iPhone-ok szakszerű tisztítása #blog #iphone #szervizkaland #útmutató

Az iPhone szakszerű tisztítása, kívül-belül

Az okostelefonok ma az egyik legsokoldalúbban használt mindennapi eszközeink. Folyamatosan magunknál hordjuk őket és a legkülönfélébb helyzetekben kell szolgálatot teljesíteniük. Egy telefon átlagos használat mellett is sok felülettel érintkezik, könnyen bekoszolódik, nemhogy piszkos környezetben. Éppen ezért érdemes időnként alapos tisztítás alá vetni – és nemcsak esztétikai, hanem higiénai okokból kifolyólag is! Cikkünk nem meglepő módon az iPhone-ok külső-belső tisztításáról fog szólni, ennek is az otthoni kivitelezésében igyekszünk tanácsokat adni. Sok esetben ugyanis nincs szükség szervizkörülményekre az iPhone tisztítás szakszerű kivitelezéséhez.

Kosz, zsírfoltok, eltömődés

A hétköznapi használat talán legészrevehetőbb nyoma, hogy a képernyőnk koszos, enyhén zsíros lesz. Ez részben a kezünknek, részben az arcunknak köszönhető. De nemcsak a „koszos kijelző” tünete lehet szembetűnő, két érdekes hibajelenséget érdemes megemlíteni:

  • nőknél például előfordul olykor, hogy a sminkük egy része belemegy a telefon előlapi hangszórójába, mely így lassan eltömődik és a telefonpartner nehezen lesz hallható.
  • azoknál a készülékeknél, amik még TouchID-t használnak, előfordulhat, hogy a Home gomb (emögött helyezkedik el az ujjlenyomat-olvasó) szintén összekoszolódik, ezt követően pedig a telefon nem mindig ismeri fel tulajdonosának ujjlenyomatát.

A jó hír, hogy ezeket mind megelőzhetjük vagy akár orvosolhatjuk az iPhone tisztításával. (Az első esetben néha a belső hangszóró tisztítás is elkerülhetetlen a tökéletes eredményhez.)

A tisztítás

Amire az iPhone tisztításához szükséged lesz:

  • törlőkendő
  • izopropil alkohol, alkoholos lencse / kijelző tisztító
  • fogkefe
  • fogpiszkáló / fültisztító
iPhone tisztítás kompresszorral

iPhone tisztítása kompresszorral

Előlap, kamera, Home gomb, hangszóró

Kezdjük a takarítást a teljes előlappal! Csöppentsünk egy kevés alkoholt / tisztító folyadékot a törlőkendőre, majd alaposan töröljük át vele a telefont – kiemelten a kamerát, a kijelzőt és Home gombot.

Ezután a fogkefére is tegyünk egy keveset a folyadékból. Tartsuk a fogkefét úgy, hogy az alsó része a Home gomb felé nézzen. Enyhén döntsük el oldalra, hogy a sörték elérjék a hangszórót, majd óvatosan dörzsöljük át vele!

iPhone tisztítása kívülről, fogkefével

Hangerő-, és bekapcsológomb

Egy pillanat erejéig térjünk át a készülék oldalaira és aljára. Oldalt a hangerő, illetve a lezáró / bekapcsoló gombokat találjuk, ezek nagyon jól illeszkednek a telefon tokjába, így ezekkel valószínűleg nem kell majd sokat törődnünk. Természetesen ha a telefonunk itt is koszos, egy kevés alkohollal és egy kendővel töröljük át ezeket a részeket is!

Töltőcsatlakozó

A telefon alján találjuk a töltő csatlakozóját (illetve iPhone 7-esnél régebbi készülékeknél a fülhallgató csatlakozóját is). Ez a csatlakozó könnyen össze tudja szedni a zsebekben összegyűlő apró szöszöket, mely akár odáig is fajulhat, hogy a készülék már egyáltalán nem, vagy csak szünetekkel tölt.

Rosszabb esetben már a töltőkábelt sem tudjuk csatlakoztatni teljesen. Ezt a bemenetet semmiképp ne próbáljuk folyadékkal tisztítani! Egyrészt sértheti az eszközt, másrészt nem fog eredményre vezetni. Itt inkább egy fogpiszkáló, vagy egy megcsonkított fültisztító segíthet. Ezekkel esetleg ki tudjuk piszkálni a bemenetbe jutott szöszöket.

Extra: néha előfordul, hogy a fülhallgatónk a nyílás Jack aljzat összekoszolódása miatt nem szól rendesen, így ilyen esetben – a fogkefés tisztítási módszert alkalmazva – orvosolható a probléma.

Kezünkben a tisztítandó telefon

Tisztításra vár a töltőcsatlakozó is

A hangszóró tisztítása

Szintén itt helyezkedik el a telefonunk hangszórója, illetve mikrofonkimenete. Ezeket a már korábban alkalmazott fogkefés módszerrel érdemes átdörzsölni, jóllehet errefelé is ritkábbak a szennyeződések.

Természetesen még szebb eredményt kapunk akkor, ha a kompresszort is bevetjük a tisztításba. S a nagy levegőnyomással fontos, hogy ne csak kívülről befelé, hanem (a készülék szétszedése után) belülről kifelé is fújjunk.

Egy érdekesség: a fenti galériában látható „szakállas hangszóró” jelenség valójában nem más mint egy nap mint nap esztergályos műhelyben dolgozó Ügyfelünk készülékén lerakódott vaspor kupac. Nem csoda, hogy Ügyfelünk a telefonhívások közben szinte már semmit nem hallott a másik fél beszédéből. Ezt a fajta szennyeződést mechanikusan és óvatosan egy nagyon gyenge mágnes közreműködésével tudtuk eltávolítani.

Hátlap

Már csak telefonunk hátlapja maradt, amin számunkra most a legfontosabb a kamera lencséje.

Az iPhone kameralencséje is könnyen összekoszolódik, ami miatt sajnos a fotók minőségén is meglátszódik.

Az „alkoholos kendő módszerével” mind a kameralencse, mind a hátlap tekintetében gyors és látványos eredményeket érhetünk el.

Majdnem kész vagyunk…

Ha mindezt megcsináltuk, kész is vagyunk, legalábbis a külsővel. Ha jó munkát végeztünk, a telefonunk úgy ragyog mint újkorában.

Telefonunk belsejét azonban még nem tisztítottuk át. Pedig a hosszú használat alatt, a telefonunk tárhelye egy részben fölösleges file-okat tárol.

Belső „rendrakás”

A kétféle tárhely

Egy iPhone-nak kétfajta tárhelye van:

  • az egyik amiben személyes dolgainkat, alkalmazásainkat, videóinkat képeinket tárolja.
  • a másik, amely a működéshez szükség tárhely, ez az éppen leadott parancsokat tárolja.

Szerencsére mindkét tárhely megtiszítható. Haladjunk szépen sorban!

Nem használt alkalmazások

Amilyen egyszerű, olyan hatásos: töröljük le a nem használt alkamazásainkat! Különösen fontos lépés ez, mivel sokszor nemcsak maga az alkalmazás, hanem annak adatai is rengeteg helyet elfoglalnak az iPhone tárhelyéből.

Videók, képek szortírozása

Nézzük át videóinkat, és kapásból törölhetjük azokat:

  • amikből van egy másik, jobban sikerült verzió
  • ami gyengén sikerült
  • amire már biztosan nem lesz szükségünk

Képeinket is érdemes rendszerezni például a „Gemini photos” nevű alkalmazás segítségével. Ez az app megkeresi az elmosódottra sikeredett, illetve duplikált képeinket, meggyorsítva ezzel a szortírozás folyamatát.

Cache

Tisztítsuk ki az általunk használt böngésző (nagy valószínűséggel Safari) gyorsítótárát, webhelyadatait! Safari esetében: Beállítások -> Safari -> majd alul mindkét tisztítási opcióra rámehetünk.

A Beállítások -> Általános -> Tárhely menüpontban keressük meg azokat az alkalmazásokat, amelyeket nem használunk gyakran és nezzük meg, hogy mennyi helyet foglalnak. Ha valamelyik kb. 500mb-nál nagyobb azt töröljük le, majd telepítsük újra az áruházbóbl, ezzel megtisztítva azt helyet, amit fölöslegesen foglalt el.

További tárhelyfelszabadító lehetőségek és az Egyéb mappa

Ezek a legalapvetőbb belső tisztítási teendők voltak, de célszerű végiggondolni még néhány tárhelyfelszabadító megoldást: a szükségtelen jegyzetek, kontaktok, illetve a rég nem hallgatott zenék törlését is.

Illetve érdemes még figyelmet szentelni az „Egyéb kategóriának” is, erről ebben a cikkben olvashatsz hasznos tippeket.

A „működési tárhely” megtisztítása

Végül, érdemes hetente egyszer-kétszer újraindítani az iPhone-unkat – ezzel tisztítjuk meg ugyanis azt a tárhelyet, amely a telefon működéséhez szükséges. Ha ezekkel mind megvagyunk azt fogjuk érzékelni, hogy a telefonunk máris gyorsabban reagál.

Jó takarítást kívánunk mindenkinek!

az iPhone szerviz divízió

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük