Az akkumulátorokról, szakszerűen – érdekességek, amiket az akksikról tudni érdemes, lítium polimer akkumulátor #szervizkaland #blog #útmutató #mac #vélemény #akkumulátor

Mi fán terem a Lítium-polimer akkumulátor? + fontos 🔋tippek!

Sokan kérdeztétek…

Ez most nem a megszokott “influenszer-szöveg”, szervizesként tényleg nagyon sokszor kapjuk meg a kérdést, hogy miképp lehet elérni, hogy hosszú életű legyen egy akku. Rengeteg tévhit és félrebeszélés kering az interneten, olykor már-már veszélyesnek számító tanácsok is napvilágot látnak. Itt az ideje tiszta lítiumot önteni a pohárba!

Miért érdemes hinni a következő soroknak?

Jó pár évet töltöttem el olyan helyen, ahol speciális akkumulátor-telepeket terveztünk és fejlesztettünk, így „kisebb” rálátásom is lett arra, hogy mi az ami igaz, és mi az, ami marketing. Meglepődnétek, de sokszor villamosmérnökök sincsenek tisztában ezekkel.

Rengeteg akkumulátor típust használunk jelenleg is, viszont mi most egy fő csapásirányt fogunk követni. Ha mindenre kitérnénk, több száz oldal sem lenne elég… Nézzük tehát a a Lítium-polimer akkukat!

A Lítium-polimer akkumulátorok

A Lítium-akkumulátorok világában is többféle elnevezéssel (típussal) találkozhatunk, és sok a keveredés, pontatlanság is sajnos (még hivatalos termékoldalak specifikációjában is!). A Lítiumion-akkumulátorokat gyakran a Li-akkumulátorok szinonimájakét emlegetik, ráadásul sokszor nem is Li-ion, hanem Lítium-polimer akksik vannak a készülékekben. És ezek legalább olyan elterjedtek is mint előbb említett társaik. De persze vannak Li-polimer akkuk, amik Li-ionos akksik is egyben. Szóval sokféle halmazt takar a Lítium akkuk világa, de ezt csak a “polkorrektség” kedvéért írtuk le. Ami a gyakorlat szempontjából is lényeges, hogy a számítástechnikában is ezekkel az akkukkal találkozunk, például a MacBook-ok és iPhone-ok esetében is. Sőt, talán általánosságban is igaz, hogy ez a típus a legelterjedtebb az elektronikai eszközeinkben. Ez annak köszönhető, hogy:

 • viszonylag magas energiasűrűséggel rendelkezik
 • jobbára stabil feszültségen tud működni
 • jobban formálható a gyártás során, kisebb helyen is elfér
 • viszonylag elérhető áron gyártható (amíg van lítium a bolygón, mely persze fogyóban van…)

Viszont van néhány hátránya is:

 • érzékeny a hőmérsékletre
 • nem szereti a folyamatos töltést
 • nem szeret lemerülve maradni
 • tűzveszélyes (hibás töltés, vagy sérülés esetén!)
 • egy cellán belüli sérülés miatt gázképződésre hajlamos, ami miatt fel tud duzzadni.

Hogy megértsük a folyamatok miértjét, vegyük át először roppant egyszerűen, hogyan működik egy akkumulátor. Egy cella felépítése úgy néz ki, hogy 4 részre osztható.

Van benne két anyag, ami kölcsönhatásba akar lépni egymással.

Van egy szeparátor, ami ezt a folyamatot lassítja (mert máskülönben robbanna, égne és minden gonoszság, amit el tudsz képzelni).

És van egy burok, amiben ezek helyet foglalnak (Ezt néha kihagyják és csupán csak a szeparátor anyagából alakítanak ki burkot).

Lítium-ion vs. líitum polimer akkuk

Egy kis áttekintés, hogy képben legyünk a két akkumulátor típus különbségeivel.

TulajdonságLítium-ion akkukLítium-polimer akkuk
Töltési időLassabbGyorsabb
EnergiatárolásMagasAlacsonyabb mint a Li-ion akkuké
ÖregedésPicit gyorsabban veszít a kapacitásábólPicit lassaban veszít a kapacitásából
Tárolási veszteség5-15%15-25%
BiztonságTúltöltés esetén túlmelegszik, robbanásveszély!Biztonságosabb, de a gyulladásveszély, robbanásveszély szintén fennáll
KöltségKedvezőbbPicit drágább (a Li-ion akksik árának harmadával)
SúlyNehezebbKönnyebb
FormálhatóságRosszabbJobb, kisebb helyekre is befér

Fontos feszültségértékek

Az akkumulátoroknak van pár alap paramétere, ezek közül a két legfontosabb a feszültség és a kapacitás. (Utóbbiról esetleg majd egy későbbi cikkben értekezek.)

A Lítium-polimer akkuk 3V feszültség felett és 4.2V alatt működnek. Ez két nagyon fontos adat.

Ha ez alá merül, akkor az akku „sérül”, veszít a kapacitásából és jobbára ilyenkorra, minden védőelektronika letiltja a további használatát.

Pont ezért sem szabad lemerült állapotban tárolni a készülékeinket, mert nagyon gyorsan akkumulátorcserére fognak szorulni!

Ha 4.2V fölé töltjük, azt veszélyeztetjük, hogy megsérül a szeparátor réteg, és füst-láng lesz a jutalmunk. Ezt gyári körülmények között nehéz elérni, de ha pl. egy beázott készüléket töltünk, teljesen reális, hogy ez megtörténhet.

SOHA NE TÖLTS NEDVESSÉGET ÉRT ELEKTRONIKAI KÉSZÜLÉKET, SOHA!

Szerencsére ezekről általában a készülékeink önállóan gondoskodnak, hiszen ezért van rajtuk a védőelektronika.

De akkor hol romolhat el a dolog, ha mindent tudnak maguktól? A válasz egyszerű: ezek a gépek csak annyit tudnak, mint amit megalkotójuk beletervez és sajnos ma már nem 20 évre terveznek.

Miért megy tönkre?

Miért megy tönkre? A fent említettek mellett, a válasz egyszerű: rosszul használjuk.

Az akkumulátorok működése egy kémiai folyamat, ciklikusnak tekinthetjük.

 • töltési fázis
 • merülési fázis

Ha megtörténik egy lemerülés, egy adott százalékig és utána feltöltjük, ezt egy ciklusnak nevezzük. Minél többször van feltöltve és lemerítve egy akku, annál gyengébb lesz a következő ciklusra a teljesítménye. A romlás mértéke persze nem rohamos léptékű, apránként következik be a teljesítménycsökkenés.

De miért? Azért, mert nincs olyan kémiai folyamat, ami 100%-osan visszafordítható. Ez a természet rendje. (Ha valaki rájön, Nobel díj jár érte és akkora vagyon, hogy az ükükükükük unokái is vígan fognak élni belőle.)

Hogyan használjam helyesen?

Az említett ciklusoknál mindig elkönyvelhetünk egy kis romlást a következő ciklusra. Ezen úgy tudunk segíteni, hogyha minél hosszabb ciklusokkal halmozzuk el az akkumulátorunkat. Hogyan? Egyszerű.

A készüléket próbáljuk meg mindig a lehető legalacsonyabb szintre meríteni, amikor pedig töltjük, akkor ne szedjük le a töltőről addig, amíg el nem éri ismét a 100%-os töltöttségi szintet.

Ugye milyen egyszerű? Persze a gyakorlatban nem mindig tudunk odafigyelni erre, de ez lenne az ideális állapot. Ha így teszünk, akkor kemény hónapokkal, évekkel is megnyújthatjuk a Lítium akkumulátoraink élettartamát.

További hasznos tippek a Lítium-akkumulátorok élettartam-növeléséhez

🔋 Ne kapcsoljuk be azonnal a gépünket, ha az át van fagyva, vagy fel van hevülve!

Mivel minden kémiai folyamatban a hőnek nagy beleszólása van, ez alól akkumulátorunk sem kivétel.

🔋 Ne hagyjuk folyamatosan töltőn!

Tudjuk, irodai, vagy megterhelő munka esetén mindenkinek az az első lépése, hogy megkeresi a töltőt és gyorsan csatlakoztatja is. Sajnos a piacon lévő készülékek közül nagyon kevés van úgy megtervezve, hogy ha az akkumulátor fel van töltve és csatlakoztatva van táphoz a gép, akkor kizárólag csak a tápegységet használja. Ez alól a macbook sem kivétel!

Az akkuk minden pillanatban folyamatosan használva vannak, így egy folyamatos töltést és merítést kap. A problémát már a ciklusoknál kitárgyaltuk, így egyszerű a képlet.

🔋 Ne tároljuk lemerülve soha!

Ezt a részét is már fentebb kifejtettük. Sok galibát tud okozni egy óvatlan fiókbahelyezés.

🔋 Próbáljuk kikapcsolni a felesleges alkalmazásokat és eszközöket!

Ezek az alkalmazások fölöslegesen merítik a készülékünket, így hamarabb kell töltenünk. Pl. este, mikor alszol, kapcsold ki a wifit, mobilnetet, bluetooth-t, vagy akár repülő üzemmódba is rakhatod a telefonodat.

Azt hinnénk, hogy készülékünk ezt kikapcsolja magától, ami félig-meddig igaz is. Viszont időközönként szinkronizálni próbál, ezért elkezd keresgélni, tudtunk nélkül, hogy találjon különböző hálózatokat.

🔋 Ne hagyjuk MacBook-unkat alvó állapotban!

A mostani készülékekben már majdnem mindegyikében SSD-van, ami egy bekapcsolás esetén azt jelenti, hogy az osx már 15 másodpercen belül használható. Az alvó üzemmód viszont folyamatosan háttérfolyamatokat futtat, működik a processzor, ami sok energiát fogyaszt.

🔋 A neki szánt töltővel töltsd!

Ez abban az esetben igaz, ha a gyártó is gondolt az állagmegóvásra. Sajnos mostanában mindenki a gyorstöltőket szereti használni, de ezeknek a többsége sajnos nincs jó hatással az akkukra. A lítium akkumulátorok az 1A feletti és 2A alatti töltőáramot szeretik igazán.

Persze nem lehet mindegyik pontot betartani sokszor, de ha már kicsit oda tudunk rájuk figyelni, sokkal hosszabb ideig lesz velünk az akkumulátorunk.

Miért rosszabb az újonnan beszerelt akkumulátor?! Az eredeti 3-4-5-6-7-8-100 évig bírta!

Ez a kérdés valójában eléggé összetett. Sokszor azt hiszik, hogy azért rosszabb egy akkumulátor, mert pl 2015-ben gyártották és most 2021-van. Persze előfordul, hogy belebotlunk egy rossz akkumulátorba, viszont ezeknek a „polc állósága” kb 8 év. Ezt azt jelenti, hogy a gyártás után, ha nincsen megindítva egy ciklus az akkumulátorban, 8 évig problémáktól mentesen tárolható lenne, úgy hogy az gyári kapacitásából nem veszít.

Akkor mégis mi a különbség?

Maga a készülék! Amikor pl. egy 2012-es készülék megjelent, még teljesen más OS volt rá elérhető, + lehet azóta bővítve is lett. Nagyobb memória, más merevlemez, új SSD, vagy merevlemez és SSD kombinálva. Ez mind-mind extra fogyasztóként működik a gépünkben.

Mi a helyzet azoknál a készülékeknél, amiben csak SSD van és tényleg nem volt hardver változás?
Itt bizony az OS lehet a hunyó. Az újabb és újabb operációs rendszerek, sokkal több programmal, szolgáltatással vannak felvértezve. Ezek többnyire egyszerre futnak ezzel megnövelve a processzor igényt, ami többlet energiaigényt is jelent. Pontos méréseink erről sajnos még nincsenek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél újabb a rendszer, annál gyorsabban is fog merülni a készülék.

Az elektronikai alkatrészek öregednek! Több olyan alkatrész is található egy alaplapon, ami idővel öregszik. Ezeknek is lehet olyan mellékhatása, hogy megnövekszik a készülék fogyasztása. Extrém esetekben ez az alkatrész fáradás tudja okozni az alaplapi hibákat is.

Dióhéjban, leegyszerűsítve most ezekkel a tanácsokkal tudtunk nektek szolgálni. Ha esetleg komolyabban érdekelne titeket a téma, jelezzétek ezt felénk (pl. itt lent, kommentben!) és akkor lehet, fogjuk folytatni ezt a sorozatot, kicsit mélyebben is!

APPSolute, Mac szerviz részleg

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.