Az akkumulátorokról, szakszerűen – érdekességek, amiket az akksikról tudni érdemes, lítium polimer akkumulátor #akkumulátor #blog #mac #szervizkaland #útmutató #vélemény

Mi fán terem a Lítium-polimer akkumulátor? + fontos 🔋tippek!

Sokan kérdeztétek…

Ez most nem a megszokott „influenszer-szöveg”, szervizesként tényleg nagyon sokszor kapjuk meg a kérdést, hogy miképp lehet elérni, hogy hosszú életű legyen egy akku. Rengeteg tévhit és félrebeszélés kering az interneten, olykor már-már veszélyesnek számító tanácsok is napvilágot látnak. Itt az ideje tiszta lítiumot önteni a pohárba!

Miért érdemes hinni a következő soroknak?

Jó pár évet töltöttem el olyan helyen, ahol speciális akkumulátor-telepeket terveztünk és fejlesztettünk, így „kisebb” rálátásom is lett arra, hogy mi az ami igaz, és mi az, ami marketing. Meglepődnétek, de sokszor villamosmérnökök sincsenek tisztában ezekkel.

Rengeteg akkumulátor típust használunk jelenleg is, viszont mi most egy fő csapásirányt fogunk követni. Ha mindenre kitérnénk, több száz oldal sem lenne elég… Nézzük tehát a a Lítium-polimer akkukat!

A Lítium-polimer akkumulátorok

A Lítium-akkumulátorok világában is többféle elnevezéssel (típussal) találkozhatunk, és sok a keveredés, pontatlanság is sajnos (még hivatalos termékoldalak specifikációjában is!). A Lítiumion-akkumulátorokat gyakran a Li-akkumulátorok szinonimájakét emlegetik, ráadásul sokszor nem is Li-ion, hanem Lítium-polimer akksik vannak a készülékekben. És ezek legalább olyan elterjedtek is mint előbb említett társaik. De persze vannak Li-polimer akkuk, amik Li-ionos akksik is egyben. Szóval sokféle halmazt takar a Lítium akkuk világa, de ezt csak a „polkorrektség” kedvéért írtuk le. Ami a gyakorlat szempontjából is lényeges, hogy a számítástechnikában is ezekkel az akkukkal találkozunk, például a MacBook-ok és iPhone-ok esetében is. Sőt, talán általánosságban is igaz, hogy ez a típus a legelterjedtebb az elektronikai eszközeinkben. Ez annak köszönhető, hogy:

  • viszonylag magas energiasűrűséggel rendelkezik
  • jobbára stabil feszültségen tud működni
  • jobban formálható a gyártás során, kisebb helyen is elfér
  • viszonylag elérhető áron gyártható (amíg van lítium a bolygón, mely persze fogyóban van…)

Viszont van néhány hátránya is:

  • érzékeny a hőmérsékletre
  • nem szereti a folyamatos töltést
  • nem szeret lemerülve maradni
  • tűzveszélyes (hibás töltés, vagy sérülés esetén!)
  • egy cellán belüli sérülés miatt gázképződésre hajlamos, ami miatt fel tud duzzadni.

Hogy megértsük a folyamatok miértjét, vegyük át először roppant egyszerűen, hogyan működik egy akkumulátor. Egy cella felépítése úgy néz ki, hogy 4 részre osztható.

Van benne két anyag, ami kölcsönhatásba akar lépni egymással.

Van egy szeparátor, ami ezt a folyamatot lassítja (mert máskülönben robbanna, égne és minden gonoszság, amit el tudsz képzelni).

És van egy burok, amiben ezek helyet foglalnak (Ezt néha kihagyják és csupán csak a szeparátor anyagából alakítanak ki burkot).

Lítium-ion vs. líitum polimer akkuk

Egy kis áttekintés, hogy képben legyünk a két akkumulátor típus különbségeivel.

TulajdonságLítium-ion akkukLítium-polimer akkuk
Töltési időLassabbGyorsabb
EnergiatárolásMagasAlacsonyabb mint a Li-ion akkuké
ÖregedésPicit gyorsabban veszít a kapacitásábólPicit lassaban veszít a kapacitásából
Tárolási veszteség5-15%15-25%
BiztonságTúltöltés esetén túlmelegszik, robbanásveszély!Biztonságosabb, de a gyulladásveszély, robbanásveszély szintén fennáll
KöltségKedvezőbbPicit drágább (a Li-ion akksik árának harmadával)
SúlyNehezebbKönnyebb
FormálhatóságRosszabbJobb, kisebb helyekre is befér

Fontos feszültségértékek

Az akkumulátoroknak van pár alap paramétere, ezek közül a két legfontosabb a feszültség és a kapacitás. (Utóbbiról esetleg majd egy későbbi cikkben értekezek.)

A Lítium-polimer akkuk 3V feszültség felett és 4.2V alatt működnek. Ez két nagyon fontos adat.

Ha ez alá merül, akkor az akku „sérül”, veszít a kapacitásából és jobbára ilyenkorra, minden védőelektronika letiltja a további használatát.

Pont ezért sem szabad lemerült állapotban tárolni a készülékeinket, mert nagyon gyorsan akkumulátorcserére fognak szorulni!

Ha 4.2V fölé töltjük, azt veszélyeztetjük, hogy megsérül a szeparátor réteg, és füst-láng lesz a jutalmunk. Ezt gyári körülmények között nehéz elérni, de ha pl. egy beázott készüléket töltünk, teljesen reális, hogy ez megtörténhet.

SOHA NE TÖLTS NEDVESSÉGET ÉRT ELEKTRONIKAI KÉSZÜLÉKET, SOHA!

Szerencsére ezekről általában a készülékeink önállóan gondoskodnak, hiszen ezért van rajtuk a védőelektronika.

De akkor hol romolhat el a dolog, ha mindent tudnak maguktól? A válasz egyszerű: ezek a gépek csak annyit tudnak, mint amit megalkotójuk beletervez és sajnos ma már nem 20 évre terveznek.

Miért megy tönkre?

Miért megy tönkre? A fent említettek mellett, a válasz egyszerű: rosszul használjuk.

Az akkumulátorok működése egy kémiai folyamat, ciklikusnak tekinthetjük.

  • töltési fázis
  • merülési fázis

Ha megtörténik egy lemerülés, egy adott százalékig és utána feltöltjük, ezt egy ciklusnak nevezzük. Minél többször van feltöltve és lemerítve egy akku, annál gyengébb lesz a következő ciklusra a teljesítménye. A romlás mértéke persze nem rohamos léptékű, apránként következik be a teljesítménycsökkenés.

De miért? Azért, mert nincs olyan kémiai folyamat, ami 100%-osan visszafordítható. Ez a természet rendje. (Ha valaki rájön, Nobel díj jár érte és akkora vagyon, hogy az ükükükükük unokái is vígan fognak élni belőle.)

Hogyan használjam helyesen?

Az említett ciklusoknál mindig elkönyvelhetünk egy kis romlást a következő ciklusra. Ezen úgy tudunk segíteni, hogyha minél hosszabb ciklusokkal halmozzuk el az akkumulátorunkat. Hogyan? Egyszerű.

A készüléket próbáljuk meg mindig a lehető legalacsonyabb szintre meríteni, amikor pedig töltjük, akkor ne szedjük le a töltőről addig, amíg el nem éri ismét a 100%-os töltöttségi szintet.

Ugye milyen egyszerű? Persze a gyakorlatban nem mindig tudunk odafigyelni erre, de ez lenne az ideális állapot. Ha így teszünk, akkor kemény hónapokkal, évekkel is megnyújthatjuk a Lítium akkumulátoraink élettartamát.

További hasznos tippek a Lítium-akkumulátorok élettartam-növeléséhez

🔋 Ne kapcsoljuk be azonnal a gépünket, ha az át van fagyva, vagy fel van hevülve!

Mivel minden kémiai folyamatban a hőnek nagy beleszólása van, ez alól akkumulátorunk sem kivétel.

🔋 Ne hagyjuk folyamatosan töltőn!

Tudjuk, irodai, vagy megterhelő munka esetén mindenkinek az az első lépése, hogy megkeresi a töltőt és gyorsan csatlakoztatja is. Sajnos a piacon lévő készülékek közül nagyon kevés van úgy megtervezve, hogy ha az akkumulátor fel van töltve és csatlakoztatva van táphoz a gép, akkor kizárólag csak a tápegységet használja. Ez alól a macbook sem kivétel!

Az akkuk minden pillanatban folyamatosan használva vannak, így egy folyamatos töltést és merítést kap. A problémát már a ciklusoknál kitárgyaltuk, így egyszerű a képlet.

🔋 Ne tároljuk lemerülve soha!

Ezt a részét is már fentebb kifejtettük. Sok galibát tud okozni egy óvatlan fiókbahelyezés.

🔋 Próbáljuk kikapcsolni a felesleges alkalmazásokat és eszközöket!

Ezek az alkalmazások fölöslegesen merítik a készülékünket, így hamarabb kell töltenünk. Pl. este, mikor alszol, kapcsold ki a wifit, mobilnetet, bluetooth-t, vagy akár repülő üzemmódba is rakhatod a telefonodat.

Azt hinnénk, hogy készülékünk ezt kikapcsolja magától, ami félig-meddig igaz is. Viszont időközönként szinkronizálni próbál, ezért elkezd keresgélni, tudtunk nélkül, hogy találjon különböző hálózatokat.

🔋 Ne hagyjuk MacBook-unkat alvó állapotban!

A mostani készülékekben már majdnem mindegyikében SSD-van, ami egy bekapcsolás esetén azt jelenti, hogy az osx már 15 másodpercen belül használható. Az alvó üzemmód viszont folyamatosan háttérfolyamatokat futtat, működik a processzor, ami sok energiát fogyaszt.

🔋 A neki szánt töltővel töltsd!

Ez abban az esetben igaz, ha a gyártó is gondolt az állagmegóvásra. Sajnos mostanában mindenki a gyorstöltőket szereti használni, de ezeknek a többsége sajnos nincs jó hatással az akkukra. A lítium akkumulátorok az 1A feletti és 2A alatti töltőáramot szeretik igazán.

Persze nem lehet mindegyik pontot betartani sokszor, de ha már kicsit oda tudunk rájuk figyelni, sokkal hosszabb ideig lesz velünk az akkumulátorunk.

Miért rosszabb az újonnan beszerelt akkumulátor?! Az eredeti 3-4-5-6-7-8-100 évig bírta!

Ez a kérdés valójában eléggé összetett. Sokszor azt hiszik, hogy azért rosszabb egy akkumulátor, mert pl 2015-ben gyártották és most 2021-van. Persze előfordul, hogy belebotlunk egy rossz akkumulátorba, viszont ezeknek a „polc állósága” kb 8 év. Ezt azt jelenti, hogy a gyártás után, ha nincsen megindítva egy ciklus az akkumulátorban, 8 évig problémáktól mentesen tárolható lenne, úgy hogy az gyári kapacitásából nem veszít.

Akkor mégis mi a különbség?

Maga a készülék! Amikor pl. egy 2012-es készülék megjelent, még teljesen más OS volt rá elérhető, + lehet azóta bővítve is lett. Nagyobb memória, más merevlemez, új SSD, vagy merevlemez és SSD kombinálva. Ez mind-mind extra fogyasztóként működik a gépünkben.

Mi a helyzet azoknál a készülékeknél, amiben csak SSD van és tényleg nem volt hardver változás?
Itt bizony az OS lehet a hunyó. Az újabb és újabb operációs rendszerek, sokkal több programmal, szolgáltatással vannak felvértezve. Ezek többnyire egyszerre futnak ezzel megnövelve a processzor igényt, ami többlet energiaigényt is jelent. Pontos méréseink erről sajnos még nincsenek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél újabb a rendszer, annál gyorsabban is fog merülni a készülék.

Az elektronikai alkatrészek öregednek! Több olyan alkatrész is található egy alaplapon, ami idővel öregszik. Ezeknek is lehet olyan mellékhatása, hogy megnövekszik a készülék fogyasztása. Extrém esetekben ez az alkatrész fáradás tudja okozni az alaplapi hibákat is.

Dióhéjban, leegyszerűsítve most ezekkel a tanácsokkal tudtunk nektek szolgálni. Ha esetleg komolyabban érdekelne titeket a téma, jelezzétek ezt felénk (pl. itt lent, kommentben!) és akkor lehet, fogjuk folytatni ezt a sorozatot, kicsit mélyebben is!

APPSolute, Mac szerviz részleg

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

10 hozzászólás

  1. Egeresi László on

    Üdvözlöm önöket !
    Nagyon érdekes és tanulságos volt ez a cikk!!
    Egy problémám van,amit gyorsan le szeretnék írni önöknek.
    Vettem egy ulefone armor 11 T telefont. 5200 as lítium polimer akkumulátor van benne. Nagyon drága volt és szeretnék minél jobban vigyázni a készülékre. Ezért is találtam meg ezt a cikket. Külföldi oldalakon, Magyar oldalakon 1 napon át vadásztam az infókat hogyan tudnék minnel jobb gazdája lenni a készüléknek.( Akkumulátor, töltési szempontból. ) De mindenhol mást mondtak,és amit önök írtak sehol nem írtak még hasonlót sem.. (pedig az önök cikkével szimpatizálok!)
    Miért van hogy sehol nem találtam egy hasonló tartalmú tanulmányt magyarul vagy angolul? Esetleg csak én nem kerestem jó helyen..?
    Mindenhol arról beszélnek hogy a napi többszöri rövid töltést szereti az akkumulátor.. és hogy 20-80 % között érdemes tartani a készüléket. 20 ig meríteni 80 ig tölteni.. a nagy ciklus periódus szerintük nem tesz jót az akkumulátor nak.. és így lehet megóvni szerintük. Habár a telefonom papírján annyit írt a gyártó hogy első használatkor merítsem le a készüléket. (30%volt az akksiban ), utánna pedig 2x3x meritsem le teljesen és töltsem fel teljesen. Utánna használjam a készüléket,, de hogy,miképp azt nem írták.
    Az én töltőm egy 2 amper 18 w os töltő és azt vettem észre hogy 70 százalékig gyorsan tölt. Aztán 70 től pedig át vált lassú töltésre. Kinek lehetne hinni ebben az akkumulátor mizériában.. ? Sokan ki sem tértek a polimer akkumulátorokra csak az ionos akksikról beszéltek javarészt. Ha esetleg lenne valami tanulmány ezzel kapcsolatosan ami az önök cikkét támasztja alá szívesen venném ha elküldenék!
    Segítségüket és megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel :
    Egeresi László

    Válasz
    • Mac részleg on

      Kedves László,
      Sajnos elég nagy a káosz a világban ezekkel az információkkal kapcsolatban, ezért is gondoltam, hogy megírom ezt a cikket.
      Most hirtelen mindenki számára elérhető publikációt sajnos nem tudok átküldeni, de minden képen észben tartom, és ha megtalálom a régebben elmentett PDF-eket, szívesen eljuttatom.
      Az információk jobbára úgy lettek összeszedve, hogy régebben speciális akkumulátor telepek fejlesztésével foglalkoztam és az ott évek alatt összegyűlt tapasztalatot szerettem volna összeszedni, hogy esetleg nagyobb rálátást biztosítsak mindenki számára.
      Az első használtkor merítsük le stb még a nikkel kadmium akkumulátorok korszakából származik. A lítiumnál ez teljesen felesleges, max kalibrációs szerepe lehet, a telefon elektronikája számára. Utoljára nikkel kadmium akkumulátor a régi elpusztíthatatlan nokiában volt. :) Szóval nem éppen frissítik az információikat a gyártók.
      A folytonos apró töltés a lítiumnál nem kívánt hatást ér el, növeli pl a ciklusszámot is X százalék töltés után.
      A folytonos kicsi töltés a zselés munkaakkumulátoroknál fontos, amiket pl a csónakokban, motorokban használnak. Azokat kimondottan nem szabad lemeríteni, vagy ha le is merül, minél gyorsabban tölteni kell, mert nagyon gyorsan mély merül.
      a 18W-os töltő teljesen jó ehhez a telefonhoz. Azt tudom javasolni, amit a cikkben is. Legyen sok olyan ciklus, amikor a telefon alacsonyan van töltve (20% alá pl) és onnan töltsük fel teljesen.
      A 80% töltés, azért is hívható „urban” legendának, mert minden lítium akkumulátoron van védő elektronika, ami nem engedi 4.2V fölé a cella feszültségét, így ha 100% is van feltöltve az akku, akkor sem tud sérülni.
      A tapasztalt gyors töltés is ezért van, hogy 70%ig viszonylag gyorsan töltődik és utána lassan, hogy véletlenül se legyen az, hogy a cella egy pillanatra is felugorjon 4.2V fölé.

      Ha bármilyen más kérdése lenne, állok rendelkezésére!
      Üdvözlettel:
      Attila

      Válasz
      • Egeresi László on

        Üdvözlöm !
        Köszönöm szépen válaszát.!
        Igen teljesen érthető és következetes a levele.!
        Jó látni hogy valakit érdekel ez a téma, mai rohanó és fogyasztói társadalomban. !
        Bárkit kérdeztem ezzel kapcsolatosan majdnem mindeki azt válaszolta rá, hogy ne foglalkozzak semmivel töltsem ahogy épp akarom és kész. Nyilván érthető, hogy szőrszálhasogatóak a kérdéseim de érdekelt az akksik működési elve. Én is úgy gondoltam hogy van a telefonban akkumulátor védelem(vagyis reméltem)
        És amit mi látunk százalékosan az nem teljesen a valóság. Azaz. A 💯%az nem a tényleges maximálisan kinyerhető teljesítmény és a 0 %pedig nem a tényleges lemerült állapot. Hanem a fogyasztó által biztonságosan használható keret.
        Hiszek önnek és így fogom használni a készüléket nagyon tartalmas és érdekes volt a cikke többszöri olvasásra is tartalmazott meglepetéseket! Majd esetleg nézem az alkatrész piacot a készülékhez és majd amikor kezdenek fogyni a polcokról beszerzek hozzá egy gyári akkumulátort. (tárolom töltési ciklus megkezdése nélkül )Ha pedig mégis lecsökken a teljesítménye a telefonnak kicserélem a vásárolt akksira.. Előző telefonom egy tízezer miliamperos készülék volt azért érint ennyire érzékenyen az akkumulátor téma. Imádtam azt a nagy akkumulátort. És munkahelyem,
        életvitel is a nagy teljesítményt követeli meg..
        Még lenne pár kérdésem ha lehetséges.
        Keresgettem akkumulátor kezelő, figyelő,óvó alkalmazásokat. Találtam is.
        Esetleg ön nem tud egy jól működő alkalmazást ajánlani ezen a téren? Én most a Battery Guru nevűt próbállgatom. És utolsó kérdés. Ha intenzíven használom a telefon (netezés, online videó nézés,)
        Eléggé melegedik a telefon. Program szerint 45 fok is volt a belső készülék hőmérséklet. Kint a szabadban mért ennyit a nyári melegben. De átlagosan is 32 fok a telefon. Ez mennyire káros az akkumulátora? Gondolom ez csak az alaplapi hőmérséklet.. az akksi belsejében remélem kicsit hűvősebb a helyzet.. van egy DJI drónom az különösen szereti ezt a 40 fokos tartományt (szintén polymer ). De nem tudom mi a helyzet a telefonoknál van benne túlhevülés védelem ,..? Vagy ha tartósan,.. ( 1 órán át) ilyen 45 fokon dolgozik akor sérülhet ? 8 mag és 8 giga a processzor a telefonban nem gondoltam volna hogy ennyire melegszik „”egyszerű”” internetezés közben. Most ahogy ezt a levelet írom önnek délután kint a hűvös szabadban most is állandó 36 fokot mutat…
        Nagyon szépen köszönöm a segítségét és elnézést a sok bugyuta kérdésért.. köszönöm szépen a válaszát előre is!
        Üdvözlettel:
        Egeresi László !
        Ui:
        (31éves) Létesítményi Tűzoltóparancsnok vagyok és mezőgazdaságban is dolgozom ezért is van ekkora szükségem a hőkamerás elpusztíthatatlan telefonra és a hosszú üzemidőre. Minden tippetet és javaslatot szívesen fogadok. Kár hogy nem lehet kapni telefonra csatolhtó pót akksit és hűtőt :D igény volna rá..
        Minden jót kívánok!

        Válasz
        • Mac részleg on

          Kedves László!

          Elnézést a késői válaszért. Betegszabadságon voltam és ennyi idő kellett, hogy utolérjem magam.

          – Akkumulátor kezelő applikációk:
          Sajnos lényegében ilyen program nem nagyon létezik. Ezek általában úgy működnek, hogy alkalmazásokat zárnak be, de ha a telefonunk rendszere, nincs megzaolázva, ezek folyton újraindulnak. Androidos telefonnál pl egy „Rootolt” telefonnál ezek működhetnek is, de máskülönben a készülék alap operációs rendszere kezel mindent, az applikáció majdnem csak egy felület és semmi több. Szóval Root nélkül a telefon alap operációsrendszerére vagyunk hagyatkozva.
          A legnagyobb segítség az akkunak az, ha nem fut egyszerre sok alkalmazás, ami android rendszerben szinte lehetetlen, mivel mindig futtat folyamatokat a háttérben sajnos. Ezért is jobb pl az Apple rendszere, mert ott kevesebb program fut egyszerre, de ugyan úgy a telefon kezeli akkor is, mi mehet és mi nem.

          Én azt mondanám, hogy ezek a programok nem rosszak, de igazi nagy hasznuk nincs.

          – Hőmérséklet.
          A telefonokon belül elég sok minden termel hőt, ezek közül a legnagyobb hőtermelő a processzor – utána hálózati vezérlő chip – utána akkumulátor.

          Ezekben mind van hővédelem, az akkumulátor védőelektronikáján is illik, hogy legyen egy ilyen „NTC” ami folyton figyelia hőt.
          45′ még teljesen általános. 60′-ig biztonságosan használhatóak ezek. Kb csak akkor melegszik ennél melegebre egy ilyen eszköz, ha zárlatos valami az alaplapon, vagy napon van felejtve.

          Az akku bírja a hőt, általában 75′-nál van meghúzva a határ ezeknél. Még ekkor sem tűzveszélyes, de biztos-ami biztos. :)

          Régen sokat dolgoztam a tűzoltóságnak is, még hőkamerát is javítottam, érthető, hogy miért kellenek. Telefonhoz én minőségibb Powerbankot tudok javasolni. Még terveztem is néhányat, de a lustaság általában győz és nem nyomtattam hozzá külső burkolatot, így egy kicsit házikészítésű bomba kinézete van. :)

          Válasz
          • László on

            Szia!
            Örülök hogy jobban vagy!
            Ismét igazán kimerítő válaszokat kaptam nagyon szépen köszönöm, és meg fogom fogadni a tanácsaidat!
            Körülnézek majd powerbankok terén És próbálok venni egy jobb minőségűt ahogy tanácsoltad! :D

      • István Németh on

        Kedves Attila!
        Örömmel olvastam kimeritő válaszát László kérdésére. Nekem csak egy kérdésem maradt, remélem tapasztalatból erre is tud válaszolni! Minap vettem egy telefont, és azzal találtam szemben magamat, hogy a telefon kicsomagolása után, lemerült akkumulátor fogadott. A készülék megjelenési éve tavaly áprilisban volt, de a gyártási dátumot nem tudom, tehát nem tudni mióta állt a telefon lemerült akkuval. Remélhetőleg nem rég óta! Kérdésem lenne, aggódjak e, vagy nem sokat vesztett a várható élettartamából az akkumulátor?

        Üdvözlettel :
        Németh István

        Válasz
        • Mac részleg on

          Kedves István,

          Szerencsére a lítium akkuk úgynevezett „polc állósága” több év, általában min 7 év szokott lenni.
          Ez azt jelenti, hogyha gyártás után nem indul meg a használata „az első töltés” akkor az akkumulátornak nem szabad, hogy baja legyen. Természetesen vannak gyári hibás akkuk.

          Átalában az első bekapcsolásnál a készülékek akkuja, olyan 45%-os szokott lenni (Ez a tárolási kapacitás)
          Ha ettől eltér az nem feltétlen jelent problémát, csak nem megszokott. Lehet az is, hogy csak az elektronika nem volt „kinyitva”, ez akkor történik meg, amikor a töltő csatlakozik elsőnek az eszközhöz. Érdemes figyelni és ha bármi rendellenesség van a telefon merülésében, akkor érdemes megpróbálni egy garanciális cserét.

          Üdvözlettel:
          Attila

          Válasz
          • István Németh on

            Kedves Attila!
            Köszönöm részletes és kimeritő válaszát. Az akku annyit bír, mint amennyit beharangoztak a telefonnal kapcsolatban, a doboz le volt ragasztva, én bontottam fel, tehát gondolom nálam kapta az első töltést, így hát akkor megnyugodtam. Meg egyszer köszönöm szépen! Üdvözlettel : Németh István

  2. István Németh on

    Kedves Attila!
    Örömmel olvastam kimeritő válaszát László kérdésére. Nekem csak egy kérdésem maradt, remélem tapasztalatból erre is tud válaszolni! Minap vettem egy telefont, és azzal találtam szemben magamat, hogy a telefon kicsomagolása után, lemerült akkumulátor fogadott. A készülék megjelenési éve tavaly áprilisban volt, de a gyártási dátumot nem tudom, tehát nem tudni mióta állt a telefon lemerült akkuval. Remélhetőleg nem rég óta! Kérdésem lenne, aggódjak e, vagy nem sokat vesztett a várható élettartamából az akkumulátor?

    Üdvözlettel :
    Németh István

    Válasz
  3. István Németh on

    Kedves Attila!
    Köszönöm részletes és kimeritő válaszát. Az akku annyit bír, mint amennyit beharangoztak a telefonnal kapcsolatban, a doboz le volt ragasztva, én bontottam fel, tehát gondolom nálam kapta az első töltést, így hát akkor megnyugodtam. Üdvözlettel : Németh István

    Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük