webshop menü
Airpods tisztítása, fülhallgató tisztítás #blog #szervizkaland #szösszenet #útmutató

Az Airpods szakszerű tisztítása

Előző cikkünkben az iPhone tisztításáról (kiemelten is a hangszóró tisztításáról) írtunk egy útmutatót. Mostani cikkünkben, mintegy folytatásként, (az Apple) fülhallgatók tisztántartása lesz célkeresztben. Szinte mindenkinek ott van napi szinten a fülében, a zsebében, esetleg a táska mélyén, viszont a tisztítását a legtöbben valahogy elfelejtik. Most elsősorban az Earpods-ok és Airpods-ok külső tisztítását nézzük meg, ezeknek is az otthoni kivitelezésében igyekszünk tanácsokkal szolgálni.

Fülhallgató tisztítás – a higiénia miatt is fontos!

A fülhallgató tisztítása elsősorban négy dolog miatt indokolt:

  • meghosszabbíthatjuk az eszköz élettartamát
  • kiküszöbölhetünk egy enyhe működésbeli zavart (a halk hangszóró esetét)
  • csökkentjük a fertőzésveszélyt
  • és szép, újszerű állapotban tartjuk a kiegészítőt.

„Nem hallom”

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy elindult otthonról, berakta a fülébe kedvenc zenéjét és a fülhallgató egyik oldala jóval halkabb volt a másiknál. Nyilvánvalóan eltömődött, nem pedig tönkrement.

Az Earpods és az Airpods is – kialakításukból adódóan – elég könnyen eltömődik. Ilyenkor persze megijed az ember, hogy mi lesz „szeretett” fülhallgatójával. Egy pár perces tisztítással ezen hamar túl is lehetünk. Így a zenét is tovább élvezhetjük és nem kell eldobnunk, újra cserélnünk az „audio-élményekért felelős telefon kiegészítőnket”.

A vírusok telephelye felszámolva!

Mondani sem kell, hogy a járvány idején kiemelt fontosságú mindennapos használati tárgyaink fertőtlenítése, és ez alól a fülhallgatóink sem kivételek. Ha másért nem, ezért is érdemes lehet megejteni a pár perces folyamatot bizonyos időközönként.

Maga a tisztítási folyamat

Az iPhone tisztításához hasonlóan, itt is szükségünk lesz az alábbiakra:

  • fogkefe
  • izopropil-alkohol / alkoholos ablaktisztító,
  • egy kiszuperált rongy
  • fogpiszkáló (ez utóbbiból teljesen mindegy, hogy a fa vagy a műanyag verziót választjuk).

1. Elsőként a fogpiszkálóval kell kikaparni a fülhallgató rácsaiból a beleragadt szennyeződéseket. Itt még semmilyen folyadékot nem kell használni. Nagyon fontos, hogy csak a felszínt kaparjuk, nem pedig átszúrjuk a kis lyukakat.

2. Ezt követően fújjunk a fogkefére egy kis ablaktisztítót (fontos, hogy alkoholos legyen, hogy elpárologjon a maradék). Ha túl sokat fújtunk, akkor az ujjunkkal nyugodtan kicsit dörzsöljük meg a fogkefe sörtéit. Ezután a fülhallgató rácsait dörzsöljük át a nedves fogkefével. Ha jó munkát végeztünk, akkor már nagyjából átlátunk a kis rácson. Ezután egy ronggyal is nyugodtan töröljük át.

Fontos tanács: az alkoholos szert soha ne közvetlenül a tisztítandó felületre fújjuk, vagy öntsük, hanem mindig a tisztítóeszközre juttassuk először. Így elkerülhetjük, hogy a nem kívántnál hirtelen többet folyatunk a fülhallgatóra és esetleg a hangszóró belsejébe is bejut a folyadék, működési hibákat eredményezve.

Airpods töltőtok tisztítása

Airpods esetében a töltőtoknak is érdemes egy kis figyelmet szentelni. Töröljük át alkoholos kendővel, illetve egy fogkefét is bevethetünk, ha makacsabb foltokat is észlelünk. Az alkoholos tisztítás után még egy tiszta ronggyal is áttörölhetjük a tokot. Ha igényesek vagyunk, olyan fehér lesz mint újkorában.

Ügyeljünk arra, hogy az Airpods tokja sem vízálló, ne kerüljön nedvesség a belsejébe!

A fülhallgatókábel tisztítása

Az Earpods – de akár más vezetékes fülhallgatók, fejhallgatók – esetében bizony a kábel is összekoszolódik idővel. Egy Earpods-nál mindez elég feltűnő, a fehér színből adódóan, ám egy sötét fülhallgatókábel esetében akár évekig is hordhatjuk a „bacitelepeket”, mert egyszerűen nincs szembetűnő különbség. Ilyenkor elsősorban a higiénia miatt fontos a tisztítás, különösen a járvány idejében. A kábelek tisztítása meglehetősen egyszerű: fújjunk egy kis ablaktisztítót egy rongyra és húzzuk végig a kábelen. Ha jól dolgoztunk, akkor szinte új fényében fog csillogni mind a fülhallgató, mind a „zsinórja”.

Fontos a rendszeresség

A fülhallgató tisztítását érdemes rendszeresen (havonta vagy akár hetente is) elvégezni, így e kiegészítőnk is sokkal hosszabb ideig fog szolgálni minket (mellyel sokat spórolhatunk), illetve a környezetvédelem ügyének is teszünk egy halvány gesztust.

Jómagam a 2017-ben vásárolt iPhone készülékem mellé kapott fülest használom és hála a tisztításnak meg egy kis odafigyelésnek tökéletesen működik mind a mai napig. :)

Sajnos a tisztítás olyan problémák esetén nem megoldás, amikor egyáltalán nem szól a fülhallgatónk egyik vagy másik oldala. Ott valószínűleg már tényleg csak az eszköz cseréje fog segíteni.


Akinek bármi további kérdése van a fülhallgató tisztítás folyamatáról, annak érdemes végigszaladni az Apple oldalán olvasható útmutatón is.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük