tartva a tokot, benne a fülhallgatóval, egyszerűen nyissuk ki annak tetejét! Az eszközök ilyenkor felismerik egymást, és három nyomással párosíthatjuk telefonunkhoz, táblagépünkhöz és számítógépünkhöz is a fülhallgatónkat. Igen, ez azt jelenti, hogy amíg egy Apple ID-val vagyunk bejelentkezve az összes eszközünkön, mindenhova képes lesz kapcsolódni a fülhallgató. Ez a konkurens termékeken több gomb lenyomásával, mindenhol egyesével párosítgatással történik, mintha 2005-ben lennénk, és zenéket küldenénk egymásnak Bluetooth-on. A W1 segítségével a teljes párosítási folyamat lenyűgözően egyszerű.

Felhasználói élmény

A beállítást követően is folytatódik az élmény, bár pár dolog számomra érthetetlen módon nem került bele a fülhallgatóba. Az egyik legpozitívabb dolog talán az volt, amikor az asztalomnál dolgoztam, a Mac-emről szólt a zene a fülembe, majd mikor felálltam, hogy elmenjek futni, és kiléptem az ajtón, a fülhallgató lecsatlakozott a számítógépről, rácsatlakozott a telefonomra, ahonnan pedig elindíthattam a zenét. Nem kellett a Settings-ben túráznom, bármilyen interakció nélkül felismerte az AirPods, hogy már nincs meg az addig elérhető zeneforrás.

Talán ezt szolidabban is lehetne, AirPods csatlakoztatás, kedves, Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

Talán ezt szolidabban is lehetne

Amit kevésbé értek

Ugyanakkor érthetetlen számomra, hogy miért nem képes egyszerre két eszközhöz kapcsolódni az AirPods. 2013 nyarán kezdtem használni egy Bose Ae2w fejhallgatót, ami már akkor is képes volt erre. Természetesen jogos a kérdés, hogy miért is fontos, hogy létezzen ez a funkció. Egyszerű a válasz: ha az iPad-emen olvasok, és közben zenét hallgatok, és egy másik szobában érkezik egy hívás a telefonomra, a Bose kikapcsolja a zenét, és egyből azt hallom, hogy hívnak. Gond nélkül felvehetem. Természetesen – elvileg – a Continuity miatt minden telefonhívást minden eszközömön megkapok, de tekintve, hogy a Continuity gyakorisággal működik rendesen, a funkció számomra elengedhetetlen.

Buszon

Másik példa a tömegközlekedés. Rendszeresen buszozok az iPaddel a táskámban és mivel annak sokkal jobb az akkumulátorideje, illetve több zeném is elfér rajta, inkább arról hallgatok zenét, mint a telefonomról. Mégis, ha a telefonomhoz is csatlakozik a fülhallgatóm, egyetlenegyszer sem kell úgy kivennem a telefont a zsebemből, hogy egy piros szám vár a Telefon-alkalmazáson.

Az AirPods ezzel ellentétben egyidőben csak egy eszközhöz képes csatlakozni, és ha tényleg azt szeretnénk, hogy átváltson egy másikra, akkor kézzel kell lecsatlakoztatnunk, majd a Settings-en keresztül egy másikhoz. Hosszabb és körülményesebb folyamat.

Akkumulátorszintek, akku töltöttség kijelzése airpods-on, Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

Akkumulátorszintek iPhone-on

Az AirPods akkumulátorideje

Az akkumulátoridő kijelzése viszont ezzel ellentétben nagyon kézreálló. Egyszerűen nyissuk ki a tokot (attól függetlenül, hogy rajtunk van a fülhallgató, vagy a tokban), és az iOS egy felugró ablakban jelzi mind a tok, mind a fülhallgatók töltöttségét. Ezen felül mind az iOS, mind a macOS értesítésközpontjában, az akkumulátor-widgetben láthatjuk a töltöttséget, továbbá a macOS Bluetooth-menüjében szintén fülrészenként lebontva olvasható százalékosan a töltésmennyiség.

15 perc alatt 3 óra töltöttség…

Mint Bluetooth-eszköz, fontos beszélnünk az akkumulátoridőről. Az Apple szerint öt órát bír egy töltéssel, és a tok körülbelül négyszer képes újratölteni a fülhallgatót. Tapasztalatom szerint ez nagyjából megállja a helyét. Ha lemerítjük a fülhallgatót teljesen, majd tizenöt percig van a tokban, akkor már három óra töltöttséget nyerünk. Az igazság az, hogy tekintve, hogy használaton kívül soha nem tároljuk a tokon kívül, a fülhallgató nem képes lemerülni. Hangjelzést kapunk, ha 10% alá kerül a töltöttsége, bár ehhez jó lenne valamiféle jelmagyarázat, vagy külön jelzés az eszközeinkre, mint a Pencil esetében.

Természetesen az Apple sem akarja, hogy lemerüljön a fülhallgatónk, így ha kivesszük bármelyik fülrészt a fülünkből, a zene automatikusan leáll. Elég kétoldalú funkció, ugyanis ha szoktunk úgy zenét hallgatni, hogy csak az egyik fülünkben van a fülhallgató, akkor mindig újra el kell indítani a zenét, viszont ha beszélnek hozzánk, akkor elég kivennünk az egyik fülrészt, és egyből hallhatjuk a beszélgető felet.

Ajánlott beállítások Airpods-hoz, Bluetooth-os fülhallgató

Ajánlott beállítások

A fülhallgató képességei

Egy komfortos beállítás

Nem csak így tudjuk az eszközünket irányítani. Mindkét fülrész oldalán érintésérzékeny felületet találunk, ami gyárilag a Sirit aktiválja, viszont funkcionalitását változtathatjuk a Beállításokban. Nekem egy kisebb csalódás volt, hogy csak egy mozdulatot ismer fel – ez a kétszer érintés – és ezért maximum kétféle különböző parancsot adhatunk le eszközünknek anélkül, hogy elő kellene vennünk. Ajánlom, hogy úgy állítsuk be, hogy a kétszer érintés a bal fülrészre leállítsa a zenét, a jobboldalira pedig a következő számra váltson, szerintem ez a legkomfortosabb.
Az, hogy ez egy tényleges érintésérzékeny felület-e, vitatható. Több forrás szerint ez egy gyorsulásmérővel van megoldva, mások szerint mikrofon van az oldalán, ami felismeri az érintés hangját (gondoljunk a hangra, amit egy mikrofon megütése okoz).

Milyen a mikrofon? – Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

Milyen a mikrofon?

A mikrofonok minősége

S ha már mikrofon, meg kell említeni ezek minőségét is. Ezek, hiszen kettő van, egy-egy a két fülrészen, amik között képes intelligensen váltani az eszköz a külső zajszint alapján. Tapasztalataim szerint telefonálni bárhol jók, nem engednek át túlságosan sokat a környező zajokból, és a másik fél is mindig értette, amit mondok. A Siri is jól működött. Bár mindig furcsán néznek az emberek, ha angolul kezd el beszélni az ember a buszon, így ritkán használtam emberek között.

A füles hatótávolsága

Az Airpods hatótávolsága elég jónak mondható. Amíg a zsebünkben, vagy maximum egy fallal arrébb van a hangforrás, a csatlakozás gondmentes lesz. Viszont amint távolabb megyünk, szakadozni kezd, majd egy idő után teljesen megszakad a zenénk. Ez a konkurencia termékeihez képest elég jó távolság.

AirPods, mint kiegészítő

Egy letűnt kor emléke, a régi iPodos életérzés – Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

Egy letűnt kor emlékei

Meg kell szokni, hogy nem ugyanúgy néznek ránk az emberek, ha AirPods van a fülünkben, így ha célunk, hogy kitűnjünk a tömegből, a vezetéknélküli fülhallgató tökéletes lesz számunkra. Le sem lehet tagadni, hogy divatos, és ebben semelyik másik, a piacon található fülhallgató nem képes versenyezni. Az AirPods továbbra is ugyanazt a trendi Apple-életérzést kölcsönzi viselőjének, mint 2001 óta bármikor. Ehhez képest a konkurencia nagyobb, fülből (az akkumulátor miatt) kiugró, kitüremkedő termékeket tervez.

Mennyire könnyű elhagyni?

A legtöbbször mégis ugyanazt az egy mondatot hallottam. “Oké-oké, jó, szép, de biztos elveszteném.”
Nem lehet, és nem is értem, hogy ezt hogyan csinálta az Apple. Az AirPods súlypontja tökéletesen van kialakítva, így a fülünkben marad, és bárhogyan rázzuk, mozgatjuk a fejünket, nem esik ki, így elveszíteni is eléggé nehéz, főleg, ha a tokot aktívan használjuk. Ugyan képes a tok nélkül is kapcsolódni eszközeinkhez, de ha a tokban vannak, effektíve lehetetlen elveszíteni őket.

Tok nélkül ne hagyjuk sose – Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

Tok nélkül ne hagyjuk

A zene mindenütt ott van az életünkben, és a vezetéknélküli fülhallgatók nagy előnye, hogy sportolni is ezerszer könnyebb velük. Pár futóedzésre is elvittem, és a különbség lenyűgöző volt. Még úgy is, hogy előtte egy olyan vezeték nélküli fülhallgatót használtam, ami a két fülrészt egy kábellel köti össze (így nem is teljesen vezetéknélküli) de az AirPods még ennél is jobb volt. Edzés közben, futás közben, vagy akár longboardon sem esik ki, nem fújja ki a szél.

Tartsuk észben viszont, hogy az Apple szerint nem vízálló az AirPods, így ha az eső, vagy az izzadság miatt korrodálódik az eszköz, a garancia nem biztos, hogy érvényesíthető. Elég vegyes véleményeket találtam online, van, akiknek kicserélték akkor is, amikor egyértelműen víz érte, van, aki kimosta a tokkal együtt a fülhallgatót, és kiszárítás után működött. Vigyázzunk rájuk!

Sportoláshoz

Sportoláshoz tehát ideális, ez nem vitatható. Azoknak, akik a városban bicajon, robogón használnák, már egy másik kérdés. Egyrészt egyáltalán nem ajánljuk: nincs értelme kockáztatni a biztonságunkat, másrészt viszont talán az egyik legjobb a piacon, ugyanis a külvilág hangjait nagyrészt átengedi. Telefonáláshoz – akár vezetés közben – nagyon jól használható, szélben is. Mégis, szerintem sporton kívül tömegközlekedésre a legjobb használni.

AirPods, mint audiofil élmény

Jogos a kérdés, hogy miért nem tökéletes fülhallgató mindenhova. Ennek elsődleges oka természetesen az akkumulátoridő, ugyanis hacsak nem tudunk egy-két órát zene nélkül tölteni naponta, akkor nem nekünk van kitalálva az eszköz.

Elvárásaim az EarPods után…

Másodlagos oka a hangminősége. Őszinte leszek, nem számítottam jóra. A második generációs iPod Shuffle óta nem volt olyan Apple eszközöm, aminek fülhallgatójával meg lettem volna elégedve, és általában csak tartaléknak használtam őket. Amikor az iPhone 5 megjelent, érdekelt az EarPods – kíváncsi voltam a kialakítására, hangminőségére, és egy évvel később ki is próbálhattam az 5s kibontását követően. Nem nyert meg, sőt, kifejezetten utáltam, fájt a fülem tőle, a hangminősége még az ekvalizer használatával sem lett jobb. Elraktam, és pár havonta adtam neki egy újabb esélyt, hátha akkor megkedvelem.

Próbáltam belenyomni, vagy csak beleültetni a fülembe, többféle módon használni, egyszerűen nem ment. Másokat kérdezve úgy tűnt, hogy az emberek nagy része kedveli, vagy legalábbis elviseli őket, és a kérdezettek egyharmada van velem egy véleményen. Persze lehet, hogy csak elkényeztettek a német gyártók fül- és fejhallgatói, és azok komfortszintje, az érzés, mintha rajtunk sem lennének három-négy óra használat után, de az Apple árkategóriájában jobbat vártam.

De az Airpods más

Az AirPods viszont más volt. A kábel teljes hiánya egyből pluszpont, és ugyan az első pár órában még fájt tőle fülem, de másnapra már szinte hozzáalakult, kényelmes lett hordani őket. A ki-be helyezés nem okozott gondot, kellemesen ültek a füleimben, és nem estek ki, nem kellett őket újra és újra a helyükre tennem, igazgatnom őket, kényelmesek voltak. Nem illeszkedtek teljesen a fülembe, mint az azelőtt használt fülhallgatóm. (Az AirPods nem is in-ear, így ezt nem is igazán vártam.)

Hangminőség

Hangminőség szempontjából viszont nem nyűgöztek le, sőt, hozták az EarPods hangminőségét, bármit is próbáltam. Elég sok előadót, műfajt hallgatok, alapvetően Apple Music-ról, de kipróbáltam a Spotify Premium hangminőségét is de szerintem nem az AirPods az a fülhallgató, amin a különbségeket tényleg meghalljuk. Ahogy azt a JBL Charge 3 tesztjében is írtam, nagyon ajánlom minden iOS és macOS felhasználónak az ekvalízer átállítását a Loudness vagy Hangosság opcióra.

Miután én is így tettem, nekiültem zenét hallgatni. Macklemore, Paul Simon, Pendulum, Moby, illetve a zenék mellett pár rész sorozatot is megnéztem. Otthon ülve meg voltam elégedve a fülhallgatóval – az EarPods középszerű hangminőségét folyamatosan hozta, talán egy kicsit jobb is, és egy idő után kezdtem megkedvelni a szabadságot, amit biztosított. Alapvetően nem rossz a hangminőség, a dinamikus váltásokat is jól kezeli, viszont szerintem nem hallani ki az igazán apró részleteket. A filmnézés élmény vele, hiszen nem érezzük, hogy a fülhallgató a fülünkben van.

De hogy szól? Maradjak a jacknél? Apple Airpods fülhallgató teszt, Airpods teszt, vezeték nélküli fülhallgató teszt

De hogy szól? Maradjak a jacknél?

Bár nem rossz az AirPods hangminősége, én úgy érzem, hogy ez egy középkategóriás fülhallgató. A kialakításának köszönhetően pedig ahhoz, hogy ne halljuk a külvilágot, vagy esetleg egy podcast-et hallgassunk, kicsit fel kell emelni a hangerőt. Ez esetenként azzal járhat, hogy kihallatszik, amit hallgatunk, szóval erre is érdemes lehet figyelni.

„Nekem való?”

Valószínűleg.

  • Neked való, ha iPhone 7-esed, vagy annál újabb telefonod van.
  • Ha akarsz egy fülhallgatót a mindennapokra, ami minden Apple eszközöddel megbízhatóan és kényelmesen működni fog.
  • Neked, aki edzeni jársz, és unod, hogy mindig csak ugyanaz a húsz sláger megy a teremben. Ha egyszerűen több szabadságot akarsz.
  • Ha nem akarsz vesződni a microUSB töltőkkel, párosítással, gombkombinációkkal.
  • Ha nem akarsz külön alkalmazásokat letölteni.
  • Ha egyszerűen egy megbízható fülhallgatót szeretnél, és a kábelekből is eleged van egy életre – megértelek – az AirPods Neked való.

S ha nem vagy benne biztos – próbáld ki az EarPods-t! Ha tetszik, valószínűleg az AirPods is tetszeni fog. A legjobb felhasználói élményt kapod vele, amit a mai piacon lévő vezetéknélküli fülhallgatók adhatnak.

———————-

Egy érdekes hír (egy hete jelent meg), hogy jövő tavasszal valószínűleg megérkezik az AirPods továbbfejlesztett változata, az AirPods 2 is!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük