webshop menü
Nem indul? Mac-oldjuk! Helyreállítás, adatmentés, rendszertelepítés, optimalizálás, vírusirtás, formázás, javítás. Apple szerviz, MacBook mentés, MacBook javítás, Mac szervíz, Mac javítás, MacBook adatmentés, Macbook tárhely felszabadítás, macgyógyítjuk, billentyűzettisztítás, nem indul a MacBook, nem indul a Macem #mac #szervizkaland

„Nem indul a MacBook!” – okok és megoldások

Jóllehet a MacBook-ok jó minőségű számítógépek és előszeretettel ajánljuk komoly munkavégzésre is, velük is előfordulnak néha problémák, amiket orvosolnunk kell. Mac szerviz részlegünk már egy meglehetősen gazdag gyűjteményt tudhat magáénak a számítógép javítási történetekből. A legtöbbször nincs időnk megírni a konkrét eseteket és a megoldásukat, viszont alkalomadtán összegezni tudjuk a legfontosabb tanulságokat. Nézzük most meg az elsőre legijesztőbbnek tűnő Mac-es hibát, nevezetesen azt, amikor nem indul a MacBook!

„Nem indul a MacBook-om!”

A legijesztőbb bizony ez tud lenni, de ne essünk pánikba, gyakran nem olyan bonyolult a megoldás! Rövid cikkünkben most arról írunk, hogy mik okozhatják a problémát és milyen javítási módok segíthetnek az egyes esetekben. Szeretjük a gyakorlatias problémamegoldó cikkeket, amik akár otthonról is segíteni tudnak Ügyfeleinknek, ez a cikk viszont most inkább szervizes szemszögből ad egy ízelítőt a nem induló MacBook problematikájáról. (De, hogy a „csináld magad” típusú embereknek is segíteni tudjunk, itt található az Apple hivatalos segédlete is a kérdéskörről.)

Sokszor a billentyűzet a ludas

Ennek az egyre sűrűbben tapasztalt „Mac-hibásodásnak  – hogy a MacBook egyik nap még elindul, utána pedig se-kép, se-hang – gyakran egyetlen fő oka van: a billentyűzet, azon belül is leginkább a bekapcsológomb meghibásodása.

A bekapcsológomb meghibásodása esetén

  1. A billenyűzet tisztítása: ha szerencsénk van, akkor elég lesz neki egy billentyűzettisztítás, amihez ki kell szerelnünk a bekapcsológombot és a fóliák közé megpróbálunk tisztítószert bejuttatni. (Ez nem mindig segít sajnos.)
  2. A második fő ok a billentyűzet átvezetőkábelén található korrózió lehet. Ebben az esetben az átvezető tisztítása oldhatja meg a problémát.
  3. Legrosszabb esetben a teljes billentyűzetfóliát cserélni kell, mivel a bekapcsológomb össze van integrálva a billentyűzetfóliával.

A korróziós hidak – a MacBook Air gépek problémája

Sajnos a MacBook Air számítógépet úgy tervezték, hogy a gép szellőzőnyílásaihoz közel vannak a fő alaplapi vezérlők. (Bios, feszültség vezérlő, háttérfény vezérlő stb.) A baj pedig az, hogy ezeknek általában egy magas páratartalmú levegő is képes ártani. Kimondottan akkor, ha a hidegből megyünk be egy „átfagyott” készülékkel egy jóval melegebb helyiségbe. Ekkor a nedvesség lecsapódik az alaplapon és ez korróziós hidakat tud alkotni ezeken a fontos vezérlőkön, amik vezetik az áramot. Ezért, amikor nem indul a MacBook, akkor az Air modellek esetében erre a hibára is jogosan gyanakodhatunk.

A megoldás MacBook Air alaplapi hiba esetén

A legjobb esetben egy teljes alaplapi tisztítás megoldja ezt a problémát, de van az a szint is, ahol már alaplapi javítást kell végezni. Az alaplap javítása során sort kerítünk a vezérlők és az smd alkatrészek cseréjére is.

Összegzés

Ne ijedj meg tehát, ha nem indul a MacBook számítógéped! Sokszor már a billentyűzet vagy az alaplap tisztítása is megoldhatja a problémát, mely egy viszonylag gyorsabb átfutási idejű és kedvező árú Mac javítás, de a legtöbb komolyabb esetben is tudunk segíteni.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük