webshop menü
iPhone típushibák cikk borítókép – összefoglaló cikk a leggyakoribb iPhone hibák okairól és javításáról | APPSolute iPhone szerviz #szervizkaland #iphone #apple

Apple termékek típushibái II. rész – az iPhone-ok világa

Nemrég indított sorozatunk első részében az Apple számítógépek típushibáiról volt szó, ma pedig az okostelefonoké lesz a főszerep. A cikkben tehát a legjellemzőbb iPhone típushibák kapnak reflektorfényt: típusonként sorban haladunk az iPhone 5s-től kezdve az iPhone X-ig. Több mint 10 éve gyűlő iPhone szervizes tapasztalataink mellett helyet kaptak a cikkben hivatalos Apple információk, az egyes modellekhez kapcsolódó csereprogramok illetve külsős vélemények is. Az írás hasznos lehet készülékünk jobb megismerésében, az esetleges aktuális hibajelenségeink megértésében de akár iPhone vásárlása előtt is, hogy a számunkra ideális, új vagy használt készülék mellett dönthessünk.

Írásunk eredetileg vendégcikként jelent meg egy tech oldalon, ám egy kis idő elteltével az oldal szerkesztői kérdezés nélkül változtattak a cikken. Ezért úgy döntöttünk, hogy töröltetjük onnan a tartalmat és az APPSolute blogon lesz a helye. Így végső soron mindig tudjuk majd frissíteni is újabb és újabb szervizes tapasztalatainkkal.

iPhone típushibák, modellenként

Lassan 12 éve volt, hogy Steve Jobs bejelentette az iPhone-t a MacWorld közönsége előtt, kis túlzással megváltoztatva ezzel a világot. Azóta is érdeklődve figyeljük, hogy hogyan fejlődik a telefonok belső felépítése, és mennyire lehet őket javítani.

Ma már egyre ritkábban találkozni iPhone 6-nál régebbi telefonnal, bár az iPhone 5s is viszonylag népszerű telefon volt. Mégis, a legtöbb 5s használó már váltott vagy az iPhone SE-re, vagy valamelyik újabb modellre. (Kivétel a cikk szerkesztője, aki szintén 5s felhasználó és teljesen elégedett.) Mi leggyakrabban iPhone 6s, iPhone 7, iPhone 8, iPhone X készülékeket javítunk. Cikkünkben most az 5s modelltől kezdve nézzük végig az iPhone-ok legtipikusabb problémáit!

iPhone 5s – van “ujj” a nap alatt

Az iPhone 5s-t már lasan hat éve, 2013 őszén mutatta be az Apple. Az iPhone 5-höz képest, a többi S jelölésű modellhez hasonlóan nem volt nagy változás a telefon külsejében. Ez volt az első iPhone, ami elhagyta a Home gombban található ikonikus, lekerekített négyzetet, és megjelent a gombba beépített ujjlenyomat-olvasó.

Az iPhone 5s az egyik legmegbízhatóbb telefon volt az Apple történelmében, nagyon kevés meghibásodást tapasztaltunk velük. Ennek két oka van: mivel a design tulajdonképpen az iPhone 4 óta nem változott, a negyedik generációra már sikerült szinte tökéletesre fejleszteni az illesztéseket, másrészt a problémák nagy részét rá lehetett fogni az iOS 7-re.

Az iPhone 5 beporosodott kamerája

A ragasztás

Az egyetlen valós probléma az iPhone 5s-sel, hogy a ragasztás, ami a kijelző üvegét a műanyag tartó kerethez rögzíti, idővel el tudott engedni. Ez részben a készüléket érő apróbb leejtések, nyomódások okozzák. Ennek következtében viszont por kerülhetet az elő-és hátlapi kamerák védőüvege alá, ami idővel a kamerákba is bejuthat, emellett egy idő után a kijelző meghibásodásához is vezethetett, mivel a “lötyögő” kijelző kábelei idővel elnyíródtak. Ez a fentebb leírt hibát, természetesen szakszerűen tudjuk orvosolni a keret és üveg közti ragasztó eltávolításával, majd a gyári ragasztónál erősebb és rugalmasabb ragasztóval való összeillesztéssel.

iPhone 6 és 6 Plus – az iPhone megnő

Az iPhone 6-ot és az iPhone 6 Plus-t 2014 őszén mutatta be az Apple, elhozva a régóta várt méretnövekedést az iPhone-okhoz. A kisebb telefon így 4.7, míg a nagyobb 5.5 hüvelyk képátlójú kijelzőt, a készülékház teljesen új kialakítást, illetve jobb hardvert és kamerát kapott.

 

Az iPhone 6 és 6 Plus méretkülönbségei

Méretkülönbségek

Az iPhone 6 új kialakításának köszönhetően viszont új problémák merültek fel.

Bendgate – elhajlik a telefon?

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus megjelenése után egy nagyon népszerű videóban mutatta be egy YouTuber, hogy hogyan lehet két kézzel elhajlítani a telefonokat. Nemcsak így történhetett viszont az elhajlás – legtöbb esetben akár az, hogy a zsebünkben tartottuk a telefont, elég volt ahhoz, hogy az elhajoljon. Ez természetesen a készülék belső alkatrészeiben is maradandó károsodást okozott.

iPhone elhajlás...

iPhone elhajlás…

Instabil kamera a Plus készülékben

Megjelenéskor nagy hír volt, hogy az iPhone 6 Plus-ba optikai képstabilizátor is került, viszont néhány modellnél megesett, hogy stabilan tartva a telefont, a képstabilizátor mechanizmus nem működött rendesen, és “hullámzó” képanyagot készített. Ha ilyen problémánk van az iPhone 6 Plus-sal, akkor érdemes ellenőrizni, hogy készülékünk jogosult-e a díjmentes javításra: https://www.apple.com/support/iphone6plus-isightcamera/

Érintésbetegség – Touch Disease

“Érintésbetegség”, avagy az iPhone nyomásérzékelő meghibásodása, nem érzékeli a tapintást a telefon

“Érintésbetegség”, avagy az iPhone nyomásérzékelő meghibásodása, nem érzékeli a tapintást a telefon

Az érintőpanelt vezérlő IC-t az Apple mérnökei olyan helyre tették, hogy az külső nyomás hatására (lásd készülék-elhajlás) könnyen elmozdulhatott. A probláma a „Touch Disease” néven híresült el. A kijelző eldobta az érintést, sőt néha a képalkotása is meghibásodott. A problémát tulajdonképpen már a Bendgate-et is okozó gyenge ötvözetből gyártott vázszerkezet okozta.

Az Apple sokáig nem ismerte el a problémát, majd egy csoportos per hatására létrehoztak egy iPhone 6 Plus kijelzőcsere programot, viszont ennek keretein belül is fizetnie kellett a felhasználónak. Ez a csereprogram már sajnos véget ért.

iPhone 6s és iPhone 6s Plus – harmadik dimenzió

Az iPhone 6s és iPhone 6s Plus-t 2015-ben mutatta be az Apple. Az iPhone 6-hoz képest hozott változások nagyrészt házon belül történt, így kívülről, hirtelen ránézésre nehéz megkülönböztetni az elődjétől, az iPhone 6-tól. Az Apple a korábbi generáció hajlékonyságára válaszul a telefon házát a puhább 6000-es helyett egy erősebb, úgynevezett 7000-es sorozatú alumíniumötvözetből készítette el, aminek köszönhetően a telefon sokkal strapabíróbb (Apple sajtóanyag szerint háromszor erősebb), és jobban ellen tud állni a fizikai behatásoknak. A telefon új színben is elérhető lett, ami nem más volt, mint a rozéarany. Megjelent a 3D Touch nevű új funkció is, melynek lényege az, hogy a kijelző képes volt érzékelni az érintések erősségét. A 3D Touch mindegyik, ma is elérhető eszközön megtalálható, kivéve az iPhone XR-t.

Hibás akkumulátorok

Az iPhone 6s legjellemzőbb hibája az akkumulátorával kapcsolatos. Az Apple először majdnem egy évvel a telefon megjelenését követően ismerte el, hogy bizonyos iPhone 6s modellekben, amiket 2015 szeptembere és októbere között gyártottak, hibás akkumulátorok voltak, emiatt váratlanul kikapcsolódhattak. Ezzel párhuzamosan indítottak egy ingyenes akkumulátorcsere-programot is, mellyel a vásárlást követő három éven belül élhettek a felhasználók. Ha iPhone 6s-t használsz és furcsán működik az akkumulátorod, érdemes a https://www.apple.com/support/iphone6s-unexpectedshutdown/ oldalra látogatva beírni a telefonod szériaszámát, és megnézni, jogosult vagy-e egy ingyenes akkumulátorcserére.

iPhone 6s bekapcsolási probléma

Nemrég hivatalos szervizelési program indult azokra az iPhone 6s készülékekre, melyek nem akarnak bekapcsolni.

Az Apple megállapította, hogy bizonyos iPhone 6s és iPhone 6s Plus készülékek nem kapcsolódnak be egy meghibásodott komponens miatt. A probléma csak olyan készülékeket érint, amelyek sorozatszáma egy bizonyos tartományba esik, és amelyek gyártása 2018 októbere és 2019 augusztusa között zajlott.

A szervizelési program keretében az Apple hivatalos szervizei ingyenesen javítják a hibás telefonokat. A vásárlástól számított 2 éven belül lehet igényelni az ingyenes szervizelést, sőt, ha korábban a bekapcsolási probléma miatt kellett javíttatni a készüléket, akár vissza is igényelhetjük a szerelés költségét.

iPhone 7 és 7 Plus (az iPhone típushibák )

iPhone 7

2016 dobása az iPhone 7 és 7 Plus

Az iPhone 7-et 2016 őszén jelentette be az Apple. Szinte egyből sokkoló hatást keltett az okostelefon piacon, mivel ez volt az első olyan készülék, melyen nem volt megtalálható a 3.5mm-es jack-csatlakozó. Nem ez volt viszont a telefon legnagyobb új funkciója. A régi, kiöregedett csatlakozó elvételével az Apple mérnökei létrehozhatták az első olyan iPhone-t, amelynek nem okozott akkora gondot a víz, mint elődjeinek. Ehhez viszont a cupertino-i cég ragasztáshoz folyamodott. Ez viszont azt jelenti, hogy akárhányszor felnyitunk egy iPhone 7-et, vagy iPhone 7 Plus-t azért, hogy javításokat végezzünk rajta, a ragasztóréteget mindig újra, precízen fel kell helyezni. Fontos megemlíteni, hogy a vízállóság valójában csak cseppállóságot jelent. Az iPhone 7 az első olyan készülék, ahol az iPhone ikonikus Home gombja valójában nem is egy megnyomható gomb, hanem egy nyomásérzékelő szenzor. Amikor megnyomnánk, rezgést ad le a készülékben elhelyezett haptikus motor. A Touch ID funkcionalitás megmaradt, és a fizikailag nem mozgó Home gomb is segít abban, hogy az ígért csepp- és porállóság jól működjön. Az iPhone 7 sem maradt jellemző problémák nélkül, lássuk, mik is ezek!

Sziszegés

Pár felhasználó a Twitteren érdekes jelenséget vett észre – sok használat után a telefon egyszerűen sziszegni kezdett. Páran ahhoz hasonlították, amikor Mac-ük processzora ténylegesen felmelegszik, és beindul az aktív hűtés. Természetesen, ahogy eddig sem, az iPhone 7-ben sincs ventillátor, ami aktív hűtést végez, tehát a probléma oka ismeretlen. Mi arra gyanakszunk, hogy a hangszóró adhatott ki némi fehér zajt.

Home gomb csere

Az iPhone 7 bejelentésével az Apple egy új védelmi funkciót is helyezett a telefonba. Ha a felhasználó megpróbálja kicserélni otthon a Home *gombot*, akkor az újat a szoftver nem fogja engedélyezni, és emiatt nem is lesz használható. Ez némi változás az iPhone 5s-hez, iPhone 6-hoz és 6s-hez (illetve ezek nagyobb testvéreihez) képest, ahol a Home gomb cseréjével csak a Touch ID funkcionalitást veszítette el a felhasználó.

A töltésvezérlő miatt hullanak az iPhone 7-esek

2018 év végére egyre több és több iPhone 7 töltésvezérlő áramköre mondta fel a szolgálatot. Ezeket a készülékeket nem lehetett feltölteni, vagy nagyon gyorsan lemerültek, és ezáltal használhatatlanok lettek. A problémát alaplapi javítással lehet megoldani, a töltésvezérlő IC-t kell kicserélni, és újraforrasztani.

Audio IC hiba

Audió dekóder IC

Audió dekóder IC

Az iPhone 7 modelleknél nagyon nagy arányban fordul elő az a hibajelenség is, hogy a hívó fél nem hall és őt sem hallják. Viszont ha az illető Bluetooth-on keresztül kihangosítja a telefont, akkor általában használhatóvá válik a készülék. Ennek az az oka, hogy az audio dekóder IC (= integrált áramkör, chip) felületi forrasztása idővel elenged, kontakthibássá válik és a készülék nem tudja kezelni a hang kimeneteket.

Az iPhone 7 további típushibáiról egy külön cikkben is értekezünk.

iPhone SE – új belső, megbízható köntösben

Azon iPhone 5 és 5s felhasználók számára, akik nem akartak nagyobb telefonra váltani, az iPhone SE lett az utolsó mentsvár. A telefont 2016-ban mutatta be az Apple, körülbelül fél évvel az iPhone 7 előtt, és valójában nem más, mint egy iPhone 5s-be csomagolt iPhone 6s. Kívülről az iPhone 5s-t és az iPhone SE-t nem lehet megkülönböztetni, a hátlapon található „SE” felirattól eltekintve, illetve attól, hogy az iPhone SE már rozéarany színben is elérhető lett.

Jellegzetes Apple színekben sorakoznak az iPhone SE modellek

Jellegzetes Apple színekben sorakoznak az iPhone SE modellek

Az iPhone 5s az egyik legmegbízhatóbb telefon volt, amit valaha elkészített az Apple, és ez igaz az SE-re is, ezért használjuk és ajánljuk őket mi is. Ugyan az első generációs Touch ID nem a leggyorsabb, és a kijelzőt a helyén tartó ragasztás el tud engedni idővel, nagyon ritkán tapasztalunk problémákat az SE-kkel. Az idő vasfoga viszont erre a modellre is ráharap, így várható, hogy egy-két éven belül már nem lesz olyan gyors, mint korábban volt.

iPhone 8 és 8 Plus – adieu, Home gomb

Az iPhone 8 és 8 Plus modelleket 2017-ben mutatta be az Apple, miután hónapokon keresztül bizonytalan volt az elkövetkezendő telefon kinézete. Megszokhattuk az utóbbi években, hogy általában tavasszal az első keretek kiszivárognak a gyárakból, majd ilyen-olyan alkatrészek is. Nyárra a spekulánsok, illetve azok, akik közel állnak a gyártási folyamathoz, elmondják a véleményüket. Az iOS-ben maradnak bizonyos képek vagy ikonok, amik az új készülékhez kellenek. Nos, 2017-ben ez máshogy volt. Nem tudtuk, hogy milyen lesz az iPhone 8, hallottunk mindent, láttunk mindent, de a bemutató előtti pár napig a szakértők is csak a sötétben tapogatóztak.

A Home gomb cseréje megnehezítve

Az iPhone 8 és 8 Plus egy korszak lezárását jelentette, ugyanis ezek az utolsó iPhone modellek, amiken volt Home gomb. Ugyanakkor az iPhone 8 és iPhone 8 Plus a régi design csúcsát is jelentették – az iPhone 6-on megismert alumínium hátlapot üvegre cserélték, hogy az új készülékek támogassák a Qi töltési szabványt. Sajnos a többi gyártóval ellentétben az Apple a készülék gerincvázához egy nagyon rideg ragasztóval rögzíti az üveglapot, ami nagyon megnehezíti az alkatrész cseréjét.

Az iPhone 8 Home gomb modulja, iPhone 8 szerviz

Az iPhone 8 Home gomb modulja, iPhone 8 szerviz

Az iPhone 8 és 8 Plus kiváló készülékek, ezért valahol szomorú, hogy a rivaldafényt elvitte az iPhone X előlük. Meghibásodásokat tekintve egyelőre jól szerepelnek, de a korábbi generációk hibáiból kiindulva számíthatunk még meglepetésekre pár éven belül. Ne legyen így!

Hibás alaplapok

Az egyetlen hiba, amit az Apple elismert, hogy bizonyos, 2017 szeptembere és 2018 márciusa között árusított iPhone 8 modellek gyártási hibás alaplappal érkeztek. A hibás modelleket nagyrészt Európán kívül árusították, így mi is elég kevés ilyen eszközzel találkoztunk. A hibás alaplap tünetei általában a hirtelen újraindulások, a kijelző hirtelen válaszképtelenné válása, illetve az, hogy a telefon egyáltalán nem kapcsol be. Ha ilyen hibákat tapasztalunk iPhone 8-okon, akkor nyugodtan vigyük be egy hivatalos Apple szervizbe, ahol ingyenesen cserélik majd a telefont (garanciaidőn belül).

iPhone X – tízből tíz?

Az első generációs iPhone megjelenésének tizedik évfordulójára jelentette be az iPhone X-et az Apple. A szándék egyértelmű volt – a cég meg akarta mutatni, hogy mit tart a jövőnek. Az iPhone X az első iPhone, amin nem található Home gomb, az első iPhone ami arcunk megvizsgálásával (Face ID) mutatja csak meg a beérkező jelzések pontos szövegét. A kijelző továbbá az OLED technológián alapul, melynek köszönhetően a fekete színek sokkal szebbek rajta, mint az előző generációkon.

Tíz év eltelt az első iPhone óta, de az Apple-nek így sem sikerült megalkotnia egy teljesen hibátlan telefont. Nézzük, mik az iPhone X tipikus hibái!

Hirtelen válaszképtelen kijelző

Az Apple elismerte, hogy néhány esetben az iPhone X kijelzője, vagy annak kisebb része tönkremehet. Ilyen esetben vigyük be egy hivatalos Apple szervizbe, és ott kicserélik egy működőre. Erről többet itt találhatunk: https://www.apple.com/uk/support/iphone-x-display-module-replacement-program/

Ha a kijelző viszont elviselt nagyobb sérüléseket (pl. be van törve), akkor az Apple ragaszkodhat ahhoz, hogy először a fizikai hibát kell elhárítani, ilyenkor ki kell fizetni a kijelző cseréjét.

Kameraüveg-repedés

Pár Apple felhasználó szerint az iPhone X kameralencse védőüvege nagyon könnyen reped – anélkül, hogy leejtenénk. Az Apple saját fórumain alig párhetes készülékek tulajdonosai is írtak a problémáról, viszont az Apple nem ismeri el, hogy ez egy tényleges hiba, így egy hivatalos szerviz sem fogja kicserélni ingyen az elrepedt zafírüveget – ami amúgy elviekben kétszer olyan strapabíró, mint az eddigi üveg.

iPhone X kameralencse üveg csere következik... iPhone X szerviz, APPSolute

Cserére várva – megrepedt iPhone X kameralencse-üveg

Meghibásodik a Face ID

Ha egyszerűen nem ismeri fel az arcod a Face ID, lehet, hogy az Apple ingyenesen kicseréli az iPhone X-ed. Egy Apple Insider cikk alapján ritka esetekben részlegesen tönkremehet az elülső és hátsó kamera, ami mellett még fotózni talán tudunk, de a Face ID nem fog működni.

Ilyen esetekben egy hivatalos Apple szerviz megpróbálja kicserélni a TrueDepth kamera-szenzort (ez a Face ID lelke), majd a hátsó kamerát, és ha ezek közül egyik sem segít, akkor cserélik az egész telefont.

iPhone XS és iPhone XS Max – Apró növekedés

Az iPhone XS-t és iPhone XS Max modelleket 2018-ban mutatta be az Apple, apróbb ráncfelvarrásokkal az előző modellhez, az iPhone X-hez képest. Újdonságait nagyrészt “házon belül” találjuk, ahol egy A12 Bionic chip cserélte az előző generáció A11-esét, illetve az Apple továbbfejlesztette a por- és vízállóságot is, így az iPhone 7, 8 és X IP67-es értékeléséről IP68-ra fejlődött. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy porállóságban ugyanolyan jó maradt (ezt egytől hatig tartó skálán mérik), míg vízállóságban egy fokkal jobb lett.

iPhone XR-ek különböző színekben

iPhone XR-ek, sorakozó!

Az iPhone XS-nek még nem volt nagyobb hibája, amiért telefonok ezreit kellett volna cserélni, viszont pár kisebb probléma már előjött.

Töltési hibák

Pár iPhone XS felhasználó szerint, ha kikapcsolják telefonjuk kijelzőit, akkor az egyszerűen nem tölt. Az Apple elismerte a problémát, és az iOS 12.1-gyel javították azt.

Túl szép, hogy igaz legyen?

A továbbfejlesztett hátsó kamerák minőségéért általánosan dícsérték az Apple-t, viszont elég sok felhasználó szerint az elülső kamera bőrelsimító algoritmusa túlságosan agresszív.
Az Apple javította a problémát az iOS 12.1-ben, így ha ilyesmi problémát tapasztalunk, mindenképp érdemes először a szoftvert frissíteni.

iPhone XR – az ismeretlen

Az iPhone XR-t az iPhone XR és iPhone X kistestvéreként mutatta be az Apple. Több színben elérhető, hardvere egyezik az iPhone XS-ével bizonyos tekintetben, míg például a kijelzője nem OLED, csak LCD, illetve a pixelsűrűsége is kisebb az iPhone XS-éhez képest.
Az iPhone XR-től nagyobb testvérei, az iPhone XS és iPhone XS Max elvették a rivaldafényt, és még nem is találkoztunk nagyobb problémákkal.

Az iPhone akkumulátorok élete

Nagyon sok teória terjed az iPhone-ok teljesítményével kapcsolatban. Nagyon sokan úgy gondolták, hogy az Apple szándékosan lassította le telefonjukat, hogy arra ösztönözze a felhasználóit, hogy új telefont vegyenek. Mindenképp le kell szögezni, hogy ez nem igaz.

Viszont az is igaz, hogy ahogy az akkumulátor kapacitása csökken, egy szoftveres algoritmus korlátozza a processzor teljesítményét, hogy az akkumulátoridő ne csökkenjen számottevően.

Az iPhone felhasználók tehát teljesen jogosan voltak felháborodva, amikor azt tapasztalták, hogy telefonjaik lassabbak lettek, pedig ők semmit nem csináltak velük. Az Apple erre válaszul szinte mindent megtett, hogy lecsillapítsa a kedélyeket. Az iOS 11.3 óta a rendszerben található egy külön menüpont, ahol láthatjuk akkumulátorunk állapotát, és beállíthatjuk, hogy minden esetben a maximum teljesítményt adja, így csökkentve akkumulátoridőnkön. Ezt a Beállítások -> Akkumulátor -> Akku állapota menüpont alatt találjuk. Ezen felül 2018 végéig az Apple olcsóbban cserélte az akkumulátorokat az iPhone 6 és 6 Plus utáni minden eszközön.

Érdemes lehet rendszeres időközönként az iPhone akkuk kalibrálását is elvégezni, mely nem egy bonyolult művelet, a hivatkozott írásunkban megtalálható minden részlet.

Zárszó

Köszönjük, hogy végigolvastad összefoglalónkat az iPhone-ok legjellemzőbb hibáiról. Reméljük, hogy tudtál belőle hasznos információkat csipegetni!

Valamit másképp tudsz vagy másképp hallottál? Nálad más iPhone hibák jelentkeztek? Küldd el nekünk észrevételeidet, hálásan fogadjuk őket. Szívesen frissítjük írásunkat az aktuális hírekkel.

Üdv,

APPSolute

Ps.: A sorozat első részében a MacBook-ok típushibáiról volt szó, az írás itt olvasható.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük