Tovább repedezett a kijelző #blog #ipad #szervizkaland

iPad Air 2 és iPad Pro kijelzőcsere

Úgy adódott, hogy egyszerre érkezett hozzánk két, törött kijelzős iPad, és mivel még egyik típus sem szerepelt blogunkban, úgy gondoltuk, hogy bemutatjuk a javításukat, és egyúttal össze is hasonlítjuk a két készülék belsejét.

Sajnos egy iPad szinte biztos, hogy az egyik sarkára fog leérkezni leejtéskor, ami akkora oldalirányú feszültséget generál az üvegfelületben, hogy az szinte biztosan elpattan. Egyébként érdekes, hogy magát az üveglapot nagyon meg lehet hajlítani anélkül, hogy eltörne, viszont az oldalirányú ütésnek alig tud ellenállni – sajnos ez utóbbi a gyakoribb.

Az iPad Air 2 szétszedése

Megszokhattuk már, hogy az iPad-ek kijelzőmodulja a készülékház belső pereméhez van ragasztva, így az iPad Air 2-nél sem ért bennünket meglepetés. A hozzánk került iPad Air 2 üvegfelülete végig volt repedve a készülék tetejétől az aljáig. A repedést valószínűleg leejtés okozhatta, erről az iPad alumínium házának benyomódott sarka is árulkodott.

iPad Air 2 repedt kijelzője, ipad javítás, törött kijelző, appsolute

iPad Air 2 repedt kijelzője

Az iPad Air 2 repedt kijelzőpanelét lehetőleg egy darabban szerettük volna leválasztani a készülékházról. Ehhez finoman melegíteni kell a készülékházat, mert meleg hatására a ragasztás gyengül annyira, hogy elválasztható óvatosan a kijelzőpanel a váztól. Figyelni kell nagyon a belső vezetékekre, antennákra, hogy leemeléskor nehogy megsérüljenek. Ha levétel közben elreped az érintőpanel, akkor általában nagyon sok szilánkra pattan, amiket egyesével levadászni a készülék ragadós keretéről időigényes feladat. Ez esetben sajnos pár apróbb szilánkra pattant a kijelző a lefejtés közben.

Tovább repedezett a kijelző, kijelzőcsere, törött kijelző, törött kijelző ipad-en, repedés

Tovább repedezett a kijelző

Sanyi munkatársunknak szerencsére ez sem okozott gondot, nagy rutinjával így is könnyen megoldotta a leválasztást. Ez nem csoda, hiszen 4 éve ő javítja a hozzánk kerülő iPad-eket, nála jó kezekben van minden hibás vagy törött iPad.

Újdonság: az iPad kijelző felépítése

Természetesen a készülék javítása előtt utánanéztünk az iPad belső felépítésének, így nem ért minket meglepetésként, hogy az Apple egybeépítette a kijelzővédő üveget, az érintőpanelt (ezek eddig is egy alkatrészt képeztek) a kijelzőmodullal.

Ez azért érdekes, mert eddig mindegyik nagy iPad-ben különválasztható volt a két komponens. (Az iPad mini sorozatból a negyedik modellnél állt át hasonlóan összeintegrált kijelzőmodul használatára az Apple.) Ennek megvolt az az előnye, hogy üvegtöréskor nem kellet LCD-t is cserélni, elég volt az érintőpanelt cserélni, ezért a javítás gazdaságosabb volt. Mivel a két alkatrészt külön lehetett cserélni, ezért összeépítéskor nagy figyelmet kellett fordítani a pormentességre. Javításonként kb. 1 órát töltünk ezen készülékek teljes pormentesítésével. Ezeknél a korábbi készülékeknél az érintőpanel és az LCD peremén, a két lap között egy vékony pormentesítő tömítés fut végig. Ennek a cseréjét is mindig elvégezzük ezeknél a készülékeknél, hogy összerakás után ne juthasson por az érintőpanel alá.

A törött és az új kijelző iPad Air 2-höz, csak gyári alkatrésszel dolgozunk, garancia, régi és új kijelző iPad, APPSolute

A törött és az új kijelző iPad Air 2-höz

Az iPad Air 2 esetében az Apple az iPhone-oknál is bevált megoldást alkalmazta: egyberagasztotta az üveg érintőpanelt és a kijelzőmodult. Ez sajnos drágábbá teszi a készülék javítását, hiszen nem elég a törött érintőpanelt cserélni, hanem minden esetben cserélni kell az LCD panelt is, akkor is, ha az sértetlen. Így viszont a javítás rövidebb idő alatt teljesíthető, nem kell időt tölteni a pormentesítéssel és a tömítések cseréjével sem, hiszen a kijelzőmodul már eleve pormentes.

Összeépítés, karosszériamunkák

A törött kijelző leválasztása után feltárult az iPad Air 1-hez nagyon hasonlító készülékbelső. Szinte minden alkatrész ugyanott foglal helyet: a Wi-Fi antennák, az alaplap, a csatlakozók, az akkumulátor. A kijelző csatlakozóit szokás szerint egy vékony fémlemez rögíti a helyükön.

A kijelző peremének belső felületét alaposan meg kell tisztítani az esetleges szennyeződésektől, majd fel kell rá helyezni a gyári ragasztókat. A vékony, fekete ragasztócsíkok mozdíthatatlanul, de mégis rugalmasan rögzítik az új kijelzőt a készülék házában. A tökéletes rögzítéshez elengedhetetlen a készülékház peremének tisztasága is, hiszen szennyezett felületre nem tudna tapadni a ragasztó.

iPad Air 2 gyári ragasztása, iPad kijelző, iPad javítás, iPad kijelző csere

iPad Air 2 gyári ragasztása

Az is nagyon fontos, hogy az iPad Air 2 házának deformációit, benyomódott sarkait helyreállítsuk, mert enélkül nem lehetne helyére illeszteni a kijelzőmodult. Ezt „karosszériázásnak” hívjuk, komoly célszerszámokkal húzzuk helyre a nehezen alakítható fém vázat, hasonló módon, mint egy karosszérialakatos.

Bekapcsolás az új kijelzővel, iPad megjavítva, kész az iPad kijelző csere, APPSolute

Bekapcsolás az új kijelzővel

Az iPad Pro törött kijelzőjének cseréje

Az iPad Pro 9,7 hüvelykes modellje milliméterre pontosan ugyanakkora, mint az iPad Air 2. Ennek az az előnye, hogy ha váltanánk egyikről a másikra, akkor a tokunkat, kiegészítőinket tovább használhatjuk a másikkal. Azért persze van különbség az Air 2 és a Pro között. Utóbbin sztereó hangszórók felelnek a hangzásért, a kijelzője még az iPad Air 2 szinte tökéletes kijelzőjénél is tökéletesebb. Az iPad Pro ezen kívül teljesítményben is bőven maga mögött tudhatja az összes többi iPad-et.

Törött kijelzős iPad Pro, szimmetrikus mintázat, törött kijelző, törött kijelző iPad, iPad javítás

Törött kijelző – iPad Pro

Az iPad Pro kijelzőcsere egészen hasonló az iPad Air 2 kijelzőcseréjéhez. Ebbe a modellbe is integrált kijelzőmodult épített az Apple, így a törött érintőpanellel együtt kiemelhető a készülék LCD-je.

A szerelés menete

A kiemelést melegítéssel készítjük elő, majd kemény műanyaglapokkal és peckekkel alányúlunk a törött érintőpanelnek. Mindeközben figyelünk a perem közelében lévő szenzorokra és antennákra, nehogy megsérüljenek. Túlmelegíteni sem szabad a kijelzőpanelt vagy a vázat, mert szintén belső sérüléshez vezethet.

A törött kijelző aprólékos lefejtése, iPad kijelző javítása, iPad javítása kijelzőcseréje, iPad kijelző csere, gyári alkatrésszel, garanciával

A törött kijelző aprólékos lefejtése

Az iPad Pro integrált kijelzőmodulja tartalmazza az érintőpanelt és az LCD panelt, illetve ezen kívül a belső vezetékezésére rá van kapcsolva a Touch ID és Home gomb elektronikája. Ez utóbbit kijelzőcsere esetén át kell építeni az új kijelzőmodulba (iPad Air-ek és iPad minik esetében is), mivel egyedileg össze van párosítva az alaplappal, és csak a hozzárendelt alaplappal működik az ujjlenyomat-érzékelés.

A kijelző alatt több helyen is fényérzékelő szenzorok találhatóak, feltételezésünk szerint azért, hogy bármilyen irányultságban pontosan mérhesse fel a készülék a környező fényviszonyokat.

Az összeépítés is teljesen hasonló az iPad Air 2-höz. A készülékház deformációit helyre kell állítani, hogy az új kijelzőmodul stabilan feküdjön a helyén és ne nyomja semmi.

És a 12,9″-es iPad Pro?

A 12,9 hüvelykes iPad Pro felépítése kicsit eltér a kisebbik modelltől. A készülék alaplapja például nem az akkutól jobbra, hanem a két akku között helyezkedik el, mintegy gerincként. Az nagyobbik iPad-ben is négy darab, tekintélyes méretű hangszórómodult találunk a négy sarokban. A kijelző hátoldalán mindkét modellben találatunk egy hőelvezető szivacsréteget az alaplap felett.

Törött kijelzős iPad Pro 12,9", szilánkosra tört iPad kijelző javítása, kijelző csere iPad

Törött kijelzős iPad Pro 12,9″

Összegzés és tanácsaink

Kicsit egyszerűsödött az új iPad-ek szerelése az integrált kijelző miatt, viszont emiatt sajnos drágább alkatrészekre számíthatunk ezeknél a készülékeknél.

Ha tehetjük, vásárláskor kössünk biztosítást ezen készülékekre (van erre lehetőség üzletünkben), mert egy sérült kijelző cseréje komoly költséget jelenthet. Akár kötünk biztosítást, akár nem, nagyon fontos készülékünk megvédése a fizikai behatásoktól, és ebben egy jó védőtok segíthet igazán. Védőtok választásakor fordítsunk figyelmet a készülék sarkainak megfelelő védelmére, hiszen ezek az iPad legsérülékenyebb részei.

A megjavított iPad Pro bekapcsolása, iPad javítás, kijelzőcsere pipa

A megjavított iPad Pro bekapcsolása

Fordulj hozzánk bizalommal, ha iPad készüléked kijelzője elrepedt, betört, vagy a készülék háza egy leejtést követően eldeformálódott. A legtöbb vízbe esett iPad-n is tudunk segíteni, jópár beázott iPad járt már kezeink között, amit javításunk óta is használnak tulajdonosaik.

Specialitásunk a törött kijelző javítás

Az elmúlt évek alatt számtalan törött kijelző megfordult már a kezeink között és olykor fontosnak tartottuk dokumentálni is ezeket az eseteket. Mára már több tucat javítást bemutató írásunk sorakozik gyűjteményünkben, melyek között előkelő helyet foglalnak el a kijelzőcsere témában írt összefoglalók. Ha érdekelnek ezek az esetek és az APPSolute műhely fortélyai, akkor szemezgess a következő írásaink közül:

Beázott iPhone foltos kijelzőjének a javítása

Szilánkosra törött kijelzőjű iPhone 6 Plus javítása

iPhone 7 kijelzőcsere

Kijelzőcsere egy törött iPhone 6-ban

Ötödik generációs iPod Touch kijelzőjének cseréje

iPhone 5s kijelzőcsere

iPad mini törött érintőpanelének cseréje (kijelzőcsere)

Első iPhone 5 kijelzőcsere Magyarországon

Első iPad 2 kijelzőcsere Magyarországon

MacBook Pro üveglapcsere

 

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük