webshop menü
3D nyomtatás: Babakocsi alkatrész #blog #3D nyomtatás

3D nyomtatás: Alkatrész babakocsihoz

A minap vásároltunk egy használt Baby Jogger babakocsit, aminek volt egy apró hibája: a sportülés lábtartóját nem lehetett fel-le billenteni, mert az egyik oldaláról hiányzott egy apró gomb, amivel a reteszelő mechanizmust fel lehetett oldani. Engem ez nem ijesztett el a vásárlástól, sőt, éppen felvillanyozott: tervezhetek egy alkatrészt, amivel helyre tudom állítani a működést. És így is történt.

Be kell vallanom, az utóbbi időben teljesen rákattantam a 3D tervezésre és nyomtatásra. Azt figyelem folyamatosan, hogy milyen hasznos eszközt tudnék tervezni egy-egy valós problémára. Számomra a 3D nyomtatás nem a díszekről és haszontalan kütyük kinyomtatásáról szól: azt a legtöbb esetben értelmetlen pazarlásnak gondolom. Én konkrét problémákra szeretek megoldást nyújtani a 3D nyomtatás segítségével.

A hiányzó gomb 3 dimenziós megtervezése Fusion 360 programmal

A hiányzó gomb 3 dimenziós megtervezése Fusion 360 programmal

Nemrég alakítottam Prusa i3 MK3 nyomtatónkat MK3S típusúvá, így minden alkalmat megragadok, hogy az új konstrukciót teszteljem. Majd lehet, hogy írok róla egy rövid cikket is, hogy megmutassam, hogy néz ki egy 3D nyomtató átépítése. Nagyon meg vagyok elégedve az új típussal, szebben nyomtat, mint valaha, pedig eddig se panaszkodhattam a minőségre.

A babakocsi és a hiányzó gomb

A Baby Jogger az egyik legjobb testvérbabakocsi a piacon. Sajnos itthon nincsen forgalmazója, ezért újonnan többnyire csak külföldről szerezhető be, itthon pedig még a használt példányokat is vadászni kell. A babakocsira két sportrész vagy egy sport és egy mózes tehető fel, sok-sok féle elrendezésben. Emellett nem sokkal nagyobb, mint egy átlagos babakocsi, jól mozgatható, és nagyon kompakt méretűre összecsukható, kis autóban is könnyen szállítható.

Baby Jogger City Select babakocsi lehetséges használati módjai

Baby Jogger City Select babakocsi lehetséges használati módjai

Az egyik sportrész lábtartóját nem lehetett mozgatni, mert az egyik oldalsó gomb, amit be kell nyomni az állításhoz, hiányzott. Fogtam egy papírt, ceruzát, tolómérőt, és elkezdtem méricskélni. A másik oldali gombot nem tudtam kivenni, mert valószínűleg bepattanó kötéssel rögzítették gyárilag, és nem akartam feszegetni. Ezért a gomb külső méreteiből, illetve a hiányzó gomb helyének belső kialakításából indultam ki, és terveztem meg az általam vélt belső kialakítású alkatrészt.

A gyártás

A megtervezett gomb 3D modelljét exportáltam a Fusion 360-ból, és megnyitottam az ingyenes PrusaSlicer alkalmazással. Ez egy nagyszerű szeletelő alkalmazás, nemcsak Prusa gyártmányú nyomtatókhoz, ami a 3D modellt vékony rétegekre bontja, és elkészíti a 3D nyomtató szerszámpályáját, hőmérsékleti beállításait leíró gépi kódot, amit a 3D nyomtató végre tud hajtani, és kinyomtatja a modellt.

A modellfájl szeletelése PrusaSlicer-rel

A modellfájl szeletelése PrusaSlicer-rel – csak két oldalra került alátámasztás

Azt szeretem ebben az alkalmazásban, hogy nagyon nagyfokú szabadságot ad a beállítási lehetőségek terén. Ebben az esetben például felesleges lett volna az egész üreges gombot alulról megtámasztani és emiatt egy csomó anyagot elpocsékolni, hiszen ebben a méretben át tudja hidalni („bridging”) a kupola alatti részt, és utána már tud arra az új „födémre” nyomtatni. Viszont az íves külső részek alá kellett támaszték, mivel itt a köríves külső miatt nem tudott volna egyenes szálakat húzni híd gyanánt. Ennek a nem nagy, de megoldható probléma megoldására két területet ki tudtam jelölni, hogy oda tehet támasztékot, máshol pedig mellőzheti. Így ahol szükséges volt támaszték, ahol nem, ott nem nyomtatott feleslegesen. (Így leírva és a 3D nyomtatásban még nem kellően jártasak számára ez lehet, hogy bonyolultan hangzott, de valójában egy nagyon egyszerű dolog; akit érdekel, szívesen kifejtem érthetőbben, akár személyesen is!)

A nyomtatónkat egy Raspberry Pi miniszámítógépre telepített OctoPrint-tel üzemeltetem, így nem kellett az eredményül kapott G-Code fájlt SD kártyára másolnom és onnan kinyomtatnom. Helyette csak elküldtem a szervernek a fájlt, ami indította is a nyomtatást. Az OctoPrint-nek természetesen nemcsak ez az előnye, hanem sok tucat más is, de erre most nem térnék ki. A nyomtatás hibátlanul sikerült, alig vett igénybe háromnegyed órát. A gombot PET-G anyagból készítettem, kellően erős és strapabíró anyag, ugyanakkor minimálisan rugalmas is, nem törik könnyen.

Befejeződött a nyomtatás

Befejeződött a nyomtatás

Így néz ki alulról a kész alkatrész

Így néz ki alulról a kész alkatrész

Az eredmény

Otthon izgatottan próbáltuk ki a gombot. Izgultam, hogy ha beppattintom a helyére, jó lesz-e, működni fog-e, és ha viszont nem, akkor ki tudom-e szedni, hiszen én is bepattanó kötést alkalmaztam.

A babakocsink új gombja!

A babakocsink új gombja!

Az új gomb bepattant a helyére, és hibátlanul működtette a reteszt, ismét tökéletesen használható a babakocsink. A modell letölthető a Thingiverse-ről.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

  1. Szálkai Boglárka on

    Megrendelésre, esetleg egy babakocsihoz szükséges alkatrészt nem tudna megtervezni/nyomtatni? Ehhez a márkához nem találok itthon szervizt 😅

    Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük