webshop menü
iPhone 7 Audio dekóder IC az alaplapon #szervizkaland #blog #iphone #apple

A halmozottan hátrányos helyzetű iPhone 7

Szóba kerültek már korábban az iPhone 7 gyakoribb hibái, de még most, a készülék 2016 ősz bemutatása után lassan három évvel is jönnek felszínre újabb típushibák. Mi azokat a hibákat nevezzük típushibának, amik nagy arányban fordulnak elő egy modell életciklusa során, és általában maguktól „jönnek elő”. Ebben a cikkünkben az iPhone 7 gyakori problémáit fogjuk összefoglalni.

Ha érdekel, hogy a több iPhone modell esetében milyen típushibákkal találkoztunk az elmúlt évek során, ezt a cikkünket ajánljuk. Ebben összegyűjtöttük az egyes iPhone modellek legtipikusabb tüneteit, kezdve az iPhone 5-től egészen az iPhone X-ig. Nem mintha a korábbi modelleknek nem lettek volna jellemző hibái… Emlékszik még valaki az iPhone 3GS repedő hátlapjára vagy az első generációs iPhone nem érzékelő kijelzőjére?

iPhone 7 Audio IC probléma

Az Audio IC hiba olyan módon jelenik meg a készülékünk működése során, hogy nem halljuk, amit a másik fél mond, emiatt nem tudunk telefonálni a készülékünkkel. A kijelzőn a hívás közben megjelenő gombok közül a külső/belső hangszóróváltó gomb inaktívvá válik, nem lehet rá koppintani.

iPhone 7 Audio IC hiba, loop disease, Apple iPhone 7 típushibák

iPhone 7 Audio IC hiba, loop disease (forrás: http://fonefixit.co.uk/)

További, Audio IC problémára utaló jelek: gyakori lefagyás, nem lehet hangjegyzetet rögzíteni, a felvett videóknak nincsen hangja, sistergést lehet csak hallani telefonáláskor.

Az iPhone 7-ben és az iPhone 7 Plus-ban két integrált áramkör (és persze sok apró, hozzájuk kapcsolódó passzív alkatrész) felelős a telefonálás hangfeldolgozásáért. Az egyik IC az U3402, a másik pedig az U3101 névre hallgat az iPhone 7 és 7 Plus áramköri rajzain. Magukkal az alkatrészekkel nincsen semmi probléma, azonban az alkatrészek hasi oldalán lévő forrasztási pontok anyagával annál inkább. Ugyanis az Apple (és sok más gyártó) ólommentes forraszanyagot használ az alaplapi alkatrészek felforrasztásához, ami egyfelől dicséretes, környezetbarát, és zöld.

Másfelől viszont az a probléma ezzel a környezetbarát ötvözettel, hogy az ólom hiánya miatt igen rideg, könnyen reped és törik, így idővel bármiféle fizikai behatás nélkül leválik egy-két forrasztási pont a sok közül. Ez pedig az alkatrész hibás működését idézi elő. A készülékünk melegedése és hűlése, legapróbb hőmérséklet-változásai is elő tudnak idézni hajszálrepedéseket a forrasztásban, pláne, ha egyszer-kétszer még le is ejtjük a telefonunkat, vagy kicsit megnyomjuk, netán ráülünk.

Melyik a zöldebb?

Kérdés, hogy mi lenne a környezetbarátabb megközelítés. Az Apple szerint az, ha a készülékekből a lehető legtöbb szennyező anyagot kivesz, lecserél, így viszont könnyebben megy tönkre a készülék, és a viszonylag nehézkes és költséges javítása miatt hamarabb a szemétdombra kerül (hiszen lássuk be, nagyon kevesen élnek/élhetnek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével). A másik elgondolás az volna, hogy a lehető legtöbb környezetkárosító anyagot kivenni a készülék alkotóelemei közül, de például azt a minimális, milligrammokban kifejezhető ötvözőanyagot, ami ahhoz kell, hogy a forrasztsok rugalmasabbak lehessenek, és készüléket üzembiztosabban lehessen használni, azt például bent hagynánk, és helyette a hibás készülékek újrahasznosítására, begyűjtésére helyeznénk a hangsúlyt, hogy azok ne károsíthassák a környezetet.

Vélemény

Szerintünk ha egy készüléket 1-2 évvel tovább lehetne használni a manapság jellemző egy-két éves életciklusánál, jóval kevesebb megterhelést jelentene a Föld számára. Sajnos azonban nem valószínű, hogy az Apple az utóbbi megoldást választja. Még akkor sem, ha kiderülne, hogy az környezetbarátabb is lenne összességében. Az Apple-nek ugyanis az a gazdasági érdeke, hogy évről évre egyre több és több készüléket adjon el. Ezt a törekvését pedig akadályozná, ha a készülékei tovább bírnák a jelenlegi pár évnél.

iPhone 7 Audio dekóder IC az alaplapon, tervezett elavulás, Apple, iPhone 7 gyerekbetegségek, meghibásodások

iPhone 7 Audio dekóder IC az alaplapon (forrás: https://www.techinsights.com)

Az Apple nem ismerte el az Audio IC problémáját, és nem adott még ki garancián túli csereprogramot a készülékek javítására vagy cseréjére. A hibát egyébként aprólékos, precíz munkával el lehet hárítani. Szétszedést követően az alaplapról le kell forrasztani a nevezett alkatrészeket, majd a gyárinál rugalmasabb forraszanyaggal vissza kell forrasztani a helyére, és voilá: újra működőképes a telefonunk!

Ha érdekel, hogy pontosan milyen alkatrészeket használt az Apple az iPhone 7 alaplapjához, itt találsz egy nagyon érdekes és részletes cikket a felhasznált áramkörökről és alkatrészekről.

iPhone 7 „Loop Disease”

Ez az elnevezés arra utal, hogy a készülékünk nem tud elindulni, csak újraindulgat, „infinite loop*”-ba kerül az operációs rendszere. Az történik ugyanis, hogy akár egy Audio IC probléma, akár más alaplapi komponens leválása esetén a készülékünk újrainduláskor hibákba ütközik. A rendszer hibaüzenetei miatt pedig nem tud elindulni. Ilyenkor 7-8 percig csak az Apple logót láthatjuk a kijelzőn, készülékünk indokolatlanul melegszik, és nagy nehezen súlyos percek elteltével talán el tud indulni. Ha egy iPhone 7 „Loop Disease”-es, az csak akkor derül ki, ha kikapcsoljuk, és megpróbáljuk bekapcsolni. Ezért is fontos gyakori mentést készíteni a készülékünkről!

Így indíthatod újra az iPhone 7-et, iPhone 7 típushibák

Így indíthatod újra az iPhone 7-et

Idevág kicsit: a „Loop Disease”-t egy egyszerű leejtés is előidézheti, hiszen a rideg forrasztások miatt a legapróbb fizikai behatástól is leválhatnak alkatrészek az alaplapról. Ezért a nálunk javításra leadott iPhone 7-es készülékeket minden esetben kikapcsoljuk és újra bekapcsoljuk, ezzel ellenőrizzük, hogy a készülék rendben el tud-e indulni. Ezután kezdünk csak neki a javításoknak. (És sajnos persze még akkor sincs kizárva, hogy a következő elindításkor is hibamentesen fog újraindulni a készülék.)

*Az „infinite loop” egy programozói kifejezés, végtelen ciklust jelent, ami általában a program lefagyását okozza. Vicces, de Az Apple korábbi főhadiszállásának címe is ez: 1 Infinite Loop, Cupertino, CA 95014.

iPhone 7 kamerastabilizátor hiba

Viszonylag friss tapasztalat iPhone szervizünkben, de egyre gyakoribb: az alaplapon megsérül/leválik/kontakthibás lesz a kamera stabilizátorát vezérlő alkatrész, és ez a kamera remegését idézi elő. Készítettünk is egy rövid felvételt erről az ijesztő jelenségről:

Ilyenkor hiába cseréljük ki a kameramodult, általában nem segít a helyzeten, ha mégis, akkor szerencsénk van. Általában alaplapi javítással lehet felülkerekedni a problémán.

iPhone 7 Home gomb probléma

Éppen az előző blogbejegyzésünkben elemeztük az iPhone 7 Home gombjának működését és problémáit. Röviden arról van szó, hogy az iPhone 7 Home gombja és a Touch ID ujjlenyomatolvasó szenzora az alaplaphoz van párosítva, ezért ha az tönkremegy, megreped vagy beázik, hiába cseréljük ki. Nemhogy az ujjlenyomatunkat nem fogja olvasni az új alkatrész, a gomb megnyomását sem fogja érzékelni.

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus Home gombjának sematikus felépítése. Középen a Turtle IC., iPhone 7 típushibák

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus Home gombjának sematikus felépítése.

Eléggé abszurd és felháborító, hogy egy gomb (valójában szenzor, de nem ez a lényeg), ami egy „filléres alkatrész” a készülék értékéhez képest és az alapvető működtetéshez szükséges, nem javítható és nem is cserélhető. Csere után meg az új alkatrész nem fog működni, mert a gyártó megtiltotta ezt. Igen szimpatikus cég az Apple, igaz? Mielőtt belelovalnánk magunkat, inkább kitesszük ide a cikkünk linkjét, amiben ezt a problémakört ecseteljük: Néhány észrevétel az iPhone 7 Home gomb problémáiról

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük