webshop menü
2015, sima 12" MacBook – a rejtett hibák... #szervizkaland #alaplapjavítás #mac #adatmentés

Hová tűnt a „sima” MacBook?

Sokan, ha MacBook-ról beszélünk, csak egy MacBook Air vagy egy MacBook Pro képét látják a szemük előtt. Pedig érdemes tudni, hogy van (pontosabban volt) egy „sima” MacBook modell is az Apple laptopkínálatában. Mai cikkünkben ezt a típust járjuk körbe, megnézzük közelebbről is a gép sajátosságait és a cikk végére érve kiderül majd az is, miért vezette ki a piacról ezt a gépét az Apple.

A cég – ahogy ez rá jellemző – 2015-ben is újítani akart a kínálatán. Egy régi, jól bevált típust, a 11” MacBook Air-t szerették volna „új ruhába öltöztetni”…

Aki követi az Apple körüli eseményeket, az már láthatott több ilyen széria átalakulást, cserét, „áthangolást”. 2012 – 2013-ban is lezajlott egy hasonló, amikor is a jól bevált MacBook Pro-kat szerették volna felturbózni, és egy modernebb külsővel felruházni. Itt egy nagyobb technológiai váltást figyelhettünk meg, ekkor léptünk át a MacBook Pro Retina-k korába. (Amit azóta persze megint teljesen megváltoztattak, de erre majd visszatérünk egy másik cikkben.)

12 colos "sima" MacBook

Tényleg új típus vagy csak az elnevezés változott? Bemutatkozik a 12″-os, „sima” MacBook.

Több mint valószínű, hogy a MacBook Air sorozatot szerették volna folytatni, ugyanis a MacBook Air család lényegében 2011 óta semmit nem változott. Alaplapi szinten is csak kisebb eltérések jelentek meg, pl. átálltak a Magsafe 2-re és pár logikai áramkört alakítottak át. De az összfelépítés nem sokat változott. Mégis, a gép neve egyszerűen MacBook lett.

A MacBook magában tartalmazhatta volna mind azt, ami az Air szériából még hiányzott ahhoz, hogy modernebb legyen. Kicsi, USB-C, Könnyű, Vékony, „pillangó-mechanika” (billentyűzet-technológia), Force Touch-os Trackpad és hosszú évek után Retina kijelző.

És aztán? Bejöttek az előzetes várakozások?

Az eredmény nem fekete-fehér. Haladjunk sorban!

Kisebb és vékonyabb lett?

Igen, viszont laptopoknál ez nem mindig teremt jó technikai feltételeket. A méretek erősen lekorlátozzák a mozgásteret a készülék belsejében, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mit és hova szerelnek benne. Lássuk, milyen kompromisszumokat vállaltak az Apple tervezői:

  • a készülék alaplapja apró lett, körülbelül akkora, mint egy iPad alaplapja!
  • passzív hűtést választottak, hely és energiagazdálkodás miatt, ami komoly problémákat szült (később erről még bővebben).
  • kis akkumulátor-kapacitás, ez még annyira nem nagy baj, mert nincs benne annyi fogyasztó, de valóban rövidebb az üzemideje, mint a régi MacBook Air-eknek.
  • nagyon tud törni, a kijelző extrán figyelemigényes, ha nem akarunk súlyos költségeket varrni a saját nyakunkba…

USB-C

Ez még nem is lenne nagy probléma, sőt. Itt a fő gond inkább az, hogy csak egyetlen egy USB-C port került a gépbe, ami az egyetlen pontja a készüléknek, ahol tölteni is lehet. Ez az egy port képtelen meghajtani a külső HDD-ket (energiatakarékosság jegyében) ezért egy átalakító kell hozzá, amit egyszerre töltenünk kell és rá csatlakoztathatjuk a külső adathordozónkat. Hibás készülék esetén ez egy rémálom tud lenni.

Pillangó-mechanika

Az újabb MacBook Pro szériánál már megismert billentyűzet-mechanika került ebbe a készülékbe is, aminek vannak előnyei és hátrányai is.

Előnyök

  • Nagyon jól bírja az ázást. Ritkán találkozunk olyan 12 colos MacBook-kal, ahol billentyűzetfóliát kell cserélnünk.
  • Kényelmes, halk gépelés.
  • Sötétben, kellemes háttér- és billentyűzetgomb-világítás.

Hátrányok

  • Duplázó írás, „nem érzékelés” (a bejutó por miatt) – erre ingyenes szervizelési programot is kiadott az Apple.
  • A billentyűzetsapka helytelen leszedése olykor akkora sérülést tud okozni, hogy az egész fóliát cserélni kell.

Force Touch Trackpad

Itt sok újat nem tudunk leírni. A jól bevált trackpad-megoldás, ami a Retinákon is már megtalálható volt. Egyetlen hátránya van, ez a 12 colos készülék leginkább itt tud beázni és ekkor javarészt el is búcsúzhatunk ettől a trackpadtől, mert nagy százalékban, csak a csere fog segíteni.

Retina kijelző

Valóban nagyon szép képminőséget biztosít, mivel ekkora kijelzőhöz képest, nagyon nagy felbontással dolgozik. Viszont az ismert probléma a MacBook-ot is sújtja. Ez pedig a Staingate réteg indokolatlan kopása.

Mi mehetett rossz irányba?

Ugyan az eladásokban, kezdetben nagyon jól szerepelt, 2016-ban annyira kedvelt készülék volt, hogy nagyot dobott az eladási statisztikákon, mégis a készüléket csöndben kivezették 2017 végével. Jelenleg nincsen utódja és kaptunk helyette egy tényleges MacBook Air-t.

A megoldás a technikai háttérben rejlik, amit a felhasználók és a még boldog tulajdonosok egyre nagyobb számban, szépen lassan érzékelni fognak. :(

Az ördög a részletekben lakik

A felhasználói közösség nem is értheti, hogy ezek után miért tűnt el szép lassan a piacról ez a konstrukció. Hogy pontosabban megértsük, kicsit bele kell mennünk a technikai részletekbe.

A 12″-os sima MacBook rendelkezik pár alapvető hibával, melyek alapvetően méretei és energiatakarékossága miatt jöttek elő. És ezek a hibák sajnos az összes sima MacBook évjáratra igazak 2015-től 2017-ig.

Kicsi MacBook, kicsi alaplap

Mivel az alaplap (ahogy azt korábban említettük) annyira pici lett, a végtelenségig kellett zsúfolniuk. A modern alaplapok mind rétegelt nyákokra készülnek és SMD alkatrészeket használnak. A rétegek között vezetők vannak elhelyezve, amik behálózzák az alaplap egészét. Ezek kötik össze az egyes alkatrészeket, melyek aztán elvégzik a rájuk szabott feladatokat.

Amikor áram halad ezeken a vezetőkön, ezek felmelegednek – és még ha csak picit is – de tágulnak. Amikor pedig lehűlnek, összébb mennek. Ez egyszerű fizika. Ezeken az alaplapokon a világszabványnak megfelelően már ROHS forrasztást használnak, ami igazából egy dolgot nem szeret, de azt nagyon nem: a hőtágulást.

ROHS forrasztás: olyan forrasztás, melyben környezetvédelmi okokból nincs ólom, emiatt viszont kevésbé képlékeny, rideg, el tud repedni.

Tehát:

  1. Van egy lapunk, ami passzív hűtéssel rendelkezik. (Viccesen erre szoktunk mondani, hogy passzív hűtéssel SEM rendelkezik.)
  2. Az alaplap az alkatrészek melegedése miatt egyfolytában használattól függően tágul és összébb megy, ez pedig az ROHS forrasztás repedését okozza, melynek következtében a felforrasztott SMD alkatrész nem fog érintkezni az általa kijelölt áramkörrel. Ez különböző alaplapi hibákat fog okozni. (Előző cikkemben olvashattok az áram útválasztásáról.)

Ez a jelenség több régebbi típusnál előfordult, mint: 2009 13” Pro, 2011 15” Pro, 2011 17” Pro, 2011 13” Air, 2011 Imacek, 2012 Air, 2012-13 15” Pro, 2014-15 13” Pro, 2015 13” Air. És bármelyik Refurbished lapnál ez hatványozottan felléphet!

A konkrét hibajelenségek

  • A MacBook véletlenszerűen kikapcsol használat közben.
  • A Macbook nem képes bekapcsolni. (A különböző iMac, Mac, MacBook modellek típushibáiról szóló cikkünkben is ezt emeltük ki a sima MacBook egyik fő hibajelenségeként.)
  • Az akkumulátor nem tölt. (ez lehet akkuhiba is)
  • Az USB-C töltő, csak az egyik irányban tölt.
  • A MacBook nem látja az SSD-t, kérdőjeles mappát mutat.

És mindjárt megértjük, hogy miért is nem folytatták ezt a szériát:

A rossz hír az, hogy az előbb felsoroltak közül 3 hibajelenséget a processzor meghibásodása is okozhat, ami tartósan, vagy egyáltalán nem javítható.

Ahol megállapítjuk a processzor meghibásodását, mindig elmondjuk Ügyfeleinknek, hogy a készülékről csak az adatmentés elvégzését ajánljuk, és még ha működni is fog a készülék, ne számítsanak tartós problémamentes működésre, mert a konstrukció magában hordozza a hibát. Mi ebben az esetben mindig az adatmentésért számítunk fel díjat, a gép további működését nem tudjuk garantálni.

Viszont ne csüggedjetek el, mert van olyan szerencsés eset is, amikor a processzort nem érinti az alaplapi hiba, ebben az esetben a készülék 100%-ban javítható és a gyári állapotra hozható az alaplapja, mely javításra garanciát is tudunk vállalni.

Mit tudunk javasolni ezek után, ha 12″-os MacBook-od van (2015-2017)?

Azt semmiképp, hogy pánikszerűen mindenki szabaduljon meg a 12” MacBook készülékétől, hisz nagyon sok van belőlük. És az is lehet, hogy sok közülük nem is fogja produkálni ezeket a hibákat.

Az egyetlen tanácsunk, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni – és ami igazából minden készüléknél fontos – hogy mindig készítsünk biztonsági mentéseket! Mert sosem lehet tudni.

Ruházzunk be egy külső adathordozóra, amit néha-néha elővehetünk a fiókunkból és mentéseket készíthetünk rá. Azoknak pedig, akik ezt is egyfolytában magukkal hordják, 2 adattároló jelenti az igazi biztonságot, hiszen, ide-oda hurcolászva az eszközt, bármikor megsérülhet. Akkor lehetünk nyugodtak, ha van egy adattárolónk, ami a fiókunk mélyén pihen és őrzi biztonsági mentéseinket. Illetve fontos megemlíteni, hogy nemcsak a fiókunk mélyén lehet biztonsági mentésünk. Ne feledkezzünk meg a felhőről (cloud backup), valamint a NAS mentés lehetőségéről sem (NAS = hálózati adattároló, Network Attached Storage).

Ha viszont beütött a baj – „Elvesztek az adataim, mi lesz most??! :O” – fontos, hogy olyan helyre vigyük a készüléket, ahol tudják is, hogy mit csinálnak vele.

Két fontos cikkünk adatmentéssel kapcsolatban

Módszerek a Mac helyreállítására és a hibás merevlemez adatmentésére

Adatmentés + Time Machine használata lépésről lépésre

Folytatás következik

A cikk folytatása a haladóknak szól (a „Mac-szállottaknak”), nekik tartogat egy kis csemegét. :) A téma pedig nem más mint a processzorhiba – szintén még a sima MacBook vonatkozásában.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük