webshop menü
Osmo mobile 2 alulnézeti mód, dji osmo mobile 2 teszt, tesztelés, tech, appsolute #blog #hírek a boltból #termékteszt

DJI Osmo Mobile 2 teszt. Stabil a helyzet!

Manapság szinte mindenkinek lapul egy okostelefon a zsebében. És természetesen rengeteg videót is készítünk ezekkel az eszközökkel, csakhogy van egy aprócska bökkenő. Még a legjobb telefonok beépített stabilizátorai sem tudnak csodákat tenni, mikor mozgás közben kell videóznunk. Itt jön be a képbe a DJI Osmo Mobile 2 stabilizátor, ami az ígéretek szerint megszünteti a (kéz remegése okozta) kamerarázkódást, és ezáltal sokkal inkább „film hatású”, profi videókat készíthetünk. Ráadásul az új modell könnyebb, jóval olcsóbb és jobb üzemidővel is rendelkezik, mint az első. Górcső alatt tehát a DJI Osmo Mobile 2, lássuk a teszt eredményeit!

Töltés, beüzemelés

A töltési idő a DJI szerint két óra, ami egy két amperes töltőfejjel érhető el. Töltőfejet nem kapunk a dobozban, csak tápkábelt. Számomra ez kissé fura, de azért még nem a világvége. Elsőre egy teljesen átlagos töltőfejjel próbálkoztam, viszont ez nagyon lassúnak bizonyult, mivel pár óra múlva is kb. csak 30% volt a töltöttség.

iPdad töltőfejjel gyorsabb

Második próbálkozásként inkább egy iPad töltőfejet vettem igénybe, amivel már tényleg két óra alatt feltöltődött az akkumulátor. Ez egyébként nem meglepő: az iPad töltő 2.1 ampert tud leadni. (Csak miheztartás végett, egy iPhone töltő ennek csak a felére, 1 amper leadására képes.) Szóval a töltési időt ennek függvényében érdemes számolni.

A DJI szerint ideális körülmények között teljes töltöttséggel az Osmo 2 akár 15 óráig is használható. Az ideális körülmény náluk „kiegyensúlyozott gimbalt és stabil állást” jelent, szóval ezt tényleg az ideális helyzetre értik. Ha jobban “megizzasztjuk” az Osmot, akkor valószínűleg nem fog 15 órát bírni. Én is ezt tapasztaltam: egy intenzívebb kb. 3 órás működés alatt egy fehér led már kialudt a háromból. De ennek ellenére  nincs okunk panaszra. Az Osmo Mobile 2 kézi stabilizátor még intenzív használat mellett is kibír egy napot, ami dicséretes teljesítmény.

Külső akkumulátorként is használható

Az egyik érdekes újítás, hogy az Osmo 2-t power bank–ként (külső akkumulátorként) is használhatjuk, például a telefonunk töltésére. Ez jól jöhet, sőt akár életmenő is lehet, ha épp videózás közben akarna lemerülni az iPhone.

Bár annyit hozzá kell tennem, hogy ez inkább csak portré módban lehetséges, mivel vízszintes módban a telefont jóval kifelé kell csúsztassuk a tartóban, hogy a töltőkábelt be tudjuk dugni. Ez nem előnyös az egyensúly szempontjából, a motorok így sokkal többet kell, hogy dolgozzanak, szóval inkább csak végszükséglet esetén ajánlom. Egy jobb megoldásként, be lehet szerezni egy vékony L alakú töltő adaptert…

Számolni kell azzal is, hogyha az Osmo-val töltjük telefonunkat , az értelemszerűen a kézi stabilizátor üzemidő csökkenését hozza magával.

osmo mobile 2 teszt, power ban, külső akku

Egy kézreálló kamera stabilizátor: DJI Osmo Mobile 2

A telefon rögzítése

Nagyon fontos, hogy csakis akkor kapcsoljuk be az Osmo-t amikor felhelyeztünk rá egy telefont! Ellenkező esetben sérülést okozhatunk a  motoroknak.

Két módban használhatjuk az Osmo Mobile 2-t: vízszintes és függőleges módban. A telefontartó rész egy rugós mechanizmussal van megoldva. A tartót el tudjuk forgatni 90 fokban attól függően, hogy vízszintes vagy függőleges módban akarjuk használni. A legtöbb okostelefonnal kompatibilis, mérettől függetlenül. A tartó részben van egy mélyedés, aminek az a szerepe, hogy  beleilleszkedjen a telefon, a jobb fogás érdekében. Bár meg kell hagyni, kissé vékonyra sikerült a foglalat, emiatt nem biztos, hogy bármilyen alakú telefon tökéletesen bele fog illeni. Például a szögletes formájú telefonokra gondolok, ahogyan az az alábbi képen látszik is. Az iPhone 5 -öm nem az ideális forma ilyen szempontból, viszont ez nem mondható funkcionális hibának, mert a rugók nagyon erősek és így is stabilan, biztosan tartották a telefonomat.

DJI Osmo mobile 2 teszt, telefon stabilizátor, videó módok, okoseszköz

A foglalat, mely minden okostelefon modellt stabilan közrefog

Kiegyensúlyozás

Ezután következik a kiegyensúlyozás. Ismét fontos megemlíteni, hogy ezt is kizárólag kikapcsolt állapotban szabad elvégezni! A rendszer kiegyensúlyozása fontos, mert így tud a stabilizálás optimálisan és pontosan működni. A lényeg, hogy két dologra kell figyelni: először is, hogy a döntő tengely egyensúlyban legyen. Ehhez a telefon pozícióját kell állítani a tartóban. Majd következik az orsó tengely beállítása, amit a beállítógomb lazításával és az állítókar ki-be húzásával tudunk elérni. Akkor van egyensúlyi állapot, ha a telefon elengedésekor az vízszintben marad. Fontos, hogy minél jobban megközelítsük az egyensúlyi állapotot, mert így a motorok kevesebbet dolgoznak az egyensúly folyamatos megtartásához. Ez pedig az akkumulátort is jobban kíméli.

Legelső alkalommal kissé belebonyolódtam ebbe a procedúrába. A használati utasításhoz fordultam segítségért, ami elsőre nem volt segítség, csak még jobban összezavart. Szóval inkább kerestem egy tetszőleges YouTube videót, ami sokat segített, és ezután a használati utasítás képei is sokkal értelmezhetőbbek lettek. Egyszer kell megérteni a folyamatot, utána már rutinból megy minden.

Függőleges módban nehezebb?

Azt vettem észre, hogy függőleges módban nehezebb volt egyensúlyi állapotba hozni az iPhone 5/SE telefonokat, amikkel használtam az Osmo Mobile 2 stabilizátort. Ez lehet a kisebb méretük és súlyuk miatt is. Bekapcsolás után a gimbal szépen korrigálta ezt, de elsőre még így sem volt tökéletesen vízszintben a telefon. Ilyenkor ajánlatos egy Auto Calibration-t elindítani, ez csupán egy percig tart. Ha ez sem oldotta volna meg a problémákat, akkor van egy manuális horizont állítási lehetőség is, amivel finomhangolhatjuk a vízszintet. Én ezt mindössze egyszer kellett, hogy használjam. Mikor vízszintes módban használtam a telefonokat (nagyrészt így használtam), jóval kevesebb ilyen jellegű problémát tapasztaltam.

Ugyanitt állíthatjuk a joystick működési módját és sebességét is. Sokszor használtam a joystick-ot, amikor finomhangolni kellett a telefon állását. Nagyon hasznos, és mondhatni élvezet volt irányítani!

A gimbal és a joystick beállításai, kalibrálás, Osmo mobile 2 tsszt, videóval

A gimbal és a joystick beállításai, kalibrálás

Működési módok

A lenti képeken láthatjuk az Osmo Mobile 2 működési módjait vízszintesen rögzített telefon esetén. Ugyanezek a módok használhatóak függőleges módban is.

A DJI Go alkalmazás használata

Első nekifutásra nem ment minden

A DJI Go alkalmazás IOS-re és Androidra tölthető le. Windows Phone app sajnos nincs, pedig van egy régebbi WP 8-as telefonom, amit szívesen kipróbáltam volna a gimballal. Az App Store-on mindössze két csillagos értékelést kapott DJI GO letöltésekor már előre készültem arra, hogy lehetnek majd hibák. A legelső már a felhasználó készítésekor jelentkezett, amikoris nem tudtam kiválasztani a régiót. Miután kiléptem és újraindítottam az alkalmazást, ezen a lépésen már túllépett és használatra kész volt. A Bluetooth-os párosítás zökkenőmentes és gyors volt.

Első indításkor kapunk egy oktató útmutatás sorozatot, mely addig nem lép a következő szintre, amíg  nem végeztük el az aktuális feladatot. Ez praktikus, mert segít megtanulni a funkciókat. Sajnos én elakadtam a negyediknél, mert nem értettem az adott leckét és emiatt nem engedett tovább lépni. De visszalépni sem… Szóval újraindítottam az alkalmazást, de akkor már nem jelent meg ez a sorozat és a menüből sem lehetett előhívni. Az elején így kellett némi idő, mire megértettem pár funkciót.

Aztán megbarátkoztam vele

De összességében tetszett az alkalmazás: miután megtanultam melyik gomb mit csinál, már nem esett nehezemre a használata. Leginkább egyfajta hibával találkoztam: néha, előfordult, hogy videózás közben kilépett az app és emiatt sajnos az adott videó nem lett elmentve. Ez olykor frusztráló volt, de azt is hozzátenném, hogy egy hét alatt, ameddig nálam volt az Osmo Mobile 2, ez csak 2-3-szor fordult elő, Szóval talán ez nem olyan gyakori hibajelenség. (Gyanítható az is, hogy ez inkább a régebbi iPhone készülékekkel fordul elő, bár erre most bizonyítékom nincsen.)

Logikus felépítés

Az alkalmazás felülete letisztult, a dolgok logikusan vannak elhelyezve.

A gimbal ikonra bökve két beállítás tárul elénk. Az egyik a „Scene” (Jelenet) mód kiválasztása, amivel „Follow” (Követés) módban a követés sebességét tudjuk kiválasztani (ez Sport módban gyorsabb, Walk (séta) módban lassabb). És itt tudjuk bekapcsolni a „Pitch Lock” (Döntési tengelyzár) opciót is, ami lezárja a döntési tengelyt az aktuális szögben, így a gimbal nem fog reagálni függőleges döntésekre, hanem csak vízszintes mozgás esetén fogja követni a karunkat.

 

Gimbal módok, DJI osmo 2 teszt

Gimbal módok

A kamera ikonra bökve megjelennek a kamera beállítások, videó és fotó módban egyaránt. Itt beállíthatjuk a videó felbontását, ami alapértelmezetten 720p minden alkalommal, amikor elindítjuk az alkalmazást. Hogyha nagyobb felbontásban szeretnénk videót készíteni, akkor erre érdemes odafigyelni, hogy ne felejtsük el ezt átállítani! Merthogy természetesen választhatunk 1080p (30,60 fps), vagy 4k 30fps opciókat is, telefonunk képességeitől függően. Itt állíthatjuk a vakut, a kompozíciós rácsokat és az effekteket is. Véleményem szerint, aki ilyen eszközt vesz, az nem fog az effektekkel bíbelődni, mégis jól jöhet azok számára, akik szeretik az ilyen Snapchat jellegű ,,szépítő” hatásokat…

Kamera beállítások, osmo mobile teszt

A kamera beállításai

Ha igényt tartunk rá, akkor további paramétereket is állíthatunk manuálisan: a fehéregyensúlyt, ISO-t és a záridőt is.

Osmo 2 telefon stabilizátor manuális mód

Manuális mód

Ha valakinek ez nem elég, és még több opciót szeretne, valamint még nagyobb kontrollt akar a beállítások fölött, azoknak egy jó alternatíva lehet a Filmic Pro nevű alkalmazás. Ez ugyan nem ingyenes, viszont sokak szerint a legprofibb filmező alkalmazás, ami jelenleg okostelefonokkal használható.

Az Osmo Mobile 2 stabilizátor funkciói

A következőkben nézzük meg részletesen az Osmo Mobile 2 funkcióit!

Mielőtt rátérnénk a különféle fotó és videó módokra, térjünk ki a két standard működési módra: „Follow” (követés) és „Free” (szabad) mód.

Bekapcsoláskor az Osmo Mobile 2 alapértelmezetten a „Follow” módban van, ilyenkor a led zölden világít. Az M gombbal tudunk „Free” módra váltani, amikor a led narancssárgára vált. Az M gombot egymás után kétszer megnyomva, a telefon visszaáll középre. Egymás után háromszor megnyomva pedig a telefon vált az első és hátsó kamera között. Fontos, hogy ezt felvétel közben nem lehetséges.

Követés mód (Follow)

Follow módban az Osmo követni fogja a karunk mozgását, hogy ezáltal is csökkentse a felvétel rezdüléseit. Ezt a módot akkor érdemes használni, ha egy mozgó tárgyat követünk, vagy ha szeretnénk pásztázni jobbra, balra, fel, le. De olyan esetben is jó, amikor mi is mozgásban vagyunk. A legtöbbször ezt a módot használtam, mert ez tetszett a legjobban, ez tűnt a leghasznosabbnak. Az alábbi videókban is ez volt aktív, és így tudtam pásztázni is, amikor akartam. A SmoothTrack technológia, ami a DJI szabadalma, nagyon szépen működött. Ugyanakkor jól illusztrálják a videók, hogy milyen stabilizálásra képes a gimbal.

Séta

Első alkalommal egy sétálást videóztam. Először, referencia végett csak a telefonnal a kezemben, az Osmo 2 nélkül, majd utána az Osmo-val, „Walk” módban. A különbség szembetűnő. (Ezzel a „kontraszttal” kezdődik a fenti DJI Osmo Mobile 2 teszt videónk is.) Az Osmo szépen kiegyensúlyozza a kezem rázkódását, és a pásztázást is.

Kocogás

Aztán gondoltam, hogy jobban megizzasztja az eszközt, ha kocogás közben készítek videót. Először ismét egy referenciavideót készítettem, a kézi stabilizátor nélkül, csak a telefonnal. Majd átállítottam „Sport” módra a gimbalt és biztos ami biztos, másodjára még gyorsabban is kocogtam. Az eredmény lenyűgözött, a különbség magáért beszél. Wow!

Szabad mód (Free)

„Free” módban a telefon az aktuális állásban marad a markolat mozgásától függetlenül, ezáltal figyelmen kívül hagyja a mi mozgásirányunkat is. Ebben a módban nem lehet pásztázni semmilyen irányba. Kicsit megtévesztő is az elnevezése, az elején nem értettem miért „free” ez, én inkább „lock”-nak neveztem volna. Valószínű arra értik, hogy így a kezünk mozgásától szabad a rendszer. Ez a mód inkább akkor ajánlott, mikor egy mozdulatlan alanyt szeretnénk videózni és nem szeretnénk, hogy a kamera kövesse a kezünk mozgását. A mozgó tárgyat, személyt azért sem alkalmas videózni vele, mert ha az alanyunk kimegy a látótérből, akkor valahogy reflexszerűen akarnánk fordítani a kamerát, de ez nem fog működni csak a joystick-kal. Csak így tudjuk mozgatni a kamerát, ezt meg kell szokni. Nekem kicsit fura volt az egész, és inkább a Follow módot preferáltam.

Mechanikai limitek

A videóban láthatjuk azt is, miként viselkedik az Osmo Mobile 2 a Free mód esetén. Érdemes észben tartani, hogy oldalra döntés esetén az Osmo 2 a mechanikai limitek miatt  „csak” -90° -tól +70° -ig tud dönteni.

Egy másik érdekesség az ActiveTrack (mozgáskövetés) funkció, ami segítségével egy zöld négyzettel kiválaszthatunk egy tárgyat vagy személyt a képernyőn, amit a gimbal követni fog. Emberek esetén mindig az arcot részesíti előnyben és azt fogja követni. Ez sok esetben jó is, de ha szeretnénk, akkor akár az egész testet is bejelölhetjük. Igaz, ez nem sikerül mindig egyből: van, hogy nem azt a részt akarná egyből kijelölni, amit mi. Olyankor is érdemes inkább nagyobb testfelületet bejelölni, amikor az illető nem csak szemben a kamerával mozog, hanem például sétál. Azt tapasztaltam, hogy ilyen esetekben, ha nagyobb felületet követ, akkor nehezebben veszíti el a mozgó személyt. Amikor mégis elveszti, akkor a képernyőn a négyzet pirosra vált és vár egy kicsit. Aztán nekifog keresgélni az alany után és mikor megtalálja, ismét rááll.

DJI Osmo Mobile 2 követés funkció

DJI Osmo Mobile 2 követés funkció

A követés funkció nagyon hasznos tud lenni akkor is, ha magunkat akarjuk videózni. Csak feltesszük egy kis állványra (vagy a DJI saját kiegészítő tartójára) és már kész is. A videó végén, az Active Track résznél látható is, hogyan működik a személy követése. Az is megfigyelhető, hogy milyen az, amikor elveszti a követendő tárgyat. Érdemes megemlíteni, hogy az ActiveTrack funkció sajnos nem működik iPhone 5/5s készülékeken, hardver korlátok miatt. Ezért ehhez a részhez egy iPhone SE-t használtam.

A cikk elején látható videóban a két mozgáskövetéses felvétel egy időben készült és így két kameraállásból is láthatjuk, hogyan működik az ActiveTrack az Osmo Mobile 2-n.

Videó módok

A videók készítéséhez több mód áll rendelkezésünkre: Normál mód, Slow Motion (csak IOS), Timelapse, Motionlapse, és Hyperlapse. Tekintsük most át ezeket!

Timelapse

Timelapse esetén kiválaszthatjuk, hogy milyen intervallumok között készüljenek a képek (0.5s – 60s) és azt is, hogy mennyi idő alatt történjen mindez: 1 perc és 5 óra között állíthatjuk az időintervallumot. Miután beállítottuk az intervallumot és az időtartamot, az Osmo 2 kiszámolja nekünk a videó végleges hosszát. Például egy  általam 2 percig készített Timelapse felvétel egy 0.5 másodperces intervallummal, egy 4 másodperces videót eredményezett.

Motionlapse

A Motionlapse hasonló a Timelapse-hez, de ebben az esetben előre beállíthatunk öt pozíciót, amik között az Osmo automatikusan mozogni fog a képek készítése közben. A Motionlapse segítségével érdekes átmeneteket mutathatunk be több téma között.

Hyperlapse

A Hyperlapse segítségével készíthetünk Timelapse-et miközben mozgásban vagyunk. Ez egy gyors és kreatív, és kissé vicces módja annak, hogy bemutassunk egy sétát, utazást. Így biztosan nem lesz unalmas a felvételünk a nézők számára. Manapság egyre többet látni ezt a hatást vloggerek videóiban is. A három funkció közül nekem talán ez tetszett a legjobban. A fenti „Osmo Mobile 2 teszt” videónk végén látható ez a videómód.

Fotó módok

Bár nem ez az Osmo elsődleges erőssége, röviden térjünk ki erre is. Több képkészítési mód is rendelkezésünkre áll: egyszeri fotó, sorozat készítés, vagy akár több másodperces késleltetéssel is készíthetünk felvételt. Aztán van még a HDR mód is, a többféle hosszú expozíciós lehetőség valamint panoráma módok is.

A kézből készült hosszú exponálás nagyon merész vállalkozás. Én sem jártam túl sok sikerrel, még az Osmo Mobile 2-vel sem. Viszont, mikor már rátettem valami kemény felületre az eszközt, akkor már sikerült egy-két elfogadható képet is készíteni. No persze az állvány lett volna a legjobb megoldás. Nem kíméltem szegény iPhone 5-ösöm aprócska szenzorját. Ilyen erős fények közt hosszú expozíciót készíteni vele tényleg merész dolog. De mégis szerettem volna kipróbálni a LightTrail funkciót, ami egy spécibb fajtája a sima hosszú expónak. Jóval több részletet örökít meg minden ,,arra járó” fényes tárgyról, vagy esetleg élőlényről. Például a bogarakról. A képen a vékonyabb csíkok az út felett bogarak voltak, még akkor is, ha pókhálónak tűnnek. A kép készítését valós időben követhetjük a képernyőn, ami nagyon izgalmas látványt nyújt!

light trail hosszú expozíciós éjszakai fotó

LightTrail – hosszú expozíciós éjszakai fotó

Panorámaképek készítése az Osmo 2-vel

A panoráma tetszett legjobban. Készíthetünk 180 fokos, vagy ultra-széles 360 fokos panorámát is. Nagyon izgalmas nézni, ahogyan az Osmo 2 készíti a panorámát: automatikusan mozgatja a telefont, és így készülnek a képek egymás után, majd az egészet összeállítja egy panorámafelvételbe. Itt ajánlott az állvány használata vagy legalábbis az, hogy támasszuk le az Osmot valami keményre (pl. földre), a lényeg, hogy ne mozogjon. Mivel a képeket három egymásra épülő vízszintes síkon készíti, ezért előfordulhat, hogy a képen egy-egy mozgó ember furán fog kinézni, mert „kettévágódik”. Éppen emiatt  jobb nem olyan helyen vagy időben készíteni panorámát, ahol sok ember mozog körülöttünk.

Azt figyeltem meg, hogy mikor egy ember nagyon közel ment el a kamera előtt, akkor nem készítette el a képet, hanem várt egy kicsit amíg az illető kilépett a képből. De még így is kellett egy-két próbálkozás, mire egy elfogadható panorámát sikerült készíteni. Az is nehezítette a helyzetet, hogy nem használtam állványt. A végeredmény viszont elnyerte a tetszésemet.

DJI Osmo Mobile 2 panoráma kép

DJI Osmo Mobile 2 panoráma kép

Az Osmo Mobile 2 teszt konklúziója

Összességében nagyon tetszett az Osmo Mobile 2. Az elején kicsit zavaró volt számomra, hogy nem értettem eléggé a működési módokat: mintha nem lettünk volna összhangban az eszközzel. De aztán ahogy kezdtem megszokni és megtanulni a működését, egyre inkább hozzámnőtt ez a kis „kütyü”. Nagyon hasznos segítség sok helyzetben. Egy hét alatt nem tudtam kipróbálni annyiféleképpen, ahányféleképpenn szerettem volna, de amit tapasztaltam, az sokszor mosolyt csalt az arcomra.

Vloggereknek

Kinek tudom ajánlani? A vloggereknek különösen előnyös eszköz, de egyébként bárkinek hasznos lehet, aki szokott okostelefonnal videózni és szeretné a lehető legstabilabb videókat kapni. Bámulatos, hogy mennyire jól stabilizál a kis gimbal. Rengeteg helyzet van, ahol jó szolgálatot tehet. Például, koncerteken, ahol mindenképp szeretnénk egy saját felvételt készíteni, de bármennyire is cölöpként állunk, úgyis bemozdul a videó… Az Osmo 2 -vel ez gyerekjáték: nem kell görcsösen, perceken át, fejünk fölé emelt karral tartani a telefonunkat egy felvétel elkészítéséig. Nem beszélve a végeredményről, ami nem egy rezzenésekkel teli élvezhetetlen felvétel lesz, hanem egy menő koncertfelvétel.

Szelfi, video-chat

A telefon stabilizátorral lazán szelfizhetünk, videochat-elhetünk is (Live videó opciói is vannak), de akár biciklire is felszerelhetjük egy speciális tartóval. Egy kellemes őszi sétára is elindulhatunk vele, vagy éppen földön játszó gyerekeinket is levideózhatjuk. A lehetőségek száma végtelen. És azt vettem észre, hogy kihozza az emberből a kreativitást, a rejtett operatőri tehetségünket. Motivál, hogy kreálj valami szépet! Kis méretű, befér egy kisebb táskába, szóval mindig nálunk lehet. Ki merem jelenteni, hogy talán egyik legjobb telefontartozék, ami jelenleg létezik. Az ára is korrekt. Csak ajánlani tudom!

Vásárlás, bérlés

A kézi stabilizátor a mi boltunk polcain is megtalálható, sőt, ha csak egy rövid időre használnád, már a bérlése is elérhető üzletünkben. Kiváló lehetőség ez arra az esetre, ha te is szívesen tesztelnéd az Osmo 2-t a vásárlás előtt, vagy kifejezetten csak egy-két alkalomra szeretnél remegésmentes felvételeket készíteni! Az Osmo 2 ára egyébként már sokkal barátságosabbnak mondható mint elődjéé, az első típushoz képest egy durván 50%-os árcsökkenést tapasztalhattunk.

———————–

Balázs kiegészítése

„Ha tudom, hogy az APPSolute-ban épp tesztelünk egy terméket és látom az utcán valaki kezében, gyakran odamegyek és megkérdezem az illetőt, hogy mi a véleménye róla. Így az utóbbi 2 hónapban két spontán beszélgetésem is volt az Osmo Mobile 2-ről.

Az első egy újságíró volt kb. másfél hónapja. A Margit-hídról filmezgetett és elmondása szerint eddig nagyon bevált neki az eszköz, teljesen meg van elégedve vele. Nem emlékszem, hogy bármi negatívat mondott volna. Stock videókat készített, hogy legyen minőségi vizuális anyag a készülő interjúkhoz, cikkekhez.

Pár napja pedig a Halászbástyán üldögéltem a napkeltét figyelve. Aztán megint észrevettem az Osmo-t valaki kezében. Ő egy A. Péter nevű fogorvos, aki hobbiból készített videókat. Viszont nála az Osmo Mobile 1 volt és azért érdekes az ő véleménye, mert ő mindkettő terméket használta már. Szerinte mindkettő típus egy jó okostelefon stabilizátor, de az Osmo Mobile 2-nek nem olyan minőségi az érzete. A kocsikhoz hasonlította a különbséget: olyan mintha beszállnál egy Suzuki-ba vagy egy német autóba. Mindkettő jól működik, de az utóbbi igényesebb érzetet ad. Nála ez az Osmo 1 és egy kis gondolkodás után arra jutottunk, hogy az anyag, a termék súlya és a markolat nagyban meghatározza ezt az érzést. Erről egyébként Marci is hasonlóan vélekedik a Quadkopter blogon írt tesztjében.

Bár ez a kis érzetbeli különbség szerintem eltörpül az elég nagy árkülönbség mellett. Az Osmo 2 ára ugyanis kevesebb mint fele lett az első modellnek…

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük