webshop menĂŒ
iCloud fotĂłk hasznĂĄlata, fotĂłk tĂĄrolĂĄsa a felhƑben, Apple iCloud #ĂștmutatĂł #iphone #adatmentĂ©s

FotĂłk tĂĄrolĂĄsa az iCloud-ban

Minden iPhone felhasznĂĄlĂł mĂĄs Ă©s mĂĄs mĂłdon prĂłbĂĄlja meg adatait biztonsĂĄgban tudni. Erre manapsĂĄg mĂĄr rengeteg lehetƑsĂ©gĂŒnk van, mint pl.: Google Drive, iCloud, iCloud Drive, manuĂĄlis mentĂ©s Mac-re vagy PC-re. Most a kĂ©pek tĂĄrolĂĄsĂĄt fogjuk ĂĄtnĂ©zni, mĂ©ghozzĂĄ a felhƑben. Megmutatjuk röviden Ă©s tömören az iCloud-fotĂłk hasznĂĄlatĂĄt.

Az egyik leggyakoribb tárolási módszer, az „iCloud-fotók”

Az iCloud szolgĂĄltatĂĄs megjelenĂ©sĂ©nek köszönhetƑen biztonsĂĄgban tudjuk tartani a kĂ©szĂŒlĂ©kĂŒnkön lĂ©vƑ adatokat. A mĂĄsik elƑnye hogy szinte bĂĄrhol bĂĄrmikor elĂ©rhetƑek. Így van ez a kĂ©pekkel is, ha itt tĂĄroljuk Ƒket. Persze ehhez szĂŒksĂ©ges az, hogy elegendƑ iCloud tĂĄrhely ĂĄlljon rendelkezĂ©sre.

A fotĂłk tĂĄrolĂĄsĂĄra kĂ©t fƑ lehetƑsĂ©gĂŒnk van az iCloud szolgĂĄltatĂĄsban. Az egyik az, hogy amikor a kĂ©szĂŒlĂ©kĂŒnkrƑl biztonsĂĄgi mentĂ©st kĂ©szĂ­tĂŒnk, akkor ebbe a mentĂ©sbe belekerĂŒlnek a fotĂłk is. Ehhez feltĂ©tlenĂŒl szĂŒksĂ©ges hogy az „iCloud-fotĂłk” funkciĂł ki legyen kapcsolva. Ilyenkor viszont nem fogjuk tudni elĂ©rni ezeket, csak abban az esetben, hogyha ezt a biztonsĂĄgi mentĂ©st visszaĂĄllĂ­tjuk egy iPhone eszközre.

Mindig szinkronban

A mĂĄsik lehetƑsĂ©g az „iCloud fotĂłk” funkciĂł hasznĂĄlata. Ennek az elƑnye, hogyha egy kĂ©pet kĂ©szĂ­tĂŒnk a iPhone-unkkal, akkor az automatikusan mentĂ©sre kerĂŒl a felhƑ alapĂș szolgĂĄltatĂĄsba. TermĂ©szetesen ha ezt a kĂ©pet töröljĂŒk akkor a felhƑbƑl is eltƱnik. Több eszköz azonos Apple ID-val valĂł hasznĂĄlata esetĂ©n ezek a kĂ©pek automatikusan szinkronizĂĄlĂĄsra kerĂŒlnek. Persze ehhez a többi kĂ©szĂŒlĂ©ken is be kell kapcsolni ezt a funkciĂłt. Mivel ez az egĂ©sz dolog szinkronizĂĄciĂłval mƱködik, ugyanazt lĂĄtjuk a telefonon mint a felhƑben Ă©s ugyanazt a felhƑben mint a telefonon. Ez azt jelenti, hogyha törlĂŒnk bĂĄrmit is az eszközrƑl az törlƑdik a felhƑbƑl is. És ugyanez fordĂ­tva is igaz.

Az „iCloud-fotók” bekapcsolása

IndĂ­tsuk el a „BeĂĄllĂ­tĂĄsok” alkalmazĂĄst,  nyomjunk rĂĄ a sajĂĄt nevĂŒnkre (rĂ©gebbi rendszerek esetĂ©n lejjebb kell megkeresni az „iCloud” lehetƑsĂ©get). EzutĂĄn vĂĄlasszuk ki az „iCloud” fĂŒlet majd a „FotĂłk” lehetƑsĂ©get. ÁllĂ­tsuk a csĂșszkĂĄt zöldre.

LĂĄthatĂł hogy megjelent kĂ©t lehetƑsĂ©g, ezeket nĂ©zzĂŒk is meg mire jĂłk:

iPhone-tĂĄrhely optimalizĂĄlĂĄsa

Ezt a lehetƑsĂ©get abban az esetben ajĂĄnljuk, ha a kĂ©szĂŒlĂ©kĂŒnk tĂĄrhelye meglehetƑsen szƱkös. Persze amit tudni kell, hogy ebben az esetben az eszközön nem a teljes felbontĂĄsĂș fotĂłk Ă©s videĂłk lesznek, hanem egy alacsonyabb felbontĂĄsĂș, gyengĂ©bb minƑsĂ©gƱ vĂĄltozatuk. Ennek egy hĂĄtrĂĄnya, hogy internetkapcsolat nĂ©lkĂŒl nem tudjuk megtekinteni a telefonunkon a videĂłkat Ă©s teljes felbontĂĄsĂș kĂ©peket. LĂĄthatjuk a kĂ©peken, hogy mennyi helyet foglalnak az iCloud-ban Ă©s mennyit a kĂ©szĂŒlĂ©ken.

LetöltĂ©s Ă©s eredetik megƑrzĂ©se

Ezt a lehetƑsĂ©get azoknak ajĂĄnljuk akiknek a kĂ©szĂŒlĂ©ke elegendƑ tĂĄhellyel rendelkezik ahhoz, hogy akĂĄr 4-5000 vagy több kĂ©pet Ă©s videĂłt biztonsĂĄgban tudjanak tĂĄrolni az eszközĂŒkön. Ebben az esetben szerencsĂ©re nem ĂŒtközĂŒnk az elƑzƑ opciĂłban lĂĄtott hibĂĄba. Azaz, ilyenkor bĂĄrhol Ă©s bĂĄrmikor megtekinthetjĂŒk a videĂłinkat illetve kĂ©peinket, teljes mĂ©retĂŒkben, „pixelmentesen”. Ezeket azonnal tudjuk is kezelni, tovĂĄbbĂ­tani, megosztani. Emellett teljes biztonsĂĄgban tudjuk tĂĄrolni ezeket az iCloud felhƑtĂĄrhelyben is. Ilyenkor ugyanannyi tĂĄrhelyet emĂ©sztenek fel a kĂ©szĂŒlĂ©ken Ă©s a felhƑben.

MiĂ©rt fontos az „iCloud-fotĂłk” hasznĂĄlata?

Ha kevĂ©s tĂĄrhelyƱ kĂ©szĂŒlĂ©kkel rendelkezĂŒnk akkor mindenfĂ©lekĂ©ppen ajĂĄnljuk ezt a funkciĂłt. Ezen belĂŒl is az „iPhone-tĂĄrhely optimalizĂĄlĂĄsa” lehetƑsĂ©get. Sok helyet lehet felszabadĂ­tani ezĂĄltal – ez lĂĄthatĂł fentebb a kĂ©peken is. Egy mĂĄsik fontos Ă©rv, hogy ha esetleg bĂĄrmi törtĂ©nne az eszközĂŒnkkel, ellopjĂĄk, teljesen szĂ©ttörik vagy esetleg vĂ­zkĂĄr Ă©ri, adataink miatt legalĂĄbb nem kell aggĂłdnunk. Az iCloud-ban minden adatunk megmaradt, tehĂĄt minden kĂ©pĂŒnk is biztonsĂĄgban van. (KivĂ©ve akkor, ha az iCloud tĂĄrhely betelt Ă©s a figyelmeztetĂ©sre hĂłnapok Ăłta fittyet hĂĄnyunk. Ebben az esetben a legutĂłbbi kĂ©peink mĂĄr nem lesznek meg.)

MitƑl lehetne mĂ©g jobb?

AttĂłl fĂŒggetlenĂŒl, hogy az iCloud egy remek funkciĂł, Ășgy gondoljuk, hogy van mĂ©g mit fejleszteni a szolgĂĄltatĂĄson. SzerencsĂ©re egy nagyon rĂ©gen vĂĄrt funkciĂłt mĂĄr kifejlesztett az Apple: az icloud.com webhelyrƑl most mĂĄr az összes kĂ©pĂŒnket pĂĄr kattintĂĄssal ki tudjuk menteni. RĂ©gebben minden kĂ©pet egyesĂ©vel kellett kijelölni. Ez pĂĄr ezer kĂ©pnĂ©l elĂ©ggĂ© idƑigĂ©nyes volt.

Egy mĂĄsik, talĂĄn nem is annyira zavarĂł, mint inkĂĄbb hiĂĄnyzĂł funkciĂł pedig gyakran eszĂŒnkbe jut. A problĂ©ma az, hogy az iCloud bekapcsolĂĄsa esetĂ©n minden kĂ©pet egytƑl-egyig felszinkronizĂĄl a kĂ©szĂŒlĂ©k a felhƑbe. TalĂĄn egy fokkal praktikusabb lenne, ha tetszƑlegesen tudnĂĄnk kivĂĄlasztani, melyek azok a kĂ©peink, amiket az „iCloud-fotĂłk”-ban szeretnĂ©nk tĂĄrolni.

Az iOS 11-es Ă©s Ășjabb verziĂłi esetĂ©n a könyvtĂĄr mobil adathĂĄlĂłzaton keresztĂŒl is frissĂŒl. Az internet sebessĂ©gĂ©tƑl fĂŒgg, hogy mennyi idƑ elmĂșltĂĄval talĂĄlhatjuk meg a fĂ©nykĂ©peket Ă©s a videĂłkat az összes kĂ©szĂŒlĂ©ken Ă©s az iCloud.com webhelyen. A funkciĂł maga, iOS 10.3 vagy Ășjabb rendszerƱ iPhone, iPad vagy iPod touch kĂ©szĂŒlĂ©keken mƱködik.

SzinkronizĂĄlĂĄs MacBook-on

Mac rendszerek esetĂ©ben a mƱködĂ©s szinte teljesen hasonlĂł. Annyi kĂŒlönbsĂ©ggel, hogy itt nem tudjuk megvĂĄlasztani, mikĂ©nt tĂĄroljuk a kĂ©szĂŒlĂ©ken a fotĂłkat. Itt lĂ©nyegĂ©ben minden kĂ©pet lement az iCloud-bĂłl Ă©s ezeket elmenti a kĂ©szĂŒlĂ©ken.

OS X 10.10.3 vagy Ășjabb rendszerƱ Mac gĂ©pen a „RendszerbeĂĄllĂ­tĂĄsok”-on belĂŒl az „iCloud” lapra kattintva a FotĂłk felirat melletti BeĂĄllĂ­tĂĄsok gombra, majd jelöljĂŒk be az iCloud FotĂłk jelölƑnĂ©gyzetet. Ekkor a kĂ©szĂŒlĂ©ken lĂ©vƑ „FotĂłk” alkalmazĂĄsban talĂĄljuk meg a kĂ©peket Ă©s videĂłkat. Ezen felĂŒl a kĂ©pek törlĂ©se Ă©s szinkronizĂĄlĂĄsa lĂ©nyegĂ©ben ugyanĂșgy mƱködik mint a korĂĄbban leĂ­rt esetben.

ÖsszegzĂ©s

CikkĂŒnket azĂ©rt Ă­rtuk, mert egyszerƱ mivolta ellenĂ©re sokan nem tudnak errƑl az iPhone-ok, Mac-ek szĂĄmĂĄra ideĂĄlis felhƑ alapĂș tĂĄrolĂĄsi mĂłdrĂłl. Az „iCloud-fotĂłk” hasznĂĄlata könnyƱ, nem rakĂ©tatudomĂĄny. AkĂĄr tĂĄrhelyet szeretnĂ©nk optimalizĂĄlni, akĂĄr csak biztonsĂĄgban szeretnĂ©nk tudni minĂ©l több fĂ©nykĂ©pĂŒnket, jĂł megoldĂĄst nyĂșjthat. NĂ©hĂĄny aprĂł Ă©szrevĂ©telĂŒnk volt ugyan a a szolgĂĄltatĂĄs lehetsĂ©ges fejlesztĂ©si lehetƑsĂ©geirƑl, de alapvetƑen elĂ©gedettek vagyunk a hasznĂĄlatĂĄval. AjĂĄnljuk tehĂĄt, hogy nĂ©hĂĄny pöccintĂ©snyi beĂĄllĂ­tĂĄssal gondoskodj te is fotĂłid biztonsĂĄgĂĄrĂłl!

ÉrtesĂ­tsĂŒnk Ășj cikkeinkrƑl?

Ha tetszett a cikkĂŒnk, feliratkozhatsz Ă©rtesĂ­tĂ©si listĂĄnkra.

Nem kĂŒldĂŒnk semmifĂ©le reklĂĄmot, csak Ășjonnan megjelent cikkeinkrƑl Ă©rtesĂ­tĂŒnk.

Vélemény, hozzåszólås?

Az e-mail cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk