webshop menü
MacBook típushibák, sad macbook, Apple gépek hibái, pro kontra #szervizkaland #mac #apple #blog #szoftver #adatmentés

Apple termékek típushibái, I. rész: a Macek világa

Az Apple számítógépei, az iMac-ek, MacBook-ok a közvélemény és a szakmédia szerint is a legmegbízhatóbbak közé tartoznak. Ezt gyakran azzal magyarázzák, hogy a szoftvere egyedülállóan stabil, akkumulátorideje felülmúlhatatlan, a felhasználói élmény is szuper, könnyűek, hordozhatók, és nem kell őket gyakran cserélni. Tényleg így van ez?

Összegyűjtöttük az elmúlt 10 év leggyakoribb Mac típushibáit. Mindenki hibázik persze, de az Apple néha nehezen ismeri el a hibáit. Máskor viszont nagyvonalú is tud lenni, lásd a cikk alján található jelenleg is aktív hivatalos csereprogramok listáját!

Körös Levente korábban írt cikkét nemrég Szekeres Tamás lektorálta és frissítette az aktuális információkkal. [2018. december 11.]

2007-2008-as MacBook Pro

Ezekre a gépekre ma ránézve kicsit meglepődhetünk. Nemcsak, hogy a jelenlegi design elemei hiányoznak róla, de még az előzőhöz képest is drasztikusan más a kinézetük. Ezek a gépek a külsejüket még a PowerBook G4-től örökölték, és a maguk korában hatalmas erővel rendelkeztek – kétmagos Intel processzor, kettő, de inkább négy gigabájt memória, és egy Nvidia Geforce GT8600M. A probléma a legutóbbi résszel volt, bár ez nem az Apple keze által történt. A grafikus chipek gyártója egyszerűen hibás alkatrészeket szállított több laptopgyártónak. Ami viszont igenis a cupertinoi cég hibája volt, az a csereprogram kezelése.

Szép a képe, ha éppen volt neki... grafikus hibák a korai Apple gépekben, MacBook Pro 2007 2008

Szép a képe, ha éppen volt neki…

Ahhoz, hogy a számítógépünket hivatalosan javítsák, az Apple egy szervizében le kellett rajta futtatni egy tesztet. Ahhoz viszont, hogy ez a teszt lefusson, szükség volt arra, hogy a gép POST-oljon

POST (Power-On Self-Test): bekapcsolás utáni öntesztelés, ami megállapítja, hogy minden alkatrész megvan-e ahhoz, hogy betöltsön egy operációs rendszer, és képes legyen bootolni egy operációs rendszerbe.

Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy a teszt lefuttatásához az alkatrészhibás laptopnak be kellett kapcsolnia és be kellett töltenie az OS X-et. Azt hiszem, mindannyian látjuk a problémát.

Ez egy nagyon jó 22-es csapdája volt, amit az Apple ki is használt, hogy ne garanciálisan javítsák a laptopot, hanem egy nagyobb összeg ellenében cseréljék ki a grafikus vezérlőt.

A zsanér probléma (2007-2008 MacBook Pro)

A chipset problémák mellett ez a modell több strukturális problémával is előrukkolt. A laptopok esetén, annak érdekében, hogy a kijelző egység strapabíró legyen, a zsanér (ami a legtöbbet mozog) bele van csavarozva a kijelző egység hátsó részébe, ami egy nagy fém vagy műanyag felület. 

Viszont ebben az esetben az Apple úgy döntött, hogy más utat választ mint a többi gyártó, és a zsanért inkább a kijelzőegység keretébe csavarozta. Ez a keret azonban nagyon vékony, és emiatt egy gyengébb része a szerkezetnek. Ez több év hajtogatás után gyakran el is tört, melynek következtében a teljes kijelző leesett a helyéről.

2008 Macbook Pro Unibody – vagy mégsem? 

MacBook típushibák, csak nevében unibody, Apple, szétolvadt tartórész

Ennek nem így kellene kinéznie

Az OS X Snow Leopard-dal érkező laptopok új kialakítással jelentek meg, és ez a nevükből is látszódott. A “unibody” szó jelentése nem más, mint az, hogy a gépeket egy alumíniumegységből alakították ki. A gond ezzel csak az volt, hogy nem volt igaz. A kijelző két összeragasztott darab alumíniumdarabból és műanyagból áll, és a ventilátorok a forró levegőt a hátsó hűtőnyílásokon fújták ki, egyenesen a kijelzőegységre. A hő és a ragasztó pedig nem jó barátok. A laptop tulajdonképpen úgy volt kialakítva, hogyha bármilyen nehezebb, esetleg professzionálisabb munkát végeztünk rajta, ami miatt felmelegedett, az ahhoz vezetett, hogy a kijelzőegységet együtt tartó ragasztó szétolvadt. Erre nem volt hosszabbított garanciaprogram, és az Apple el sem ismerte a problémát.

2009 MacBook Pro

Áramköri problémák

Ezekben a laptopokban található egy chip, aminek MCP a neve. Ez a chip integrálja az északi és déli hidat, illetve a videókártyát. Az északi és déli hidak feladata leegyszerűsítve az, hogy a processzor és a beviteli eszközök közötti kommunikációt létrehozza. Viszont gyakran megtörtént, hogy ez a chip nem kapott elég áramot ahhoz, hogy bekapcsoljon – főleg hideg környezetben. Így eshetett meg az, hogy a laptop egyszerűen nem kapcsolt be télen. Ennek az oka egy darab gyenge minőségű kondenzátor volt, ami könnyen meghibásodott.

Sata kábel meghibásodás

Az Apple általában csak 15 és 17 colos modelleket gyártott Pro név alatt, viszont 2009-ben kiadtak egy 13 colos Pro modellt is. Ez a gép egy olyan HDD kábelt használt, ami nagyon sokszor meghibásodott. Ezt a kábelt csak 2012-ben cserélték egy erősebb és jobb verzióra, viszont sajnos ezek az új átvezető kábelek is elég gyakran tönkrementek. Ez volt az Apple eddigi leghosszabb ideig elhúzódó hibája: 2009-től 2016-ig olyan HDD flex kábeleket gyártottak, amik felmondták a szolgálatot. Sőt az A1782 -es MacBook Pro az egyetlen létező laptop modell, ami arról ismeretes, hogy rendszeresen meghibásodtak bennük ezek az „egyszerű” kábelek. Ez még a legolcsóbb PC laptopoknál sem szokott előfordulni ilyen gyakorisággal.

2009-2011-es iMac

iMac 21.5-inch problémák, Apple típushibák, HDD elszállt

A HDD-k gyakran elszálltak

Az ebben az idősávban kiadott 21.5 és 27. colos iMac-ek esetén elég gyakori probléma volt, hogy az 1TB-os HDD meghajtó gyakran felmondta a szolgálatot. Az Apple ezt el is ismerte és ingyen cserélte az érintett iMac-ek merevlemezeit, de csak ha a vásárlástól számított három éven belül voltunk.

2010-es MacBook Pro

MacBook Pro 13" méretben is, hibás áramkör problémák, trükkös csereprogram, ravasz Apple

MacBook Pro, immáron már 13″ méretben is

Négy évvel az első MacBook Pro bemutatása után azt hihettük, hogy végre sikerült meggyógyítani a gyermekbetegségeket és az Apple-nek végre sikerült előállítania egy működőképes laptopot. Volt is némi változtatás. Az egyik legjelentősebb az, hogy átalakult a kijelzőfoglalat egység felépítése: többé nem két összeragasztott részből állt, hanem egy darab alumíniumból megmunkált, úgynevezett „unibody” lett, amint azt korábban be is harangozták. A strukturális problémák tehát megoldódtak, az áramköri gondok viszont nem.

A laptop véletlenszerűen lefagyott, összeomlott, a képernyő feketévé vált. Ilyenkor a gép mindig egy úgynevezett „GPU Kernel Panic” hibaüzenetet adott. Erről a hibáról elkezdtek megjelenni az első hosszabb fórumoldalak, ahol sokan próbáltak rájönni mi okozhatja ezt. A legtöbben a GPU csipre gyanakodtak, mint az előző modelleknél.

Hibás áramkör

Ha megnézzük viszont, hogy melyik áramkör felelős azért, hogy a grafikus képmemóriának elegendő áramot adjon, egyből láthatjuk a probléma forrását. Egyszerűen nem adott elég áramot, egy gyenge minőségű kondenzátor meghibásodása miatt. Hasonló áramkört korábbi gépekben is használták (2008, 2009). Sajnos az Apple nem tanult az előző évek hibáiból, és továbbra is használta ezt a hibás áramkört.

Miután a cégnek muszáj volt elismernie a problémát, kiterjesztett garanciaprogramot ajánlottak, miszerint a vásárlás napjától számított három évig megjavítják a meghibásodásokat. Jól hangzik, ugye? Nos, a kiterjesztett garanciát csak 2013-ban hirdették meg. Némi fejszámolással meg is állapíthatjuk, hogy a felhasználók nagy része, akik 2010-ben vásároltak MacBook Pro-t, már akkor túl voltak három év használaton, így nem tudták kihasználni igazán a megoldást, amit az Apple a problémáikra ajánlott. Ahogy a 2008-as modell esetében is, az Apple-nek itt is sikerült találni egy módot arra, hogy amennyire csak lehetséges kihúzza magát a garanciális javítás felelőssége alól.

2011-es MacBook Pro

Néhány tünet, grafikus chip meghibásodás 2011-es MacBook Pro számítógépen

Néhány tünet

Még egy év eltelt, és megérkezett az új MacBook Pro, benne egy újabb grafikus vezérlővel és még több meghibásodással, mint ezelőtt valaha. Ez addig fajult, hogy ez lett az elmúlt tíz év legjelentősebb grafikus chip meghibásodás-lavinája a laptopok világában. Szerencsére egy csoportos per megnyerésével az Apple-t a garancia meghosszabbítására kötelezték, olyan módon, hogy ne tudják megcsinálni ugyanazt, mint egy évvel azelőtt, és egészen 2016 decemberéig javították a laptopokat. Ezek után azt gondolhatnánk, hogy ez egy pozitív változás: „végre az Apple becsületes és minden garanciális gépben kicseréli az alaplapot.” Ugye?

Sajnos nem ez történt. Az Apple csak felújította ezeket az alaplapokat, de ezt egyáltalán nem szakszerűen tette (grafikus chip-ek kicserélésével). Egyszerűen csak annyit csináltak, hogy az alaplapokat, és rajtuk a chipeket megsütötték, így maximum fél évig még működőképes laptopunk volt. Utána megint tönkrement, így arra kényszerítve minket, hogy vegyünk egy új számítógépet.

2011-2012-es iMac

Összességében véve az iMac-ek jóval megbízhatóbbak és strapabíróbbak voltak mint a MacBook-ok. Ennek ellenére, az iMac-ek sem úszták meg a rettegett GPU rémálmokat. A 2011. május és 2012. október között gyártott 27 colos iMac-ekben dolgozó AMD Radeon HD 6970M videokártya gyakran felmondta a szolgálatot. Ennek következtében a kép eltorzult, elsötétült, vagy éppen csíkokkal díszítve kifehéredett. 

Az Apple garanciaprogram keretén belül cserélte a meghibásodott gépek videókártyáit. A már megszokott „vásárlástól számított három éven belüli határ” itt is érvényben volt.

2012-es Retina MacBook Pro

Retina kijelző 3,5" felett- először, 2012 Retina MacBook Pro, hibajelenségek, csereprogram?

Retina kijelző 3,5″ felett- először

Ez alkalommal az alaplapon található egyik chip volt rosszul forrasztva. Ezt az eredményezte, hogy a képernyő elsötétedett, a gép magától újraindult. Mikor az alaplapra némi nyomás gyakoroltunk, akkor a probléma megszűnt. Ennek a chipnek az volt a feladata, hogy a videóvezérlő chipnek adott energiát szabályozza. A gond az volt vele, hogy mivel gyenge forrasztóanyagot használtak a gyártás közben, a chip egyszerűen fellazult az alaplapról. Mi volt az Apple megoldása?

A chipvédő gumi - nem tartott sokáig, Apple csereprogram megoldás ... 2012 Retina MacBook Pro

A chipvédő gumi – nem tartott sokáig

Ráragasztottak egy gumisapkát, ami rányomta a chipet az alaplapra. Nem a forrasztóanyagot cserélték ki valami jobbra, egyszerűen találtak valamit, ami valamennyire a helyén tartotta a chipet. Ez nem volt egy tartós megoldás, idővel a probléma ismét jelentkezett. A tartós megoldás a chip újraforrasztása lett volna.

2012-2013-as MacBook Air 

 

A mára nyugdíjba vonult Air széria, apple macbook típushiba, 2012, 2013 MacBook Air

A mára nyugdíjba vonult Air széria

A MacBook Air sem úszta meg egy elég gyakori típushiba nélkül. Ezekben a modellekben gyakori volt az SSD idő előtti halála. Ez a 64 illetve 128 GB-os modelleket érintette. A megelőző tünetek általában a fájlok gyakori meghibásodása volt, vagy a gép nem volt már hajlandó betölteni az OSX et. Az Apple elismerte a problémát, egy firmware frissítést is kiadott és a már meghibásodott gépeket a vásárlástól számított három éven belül ingyen javította.

2013-as Mac Pro

A szemeteskosárról, némelyek szerint levegőfilterről mintázott, komoly felhasználók számára tervezett asztali gép koncepciója az volt, hogy az egész gép egy hűtőborda legyen, a közepén egy lyukkal, amin átmehetett a levegő.

Mac Pro és a videókártyák

Kissé komikus is, hogy ezek után éppen a hőproblémák miatt az AMD videókártyák szimplán meghaltak a gépen belül. Ugyanezek a felmerülő problémák csak az erősebb, vagy külön rendelhető videókártyákat befolyásolták egy bizonyos gyártási időszakon belül, a cég viszont létrehozott egy kiterjesztett garanciaprogramot, ami 2018. május. 30-ig volt érvényes.

Mac Pro és a videókártyák, érdekes kialakítás

Mac Pro és a videókártyák

2015-ös Macbook

MacBook - szép, de érzékeny, 2015 MacBook

MacBook – szép, de érzékeny

A 2015-ben bemutatott MacBook alaplapján található egy chip, ami egyszerűen random tönkremehet. Nem kell hozzá beleönteni folyadékot, leejteni, vagy rosszul frissíteni a szoftvert, a chip egyszerűen tönkremegy, és a gép nem kapcsol be. Jóllehet az Apple még nem ismerte el a problémát, és nincs hivatalos visszahívási program sem, a hibajelenség gyakran megtörténik.

2016-os MacBook Pro

Ezeknél a modelleknél gyakori az akkumulátorok korai meghibásodása, ami általában a garancia lejárta után szokott előjönni. Ez úgy jelentkezik, hogy az aksi felpuffad, hamarabb lemerül, a fedlapok kidomborodnak, elhajlanak, sőt ez némely modelleknél a trackpad megrepedését is okozhatja, mivel a trackpad pont az akksi fölött helyezkedik el. Az akkumulátor sajnos nem cserélhető a felhasználó által (mint a régebbi modellekben), mert el van rejtve egy különleges csavarokkal rögzített burkolat alá és indokolatlanul erős ragasztóval van beragasztva. Megnehezítve ezáltal, hogy bárki ki tudja cserélni magának az alkatrészt.

Az Apple végül ezt a hibát is elismerte és létrehozott egy garanciaprogramot ami 2022-ig érvényes az érintett modellekre.

USB-C/Thunderbolt  problémák

Nem tudni miért, de az Apple a jobb oldali USB-C/Thunderbolt 3 portokat ugyanarra a az adatátviteli csatornára kötötte be mint amiket a Bluetooth és a Wifi is használ. Szóval ha bizonyos eszközöket dugunk be ezekbe a csatlakozókba akkor sok esetben a Wifi csatlakozás leáll, a laptop elveszti a jelet. Az ilyen jellegű problémákat egyre többen megemlítik az interneten. Az Apple még nem ismerte el a problémát. Többen azt javasolják, hogy kizárólag az Apple által árusított, drágább átalakítókat szabad csak használni. Akkor ritkábban jelentkezik ez a probléma. 

2017-2018 MacBook Pro

Adatvesztés vagy adathordozó meghibásodás

Az ebben az idősávban kiadott 13 colos Touchbar nélküli MacBook Pro-k esetén előfordulhat, hogy az SSD meghibásodik: ami enyhébb esetben adatvesztést eredményez, rosszabb esetben az SSD teljes halálát. Ez azért szerencsétlen dolog, mert sajnos az új MacBook Pro-k esetén az SSD rá van forrasztva az alaplapra, emiatt nem lehet külön cserélni. Tehát, ha elszáll az SSD akkor az egész alaplapot cserélni kell.

A Touchbar nélküli modellek kivehető SSDt használnak, viszont ez egyedi Apple gyártmány, amit csak ők képesek olvasni külön olvasóval. Szóval az új modellek esetén az adatmentés (pl. beázott gép esetén) majdnem lehetetlenné vált. Ezért nagyon ajánlott a fontos dokumentumokat néha lementeni külső HDD -re, vagy folyamatosan szinkronizálni valamilyen felhő szolgáltatással (iCloud, Google Drive, stb.).

Az Apple elismerte ezt a hibát és ingyen megjavítja az érintett laptopokat még akkor is, ha azok garancián túl vannak.

MacBook billentyűzetek

Neked hiányzik a régi? – APPSolute, billentyűzet hack, cégnév trükk, MacBook szerviz, iPhone szerviz Budapest, independent apple service

Neked hiányzik a régi?

2016-ban az Apple gondolt egyet, és a hordozhatóság, vékonyság és tömeg okán kicserélte a hét éves billentyűzet-technológiát egy újra, amit pillangó-mechanizmusnak neveztek el. Ez a billentyűzet található meg az összes MacBook-ban 2015 óta, és a ma megvásárolható hordozható számítógépek közül mindegyiken ez található.

Régi és új billentyűzet technológia Apple MacBook, MacBook Pro számítógépeken

Régi és új

Ezek a billentyűzetek rendkívül érzékenyek. Van, hogy egy gomb véletlenszerűen meghal. Óvni kell mindenféle morzsától és porszemtől, ugyanis ha bekerülnek a gombok alá, nagyon nehéz őket kiszedni. Az Apple a sűrített levegőt ajánlja, de gyakran ez sem segít. A leggyakoribb tünetei a tönkrement gomboknak, hogy többször írják le a karaktert, pedig csak egyszer nyomtuk meg a gombot. Vagy beragadnak, esetleg le sem nyomódnak.

Hangos

Egy másik elég gyakori probléma, hogy a billentyűzet elég hangos és zavaró hangokat tud produkálni gépelés közben. Az Apple elég sokáig nem ismerte el a hibajelenséget, és ezek a billentyűzetek máig rengeteg vásárlót tántorítottak el az új MacBook-ok és MacBook Pro-k vásárlásától. Azonban, miután három pert is indítottak a cég ellen, az Apple ismét elismerte a hibát, és 2018 júniusától ingyen megjavítja az érintett ügyfelek laptopjait.

További probléma az, hogy némelyek szerint a pillangó mechanizmus alapjaiban egy hibás tervezés, ami nagyon hajlamos a meghibásodásra. Szóval ha az Apple kicseréli a billentyűzeteket egy ugyanolyan verzióra, akkor nagy valószínűséggel a problémák ismét meg fognak jelenni. Emiatt egy petíció is létrejött, amiben azt kérik, hogy az Apple hívja vissza az összes 2015 óta kiadott pillangó mechanizmusos laptopját és cseréljék ki rajtuk a jelenlegi mechanizmust egy újratervezett billentyűzettel, ami működik.

Csereprogram

A csereprogram minden érintett MacBook és MacBook Pro-ra érvényes amelyek a vásárlástól számított négy éven belül vannak. Tehát a 2015 -ös modellek 2019. kezdetétől már nem lesznek lefedve. Erre érdemes odafigyelni! 

Az Apple úgy tűnik tanult a hibából, mivel az új 2018-as MacBook Pro-kat már egy harmadik generációs pillangó-mechanizmusos billentyűzettel látta el, ami állításuk szerint, halkabb mint az előző. Itt kezd érdekes lenni a történet. Az alábbi képen látható, hogy egy vékony szilikon membránt is raktak mindegyik gomb alá, valószínűleg épp azért, hogy védelmet nyújtson a bejutó szennyeződések ellen (ami a gombok halálát okozta).

új billentyűzet kialakítás, porvédő membrán, zajcsökkentés a MacBook billentyűzet fronton

Észszerű megoldás

Ezt a feltételezést csak erősíti az, hogy az Apple-nek erre a technológiára van is egy szabadalma, mely azért lett tervezve, hogy „megelőzze és/vagy csökkentse a szennyeződés bemenetelét.”

Bizonyos források szerint, az Apple belsős köreiből kiszivárogtatott hivatalos leírások is ezt igazolják.

tervrajz, apple szabadalom, billentyűzet, macbook billentyűzet újítás

Az Apple szabadalom

Ennek ellenére, meglepő módon, az Apple hivatalos kommunikációja az, hogy az új harmadik generációs billentyűzetet nem azért tervezték, hogy megoldja ezeket a problémákat hanem, hogy a gépelés zajszintje csökkenjen.

Mivel az Apple több perben is van a billentyűzet problémák miatt, minden bizonnyal nem fogja az mondani, hogy „Megjavítottuk a hibát!” mert ezzel elismernék, hogy valóban ez egy tervezési hiba volt a részükről. Szóval elég valószínű, hogy a fejlesztésként reklámozott „billentyűzet zajszint csökkenés” csak egy mellékhatása ennek a gumi membránnak. A „csendesebb” megközelítés valójában csak egy álca és ismét sikerült elbagatellizálniuk egy komoly problémát.

Csalfa vak remény

Ezek után természetesen sokan reménykedni kezdtek, hogy majd az Apple a régebbi gépek esetén is erre az új, megbízhatóbb billentyűzetre fogja kicserélni a meghibásodottakat. Az Apple viszont kijelentette, hogy ezt az új billentyűzetet csak a 2018-as modellek kapják meg. Azt nem mondták el, hogy miért. Talán azért, mert nem kompatibilisek? Vagy csak ez is egy Apple taktika: ha nem ismerték el, hogy az előző billentyűzet felépítése rossz volt, akkor miért is tennének elérhetővé egy régebbi laptopban egy „új funkcióként” reklámozott fejlesztést? Ez eléggé hasonlít az Apple által egyre inkább propagált felfogásra, hogyha valami elromlik, akkor ne legyen javítható. Vagy ha mégis, akkor legyen minél drágább a javítás! Aztán persze arra ösztönözve az ügyfeleket, hogy vegyék meg a legújabb termékeiket.

Mi képesek vagyunk ezeket szétszedni, óvatosan kitisztítani, de semmiképp sem ajánljuk senkinek, hogy otthon próbálkozzon vele, ugyanis a “pillangó-mechanizmus” könnyen tönkretehető.

Íme, egy kreatív és humoros videó a billentyűzet problémákról:

Hogyan változott az Apple hozzáállása?

Az APPSolute-nál gyakran érezzük úgy, hogy az Apple egyre nehezebbé és nehezebbé szeretné tenni számítógépeik javítását. A folyamatosan érkező új csavarok, új összeszerelési módszerek, rengeteg ragasztó, sok esetben mérnöki precizitás szüksége bonyolultabbá teszi a munkánkat. Természetesen kaland, mikor először megkapunk egyet, hogy szétszedhessük és felfedezhessük, hogy a mérnöki csapat hogyan tudta még kisebbre tervezni az alaplapot, de örülnénk néha, ha ránk is gondolnának. Biztos vagyok benne, hogy a 17″-es MacBook Pro nem csak nekünk hiányzik!

Jelenlegi Apple visszahívási-programok, hosszabbított garanciaprogramok Mac-ekre

SSD-szervizelési program 13 hüvelykes MacBook Pro (Touch Bar nélküli modellek) számítógépekhez: https://www.apple.com/hu/support/13-inch-macbook-pro-solid-state-drive-service-program/

Billentyűzetszervizelési program MacBook és MacBook Pro számítógépekhez: https://www.apple.com/hu/support/keyboard-service-program-for-macbook-and-macbook-pro/

Akkumulátorcsere-program 13 hüvelykes MacBook Pro számítógépekhez (Touch Bar nélküli modellek): https://www.apple.com/hu/support/13inch-macbookpro-battery-replacement/

A MacBook Pro képmegjelenítésével kapcsolatos problémák garanciakiterjesztési programja: https://www.apple.com/hu/support/macbookpro-videoissues/

Források

Louis Rossmann

https://www.macworld.co.uk/feature/apple/apple-product-recalls-free-repairs-3635187/#toc-3635187-3

https://www.macworld.co.uk/feature/mac/macbook-pro-keyboard-problems-3653458/

https://www.macrumors.com/2018/07/13/ifixit-butterfly-keyboard-silicone-barrier/

https://forums.macrumors.com/threads/apple-says-third-generation-keyboards-exclusive-to-2018-macbook-pro.2127682/

https://ifixit.org/blog/10279/apple-macbook-keyboard-cover-up/

https://www.macrumors.com/2018/07/19/apple-confirms-2018-mbp-keyboard-prevents-debris/

és saját 10 éves Mac szervizes tapasztalatunk :)

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

12 hozzászólás

  1. Borgulya István on

    Egy 2011-es 21″ IMAC-et használok. A lemez elromlása után SSD lemezt használok egy éve — hiba nélkül. Sajnos azota hangos lett a gép. Lehet valahogy, pl. másmilyen hütővel csökkenteni a hangosságot?

    Üdv.: Borgulya

    Válasz
    • Bognár András on

      Kedves István! A megemelkedett zajszintet a túlmelegedés miatt jobban felpörgő ventilátor is okozhatja, ez esetben a hőpaszták cseréje segíthet, de akár a ventilátor csapágyainak elhasználódása is okozhat nagyobb zajt. Szívesen átvizsgáljuk a gépet, ha elhozod hozzánk.

      Válasz
  2. Bíró Anikó on

    MacBook Air 2015. Az a probléma, hogy a görgetés egyre nehézkesebb. Először a Google Chrom böngészőn elkezdett kék keretekbe ugrani a keresés és alig mozdult a lefelelé v felfelé billentyűre. Kivéve az oldalsávban a gyorsító. Ekkor áttértem a Safari-ra, jó volt, most viszont az is kezd egyre lassúbb lenni, bár nincs kék keret. Az internethez is nehezen kapcsolódik újabban. Mi a javaslatuk? Köszönöm előre is.

    Válasz
  3. Karámos Árpád on

    Egy 2011-es IMac-et használok. Egyik pillanatról a másikra a képernyő feketére váltott. A bekapcsoló gombot nyomogatva visszajön a kép, de újra feketére vált.
    A kérdésem. videókártya vagy bekapcsoló gomb. Az op.rendszer fut a háttérben.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük