webshop menü
Mit jelent a True Tone kijelző technológia? #apple #fejlesztés #mac #iphone #ipad

Mi fán terem a True Tone? Érdemes bekapcsolni?

A True Tone mint technológia először az iPhone 5s-ben bukkant fel. Igaz, ennek még nem volt köze a kijelzőhöz – csak a vaku fényének melegségét befolyásolta. Először felvillant a felső, hidegebb, fehér fényű vaku, majd egy szenzor felmérte, hogy a környezet fényviszonyai milyenek. A másodlagos, melegebb fényű vaku csak ezután villant fel, a vakuval készült fényképek színhűségének érdekében. Ez a technológia azóta is megtalálható az iPhone-okban, és segít abban, hogy amikor sötétben fotózunk a képeink ne legyenek túl hidegek.

Bal oldalon a klasszikus vaku, jobb oldalon a True Tone vaku

Bal oldalon a klasszikus vaku, jobb oldalon a True Tone vaku

Három évvel később az Apple ugyanezt az alapelvet követve tette a True Tone szenzort a 9.7 hüvelykes iPad Pro-ba. Ekkor viszont már nem a fényképeken változtatott, hanem a kijelzőn megjelenő színeket befolyásolta a környezet színeinek melegsége alapján.

Mi köze van a környezet fényeinek az iPad-hez?

Az iPad kijelzője alapbeállításon a DCI-P3 és az sRGB színskálán képes megjeleníteni színeket. Előbbi egy rendkívül széles skála, amiket jelenleg a jobb 4K tévék és digitális kamerák használnak. Utóbbit pedig a 90-es évek végén hozták létre, hogy minden kijelzőn ugyanúgy jelenjenek meg a színek – így ez a skála szűkebb is. Előbbinek köszönhetően az iPad kijelzőjén sokkal több szín tud megjelenni, mint egyéb tabletekén, amik csak az sRGB-t támogatják.

Színskálák összehasonlítva

Színskálák összehasonlítva – a P3 a legszélesebb

Ezeket a színskálákat egy bizonyos melegségű fehérhez igazítják, így ha a szemünk éppen ahhoz a fehérhez van szokva, a színek természetesnek fognak tűnni a kijelzőn, és nem is lesz különösebben zavaró, ha hosszabb ideig használjuk az eszközt. Általában ez a fehér 6500 Kelvin értékű, ami megegyezik azzal a fehérrel, amivel napsütéses időben kültéren találkozhatunk. Amikor a nap már lemegy, ez a színhőmérséklet 5000 Kelvin körülre csökken. A színskála viszont továbbra is úgy működik, mintha dél lenne, és a kijelzőn található színek hidegebbnek, kékebbnek tűnhetnek. Mindannyian tudjuk, hogy hosszabb telefon- vagy iPad-használat után milyen nehéz elaludni. Ennek az oka, hogy a naplementekor melegedő színek melatonint kezdenek termelni az agyunkban, ami egy olyan hormon, mely segít az elalvásban. Ha az agyunk azt érzékeli, hogy a körülöttünk lévő színek megegyeznek a napközbeni, dél körüli színek hidegségével, akkor ez a hormon nem termelődik.

True Tone kijelző - hideg és meleg fényekben

True Tone kijelző – hideg és meleg fényekben

A True Tone jelentése

A True Tone kijelzőtechnológia lényege abban áll, hogy készülékünkben a szenzorok a környezet színeinek melegségét folyamatosan mérik, és a kijelző ehhez változtatja a megjelenített színeket. Ha a környezetünk színei melegebbek, akkor nem a hideg, kékes színek jelennek meg a kijelzőn, hanem egy fokkal melegebb. Ezzel tulajdonképpen a papír működését szimulálja, így bármilyen fényben is olvasunk az iPad-en, a True Tone-t bekapcsolva sokkal kevésbé terheljük majd a szemünket.

Csak az iPad-en elérhető ez?

A True Tone technológia az alábbi Apple eszközökön érhető el:

  • iPhone 8 / iPhone 8 Plus
  • iPhone X
  • iPhone X🅂 / iPhone X🅂 Max
  • iPhone X🅁
  • iPad Pro (az összes, kivéve az első generációs, 12.9 hüvelykes modellt)
  • iPad Air
  • iPad Mini 5. generáció
  • MacBook Pro 2018, MacBook Pro 2019
  • MacBook Air 2019
  • Pro Display XDR (2019 ősztől)

Ha True Tone szenzorral ellátott Mac-et használunk, akkor az Apple Thunderbolt kijelzőt, vagy az LG UltraFine 4K/5K kijelzőt csatlakoztatva a külső kijelző színeit is tudja alakítani, nem csak az integráltét.

Hol találhatóak a szenzorok?

Minden esetben a készülék tetején, a kamera mellett található a True Tone szenzor. Fontos megemlíteni tehát, hogy nem érdemes leragasztani a kamerát, ugyanis ezzel meggátoljuk a szenzor működését. Abban az esetben sem fog rendesen működni, ha lehajtva használjuk a Mac-et, ekkor ugyanis a szenzor szintén nem tudja érzékelni a környezet színeit. A True Tone szenzor megegyezik azzal az érzékelővel, ami az automatikus fényerőszabályozásért felelős.

iPhone 8 fényszenzor

iPhone 8 fényszenzor

Mi a különbség a Night Shift és a True Tone között?

A Night Shift iOS 10 és macOS 10.12.4 Sierra óta érhető el az Apple eszközeiben. A lényege, hogy amikor a nap lemegy, a kijelző színeit melegebbé teszi, így esténként könnyebbé téve a kijelzők használatát. Fontos, hogy a használatához nem szükséges különösebb hardver – iPhone-oknál az 5s után mindegyik eszközön elérhető, az iPad és iPad Pro esetében az ötödik generációs iPad feletti összes tableten, iPad Mini esetében pedig a második generáció felett szintén megtaláljuk a csúszkát hozzá.

Night Shift - ajánlott beállításokkal

Night Shift – ajánlott beállításokkal

A Night Shift elsősorban a naplementi utáni órákban segít a szemünknek. Mindenképpen ajánljuk használatát, mert a színek melegítésével nem gátolja meg a melatonin-termelést, és így az elalvás is könnyebb lesz huzamosabb iPhone- vagy iPad-használat után.

A True Tone ezzel szemben nemcsak éjszaka, hanem a nap bármelyik szakában segít, és a papír működését szimulálva természetesebbnek fog hatni a kijelzők használata, bárhol is vagyunk, bármilyen fény is vegyen körbe minket.

Egy hasznos alternatíva régebbi gépekre

Szintén a szemnek kedvez a f.lux névre hallgató program is, mely a linkre kattintva könnyen letölthető és gyorsan feltelepíthető Mac-re is. A program faék egyszerű, mégis minden lényeges beállítás elérhető benne. Megadhatjuk, hogy melyik városban tartózkodunk (ehhez igazítja a napkeltét és napnyugtát) és hogy általában mikor szoktunk kelni. Illetve temészetesen azt is, hogy milyen mértékben szeretnénk korlátozni a képernyő kék színét napközben (Daytime) naplementekor (Sunset) és az alvásidőben (Bedtime). Összességében egy hasznos program, a használata gyorsan megtanulható és jó szolgálatot tesz szemünk és az alvásunk érdekében.

Egyedül arra kell figyelni, hogyha a számítógépes munkánk késői órákra nyúlna – melynek során képekkel, színekkel vagy például weboldalakkal foglalkozunk – akkor ne felejtsük el kikapcsolni. Erre négy opciónk is van: Kikapcsolás (Disable) | egy órára (for an hour) | napkeltéig (until sunrise) | a teljes képernyős programokhoz (for full-screen apps) | vagy az éppen megnyitott programra vonatkozóan (for Safari – például).

f.lux - egy hasznos, szemkímélő program Mac-re

f.lux – egy hasznos, szemkímélő program Mac-re

Mikor nem ajánlott a True Tone?

Fentebb említettük a színskálák szerepét a modern kijelzőknél. Ezeket a színskálákat azért fejlesztették ki, hogy a kijelzők pontosan adják vissza a rajtuk bemutatott kép színeit. A fehér melegségét változtatva viszont ezek a színek is változnak, így ha fontos a színhűség – tehát a fotó- vagy videószerkesztésről van szó – mindenképp érdemes kikapcsolni a True Tone-t, és a Night Shift-et is.

Zárszó – ,,megéri” a True Tone kijelző?

Szerintünk mindenképp. Mivel nem ritka, hogy az eszközeinket napi több órán keresztül használjuk, a szemünket folyamatosan érő kékes fény hosszabb távon nincs jó hatással az alvásunkra és az agyi működésre. A True Tone kijelzők ezen segítenek, és ezért csak ajánlani tudjuk ezt a funkciót.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük