webshop menü
Így néz ki teljes pompájában a kis cukiság #blog #drón

Mikro-drón móka! (+videó)

Amikor akad egy kis szabadidőm, szívesen tervezek és építek mikro-drónokat. Ha csak a videó érdekel, a cikkem végén megnézheted!

Frissítés (2019.07.19.): A kinyomtatható 3D alkatrészmodell már letölthető itt! Karbonból is megvásárolható az Armattan Productions oldaláról a váz, amivel sokkal simább, remegésmentes repülési élmény vár!

A kihívást az jelenti számomra ebben a műfajban, hogy egyszerre kell a megtervezett és legyártott váznak könnyűnek és strapabírónak lennie, és az sem árt, ha funkcionális és esztétikus is! Ezek az apró jószágok akkuval együtt kb. 30 grammot nyomnak, és minden egyes gramm levegőbe emeléséért keményen megküzdenek az apró motorjaik. Egy cellás akkumulátorral működnek, emiatt nagyon kicsi a teljesítményük, érezhetően sokkal több gázt kell adni az emelkedéshez, gyorsításokhoz, és viszonylag nehéz újra felemelkedni süllyedésből. Instagram oldalunkon megnézheted az egyik próbarepülésemet.

Fél éve találtam rá egy német srác, Simon Schulz oldalára, amiben bemutatja pár drónos projektjét, köztük egy apró, 16 x 16 mm méretű repülésvezérlő és egy hasonló méretű motorvezérlő terveit. Nagyon megtetszett a dolog, és mivel már korábban is szerettem volna ebben a méretkategóriában építeni valamit, beszereztem pár alkatrészt, és elkezdtem kísérletezni. Az általam tervezett váz letölthető a Thingiverse-ről.

Mikro-drón – Összeépítés előtt, háttérben egy törött váz

Összeépítés előtt, háttérben egy törött váz

A repülésvezérlő a tinyFISH FC névre hallgat, és az tetszett benne, hogy tartalmaz egy rádióvevőt is, ami önmagában 2-3 gramm spórolást jelent azon túl, hogy nem kell még egy különálló panelnek helyet kialakítani a vázon. A motorok meghajtását a tinyPEPPER ESC végzi, és van még a drónon egy apró fpv kamera is a hozzá tartozó 5.8GHz-es VTX-szel. Az általam hozzáadott érték csak a váz, ebből több prototípust is gyártottam és megépítettem, teszteltem, összetörtem, míg kialakult a mostani forma. ABS-ből nyomtattam, mert viszonylag könnyű és rugalmas, jól viseli az ütődéseket.

A méretek összehaonlítása végett egy fotó Phantom 3-mal

A méretek összehaonlítása végett egy fotó Phantom 3-mal

Ami tetszik ebben az apró drónban, az a hozzá kapcsolódó felszerelés kis terjedelme: bármikor gondolhatok egyet és fél órás akkutöltést követően elindulhatok repülni egy kicsit, nem kell „óriás” akkukat órákig tölteni, hatalmas hátizsáknyi felszereléssel nekiindulni, ha repülni szeretnék, elég magammal vinni egy marék apró 1s akkumulátort, fpv szemüveget, távirányítót, és magát drónt egy kis dobozban.

Végül következzen a videóm, amit a drónépítés utáni napokban az fpv szemüveg által rögzített képanyagból vágtam! A drón repülésén persze látszik, hogy nincs még egyáltalán behangolva, de anélkül is óriási móka volt vele a repülés!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük