webshop menü
Donor alaplapok. Alaplapjavítás, zárlatos alaplap javítása az APPSolute-ban, Mac szerviz részleg #szervizkaland #mac

Alaplapjavítás MacBook gépeken

Míg a hivatalos Apple szervizek egy hibás MacBook alaplap javítása helyett a cserét szokták javasolni, mi mindig is úgy gondoltuk, hogy „mentsük ami menthető!” Így az utóbbi években egyre több alaplap javítását is elvállaltuk Mac szervizrészlegünkben. A cikkben egy áttekintést adunk az alaplaphibák okairól, az okozott hibajelenségekről és természetesen a javítás menetéről. Az írás végén megosztunk három mókás sztorit, melyek [Vigyázz spoiler!] egyvalamiben közösek: mindhárom alaplapjavítással végződik.

A hibajelenségek

Ha a következő problémákat tapasztalod, akkor jó eséllyel egy alaplapjavítás fog segíteni MacBook-odon:

  • Nem indul a Macbook. A gép egyszerűen nem kapcsol be. Fontos tudni persze, hogy a jelenséget nemcsak alaplapi hiba okozhatja, a háttérben a billentyűzetfólia meghibásodása is állhat.
  • Lassú Macbook. Ez persze lehet szoftveres hiba miatt is. De esetenként egy beragadt rendszerfolyamat okozza (pl. kernel task). A beragadt rendszerfolyamat az Activity Monitor alkalmazás ablakában látható, ellenőrizhető.
  • Vibráló képernyő.
  • Nincs háttérvilágítás.
  • Nincs kép, de háttérvilágítás van.
  • Nem szól a MacBook hangszórója.
  • Nem érzékel az USB csatlakozó.
  • Nem tölt a Magsafe töltő. Ez szintén nem feltétlenül alaplapi eredetű hiba, okozhatja az elkoszosodott DC csatlakozó, a rossz akkumulátor, vagy az IO átvezetőkábel is.
  • Nem működik a webkamera. Erre általában úgy derül fény, hogy nem működik a Photo Booth vagy a FaceTime.
  • Bekapcsoláskor sípol a számítógép.

Az alaplaphibák leggyakoribb okai

A legfőbb okok, ami miatt egy alaplap javítása szükségessé válik:

  • Beázás. Szervizünk tapasztalatai alapján ez az egyik leggyakoribb „baleset” Apple számítógépekkel. Beázás után elengedhetetlen az alaplap kitisztítása. (MacBook Air vs. kávé…)
  • Hibás / törött kábelű Magsafe töltő vagy kínai utángyártott töltő is okozhatja az alaplap meghibásodását.
  • Durva leejtés. (Lásd betörőnk példáját! :D)
  • Pára is okozhatja az alaplap meghibásodását. Ezért nem tanácsos fürdőszobába magunkkal vinni a gépünket.
  • A laptop elavuló alkatrészei, forrasztásai.
  • Utángyártott alkatrészek használata. (Ezért kerüljük el lehetőség szerint az ún. „aluljáró-szervizeket„!)

 

Az alaplapjavítás menete

A javítás a hibás MacBook szétszedésével kezdődik. Elsőként egy általános szemvizsgálatnak vetjük alá alaplapunkat. Korrózió és hibás égett alkatrészek után kutatunk. Ha találunk ilyen makacs foltokat, akkor az alaplap tisztítása a következő programpont. Bizonyos esetekben már ez is megoldja a problémát. Ha mégsem, akkor az érintett részeket (ahol az alaplapot pl. beázás érte) megvizsgáljuk, hogy az áramkörök érintetlenek-e.

Ha szemmel nem fedezzük fel e hibaokokat, akkor elővesszük a műszaki rajzot. Végigmérjük az alapvető áramkörök épségét. Az áramkörök átvizsgálása után az alaplapi alkatrészekről készült elhelyezkedési ábrát összevetjük a műszaki rajzzal. A hiányzó áramkörök mentén megkeressük a hibás alkatrészeket.

A hibás alkatrészek felfedezése után nincs más hátra mint ezeknek a cseréje. Utána teszteljük az alaplapot. Ha nem tökéletes, akkor újrakezdjük a vizsgálódást az alaplapi áramkörök mentén. Ez pedig mindaddig egy ismétlődő folyamat, amíg minden hibátlanul nem működik.

MacBook alaplapjavítás, hibás Mac alaplap javítása, Apple gép alaplap forrasztása, MacBook alaplap megjavítása, Mac szerviz

Előkészületek az alaplap javítása előtt…

Ritkán, sajnos olyan alkatrész is meg tud hibásodni, aminek a cseréjére nincsen lehetőségünk. Ilyen lehet a processzor vagy a videókártya is. De szerencsére az esetek legnagyobb részében nem ezekkel az alkatrészekkel van a gond, és meg tudjuk javítani a hibás alaplapokat. Az egyetlen hátulütője ennek a dolognak az az, hogy ahhoz, hogy mindez kiderüljön, végig kell menni a többi alkatrész ellenőrzésén is.

Ha az alaplapi alkatrészek ellenőrzésével megvagyunk és sikeresen megtaláltuk, majd helyrehoztuk a hibaokokat, a gép összeszerelése következik.

Kapcsolódó javítások

Az alaplap szervizelés kapcsolódó javítási feladatokkal is járhat (alkalomszerűen):

  • a kijelző elektronikai szintű javítása
  • a kijelző komplett kibontása, az LCD modul cseréje
  • hibás kamera cseréje

A javítás ára és munkaideje

Az alaplapjavítás költsége több tényezőtől is függ és lehetetlen egységes árat ajánlani. A szervizelés díja elsősorban a befektetett időmennyiséggel arányos. A munkaidő pedig rendkívül eltérő. Vannak esetek, amikor pár óra alatt sikerül kideríteni a hiba okát és a javítást is hasonlóan gyorsan elvégezzük. Előfordul azonban, hogy a szervizelési folyamat több napot is igénybe vesz.

Garancia és extrák

Mac szervizünkben bármilyen alaplapi javításra is kerülne sor és szét kell szedjük MacBook gépedet, elvégezzük egyúttal a teljeskörű belső portalanítást és a hőátvezető-paszta cseréjét is.

Mindemellett minden alaplapjavításra 3 hónap garanciát vállalunk.

Beázott készülékek esetén nem tudunk garanciát vállalni az alaplapra, csak a cserélt alkatrészeinkre. Ennek oka, hogy az alaplap tisztítás ellenére a BGA-s vezérlők alá a korrózió képes újabb hidakat építeni.

Történetek és tanulságok

Jóllehet az életben adódhatnak balesetek, melyek során pl. telefonunk, számítógépünk is megsérülhet (elejtés, beázás, tűzkár, stb.), a legtöbb esetben a laptopok tönkremeneteléért is az emberi gondatlanság és a gyártói hibák felelnek. Megosztanánk pár megtörtént esetet, melyek célja egyszerű: legyünk körültekintőbbek elektronikai eszközeink, számítógépeink használatával is!

Brazíliai kaland

Egy filmes stáb útrakelt a földi paradicsomba, hogy lenyűgöző felvételeket készítsen. Drága, professzionális kamerájukat este tölteniük kellett. Kerestek egy fali aljzatot, ahova be is dugták a töltőt, ez azonban hamarosan füstölni kezdett. A kamerát gyorsan kihúzták, viszont a kár elkerülhetetlen volt, a profi filmes eszköz maradandó, súlyos anyagi kárt szenvedett.

És az emberi gondatlanság. Másnap stábunk a hibából nem tanulva, az aljzatot immáron egy menő 13 colos MacBook géppel „tesztelte”. Abban a hitben éltek ugyanis, hogy az aljzat egy nap alatt magától megjavult. Mondani sem kell, az akció nem járt sikerrel… és a kísérletet a MacBook gép alaplapja szenvedte el. Irány az APPSolute! (És a happy end: a gépet szerencsére meg tudtuk menteni.)

Az indukciós sütő

Az úgy volt, hogy kedves Ügyfelünk miután hazaérkezett, kipakolt a táskájából és nagy kapkodásában MacBook Air laptopját véletlenül az indukciós sütőre helyezte. A jobb sorsra hivatott számítógép pedig, ahogy ételeink is tennék, főni kezdett. A malőrt, mondani sem kell, szintén egy alaplapjavítás követte.

„Pezseg” a buli

Harmadik és egyben legutolsó történetünk már nem annyira egyedi eset, de pont emiatt illik Ügyfeleinket elővigyázatosságra intenünk. Egy elvadult házibuli következményét láttuk szervizasztalunkon: a 13″-as MacBook-ba pezsgő folyt, klasszikus beázásos korróziót okozva a laptopban. Házibuli szervezése esetén érdemes tehát a „DJ pultot” elkülöníteni az italpulttól…

A szerelés pillanatai – képgaléria

Összefoglalás

Reméljük, hogy egy könnyen érthető áttekintést adhattunk az alaplapjavítás rejtelmeiről. Megnéztük a leggyakoribb hibajelenségeket, sorbavettük ezek kiváltó okait. A mókás – vagy épp kevésbé mókás – történetekből pedig kaphattunk pár tippet arra vonatkozóan is, hogy nem árt elővigyázatosnak lennünk MacBook számítógépeinkkel.

Reméljük, hogyha a fenti hibajelenségeket tapasztalod, nem cseréled egyből meghibásodott számítógépedet. A hiba ugyanis az esetek legnagyobb részében javítható! Bármilyen készülékünk hibásodik is meg, egy-egy alkatrész javítása – jelen esetben az alaplapé – mindig költséghatékonyabb és környezetbarátabb megoldás, mintha az egész készüléket cserélnénk, vagyis újat vennénk.

Üdv,

APPSolute

Alapvető alaplap-állapot megállapítás és alapos alaplap szerviz.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

8 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük