webshop menü
iPhone X törött hátlapja, hátlapcsere, törött iPhone hátlap cseréje #szervizkaland #apple #blog #fejlesztés #iphone

Érdemes foglalkozni a törött iPhone hátlapok cseréjével?

Akármennyire is próbálunk lelkesedni az Apple termékeiért, az utóbbi időben egyre nehezebben tudjuk átélni az Apple életérzést. Mi ugyanis nemcsak használjuk az Apple termékeit, hanem – milyen meglepő! – szervizeljük is azokat. Tudvalevő, hogy a független szervizek munkáját az Apple soha nem nézte jó szemmel. Egyáltalán nem érdeke, hogy a sérült vagy hibás készülékét meg tudja javíttatni a felhasználó, sokkal inkább az a célja, hogy vásároljon helyette újat. Természetesen ezen nagyobb hasznot tud realizálni a vállalat. Egy törött iPhone hátlap cseréje pedig ugyanerre a jelenségre jó példa. Ebben a cikkben ezt a javítást járjuk most körbe.

Rövidtávú, haszonleső szemléletmód

Ezek fényében nem meglepő, hogy az Apple nemhogy nem segíti, hanem minden lehetséges eszközzel megpróbálja megakadályozni a készülékeinek gazdaságos javítását. Ez egy hihetetlenül rövidlátó és nem fenntartható gondolkodás. És várható is, hogy idővel egyre több csalódott vásárló fog más, nyitottabb gyártók felé fordulni. (Nem mennénk bele mélyen, de szerintünk az Apple termékeket már csak a jól megszokott és elég stabilnak mondható iOS és Mac OS szoftver adja el. Hardverileg és megbízhatóság szempontjából már bőven találhatunk ebben az árkategóriában jobb minőségű és jobban szerelhető terméket. Erről jut eszembe a 2016 óta gyártott MacBook Pro Retina, ami maga a megtestesült vicc kategória a házon kívül vezetett, kívülről is látható, sérülékeny kijelzővezetékével. Ez normál használat mellett másfél év alatt (a garancia lejárta után) tönkremegy az összes gépben…)

iPhone 8 Plus kameranyílásai

iPhone 8 Plus kameranyílásai

Szervizünk harca a szeméthegyek ellen

Gyakorlatilag erről szólnak mindennapjaink: az egyre rosszabb és rosszabb konstrukciójú és szándékosan ésszerűtlenebbül felépített Apple készülékek javítására dolgozunk ki és tanulunk újabb és újabb módszereket. Szeretnénk ugyanis a felhasználók számára alternatívát nyújtani az Apple zöld köntösbe csomagolt „dobd ki és vegyél újat” szemléletmódja mellett. Ezek a direkt „szemétkedések” jelentik számunkra a kihívást is, és mi így vesszük fel a harcot a szeméttermelés ellen.

A független Apple szervizek működésére épülő „piac” macska-egér harcot játszik az Apple-lel. Különféle célgépeket lehet vásárolni speciális szervizfeladatokra: kezdve a filléres Pentalobe csavarhúzótól (Apple-féle „újítás”), a különféle alaplapi javításokhoz használható forrasztási sablonokon keresztül, a programozó célgépekig, amelyekkel a kódolt alkatrészek átépíthetőek más készülékbe. Évről évre nehezedik a pálya. Vannak olyan javítások, amiknél el tudta érni azt az Apple, hogy valóban ne érje meg a felhasználónak kijavíttatnia a hibát. Mert az gyakorlatilag annyiba kerülne, mintha új készüléket vásárolna.

Az új iPhone-ok hátlapjai

Ez utóbbira az egyik legaktuálisabb példa az iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max és iPhone XR hátlapjának kialakítása. Megpróbálom leírva elmondani, hogy mi a probléma ezekkel a hátlapokkal, és illusztrálom is a könnyebb érthetőség kedvéért :)

Vázlatrajz az iPhone hátlapjáról és a kamera felépítéséről

Vázlatrajz az iPhone hátlapjáról és a kamera felépítéséről

Szóval a fenti készülékeknél az Apple bevezette ismét az üveg hátlapot, amivel önmagában még semmi baj nem lenne. Az iPhone 4/4s száriának is üvegből volt a hátlapja, de azt két csavar kicsavarásával egyszerűen le lehetett húzni a készülék vázáról. Pár perc alatt meg lehetett oldani nyommentesen egy hátlapcserét. Az új készülékek immár nem hátulról nyithatóak. Ezeknél a hátlap teljes felületével a készülék vázához van ragasztva. A ragasztás melegítéssel gyengíthetó, de még így is nagyon hosszú idő egy szilánkosra törött hátlap lekapargatása a tartóvázról. Ha csak ennyiről lenne szó, hogy türelmesen leválasztjuk a törött üveget a helyéről és felragasztunk egy újat, összetennénk a kezeinket örömünkben. Csakhogy van egy olyan körülmény, amit nem tudunk megkerülni: ez pedig a kamera kialakítása.

Ami „bezavar a képbe”: a kamera kialakítása

Az iPhone kamerája egy peremes végű csőben végződő foglalatban helyezkedik el. A foglalat teste a készülék vázához van rögzítve belülről, míg a peremes cső az üveghátlapon vágott lyukon keresztül fut be a foglalatig. Belül a két rész lézersugaras ponthegesztéssel van összeillesztve. Gyártástechnológiailag tehát a következőképp néz ki a folyamat: a készülék vázára ráragasztják az üveg hátlapot, majd belülről ráillesztik a kameramodult pozícionáló foglalatot, kívülről pedig a kamera peremes kémlelőnyílását, majd ez utóbbi két alkatrészt lézersugaras ponthegesztéssel összehegesztik kameránként kb. 30 darab apró hegesztési ponttal.

iPhone X kamerafoglalatának ponthegesztett kötése

iPhone X kamerafoglalatának ponthegesztett kötése

A vizuális típusú olvasó már el tudja képzelni, hogy mi ezzel az egésszel a probléma. A kameracső külső pereme nagyobb átmérőjű, mint az üveg hátlapba vágott lyuk. Éppen ezért nem is lehet egy hátlapot törés nélkül leválasztani a kamera pereme miatt, illetve – és ez a nagyobb baj – nem lehet az új hátlapot felhelyezni a készülék vázára anélkül, hogy a kamerafoglalathoz ponthegesztett kameracsövet le nem választanánk, majd a hátlap felhelyezése után ismét a helyére rögzítenénk. Mindezzel csak az a probléma, hogy a miniatűr ponthegesztéseket nem lehet roncsolásmentesen leválasztani a kamera külső csövéről. És még ha a sérült belső foglalatot ki is tudjuk cserélni (van ilyen alkatrészünk), a miniatűr ponthegesztést nem tudnánk reprodukálni százmilliós árú ipari célgép híján. Így hegesztés helyett „csak” összeragasztani tudjuk a kamerafoglalat két felét, amit nem nevezünk gyári megoldásnak. Ugyanakkor a ragasztásaink egyelőre tartósnak bizonyultak.

Megéri javíttatni egy törött hátlapot?

Talán már érthető, hogy miért mondtuk azt, hogy ez a javítás már kezdi a „nem rentábilis” kategória határát súrolni. Arról nem is beszélve, hogy a „teliberagasztott” üveg hátlap leválasztása a fenti kálvárián túl is jópár órányi munkát jelent. Mely szintén a hátlapcsere árát drágítja. Egy szó, mint száz, ebben az esetben egyelőre úgy tűnik, hogy az Apple elérte, hogy ismét megnehezítse a független szervizek dolgát. És természetesen ez nemcsak a mi, hanem az Apple falhasználók problémája is egyben.

Hátlapcsere módozataink

Két megoldásunk van a törött hátlapú iPhone-ok javítására. Az egyik a fentebb leírt mód: a készülék teljes szétszedését követően célgéppel leválasztjuk az üveg hátlapot, és újat ragasztunk a helyére, és cseréljük a kamerafoglalatot. Ez viszonylag hosszadalmas munka, cserébe költséghatékonyabb, mint a komplett készülékházcsere, ami szintén megoldható, és ez esetben teljesen gyári kiépítésű marad a készülék is.

Átmentünk a hátlapcsere teszteken

Tesztjeink alapján a hazai hivatalos szervizek nem tudtak különbséget tenni az általunk felújított és a gyári bontott hátlappal átépített garanciális iPhone-ok között. Mindkét féle javítás több esetben is pozitív elbírálásban részesült. Ugyanakkor nem tudjuk megígérni azt, hogy garanciális marad a készülék az üveghátlap leválasztása és cseréje után. Ha bontott, de szép állapotú alkatrésszel dolgozunk, és komplett vázat cserélünk, úgy megmarad az Apple garancia, mivel a váz nem tartalmaz egyedi azonosítót, és nem marad nyoma az átépítésnek. Természetesen figyelünk arra, hogy EU régiós készülékre EU-s hátlap kerüljön, mert csak így marad meg az Apple garancia. Bontott alkatrészeink állapota teljesen makulátlantól (új készülékből bontott) enyhén vagy durvábban szépséghibásig terjed, és az állapot természetesen árképző tényező, ezért érdemes személyesen kiválasztani az aktuális készletünkből a legmegfelelőbbet.

A kamera pereme rálóg az üvegfelületre

A kamera pereme rálóg az üvegfelületre

Egy kijelzőcsere olcsóbb lenne? o_O

A teljes kép kedvéért ejtsünk még pár szót az Apple által kínált lehetőségekről, törött hátlap esetére. Az Apple – milyen meglepő – külön nem vállalja a törött hátlap cseréjét. Helyette udvariasan a komplett készülék cseréjét javasolja, ha betört annak üveg hátlapja. A cikk írásakor a komplett készülékcsere ára egy hivatalos szervizben egy iPhone X vagy iPhone Xs esetében nagyságrendileg 250.000,- Ft, míg egy iPhone 8 esetében például 150.000,- Ft. Teljesen abszurd, hogy egy funkció nélküli üveghátlap cseréjét nem teszi lehetővé a gyártó, és a csak a teljes árú készülékcserét ajánlja fel. Talán ez az első olyan eset az Apple termékek történetében, hogy egy komoly technológiát rejtő kijelző cseréje olcsóbban megoldható, mint egy teljesen egyszerű üveglap (hátlap) cseréje.

Ja, még valami! Mondhatnátok, hogy miért csak okoskodunk, mutassunk jobb megoldást! Egyszerűen annyi lenne a javaslatunk, hogy ha nem is tudnak hátlapi síkba lapuló kamerát fejleszteni, legalább a teljesen felesleges egy milliméternyi peremet hagyja el az Apple a kamerái széléről! Így simán „lehúzható” lenne a hátlap a kameramodulról!

Apple, szedd össze magad! Jonny Ive, tudsz Te jobb termékeket is tervezni!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fenti esetet elkerülendő az egyik legjobb lehetőség egy iPhone védőtok használata. A fenti számokból látod, hogy a tokok szerepe az új iPhone modellek esetében még jobban felértékelődik.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

  1. Petike on

    Sziasztok!
    Van még egy lehetőség, és habár garanciális terméknél én se javasolnám, idővel érdekes lehet.
    Mi történik, ha lemarjátok a problémát okozó peremet?
    Az üveg leszedhető, az új visszatehető, az odafolyó ragasztó köt, zár, vízszigetel.
    Ha szépen van marva (CNC), akkor a látvány is szép lesz.
    Van valami, amit nem vettem figyelembe?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük